Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Pe ultima sută de metri, româncele au desăvârşit preparatele pentru masa de Paște. Au făcut de la cozonac şi pâine proaspătă, până la miel umplut, drob și chiar sarmale. La ţară, au duduit cuptoarele din curte, unde a prins culoare pasca.
Gospodinele o vor duce la noapte la biserică, să fie sfințită.
„Ne-am trezit dis de dimineaţă pentru pregătirea preparatelor tradiționale. O să fac miel umplut cu măruntaie, ceapă verde, pătrunjel, pâine, ouă şi condimente” spune una dintre acestea.
Iar masa se anunță foarte bogată în Maramureș: „sarmale cu cârnaţi, tot după reţeta bunicii, cozonaci cu nucă şi cu rahat, pască”.
Cozonacii grăsuţi şi bine rumeniți, au umplut cuptoarele din curte.
Gospodină: „Ne-am pregătit de dimineaţă, că avem de făcut 5 paşti şi 10 cozonaci, de aceea am început devreme"
După ce au prins culoare, bucatele stau la răcit câteva ore, doar că într-un loc ca acesta nu se termină treaba niciodată.
Singurii care stau sunt turiștii. Aceştia au fost așteptați de gazde în pragul casei cu câte un păhărel de pălincă:
-Bine aţi venit la noi, vă invit să serviţi un pahar de pălincă.
-Bine v-am găsit!
-Bine aţi venit. Sănătate multă. Doamne ajută şi sărbători frumoase."
Turistă: „E altă lume şi e prea frumoasă să nu îl vizitezi. Liniştea, arhaismul şi oamenii."
La noapte vor merge cu toţii la slujba de Înviere, iar la întoarcere se vor înfrupta din bunătăţile pregătite special pentru această mare sărbătoare.