Carnea de miel, pentru masa de Paște. Cum să alegi cea mai bună carne de miel pentru fiecare preparat din meniul de Paște

Carnea de miel
Shutterstock

Carnea de miel este tradițională pentru masa de Paște în casa fiecărui român. Fie că vorbim despre friptură din pulpă de miel, celebrul drob, ciorbă sau stufat, mielul este asociat cu Paștele din mai multe motive culturale sau religioase.  

Tradiția de a mânca carne de miel de Paște a fost asociată cu această sărbătoare timp de 700 de ani, din două motive: unul provine din religie, iar celălalt din motive sociale.

De ce mâncăm carne de miel de Paște

În săptămânile premergătoare Paștelui, tradiția este de a se ține post. Acesta începe cu 40 de zile înainte de Paște și există câteva zile în care este dezlegare la pește, vin sau untdelemn. Însă, începând cu duminica de Paște, este tipic să se pregătească diferite feluri de mâncare cu carne de miel: friptură, tocană, ciorbă, drob, stufat, grătar, etc.

Potrivit Vechiului Testament, Dumnezeu le-a poruncit evreilor să sacrifice miei înainte de a-i elibera din Egipt, iar sângele de miel era cel cu care aceiași sclavi își vopseau ușile, pentru a le deosebi și pentru a împiedica intrarea ciumei în ele.

Din acel moment biblic, Pesach-ul ebraic (originea cuvântului "Paște") a fost cea mai importantă sărbătoare din calendarul evreiesc, comemorând tocmai sfârșitul sclaviei lor străvechi și nefiind niciodată lipsit de miel.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Potrivit Noului Testament, la fel au făcut și Iisus și discipolii săi. Prin urmare, tradiția creștină a făcut o paralelă între mielul pe care evreii îl sacrificau lui Dumnezeu de Paște (Paștele evreiesc) și sacrificiul pe care Iisus l-a trăit pe cruce.

De aici și motivul pentru care, în cultura noastră, se obișnuiește să se mănânce miel de Paște.

Prima atestare documentară în acest sens apare în secolul al XIV-lea. Mielul era consumat în Duminica Paștelui, după Postul Mare, perioada de 40 de zile.

În Evanghelia după Ioan, cuvintele "iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii" se referă la profetul din Betleem. În întreaga Biblie apar metafore care îl leagă pe Isus de imaginea unui miel nevinovat, curat și ascultător față de păstorul său.

Pe de altă parte, în anul 325, Consiliul de la Niceea stabilise că Paștele trebuie sărbătorit în prima duminică după luna plină a echinocțiului de primăvară, motiv pentru care nu are o dată fixă și poate cădea între 22 martie și 25 aprilie în fiecare an.

Aceste salturi în calendar pot părea oarecum arbitrare, dar în realitate ele coincid întotdeauna cu un calendar lunar căruia natura îi este fidelă: Paștele coincide cu începutul primăverii și cu cel mai bun moment pentru a mânca miel.

Este momentul în care oile care alăptează pot pășuna pe pășuni proaspete, ceea ce îmbunătățește calitatea laptelui lor, și, de asemenea, momentul în care mieii născuți în timpul iernii ajung la vârsta optimă pentru consum.

Carnea de miel

Deși "mielul de Paște" este o expresie folosită pentru a desemna una dintre categoriile comerciale de carne de miel (cea a unui animal mai mare de 4 luni și mai mic de un an), acum, de Paște se consumă, de obicei, miel de lapte (de la 30 la 45 de zile) sau miel de prăsilă (până la 4 luni), care se află în cea mai bună perioadă.

Mielul de Paște are o aromă mai puternică, pe care nu mulți o agreează. De asemenea, mieii mai tineri au carnea mai fragedă și mai gustoasă, conform specialiștilor.

Cum se alege carnea de miel pentru masa de Paște 

O carne de miel de Paște trebuie aleasă cu grijă. Există câteva criterii de care să ții cont dacă ai vrei să ai pe masa de sărbătoare o carne bună, fragedă și aromată.

În primul rând, trebuie să ții cont de preparatul pe care vrei să îl faci. Dacă ai nevoie de carne de miel de Paște pentru drob, atunci calitatea cărnii în sine nu ar trebui să conteze prea mult, pentru că vei folosi doar organele. Desigur, organele mai tinere vor fi ușor de curățat și se vor găti mai rapid decât celelalte, dar în general, drobul de miel va avea același gust, indiferent de vârsta sau calitățile animalului, câtă vreme este sigur pentru consum.

Caracteristicile cărnii vor depinde în mare măsură de tipurile de miel, dacă e miel de Paște, miel de lapte sau de prăsilă, dar și de rasa din care provine.

Ca idee generală, ar trebui să cumperi carne de miel proaspătă.

Pentru asta, trebuie să te uiți la etichetă. Poți afla originea mielului, când a fost sacrificat și data limită de consum. Dacă ești într-o măcelărie și nu vezi eticheta, poți întreba direct măcelarul.

O carne de miel de Paște trebuie să aibă un aspect ferm și umed. Carnea care are un aspect lipicios nu e bună, deoarece nu e proaspătă.

Carnea de miel trebuie să aibă o culoare naturală: în funcție de cât de tânăr este animalul (miel de lapte, miel de prăsilă sau miel de Pașe), culoarea cărnii va fi mai deschisă sau mai închisă. La unele rase, carnea de miel de lapte are o culoare roz pal, aproape perlată. Carnea de miel de prăsilă are o nuanță ușor mai deschisă, mai rozalie.

Dacă este vorba de un miel de Paște, tonul roz este și mai pronunțat. Carnea nu ar trebui să prezinte niciodată culori precum ocru sau cenușii, deoarece aceasta înseamnă că a stat prea mult timp în contact cu oxigenul și a început să oxideze.

Carnea de miel

De asemenea, este important să te asiguri că nu există urme vizibile de sânge concentrate în anumite zone specifice ale cărnii.

Cantitatea de grăsime este un alt punct important. Este recomandabil să alegi o bucată cu un nivel echilibrat de grăsime. Prea multă grăsime nu este bună, dar nici prea puțină nu este bună.

În ceea ce privește masa musculară a mielului, din nou aceasta va depinde de vârsta animalului. Mielul nu trebuie să fie prea slab, și nici prea gras sau cu musculatura prea dezvoltată.

Oasele trebuie să fie tăiate curate sau întregi. În cazul în care cumperi carnea în bucăți, trebuie să verifici dacă oasele nu sunt rupte sau tăiate cu așchii. În plus, interiorul osului trebuie să prezinte urme de sânge. Acesta este un simptom al unui sacrificiu recent.

Ca și atunci când cumpărăm orice alt aliment, carnea de miel trebuie să fie acceptabilă la vedere.

Cel mai bine este să cumperi carnea de miel la sfârșitul cumpărăturilor, chiar înainte să mergi acasă. De la magazin, carnea trebuie să ajunsă direct acasă, pentru a putea fi pusă la frigider cât mai repede.

Temperatura corectă de depozitare este de aproximativ 4ºC. O carne de miel de Paște tocată se poate păstra în frigider doar 1 sau 2 zile, în timp ce bucățile de carne macră pot rezista până la 5 zile.

Dacă ai cumpărat prea multă, soluția este să o congelezi. Porționeaz-o astfel încât să îți fie ușor să o dezgheți și să o folosești. Pentru dezghețat, lasă carnea în frigider până o poți găti, apoi după ce s-a decongelat, gătește-o imediat.

Trucuri pentru a găti carnea de miel 

Alege carnea potrivită cu ajutorul sfaturilor de mai sus. Când ai o carne bună, este greu să nu îți iasă cele mai bune preparate de Paște.

Cu cât mielul este mai tânăr, cu atât are mai puțin gust de miel. Dacă nu folosești un miel întreg, cumpără un umăr sau un picior proaspăt și tânăr.

Carnea de miel

Carnea de miel trebuie să aibă și puțină grăsime, dar dacă nu are, folosește ulei de măsline, unt sau orice ar putea adăuga puțină savoare în plus preparatului.

Întotdeauna condimentează mielul înainte de a se găti, niciodată după.

Rețeta este simplă: ierburi, ulei de măsline și un vârf de cuțit de fulgi de sare. Dacă faci friptură, taie mici incizii pe suprafața cărnii și introdu felii de usturoi. Apoi masează mielul cu ulei de măsline, rozmarin și sare și așează-l într-o tavă de friptură pe un pat de ierburi, cum ar fi crenguțe de rozmarin, cimbru și salvie.

Dacă gătești un umăr întreg, adaugă un litru de apă în tavă, acoperă mielul cu folie de aluminiu pentru a reține umiditatea și pune-l la cuptor la 150 de grade timp de trei până la patru ore.

Sincronizarea este totul, iar cea mai mare greșeală pe care ai putea-o face este să grăbești procesul de gătire. Mielul nu ar trebui să fie niciodată gata în mai puțin de trei ore.

În ultimele 15 minute, îndepărtează folia și ridică temperatura la 220 de grade pentru o crustă crocantă și rumenă.

Când scoți mielul din cuptor, vrei ca centrul să fie roz, nu prea gătit, iar carnea ar trebui să cadă de pe os.

Nu e nevoie de niciun sos din comerț, pentru că mielul își va lăsa zeama, pe care o poți folosi ca sos. Dacă nu vrei să o folosești ca atare, poți să o amesteci cu unt și făină pe foc, pentru a obține un sos mai gros și foarte aromat.

Condimentele pentru miel sunt foarte importante. Dintr-un preparat cu carne de miel de Paște nu trebuie să lipsească usturoiul, rozmarinul, cimbrișorul, piperul negru proaspăt măcinat și chimionul, care adaugă o aroma inedită.

Carnea de miel

Ai grijă să nu gătești mielul la temperaturi ridicate, ci la foc lent, pentru mult timp. În schimb, dacă faci cotlete de miel, trebuie să le prăjești într-o tigaie grill la foc încins, apoi să le continui de gătit în cuptor. Carnea de miel ar trebui să aibă o crustă crocantă, rumenă, dar să fie rozalie în interior. Pentru fripturi, servește cu un cubuleț de unt aromatizat cu usturoi și ierburi deasupra.

Nu uita că mielul merge de minune cu legume precum sparanghel, broccoli, dovlecei, cartofi noi și salate cât mai verzi și proaspete.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ce a descoperit un instalator care făcea reparații într-o vilă din Viena. „Este cu adevărat incredibil”
Ce a descoperit un instalator care făcea reparații într-o vilă din Viena. „Este cu adevărat incredibil”

Un instalator a descoperit o cutie plină cu monede de aur, în valoare de 2,3 milioane de euro, în timpul unor reparaţii, în subsolul unei vile vechi, în cartierul Penzing, la Viena, scrie Heute.

Motivul pentru care tot mai mulți bărbați rămân fără păr de la o vârstă fragedă. „Nu e genetic, tata are părul mult mai des”
Motivul pentru care tot mai mulți bărbați rămân fără păr de la o vârstă fragedă. „Nu e genetic, tata are părul mult mai des”

Medicii trag un semnal de alarmă după ce media de vârstă la care bărbaților începe să le cadă părul a început să scadă.

A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux
A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux

Joi este Sărbătoarea Luminii pentru creștinii ortodocși și prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Fie că respectă tradiția, ori doar au vrut să profite de oferta bogată, mulți au mers încrezători în piețe și magazine.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.