Cum alegem o asigurare medicală privată. Cinci întrebări care trebuie puse înainte de a încheia un contract
Piața asigurărilor private de sănătate a crescut anul trecut cu peste 20% față de anul precedent, conform unui raport recent al Autorității de Supraveghere Financiară.
Pentru cei care vor un plus de protecție pe lângă asigurarea de stat, prețurile nu sunt deloc de neglijat.
Cum alegem o asigurare medicală privată și la cât pot ajunge costurile puteți vedea în această ediție a emisiunii iBani.
Invitatul Ștefanei Todică a fost Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF.
Pentru cei care se gândesc la o protecție suplimentară, pe lângă asigurarea de sănătate de stat, cea privată poate veni în completarea abonamentului medical pe care multi angajați îl au ca beneficiu salarial și care oferă acces doar la o rețea de clinici private pentru consultații, analize și reduceri pentru investigații sau tratamente mai complexe. Asigurarea de sănătate, însă, poate acoperi intervențiile chirurgicale, spitalizare, atât în România cât și în străinătate.
Polița se poate referi doar la clinicile din România, doar în străinătate sau ambele. De asemenea, poate acoperi doar boli grave sau o paletă mai largă.
Prețurile pleacă de la mai puțin de 200 de lei pe lună și pot ajunge până la câteva sute de euro pe lună, în funcție de complexitate.
În unele cazuri, firmele de asigurare impun și o franșiză.
Sorin Mititelu: “Pentru a induce un comportament responsabil al asiguratului, pentru a nu abuza de folosirea asigurării respective în anumite situații, se poate propune o franciză în sensul că atunci când accesezi asigurarea respectivă și este de plată către un furnizor de servicii medicale, o sumă reprezentată de valoarea francizei să fie acoperită de către tine asigurat. Iar diferența de către asigurator este oarecum în aceeași categorie ar intra și cu plata.”
Așadar, asigurările de sănătate nu sunt standard și diferă destul de mult de la un asigurător la altul. În plus, este recomandat să țineți seama de mai multe aspecte.
Iată câteva întrebări pe care le puteți pune brokerului sau unei firme de asigurări atunci când vă interesați de o asigurare de sănătate:
1. Cât costă și ce riscuri acoperă?
2. Poate fi inclus copilul/alt membru al familiei? În ce condiții?
3. Tratamente în România sau în străinătate?
4. Crește prețul poliței dacă mă îmbolnăvesc? După o eventuală intervenție, sunt incluse medicamente/proteze?
5. Care este perioada de așteptare?
În general o astfel de asigurare nu intra în vigoare imediat după ce o încheiem. Perioada poate să difere în funcție de afecțiune.
Acest aspect ține de evaluarea inițială, făcută pentru a stabili starea de sănătate înainte de încheierea poliței, și care poate fi un simplu chestionar.
Sorin Mititelu: “Procesul de evaluare inițial poate fi făcut în diverse moduri, unele simplificate, unele mai complexe. De regulă se face o evaluare, inclusiv analize medicale, spre exemplu. Sau și este o alta variantă în care se introduce o perioadă de așteptare de intrare în asigurare. După acea perioadă de așteptare, practic se activează acel beneficiu, deci sunt rezultate ale modului cum se face evaluarea de risc.”