LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

alegeri romania
AFP

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

22-11-2024 09:46

Câți români au votat până acum

Prezența la vot în diaspora, actualizată în timp real.


22-11-2024 07:29

BEC va prezenta sâmbătă şi duminică datele privind prezenţa cetăţenilor români la urne

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României va prezenta, sâmbătă şi duminică, datele privind prezenţa cetăţenilor români la urne la alegerile prezidenţiale.

Potrivit deciziei BEC, datele privind prezenţa la alegerile prezidenţiale vor fi prezentate public după cum urmează:

* sâmbătă, la ora 12:30 - pentru ora 12:00 (având în vedere desfăşurarea votului în diaspora);

* duminică

- la ora 9:30 - pentru ora 9:00;

- la ora 15:30 - pentru ora 15:00;

- la ora 21:30 - pentru ora 21:00 (când este programată închiderea urnelor).

De asemenea, BEC va prezenta rezultate parţiale sau finale ale alegerilor, după caz, luni - la ora 9:30 pentru ora 9:00; la ora 12:30 pentru ora 12:00.

22-11-2024 07:22

Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă

Cetăţenii români cu drept de vot din diaspora pot să îşi exercite dreptul constituţional la alegerile prezidenţiale în cele 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară pe parcursul a trei zile:

* vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12:00 şi 21:00;

* sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7:00 şi 21:00.

22-11-2024 07:20

Primii români au votat în Noua Zeelandă

Conform site-ului prezenta.roaep.ro, în primul sfert de oră de la începerea procesului de votare din Noua Zeelandă, au votat 6 persoane, informează News.ro.

Toate aceste persoane au votat pe lisate suplimentare.

Astăzi, 22 noiembrie 2024, la ora 12:00, s-a dat startul votului în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea, putând vota până duminică seara la una dintre cele 950 de secții organizate în afara țării.

Unde sunt organizate secțiile de votare

Pentru a facilita accesul la vot al românilor din străinătate, au fost organizate secții de votare în țările cu cele mai mari comunități românești. Italia conduce cu 157 de secții, urmată de Spania cu 146, Regatul Unit cu 106, Germania cu 85, Franța cu 67 și Republica Moldova cu 58 de secții.

Pentru a identifica cea mai apropiată secție de votare din diaspora, vedeți Lista oficială publicată de MAE sau vedeți harta de mai jos.

Harta secțiilor de votare din diaspora

Vezi aici unde poți vota în străinătate

Vezi aici unde poți vota în străinătate

Programul de votare și condițiile pentru exercitarea dreptului de vot

Votarea în străinătate se desfășoară după următorul program:

- Vineri, 22 noiembrie: 12:00-21:00 (ora locală)

- Sâmbătă, 23 noiembrie: 07:00-21:00 (ora locală)

- Duminică, 24 noiembrie: 07:00-21:00 (ora locală)

Pentru a putea vota, cetățenii români trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți și să prezinte un act de identitate valid. Sunt acceptate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu, pașaportul simplu sau pașaportul simplu temporar.

Prima secție de votare care s-a deschis este în Noua Zeelandă. Aici, ora locală 12:00 este ora României 01:00. 

Lista candidati alegeri prezidențiale 2024

Candidații aflați pe buletinul de vot

Candidații aflați pe buletinul de vot

Cum se desfășoară procesul de votare în diaspora

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, procesul de votare este monitorizat prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). La intrarea în secția de votare, alegătorii prezintă actul de identitate operatorului de calculator, care verifică dacă persoana are drept de vot și dacă nu a mai votat la acest scrutin.

După validarea identității, alegătorul primește buletinul de vot și ștampila cu mențiunea "VOTAT". Votul se exercită în cabina de vot, prin aplicarea ștampilei în interiorul patrulaterului care conține numele candidatului dorit.

Cine candidează la președinție

În cursa pentru funcția supremă în stat s-au înscris 14 candidați:

Ana Birchall (independentă) – fost ministru al Justiției și fost ministru pentru afaceri europene

Marcel Ciolacu (PSD) – actualul premier al României și președintele Partidului Social Democrat;

Nicolae Ciucă (PNL) – fost premier al României și președintele Partidului Național Liberal;

Cristian Diaconescu (independent) – fost ministru de Externe

Mircea Geoană (independent) – fost secretar general adjunct al NATO și fost ministru de Externe

Călin Georgescu (independent) - frofesor universitar

Kelemn Hunor (UDMR) - președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România

Elena Lasconi (USR) – președintele Uniunii Salvați România, aleasă în această funcție după alegerile locale din 2024;

Ludovic Orban (Alianța Forțelor de Dreapta) - președintele partidului Forța Dreptei, pe care l-a înființat după plecarea sa din PNL*

Alexandra Păcuraru (ADN) - Fostă prezentatoare TV

Sebastian Popescu (PNR) - Președintele Partidului Noua Românie, a candidat și în 2019, când a fost cel mai tânăr candidat din istorie pentru Președinția României

Silviu Predoiu (PLAN) - Fost prim-adjunct al directorului SIE

George Simion (AUR) – președintele Alianței pentru Unirea Românilor;

Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – europarlamentar.

*Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală și a anunțat că o susține pe Elena Lasconi

Al doilea tur de scrutin

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea absolută (50% +1 din voturile valabil exprimate), se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie. La acesta vor participa primii doi candidați clasați în primul tur. În diaspora, votarea pentru turul doi se va desfășura în zilele de 6, 7 și 8 decembrie 2024, după același program ca în primul tur.

Măsuri de securitate și transparență

Pentru prima dată, toate secțiile de votare din străinătate sunt monitorizate video pe toată perioada procesului electoral, conform prevederilor legale. Această măsură vine să asigure transparența și corectitudinea procesului electoral.

Alegătorii care se află la sediul secției de votare sau la rând în afara acesteia la ora închiderii (21:00) își pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59, asigurându-se astfel că toți cei prezenți au posibilitatea să voteze.

Autoritățile estimează că organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024 necesită un buget total de aproximativ 1,39 miliarde lei, sumă care acoperă atât primul tur, cât și potențialul al doilea tur de scrutin.

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre alegerile prezidențiale din 2024

Calendarul alegerilor. În următoarele trei weekenduri românii își vor alege președintele și parlamentarii. Potrivit calendarului alegerilor din 2024, publicat în Monitorul Oficial, în perioada 24 noiembrie - 8 decembrie, se vor organiza scrutine în fiecare weekend. Primele alegeri sunt cele prezidențiale, care vor avea loc pe 24 noiembrie, în ziua de duminică, în același timp cu referendumul inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Următoarele alegeri, cele parlamentare, au loc tot într-o zi de duminică, pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională a României. Alegerile din 2024 se încheie cu turul al doilea pentru alegerile prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie.

România își alege al 5-lea președinte după Revoluție. Din anul 1989 și până în prezent România a avut patru președinți – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Conform Constituției, președintele României poate ocupa funcția doar pentru două mandate, care pot fi și consecutive, ceea ce înseamnă că, indiferent de rezultatul alegerilor, România va avea un nou președinte începând cu 2025.

Ce atribuții are șefului statului? De la rolul său în politica externă, la influența pe care o are asupra guvernului, președintele României joacă un rol fundamental în sistemul politic al țării. De asemenea, este important de menționat că președintele beneficiază de un salariu considerabil, acesta având cea mai înaltă funcție în statul roman. Puterile și rolul său sunt însă foarte clar definite prin legea fundamentală a țării. Atribuțiile președintelui sunt împărțite în două mari categorii - politică internă și politică externă. De asemenea, Constituția României stabilește un set clar de reguli și condiții care trebuie respectate pentru ca cineva să poată să ajungă la cea mai înaltă funcție în stat.

Unde și cum votăm? Pentru a participa activ la alegeri, cetățenii trebuie să fie bine informați și să știe exact cum și unde pot vota. În secțiile de vot, alegătorii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valid și să respecte toate procedurile specifice stabilite de autoritățile electorale. Fie că sunt în țară sau în străinătate, românii vor putea accesa informațiile necesare pentru a asigura un proces de vot corect și transparent. Înainte de a ajunge la secția de votare, este esențial să cunoști calendarul alegerilor, dar și să fii la curent cu toți pașii procedurali pentru a te asigura că exerciți dreptul tău la vot într-un mod corect. 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie

Românii ies duminică, pe 24 noiembrie, la vot, la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Ordinea candidaților pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți.  

Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri

Casele de pariuri din România au stabilit cotele de câștig în cazul celor 13 candidați la alegerile prezidențiale.  

Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie

Românii ies duminică, pe 24 noiembrie, la vot, la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Ordinea candidaților pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți.  

Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri

Casele de pariuri din România au stabilit cotele de câștig în cazul celor 13 candidați la alegerile prezidențiale.  

Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu de viscol foarte puternic în șapte județe. Regiunile din România deja afectate
Cod roșu de viscol foarte puternic în șapte județe. Regiunile din România deja afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme severă, valabile în peste jumătate din ţară, până sâmbătă seara.