Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.
Între timp, specialiștii fac măsurători și încearcă să afle cauzele tasării terenului. Una dintre explicațiile localnicilor atrage atenția asupra unui fenomen neobișnuit din ianuarie.
La locul surpării au fost instalate aparate de măsură care trebuie să indice dacă în subteran se mai produc mișcări telurice și cu ce intensitate. Rezultatele vor veni abia peste 3 zile. Între timp, pompierii și jandarmii verifică atent fisurile din asfalt și de lângă blocuri.
Experții sosiți joi cu elicopterul de la București nu pot explica deocamdată cauzele tasării terenului.
Prof. univ. dr. ing. Manole Șerbulea, expert tehnic: „Nu pot să vă spun nimic. Nu vreau să vă duc în eroare, suntem ingineri, nu scamatori”.
Localnicii se plâng, însă, că de multă vreme așteaptă un răspuns. În mai multe locuri din oraș, în ultimele luni, casele au fost afectate de tasarea terenului. La o grădiniță aflată la 400 de metri de crater, părinții au fotografiat crăpăturile din pereți. Acum, autoritățile verifică și această clădire.
Pe strada Florilor, nu departe de mina de sare, alte case au fost afectate.
Anica Boboc, proprietară: „S-au dus zidurile și a trebuit să fac alta”.
Reporter: Adică s-a dărâmat?
Anica Boboc, proprietară: „Da”.
Primarul spune că a comandat un studiu geotehnic, dar nu a primit încă raportul final. Joi, în urma forajelor de acolo, s-a găsit un bloc de sare la 36 de metri sub pământ. E o adâncime prea mare ca dizolvarea zăcământului să provoace tasările, estimează edilul.
Danieluș Costea, primar Slănic: „Casele respective nu sunt afectate din cauza Salinei și a exploatării de sare după ceea ce spun specialiștii. Se pare că există o apă subterană care spală nisipul și spinarea sării, se tasează terenul”.
Un fenomen misterios a atras atenția localnicilor, dar care nu poate fi explicat deocamdată de specialiști. Apa sărată din lacul Baia Baciului a scăzut cu câțiva metri, la sfârșitul lunii ianuarie, în numai câteva zile. Oamenii se întreabă dacă nu cumva a ajuns, pe sub pământ, chiar pe strada 23 august, care se surpă acum.
Gheorghe Georgescu, localnic: „De acum 3 luni de zile e scăzută apa, dar nicio autoritate nu a venit să vadă mă unde s-a dus atâta cantitate de apă”.
Prof. univ. dr. ing. Manole Șerbulea, expert tehnic: „Da, poate fi din cauza apei dintr-un lac, din cauză că există o zonă preferențială de infiltrații. Poate să fie orice. Nu pot să intru cu o freză acolo pentru că s-ar putea să cadă în gaură”.
Specialiștii suțin că nu există pericolul unei catastrofe iminente și le-au cerut localnicilor să aibă răbdare, până când vor veni cu o soluție de punere în siguranță a terenului.