Tunel secret în spatele unui perete fals din Arestul Poliției Capitalei. Ce este „Aripa Catanga”, folosită de Securitate
Un tunel de peste un kilometru lungime a fost descoperit în spatele unui perete fals din clădirea Arestului Central din Capitală.
Descoperirea, absolut întâmplătoare, a fost făcută în 2010 de către un polițist și de șeful de atunci al instituției, subcomisarul în rezervă Marian Tudor. Informația nu a fost făcută însă publică niciodată.
Întregul episod este relatat de acesta din urmă, în cartea „Dincolo de Porțile Rușinii”.
Într-un interviu pentru știrileprotv.ro, realizat de Andreea Marinescu, Marian Tudor a oferit mai multe detalii despre tunelul descoperit în subsolul Arestului Poliției.
Cms(r) Marian Tudor, fostul șef al Serviciului de Reținere și Arestare Preventivă al Poliției Capitalei: “Undeva în Arestul Central, spre capătul lui - nu pot să spun care e geografia lui, nu aș vrea să fac asta din motive de securitate - undeva spre Vest, unde era "Aripa Catanga", renumită pentru odioasele momente ale Securității din România -, un coleg sportiv obișnuia să treacă și să lovească ușor pereții. (...) Și i se pare că sună a gol peretele, și mă cheamă de la mine din birou. Coborâm amândoi, (...) spargem peretele, intrăm într-un tunel...”
Andreea Marinescu: Ca și cum te-ai fi așteptat să fie un tunel acolo...
Cms(r) Marian Tudor: „Când am auzit că e gol, m-am speriat. Mă gândeam că e o cameră auxiliară, mă gândeam la orice altceva, numai să nu ne "mufăm" la un tunel. Colegul meu rupe cu piciorul - era un placaj, practic...”
Andreea Marinescu: Și tunelul ducea unde? Sau cât ați mers?
Cms(r) Marian Tudor: „Am mers prin tunel câteva zeci, sute de metri. Ideea e că la un moment dat ne-am intersectat cu un alt tunel, care venea dinspre Parlamentul României (fosta Casă a Poporului - n.r) și se ducea spre Biblioteca Națională.”
Tunelul avea 1m 60cm înălțime, era construit din pietre, cărămizi sparte și bolovani, iar pe jos avea doar pământ. Înăuntru mirosea puternic a mucegai și, chiar dacă nu avea nicio sursă de iluminat, putea fi traversat cu ușurință.
Nu se știe cine a construit tunelul
Marian Tudor spune că nu știe cine a construit tunelul, și nici când. Părea să ducă spre alte instituții din zonă, dar nu dezvăluit punctul în care se putea ieși din nou la suprafață.
Cms(r) Marian Tudor: “Nu știm (cine a săpat tunelul) Aș fi curios să aflu. Cu siguranță era de mult, și ar fi putut să conducă spre niște instituții. (...) Cred că este mai vechi de 1970. Am încercat să aflu, n-am reușit.”
Andreea Marinescu: Poate să fi fost niște catacombe ale Securității?
Cms(r) Marian Tudor: „Nu exclud, tunelul era undeva în apropierea zonei "Catanga". Cred că am fi încăput vreo trei persoane așa, umăr lângă umăr.
Țin minte că l-am sunat pe directorul general, i-am spus să-mi trimită geniștii. Avea o armată de "lopătari", de vreo trei-patru persoane, cu găleți. Și-au dat ei cu mistria pe acolo, și au reușit să închidă tunelul. A fost o zonă închisă, nu trebuia să știe nimeni. Acum este în siguranță, sunt absolut sigur de asta. Este o zonă sigură.”
Ce este “Aripa Catanga” din Arestul Central, unde erau torturați disidenții anticomuniști
Înainte de 1989, în actualul sediu al Arestului funcționa Serviciul Cercetări Penale al Miliției. Așa-numita “Aripă Catanga” din zona arestului era renumită pentru violențele care le îndurau deținuții torturați în timpul anchetelor fostei Securități comuniste.
În “Aripa Catanga” și-a găsit sfârșitul și disidentul Gheorghe Ursu, în urma bătăilor și torturilor la care a fost supus de ofițerii Securității.
Potrivit unui document înaintat ÎCCJ în dosarul morții lui Ursu, de către urmașii acestuia, mutările în zona Catanga se întamplau „cand un arestat nu recunoștea fapta, în sensul dorit de anchetatori”.
Cartea lui Marian Tudor cuprinde și numeroase detalii picante, necunocute publicului larg, despre “arestații celebri” care au trecut prin Arestul Capitalei în anii 2010-2011.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a stat în aceeași celulă cu hoțul care îi furase mașina cu 15 ani în urmă, iar Dan Diaconescu i-ar fi cerut șefului Arestului să-i permită să-și ispășească pedeapsa făcând muncă pe holurile sau prin birourile instituției, de frica celor cu care ar fi putut fi încarcerat.
Un alt episod evocat de autor este acela în care omul de afaceri Gigi Becali l-a vizitat în birou și i-a oferit o sumă fabuloasă în bancnote de 500 de euro, ca să renoveze arestul.