La ce să fii atent atunci când cumperi carne de miel. Semne că e alterată și secrete pentru a o alege pe cea mai bună

Carne de miel
Shutterstock

Multe persoane respectă tradiția conform căreia de Paște se mănâncă preparate din miel. Iată de unde a apărut acest obicei dar și la ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați carne.  

Carnea de miel de Paște este nelipsită de pe masa de sărbătoare, fiind considerată un aliment vedetă al acestei perioade.

Carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paște în multe gospodării, fie că vorbim despre un drob bine legat, o ciorbă acrișoară sau o friptură rumenă la cuptor. Tocmai de aceea, e important ca atunci când alegi ingredientul principal pentru drob de miel sau stufat să știi la ce să fii atent. Mirosul, textura și culoarea pot spune multe despre prospețimea unei bucăți de carne. Iar dacă te întrebi cum să alegi cea mai bună carne de miel sau cum să faci friptura de miel pentru masa de Paște, totul începe de la o selecție atentă, în funcție de câteva semne esențiale care pot indica dacă e proaspătă sau, din contră, alterată.

Carnea de miel, tradiție de Paște

Tăierea mielului de Paște a devenit un obicei respectat de mulți ani în unele zone ale țării, în timp ce în alte zone există persoane care nu consumă acest tip de carne. De ce se mănâncă carne de miel de Paște? Pentru unii, mielul este privit ca un animal blând, iar unii aleg să respecte tradiția în mod riguros, preparând carnea de miel în diverse moduri delicioase. Textura, aroma și gustul său sunt cu totul diferite față de alte tipuri de carne precum cea de pui, porc sau vită.

Citește și
femeie moarta munte
O femeie a murit înghețată pe un munte din Austria, după ce a fost abandonată de iubit. Bărbatul, acuzat de omor din culpă

Mielul este un simbol al Paștelui, reprezentând sacrificiul lui Iisus Hristos pe cruce în tradiția creștină. Acest simbol este respectat nu doar în România, ci și în alte părți ale lumii, având rădăcini încă din Vechiul Testament. Există însă persoane care aleg să nu consume carne de miel de Paște, motivând că acest gest ar echivala cu un sacrificiu pentru Dumnezeu.

Pe lângă consumul de carne de miel, o altă tradiție importantă de Paște este vopsitul ouălor roșii, o practică care amintește de momentul răstignirii lui Iisus Hristos. Astfel, Paștele reprezintă trecerea de la moartea sufletului prin păcat la viața veșnică, fiind cea mai mare sărbătoare creștină.

Carne de miel

Semne că este alterată carnea de miel 

Atunci când alegeți carne de miel, este esențial să fiți atenți la anumite semne care pot indica alterarea acesteia:

Culoare: Carnea proaspătă de miel are o culoare roz deschisă, uniformă. Evitați carnea care prezintă zone de culoare gri, verde sau brună, indicând oxidare sau alterare, conform ANSVSA.ro.

Grăsime: Grăsimea din carnea proaspătă de miel este albă sau ușor cremoasă. Evitați carnea cu grăsime galbenă sau brună, care sugerează o vechime mai mare.

Umiditate: Carnea proaspătă de miel are o suprafață ușor umedă, dar nu lipicioasă. Nu cumpărați carnea uscată, lipicioasă sau cu un miros neplăcut.

Textură: Carnea proaspătă de miel este fermă și elastică. Apăsați ușor pe carne cu degetul. Urma ar trebui să dispară rapid. Evitați carnea moale, flască sau cu o textură spongioasă.

Carnea proaspătă de miel are un miros ușor de oaie, dar plăcut. Evitați cumpărarea cărnii care are un miros puternic, acru sau putrezit, indicând alterarea.

Asigurați-vă că achiziționați carnea de miel din surse sigure, magazine alimentare autorizate sau ferme certificate. Nu cumpărați carne de miel de la vânzători ambulanți unde se vede clar că nu este păstrată în condiții bune.

După ce ați cumpărat-o, cumpărați carnea de miel la frigider la o temperatură de 0-4°C. Consumați-o în termen de 2-3 zile de la achiziționare.

Beneficiile consumului de carne de miel

Carnea de miel poate fi o parte sănătoasă a dietei dumneavoastră, asta dacă o consumați moderat și o gătiți cum trebuie.

Carnea de miel este o sursă excelentă de proteine ​​de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, producerea de enzime și hormoni și menținerea funcțiilor corporale. De asemenea, mielul este o sursă bogată de fier, un mineral important pentru transportul oxigenului în organism și prevenirea anemiei. De asemenea, conține vitamina B12, esențială pentru funcția neurologică, formarea globulelor roșii și metabolismul energetic.

Carnea de miel este o sursă bună de zinc, un mineral important pentru funcția imunitară, vindecarea rănilor și creșterea. De asemenea, conține seleniu, un antioxidant care protejează celulele de daunele oxidative.

În același timp, mielul conține acizi grași Omega-3, benefici pentru sănătatea inimii, a creierului și a ochilor. Carnea de miel mai conține grăsimi saturate, care pot crește colesterolul LDL ("rău") dacă sunt consumate în exces. Este recomandat să consumați carne de miel cu moderație și să o includeți în contextul unei diete generale sănătoase, bogată în fructe, legume și cereale integrale, conform Dentirad.ro.

Modul de preparare a mielului poate influența semnificativ conținutul de grăsimi și caloriile. Gătirea la cuptor, la grătar sau fierberea sunt metode mai sănătoase decât prăjirea, care adaugă grăsimi suplimentare.

Este important să consumați carne de miel cu moderație. Recomandările generale sugerează consumul de carne roșie (inclusiv miel) la maximum 500 de grame pe săptămână.

friptura de miel de Paste

Cum recunoști carnea de miel de calitate

Pe lângă semnele vizibile de prospețime, un alt aspect important în alegerea cărnii de miel este vârsta animalului. Carnea de miel tânăr este, de regulă, mai fragedă, mai suculentă și are o aromă mai delicată. Aceasta poate fi recunoscută după dimensiunile reduse ale oaselor, în special ale celor de la picioare, și după textura fină a cărnii. Un miel mai matur are carnea mai închisă la culoare, mai fermă și cu un gust mai intens, potrivită în special pentru preparate lente, cum este stufatul de miel.

Un alt indiciu care poate ajuta la identificarea calității este originea produsului. Eticheta ar trebui să menționeze clar proveniența cărnii, data sacrificării și eventual dacă animalul a fost crescut natural, în regim tradițional. Produsele provenite din surse locale certificate sau ferme bio sunt, de cele mai multe ori, o alegere mai sigură, atât din punct de vedere calitativ, cât și etic.

Friptura de miel

În ceea ce privește prepararea, fiecare tip de carne se potrivește mai bine unui anumit tip de rețetă. De exemplu, pentru friptura de miel la cuptor este recomandată carnea de pe picior sau spată, în timp ce pentru drob, măruntaiele sunt esențiale. Ciorba de miel are nevoie de carne cu os pentru un gust bogat, iar pentru stufat sunt potrivite bucățile cu grăsime, care dau savoare preparatului.

Prin urmare, dacă îți dorești o masă de Paște reușită și gustoasă, alegerea corectă a cărnii de miel este un prim pas esențial. Gustul autentic începe de la o selecție bine informată și continuă cu metode de gătit potrivite fiecărui preparat.

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Acuzații grave! Englezii susțin că grupa în care poate ajunge România la Mondial a fost măsluită
Citește și...
O femeie a murit înghețată pe un munte din Austria, după ce a fost abandonată de iubit. Bărbatul, acuzat de omor din culpă
O femeie a murit înghețată pe un munte din Austria, după ce a fost abandonată de iubit. Bărbatul, acuzat de omor din culpă

O femeia ar fi fost lăsată să înghețe de către iubitul ei, aproape de vârful unui munte din Austria. Bărbatul a fost surprins coborând pe versant, dar fără partenera lui.

Două autospeciale SMURD, chemate în ajutorul unui șofer, au fost lovite chiar de victimă, în mod inexplicabil
Două autospeciale SMURD, chemate în ajutorul unui șofer, au fost lovite chiar de victimă, în mod inexplicabil

Intervenție cu peripeții pentru două echipaje SMURD, chemate în ajutorul unui șofer de 26 de ani. El a intrat cu mașina într-un copac din sectorul 5 al Capitalei, iar salvatorii au fost nevoiți să-i spargă geamul pentru că spunea că se simte rău.

Moș Nicolae a fost darnic și anul acesta. Copiii cei mai cuminți au primit ciocolată, jucării și cărți
Moș Nicolae a fost darnic și anul acesta. Copiii cei mai cuminți au primit ciocolată, jucării și cărți

A fost o dimineață magică pentru copii. Moș Nicolae a umplut cu daruri ghetuțele lustruite de cei mai cuminți. Au fost țipete de bucurie pentru munții de ciocolată, jucării și cărți.

Recomandări
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică
Alegeri locale 2025. Pentru a vota este nevoie de un document de identitate. Ce trebuie să știe cei cu carte electronică

Sute de tehnicieni STS lucrează în schimburi în aceste zile, ca să rezolve problemele ce apar în secții. Deja sunt ocupați, pentru că în sâmbătă seară se pun în funcțiune tabletele pentru înregistrarea și verificarea alegătorilor.

R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești
R. Moldova a solicitat energie de avarie din România, după ce sudul Ucrainei a rămas fără curent în urma atacurilor rusești

Moldelectrica a anunțat că atacurile rusești din regiunea Odesa au lăsat fără curent sudul Ucrainei și au afectat fluxurile energetice din zonă.

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete
A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița, însă poate fi folosită doar la toalete

A început să curgă apa la robinetele locuitorilor din Prahova și Dâmbovița. Va dura, însă, până va ajunge peste tot, pentru că rețeaua are peste 700 de kilometri.