Secrete pentru stufatul de miel. Cum să îți iasă cele mai bune rețete de stufat

Stufat
Shutterstock

De Paște se mănâncă în mod tradițional stufat de miel. Este un preparat făcut din carne de miel gătită lent, un sos bogat și condimente. Dacă nu ai mai mâncat stufat, aceasta este o ocazie perfectă să îl prepari și să îl guști.  

Rețetele de stufat de miel sunt simple și rezultatul va fi perfect, dacă ții cont de câteva secrete.

Stufat de miel la cuptor

Stufatul de miel este o mâncare tradițională, făcută din carne de miel, gătită lent într-un sos bogat, împreună cu legume și condimente. Se mănâncă de Paște, alături de alte preparate din miel precum drobul, ciorba de miel sau friptura de miel.

Rețetele de stufat de miel pot varia în funcție de regiune, dar ingredientele comune includ carne de miel tăiată în bucăți, ceapă, morcovi, usturoi, roșii, vin roșu sau alb, ierburi aromatice precum rozmarinul și cimbrul, și adesea o supă de carne.

Carnea de miel este de obicei întâi călită în grăsime până devine rumenă, apoi se adaugă restul ingredientelor și se fierbe la foc mic până când carne este fragedă și a absorbit aromele din sos.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Stufatul de miel are adesea un gust bogat și savuros, iar carnea de miel se topește în gură după o gătire lentă și îndelungată. Poate fi servit cu piure de cartofi, orez sau pâine proaspătă.

Ingrediente pentru stufatul de miel la cuptor:

1,5 kg carne de miel cu os
3 legături usturoi verde
4 legături ceapă verde
50 ml ulei de măsline
100 ml vin alb
300 ml de conservă de roșii cuburi
1 legătură pătrunjel
Sare
Piper

Carnea de miel se curăță și se spală. Se taie în bucățele potrivite și se ung cu ulei, apoi se condimentează cu sare și piper. Se lasă la marinat peste noapte sau minimum 3 ore.

Apoi, carnea trebuie scoasă și lăsată să ajungă la temperatura camerei înainte să o gătești. Se spală usturoiul și ceapa și se toacă, lăsând frunzele de usturoi verzi pentru a face coronițele de la final.

Din frunzele verzi de usturoi se împletesc câteva coronițe mici. Se lasă deoparte și într-o tigaie se încinge uleiul. Se adaugă bucățile de miel și se rumenesc pe toate părțile. Se scot apoi într-o tavă încăpătoare.

În tigaia în care a fost mielul, se mai adaugă puțin ulei și se călesc ceapa și usturoiul verde, adăugând sare și piper. Se adaugă vinul și după ce alcoolul s-a evaporat se reduce focul.

Se adaugă roșiile cubulețe și se lasă să dea câteva clocote. Totul se pune peste mielul din tavă și se bagă la cuptor la 180 de grade pentru cam 25 de minute.

Când e gata, se scoate tava, se presară pătrunjelul tocat și în farfurii se pune câte o coroniță de frunze de usturoi, apoi stufatul de miel. Se servește călduț, cu pâine sau piure de cartofi.

Stufat de miel la ceaun

O rețetă mai simplă și rapidă decât cea la cuptor. Dacă faci stufat de miel la ceaun va ieși mai crocant, rumen și se va face și mai rapid. Ai nevoie de:

Ingrediente pentru stufat de miel la cuptor

2 kg de coastă și pulpă de miel
1 legătură pătrunjel
200 g pastă de roșii
2 cepe
Sare
Piper
Ulei
4 legături ceapă verde
4 legături usturoi verde

Carnea se spală și se porționează, apoi se condimentează cu sare și piper. Se pune ulei în ceaun la încins și se adaugă bucățile de carne.

Se rumenesc bine pe toate părțile și se adaugă apoi usturoiul și ceapa verde tocate. Peste câteva minute, adaugă și ceapa albă tocată și lasă totul să fiarbă bine, aproximativ 30 de minute.

Adaugă pasta de roșii și mai lasă totul la fiert puțin. Apoi, pune pătrunjelul tocat.

Poți opri câteva fire verzi de usturoi pentru a face coronițe pe care să le pui deasupra stufatului.

Stufat de miel cu spanac

Spanacul merge de minune cu mielul, așa că nu e de mirare de ce această rețetă e așa de populară.

Ai nevoie de:

1, 5 kg spanac
2 legături ceapă verde
1 kg carne de miel
1 lingură pastă tomate
60 ml ulei
Sare
Piper
Cimbru
Rozmarin
1 legătură pătrunjel

Spală bine carnea și tai-o în bucăți, apoi pune-o la fiert cu o foaie de dafin și boabe de piper. Când e gata, adaugă ulei într-o tigaie și pune bucățile de miel la rumenit. Când s-au rumenit bine, adaugă ceapa verde tocată, sare, piper, cimbru, rozmarin și lasă puțin la călit. Adaugă și spanacul și înăbușă bine totul. Pune pasta de tomate și o cană de apă și lasă totul cu capac.

Când totul s-a înmuiat și s-a gătit, scoate capacul și mai lasă puțin la gătit. Oprește focul, adaugă pătrunjel tocat mărunt și servește.

Stufat de miel rețeta tradițională

Aceasta este rețeta tradițională de stufat de miel, pe care toți românii o pregătesc de Paște. Este delicioasă și o alternativă perfectă la clasica friptura de miel.

Ingrediente pentru stufatul de miel:

1,5 kg pulpă de miel
50 ml vin alb
50 ml ulei de măsline
6 căței de usturoi
Piper
Sare
4 legături ceapă verde
4 legături usturoi verde
70 ml ulei pentru gătit
O conservă roșii decojite
100 ml apă
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel

Mielul se spală și se curăță, apoi se pune la marinat.Se condimentează și se adaugă ulei și vin. Se pun feliuțe de usturoi și se acoperă mielul sau se lasă într-o pungă.

Se lasă peste noapte, iar a doua zi se lasă câteva ore afară din frigider ca să ajungă la temperatura camerei. Se încinge cuptorul la 180 de grade și se adaugă carnea de miel în tavă, ca să se rumenească bine.

Usturoiul verde și ceapa verde se spală și se toacă mărunt. Se pune într-o tigaie cu ulei încinsă și se adaugă puțină apă. Se lasă la înăbușit și se adaugă roșiile decojite și condimentele. Se zdrobesc roșiile în tigaie, ca să se formeze un sos.

Tot acest amestec se va găti pentru 10 minute, apoi se toarnă peste carne. Se pune totul la cuptor la 165 de grade pentru o oră jumătate.

Când e gata, se adaugă verdețurile tocate mărunt. Se servește călduț.

Stufat de miel cu praz

Pentru iubitorii de praz, aceasta este o rețetă ideală. Prazul oferă o dulceață aparte stufatului de miel. În plus, se face la fel de ușor ca celelalte rețete de stufat de miel.

Ingrediente pentru stufat de miel cu praz:

1 kg de carne de miel (pulpa, șoricul sau alte părți cu os, tăiate în bucăți)
2 bucăți praz
2 cepe mari
3 morcovi
4 căței de usturoi
2-3 foi de dafin
1 lingură de boia de ardei dulce
1/2 linguriță de boia de ardei iute (opțional)
1 lingură de pastă de roșii
500 ml de supă de carne sau de legume (sau apă)
200 ml de vin roșu
2 linguri de ulei de măsline
Sare și piper după gust
cimbru
rozmarin
pătrunjel

Încălzește uleiul de măsline într-o oală potrivită pe foc mediu. Adaugă bucățile de carne de miel și rumenește-le pe toate părțile până prind o culoare frumoasă. Scoate carnea din oală și pune-o deoparte.

În aceeași oală, adaugă ceapa tocată și morcovii și călește-le până se înmoaie ușor.

Adaugă prazul tăiat în bucăți, usturoiul zdrobit, foi de dafin, boiaua de ardei dulce și boiaua de ardei iute. Amestecă bine.

Adaugă pasta de roșii și amestecă să se combine totul. Adaugă carnea de miel rumenită înapoi în oală.

Toarnă supa de carne sau de legume (sau apa) și vinul roșu (opțional). Lasă să dea în clocot, apoi redu focul la minim.

Acoperă oala cu un capac și lasă stufatul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1,5-2 ore, sau până când carnea de miel este fragedă și se desprinde ușor de pe os.

Dacă stufatul pare prea uscat, poți adăuga puțină apă sau supă în timpul gătirii, dacă este necesar.

Gustă și ajustează condimentele cu sare și piper, după gust.
După ce stufatul de miel este gătit, îl poți garnisi cu ierburi proaspete, precum cimbru sau rozmarin. La final, presară pătrunjel tocat mărunt.

Stufat de miel cu ștevie

O rețetă inedită este acest stufat de miel cu ștevie. Mulți obișnuiesc să gătească ștevia, fie că o fac tocăniță sau ciorbă, însă puțini sunt cei care o folosesc la stufat. Ea dă o savoare aparte acestui de fel de mâncare.

1 kg de carne de miel cu os
1 legătură de ștevie
2 cepe mari
3 morcovi
3 căței de usturoi
2-3 foi de dafin
1 lingură de boia de ardei dulce
1 linguriță de boia de ardei iute
1 lingură de pastă de roșii
500 ml de supă de carne sau apă
200 ml de vin roșu
2 linguri de ulei de măsline
Sare și piper după gust
Cimbru
Rozmarin
Pătrunjel

Spală bine mielul și porționează-l în bucăți. Încinge uleiul într-o oală și adaugă bucățile de carne. Rumenește-le bine pe toate părțile, apoi pune carnea deoparte.

În aceeași oală, pune ceapa tocată și morcovii tăiați rondele. Călește totul ușor, adaugă ștevia tocată, usturoiul zdrobit, foile de dafin, ambele tipuri de boia și amestecă bine.

Acum pune carnea din nou în oală și toarnă apa sau supa de carne și vinul. Lasă să dea un clocot și apoi redu focul la minim. Pune un capac și lasă stufatul de miel să fiarbă cam 2 ore, până când carnea cade singură de pe os.

Potrivește de sare și piper, adaugă cimbru și rozmarin și lasă să fiarbă încă 15 minute. Servește cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.

Stufat de miel cu leurdă

Leurda este la mare căutare primăvara, așa că ar fi păcat să nu o folosești și să o integrezi în rețete tradiționale cum este stufatul de miel. Încearcă această rețetă pentru care ai nevoie de:

1 kg de carne de pulpă de miel
1 legătură de leurdă
2 cepe mari
3 morcovi
3 căței de usturoi
2-3 foi de dafin
1 lingură de boia de ardei dulce
1 conservă roșii cubulețe
500 ml de apă
2 linguri de ulei de măsline
Sare și piper după gust

Mielul se spală, se curăță și se porționează în bucățele potrivite. Se încinge uleiul de măsline într-o oală la foc mediu. Se adaugă mielul și se întoarce pe toată părțile, ca să se rumenească uniform. Se adaugă apoi ceapa tocată mărunt, morcovii cubulețe și se călesc până devin moi.

Se pune leurda tocată și usturoiul feliuțe, foi de dafin, boia, sare și piper.

Se amestecă ușor și apoi se adaugă conserva de roșii cubulețe. Se adaugă și apa și se pune capacul. Stufatul trebuie să fiarbă la foc mic pentru două ore.

Când carnea de miel e fragedă și s-a gătit bine, se verifică de condimente și se adaugă pătrunjel tocat mărunt. Se servește călduț cu pâine de casă.

Secrete pentru stufatul de miel

Alege carne de miel proaspătă și de calitate pentru a obține cel mai bun gust și textură în stufatul tău. Încearcă să alegi bucăți de carne cu puțină grăsime, cum ar fi pulpa sau umărul, pentru a obține un stufat mai suculent.

Înainte de a adăuga carnea în oală, rumenește-o pe toate părțile în ulei sau unt pentru a-i intensifica gustul și a obține o culoare frumoasă la suprafață. Acest pas este important pentru a dezvolta aromele în stufat.

Adăugarea de legume, cum ar fi ceapa, morcovii, prazul sau alte legume de sezon, adaugă savoare și substanță stufatului. Poți căli legumele înainte de a adăuga carnea pentru a le înmuia ușor și a dezvolta aromele.

Condimentele și ierburile aromatice adaugă savoare și profunzime stufatului. Poți folosi foi de dafin, cimbru, rozmarin, oregano sau alte ierburi preferate pentru a adăuga arome delicioase.

Folosește un lichid de gătit de calitate, cum ar fi supă de carne sau de legume, vin roșu sau alb, pentru a adăuga umiditate și a obține un stufat suculent. Lichidul va forma și o bază delicioasă de sos pentru stufat.

Stufatul de miel necesită gătire la foc mic și timp îndelungat pentru a obține o carne fragedă și să se dezvolte aromele. Lasă stufatul să fiarbă la foc mic și acoperit pentru cel puțin 1,5-2 ore, sau chiar mai mult, până când carnea de miel este fragedă și se desprinde ușor de pe os.

Gustă stufatul în timpul gătirii și ajustează aromele după preferințe. Poți adăuga sare, piper, condimente sau ierburi suplimentare pentru a obține gustul dorit.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.