Un ONG din Iaşi îi cere explicaţii lui Ciolacu, după ce acesta a afirmat că „Buzău nu e în Moldova”. Reacția premierului
Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere explicaţii premierului Marcel Ciolacu, după ce a acesta a spus, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”.
Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere premierului să spună despre ce jignire personală ar fi vorba dacă Buzăul era în Moldova.
„Premierul Marcel Ciolacu a făcut joi, 25 aprilie 2024, într-o conferinţă de presă electorală la Timişoara, câteva declaraţii despre oportunitatea regionalizării României şi despre autostrada care leagă Moldova de restul ţării.
În acest context a făcut zâmbind şi următoarea afirmaţie: „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţ”.
Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere prim-ministrului explicaţii publice în legătură cu afirmaţia făcută: „Despre ce jignire personală ar fi fost vorba dacă Buzăul era în Moldova?”, au transmis, vineri, reprezentanţii MDM.
Potrivit conducerii asociaţiei ieşene, „substratul afirmaţiei este în primul rând jignitor pentru întreaga populaţie a regiunii Moldova, de care domnul prim-ministru găseşte de cuviinţă să se delimiteze într-un mod dispreţuitor”.
„Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi” este o afirmaţie foarte gravă care îl descalifică pe domnul Ciolacu ca prim-ministru, obligat prin natura funcţiei pe care o ocupă ca, dincolo de decenţă, să fie lipsit de părtinire şi să trateze fiecare regiune şi pe locuitorii acestora în mod egal, cel puţin la nivelul declaraţiilor.
Cu asemenea atitudine, cu asemenea afirmaţii iresponsabile cu trimitere la cetăţenii din regiunea Moldovei, domnul Marcel Ciolacu nu mai poate ocupa funcţia de prim-ministru al României.
Prezenţa domnului Ciolacu în fruntea Guvernului „este o jignire la adresa acestei ţări”, mai arată reprezentanţii Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.
Reacția lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a explicat, referitor la afirmaţia pe care a făcut-o, joi la Timişoara, atunci când a spus că „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi”, că este „moldovean aşa cum sunt ardelean, bănăţean, oltean sau bucovinean, iar mama sa era din Tecuci.
„Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. Văd ca s-a interpretat o glumă pe care am făcut-o în Timişoara şi unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simţit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a adăugat liderul PSD.
„Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc ţara şi cred în Dumnezeu. Sunt moldovean aşa cum sunt ardelean, bănăţean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timişoara şi unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simţit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Facebook.
El a mai spus că „respectul pentru Moldova se vede în proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale faţă de celelalte regiuni ale ţării”.
„Jignirea adevărată este când propui candidaţi precum un hoţ de tablă şi un primar penal dintr-un grup infracţional organizat şi te aştepţi ca oamenii să îi voteze. P.S: Mereu am simţit multă căldură atunci când am fost în Moldova. Şi voi reveni de fiecare dată cu acelaşi respect şi preţuire”, a completat Ciolacu.
Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere explicaţii premierului Marcel Ciolacu, după ce a acesta a spus, joi la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”.
Astfel, Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a solicitat premierului să spună despre ce jignire personală ar fi vorba dacă Buzăul era în Moldova. Potrivit conducerii asociaţiei ieşene, „substratul afirmaţiei este în primul rând jignitor pentru întreaga populaţie a regiunii Moldova, de care domnul prim-ministru găseşte de cuviinţă să se delimiteze într-un mod dispreţuitor”.