Drob. Rețete de drob din miel, pui sau vegetarian. Doctor Mihaela Bilic: „Este un preparat dietetic”
Dacă există o mâncare specifică de Paște la români, aceea este, cu siguranță, drobul. Fie că vorbim de drob de miel, de pui sau vegetarian, el este nelipsit din meniul de la masa de Paște.
Drobul poate ține loc de aperitiv, gustare sau cină. Acest preparat, fie că este făcut din miel, din pui sau din legume, este un aperitiv hrănitor.
El poate fi consumat și ca o gustare rapidă. Inclusiv la cină drobul este o alternativă excelentă. Totuși, ar trebui respectate câteva condiții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Să punem cât mai multe verdețuri și ierburi aromatice, să nu folosim prea multe ouă și nici carne prea grasă.
„Drobul este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multe verdeață. Totul gătit la cuptor. Una două felii de drob, lângă o salată, este o masă recomandată chiar și în cura de slăbire. Suntem sătui și nici risc de îngrășase nu avem”, spune medicul Mihaela Bilic.
Chiar dacă pare greu de făcut, există rețete de drob foarte ușoare. Mai mult, dacă ți se pare un aperitiv greu, îl poți pregăti din ficat de pui, din legume sau doar din ciuperci.
• Drob de ciuperci
• Drob din ficat de pui
• Rețetă drob de miel cu prapure
• Rețetă drob de porc
• Drob de legume
• Drob vegetarian
• Drob de miel reteta ardeleneasca
• Drob cu ficat de porc și carne tocată
Drob de ciuperci
Drobul este un preparat culinar tradițional românesc preparat din măruntaie de miel. Se învelește în papură și se coace la cuptor. Dar rețeta tradițională a suferit modificări de-a lungul timpului.
Acum există o mulțime de rețete de drob, care mai de care mai delicioasă și unică. Printre ele se numără și drobul de ciuperci, un aperitiv ușor și gustos, care se pune pe masa de Paște.
Ingrediente pentru drobul de ciuperci:
800 g ciuperci
1 ceapă galbenă
3 legături de ceapă verde
3 linguri de ulei
2 legături pătrunjel
2 legături de mărar
4 ouă
4 linguri de pesmet
250 g cașcaval
1 ardei gras roșu
Sare
Piper
Pentru crustă:
2 ouă
2 linguri de smântână
1 praf de sare
Ciupercile se spală și se toacă mărunt, apoi se pun la călit în trei linguri de ulei. Se strecoară de zeamă și se lasă deoparte.
Ceapa verde, ceapa galbenă și usturoiul verde se toacă și se pun la călit. Se pune și ardeiul gras roșu și apoi se adaugă verdeața tocată și ciupercile stoarse de zeamă.
Se bat ouăle cu cașcavalul ras și pesmetul și se adaugă la ciuperci. Se omogenizează totul bine și se condimentează.
Se pune într-o tavă de chec și se face crusta din cele două ouă, smântână și sare. Tava se pune la cuptor și se lasă cam 30 de minute până se rumenește.
Se lasă la răcit, apoi se feliază.
Drob din ficat de pui
Această rețetă de drob este mai ușoară decât cea tradițională. Dacă nu ai tăiat un miel, poți face drob din ficat de pui. Va fi la fel de gustos și apreciat.
Ingrediente pentru drobul din ficat de pui:
800 g ficat de pasăre
3 legături ceapă verde
4 căței de usturoi
1 legătură pătrunjel
Sare
Piper
1 linguriță ienibahar
5 ouă
4 linguri ulei de măsline
1 lingură pesmet
Începe prin a spăla și curăța ficatul de pasăre, apoi lasă-l la scurs. Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei și se adaugă ficatul de pui. Se pune un capac și se lasă să se prăjească pe ambele părți.
După ce s-a gătit, se lasă la răcit și se mărunțește bine cu un cuțit ascuțit sau la robot. Ceapa verde se toacă și se călește ușor în puțin ulei de măsline.
Într-un castron mare, se adaugă ficatul mărunțit și zeama lăsată de ficățel, ceapa verde, usturoiul tocat mărunt, sare, piper și ienibahar. Apoi se sparg ouăle și se amestecă toate ingredientele.
Se pregătește o tavă de chec, se unge cu puțin ulei și se tapetează cu griș. Compoziția de drob se pune în tavă și bagă la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
Se lasă la cuptor până se rumenește și apoi se lasă la răcit. Se servește tăiat feliuțe.
Rețetă drob de miel cu prapure
Aceasta este rețeta tradițională de drob de miel, așa cum se făcea pe vremuri. Măruntaiele de miel sunt puse într-o prapură, o membrană care învelește diferite organe interne ale mielului, în special stomacul și intestinele.
Umplutura este făcută cu măruntaie de miel tocate bine, ceapă verde, usturoi, condimente și verdețuri. Totul se leagă cu ajutorul câtorva ouă crude. Amestecul se pune jumătate în tavă, după care se adaugă ouă fierte întregi de-a lungul compoziției și se acoperă cu cealaltă jumătate. Se dă la cuptor până se rumenește și se servește rece.
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente pentru drobul de miel:
600 g organe de miel
2 legături ceapă verde
1 legătură ceapă verde
50 ml ulei
2 felii de pâine
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar
1-2 ouă crude
3-4 ouă fierte
Prapure
Organele de miel, plămânul, inima, splina, rinichiul și ficatul se spală bine și se curăță de pielițe. S lasă deoparte și se curăță ceapa și usturoiul verde. Se toacă și se călesc bine în puțin ulei. Apoi se adaugă inima, plămânii și splina și se amestecă bine. Se lasă la călit cam 6 minute cu capac.
Apoi se adaugă rinichii și ficatul și se lasă la înăbușit cu capac. Organele trebuie să fie fragede, dar nu complet gătite, pentru că se vor mai găti și în cuptor.
Când ai luat de pe foc organele se adaugă sare și piper proaspăt măcinat. Apoi se mărunțește toată compoziția printr-o mașină manuală sau un robot de bucătărie. Adaugă în această etapă și cele două felii de pâine înmuiată și stoarsă.
Adaugă și ouăle și verdeața tocată. Se amestecă bine totul și se pregătește forma de chec. Prapurele spălat se scurge și se tapetează interiorul formei, iar marginile să acopere și chiar să iasă peste pereții tăvii.
Se pune jumătate din compoziție și se adaugă ouăle fierte. Apoi se adaugă cealaltă jumătate de compoziție și se acoperă cu marginile cu prapure. Se pune totul la cuptorul încins la 180 de grade.
Se lasă cam 40-45 de minute până se rumenește. Se lasă la răcit în formă, apoi se lasă la frigider. Se taie în felii și se servește.
Rețetă drob de porc
Această rețetă este asemănătoare cu cea tradițională, dar organele de miel sunt înlocuite cu cele de porc. Mulți oameni preferă gustul organelor de porc, pentru că sunt mai puțin pregnante decât cele de miel.
Ingrediente pentru drobul de porc:
3 inimi de porc
3 rinichi de porc
1 ficat mare
1 plămân
6 cepe
3 legături de ceapă verde
2 legături de usturoi verde
Grăsime de porc
8 ouă fiert
7 ouă crude
Sare
Piper
Mărar
Pătrunjel
Se curăță măruntaiele și se spală bine, apoi se pun la fiert în apă cu sare. Ar trebui să pui ficatul mai târziu, pentru că acesta fierbe mai repede decât toate celelalte.
După ce au fiert, se scot și se lasă la răcit, apoi se dau prin mașina de tocat carne sau un robot de bucătărie, alături de grăsimea de porc, ceapa verde, usturoiul verde și câteva felii de pâine înmuiată și stoarsă.
Ceapa se toacă și se călește, apoi după ce s-a răcit, se adaugă în compoziția de organe. Acum se adaugă și ouăle, sarea, piperul și verdeața tocată mărunt. Se adaugă și puțină zeamă de la organe până obții consistentă dorită.
Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt și se adaugă jumătate de umplutură. Se pun ouăle fierte și se completează cu restul de compoziție.
Se dă la cuptorul încins la 180 de grade pentru 30-40 de minute sau până când scobitoarea iese curată din centrul drobului. Se lasă la răcit și se servește ca aperitiv cu pâine prăjită.
Drob de legume
Varianta de drob preferată de mulți români în perioada sărbătorilor. Cu atât de multe preparate din carne, un drob de legume este ideal ca aperitiv pe masa de Paște.
Se face ușor și este delicios. Ai nevoie doar de câteva ingrediente:
2 vinete
300 g ciuperci
1 dovlecel
1 legătură de pătrunjel
2 legături de ceapă verde
1 legătură mărar
6 linguri de griș
4 fire de usturoi verde
2 lingurițe de ulei de măsline
5 ouă
Sare
Piper
Se pune o cratiță cu apă și sare pe foc. Se spală toate legumele și se toacă în bucățele. Se pun vinetele la clocotit și apoi se scurg de apă. Se adaugă și celelalte legume și apoi se lasă l scurs.
Într-un bol se amestecă toate legumele și verdeața tocate mărunt, 4 ouă crude, grișul, sarea și piperul. Tapetează o formă cu hârtie de copt și pune toată compoziția în ea. Adaugă pe deasupra un ou bătut și stropește cu puțin ulei de măsline. Pune totul la cuptorul încins pentru cam 40 de minute până totul s-a rumenit. Servește rece, tăiat în feliuțe.
Drob vegetarian
Această rețetă este foarte sănătoasă și sățioasă. Un aperitiv deosebit de gustos făcut doar din legume. Ideal pentru masa de Paște, deja încărcată de multe bucate pe bază de carne.
Ingrediente pentru drob vegetarian:
200 g linte roșie
100g ciuperci, tocate
1 morcov, tocat
1 ceapă, tocată mărunt
2 ouă crude
3 ouă fierte
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar
1 buchet de ceapă verde
2 lingurițe de cimbru
sare de mare și piper, după gust
Fierbe lintea timp de 15 minute, apoi strecoar-o foarte bine și pune-o într-un bol mare.
Se încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie mare și se sotează ceapa, ciupercile și morcovul tocate mărunt, timp de aproximativ 7-10 minute. Nu trebuie să fie complet gătite. Așează-le peste lintea din castron.
Adaugă două ouă, pătrunjelul tocat, ceapa verde, mărarul, sarea de mare, piperul și cimbrul. Amestecă și omogenizează toată compoziția.
Pune compoziția într-o formă unsă în prealabil. Adaugă jumătate din compoziție, așează ouăle decojite și fierte și apoi acoperă-le cu cealaltă jumătate.
Se introduce în cuptor și se coace la aproximativ 180 de grade pentru 30-40 de minute.
Se lasă să se răcească puțin înainte de a scoate drobul din formă.
Drob de miel rețetă ardelenească
Multă lume preferă rețeta de miel ardelenească, cu făină, în loc de pâine sau pesmet. Astfel, drobul iese cu o textură mai fină.
Ingrediente pentru drob de miel ardelenesc:
1 kg ficat de miel
1,5 kg organe de miel
500 g ceapă
300 g untură
200 g făină
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel
5 ouă
Piper
Sare
Prapure
Măruntaiele de miel și ficatul se spală și pun la fiert într-o oală cu apă și cu sare. Se îndepărtează spuma de la suprafață și se trec toate prin mașina de tocat sau printr-un robot de bucătărie. Poți să toci organele și cu un cuțit ascuțit.
Într-o tigaie încinsă se adaugă untură și se călește ceapa tocată mărunt. Se adaugă și compoziția de organe.
După ce s-au rumenit, se lasă la răcit și se adaugă 2 ouă, verdeața tocată mărunt, sare și piper. Se amestecă bine și se tapetează o tavă de chec cu prapurele spălat bine în apă rece.
Se pune jumate de compoziție și se adaugă 3 ouă fierte, apoi se pune cealaltă jumătate din compoziție. Apoi se acoperă toată compoziția cu prapurele spălat și se pune la cuptorul încins la 180 de grade pentru doar 20-30 de minute sau până când e rumen deasupra.
Se servește tăiat în felii, după ce s-a răcit și s-a odihnit la frigider.
Drob cu ficat de porc și carne tocată
Printre atâtea rețete de drob se numără și unele mai speciale, cum e această rețetă de drob cu ficat de porc și carne tocată.
Ficatul de porc este foarte gustos, iar carnea tocată adaugă grăsimea necesară pentru ca drobul să nu iasă uscat. Iată ce ai nevoie:
700 g carne tocată de porc cu minim 30% grăsime
600 g inimă de porc
500 g ficat de porc
100 g untură de porc
100 g slănină de porc
1 ceapă
1 legătură de ceapă verde
1 legătură de mărar
1 legătură pătrunjel
6 ouă
Sare
Piper
Într-o oală cu apă și sare se pune inima de porc și ficatul tăiate în bucățele. Lasă la fiert puțin și între timp pune la încins o cratiță cu untură și slănină tăiată fâșii subțiri. Adaugă carnea tocată, ceapa și apoi ficatul și inima.
Compoziția se lasă puțin la răcit, apoi se dă totul prin mașina de tocat. Taie cât mai mărunt ceapa verde și mărarul, pătrunjelul și amestecă toată compoziția bine.
Adaugă ouăle, sarea și piperul și amestecă bine. Adaugă și puțină zeamă din oala unde a fiert inima și ficatul. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se încinge cuptorul la 180 de grade. Se pune jumătate din compoziție, ouă fierte și cealaltă jumătate de compoziție.
Se dă la cuptorul preîncins și se lasă cam 30-50 de minute până e gata. Se răcește în tavă, se scoate și se taie în feliuțe.
Ca sfat general pentru rețete de drob, ai grijă ca toată compoziția să conțină și grăsime, fie că este grăsime animală sau pui puțin ulei de măsline sau vegetal. Este cheia pentru ca drobul să nu fie uscat și greu de mâncat. Poți să combini diferite condimente și ierburi, de la boia dulce, cimbru, boabe de piper sau ienibahar. Poți omite ouăle fierte dacă ți se pare că drobul devine prea greu pentru un aperitiv.
Servește drobul cu pâine prăjită și legume proaspete pentru ridichi, roșii sau castraveți.