Calendar alegeri 2024. Când sunt alegerile parlamentare și prezidențiale

calendar alegeri 2024
Shutterstock

Calendarul alegerilor din 2024 continuă cu alegerile prezidențiale, care sunt organizate în două tururi și cu alegerile parlamentare. În următoarele trei weekenduri românii își vor alege președintele și parlamentarii.

Potrivit calendarului alegerilor din 2024, publicat în Monitorul Oficial, în perioada 24 noiembrie - 8 decembrie, se vor organiza scrutine în fiecare weekend.

Calendarul alegerilor prezidențiale 2024

Potrivit articolului 81 din Constituția României, președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Președinte este ales candidatul care obține 50+1 din voturile valabil exprimate. Iar dacă acest scor nu se obține din primul tur, atunci primii doi candidați vor intra într-un al doilea tur de scrutin.

„În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi”, se arată la Art 81, alin 3 din Constituție.

Citește și
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Pornind de la aceste prevederi, Parlamentul a decis ca în 2024 primul tur de scrutin să aibă loc pe 24 noiembrie. Dacă niciun candidat nu va obține majoritatea, atunci un al doilea tur de scrutin se va organiza pe 8 decembrie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale

Pe 24 noiembrie, românii sunt chemați să participe la alegerile prezidențiale. Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 dimineața și se închid la ora 21:00 seara.

Cu toate acestea, alegătorii care se află deja în incinta secției de votare la ora închiderii, precum și cei care stau la coadă în afara secției pentru a intra și vota, își pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.

Votarea în diaspora începe cu două zile mai devreme, pe 22 noiembrie, la ora 12:00, iar secțiile vor fi deschise până pe 24 noiembrie, la ora locală 21:00.

Prin urmare, procesul de votare se poate prelungi până aproape de miezul nopții pentru a permite tuturor celor prezenți la secție sau la rând să-și exprime opțiunea electorală.​​​​​​​​​​​​​​​​

Calendarul primului tur de alegeri:

22 noiembrie, ora 12:00 - prima zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;

23 noiembrie, ora 7:00 - se încheie campania electorală;

23 noiembrie, ora 7:00 - a doua zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;

24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidențiale în România. Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale

După primul tur de scrutin, numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur va fi anunțat public cel târziu pe 29 noiembrie. Până pe 1 decembrie, ordinea de înscriere a candidaților și a semnelor lor electorale în buletinul de vot va fi comunicată, conform Roaep.ro.

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe pe 29 noiembrie.

Românii din diaspora pot vota în străinătate în două zile. Prima zi de votare este sâmbătă, 6 decembrie, iar votarea începe la ora 12:00 și se încheie la ora 21:00. A doua zi de votare în străinătate este duminică, 7 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.

Campania electorală se încheie în preziua celui de-al doilea tur de scrutin, pe 7 decembrie la ora 7:00.

În țară, românii pot vota duminică, 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.

Calendarul turului al doilea de alegeri:

29 noiembrie - începe campania electorală pentru al doilea tur;

6 decembrie, ora 12:00 - prima zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;

7 decembrie, ora 7:00 - se încheie campania electorală;

7 decembrie, ora 7:00 - a doua zi a votării în străinătate, care se încheie la ora 21:00;

8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidențiale în România. Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00;

12 decembrie - validarea rezultatelor alegerilor prezidentiale 2024.

Pe 12 decembrie, Biroul Electoral Central va înainta Curții Constituționale procesul-verbal al alegerilor, împreună cu procesele-verbale de constatare și de centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare. Ulterior, Curtea Constituțională va valida alegerile, iar rezultatul acestora va fi publicat în mass-media și în Monitorul Oficial.​​​​​​​​​​​​​​​​

Calendar alegeri parlamentare 2024

În acest an, alegerile parlamentare din România sunt programate pe 1 decembrie 2024, data care marchează Ziua Națională a României. Cetățenii își vor alege reprezentanții în forul legislativ suprem al țării pentru următorii patru ani.

Parlamentul României, format din Camera Deputaților și Senat, reprezintă autoritatea legiuitoare supremă, având atribuții fundamentale precum adoptarea legilor, aprobarea bugetului de stat, controlul activității guvernamentale și ratificarea tratatelor internaționale. În urma acestor alegeri, vor fi desemnați 466 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori.

Pentru a accede în Parlament partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național.

Minoritățile naționale, 17 la număr, obțin automat câte un loc de deputat. Cele 17 partide ale minorităților sunt: 

Uniunea Armenilor din România,

Uniunea Croaţilor din România,

Asociaţia Macedonenilor din România,

Uniunea Sârbilor din România,

Uniunea Bulgara din Banat - România,

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România,

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România,

Uniunea Culturală a Rutenilor din România,

Forumul Democrat al Germanilor din România,

Uniunea Democrată Turcă din România,

Uniunea Polonezilor din România, Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa",

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România,

Uniunea Ucrainenilor din România,

Asociața Ligii Albanezilor din România,

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România,

Uniunea Elenă din România.

Calendar Electoral - Alegeri Parlamentare 2024:

30 noiembrie, ora 7:00 (ora României) - Începerea votului în diaspora

1 decembrie, ora 7:00 - Deschiderea urnelor în România

► 1 decembrie, ora 21:00 - Închiderea oficială a votării (cu posibilitate de prelungire până la 23:59 în caz de aglomerație)

Procesul electoral a fost organizat pentru a facilita participarea tuturor cetățenilor cu drept de vot, inclusiv a românilor din diaspora, care beneficiază de o zi suplimentară de vot și opțiunea votului prin corespondență.

Înregistrarea pentru votul din străinătate se poate realiza online, pe platforma votinstrainatate.ro.

Cine candidează la alegerile prezidențiale

Candidații la alegerile prezidențiale pot fi propuși de partide politice, alianțe politice sau pot candida independent. Un partid sau o alianță politică are dreptul să propună un singur candidat, iar alianțele nu pot avea candidați separați.

Pentru a putea candida, un candidat trebuie să întrunească susținerea a cel puțin 200.000 de alegători, un alegător putând susține mai mulți candidați.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat sunt:

1. Să aibă cetățenia română și domiciliul în țară;

2. Să fi împlinit vârsta de cel puțin 35 de ani până în ziua alegerilor inclusiv;

3. Să nu le fie interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3) din Constituție, care stipulează că judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații, membrii activi ai armatei, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică nu pot face parte din partide politice.

O persoană care a deținut funcția de președinte al României pentru două mandate, indiferent dacă acestea au fost consecutive sau nu, nu mai poate candida, potrivit art 81 alin 4 din Constituția României.

Până în prezent, următorii politicieni și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale:

Ana Birchall (independentă) – fost ministru al Justiției și fost ministru pentru afaceri europene

Marcel Ciolacu (PSD) – actualul premier al României și președintele Partidului Social Democrat;

Nicolae Ciucă (PNL) – fost premier al României și președintele Partidului Național Liberal;

Cristian Diaconescu (independent) – fost ministru de Externe

Mircea Geoană (independent) – fost secretar general adjunct al NATO și fost ministru de Externe

Călin Georgescu (independent) - frofesor universitar

Kelemn Hunor (UDMR) - președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România

Elena Lasconi (USR) – președintele Uniunii Salvați România, aleasă în această funcție după alegerile locale din 2024;

Ludovic Orban (Alianța Forțelor de Dreapta) - președintele partidului Forța Dreptei, pe care l-a înființat după plecarea sa din PNL

Alexandra Păcuraru (ADN) - Fostă prezentatoare TV

Sebastian Popescu (PNR) - Președintele Partidului Noua Românie, a candidat și în 2019, când a fost cel mai tânăr candidat din istorie pentru Președinția României

Silviu Predoiu (PLAN) - Fost prim-adjunct al directorului SIE

George Simion (AUR) – președintele Alianței pentru Unirea Românilor;

Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – europarlamentar.

Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale 2024

Alegătorii pot vota în țară la secțiile de votare unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință. Ei pot vota în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente, sau în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare.

Pentru ca fiecare cetățean să știe unde poate vota, Autoritatea Electorală Permanentă a lansat Registrul Electoral. Un website unde, pe baza CNP-ului, fiecare poate fiecare să afle unde este arondat.

registrul electoral

Românii din străinătate au la dispoziție trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a vota la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, fiind înscriși pe liste suplimentare, conform Expert-forum.ro.

Procesul de votare începe cu prezentarea actului de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea și validarea actului de identitate, alegătorii se îndreaptă spre membrii biroului electoral. Ei semnează sau se înscriu și semnează pe lista electorală, după care primesc un buletin de vot cu numele candidaților la alegerile prezidențiale care îndeplinesc condițiile legale.

Alegătorii aplică ștampila cu mențiunea „VOTAT" pe patrulaterul corespunzător partidului sau candidatului independent dorit. Buletinul se îndoaie astfel încât pagina goală cu ștampila de control a secției de votare să rămână în afară, apoi se introduce în urnă fără a se deschide. Îndoirea greșită a buletinului nu atrage nulitatea votului, atât timp cât secretul votului este asigurat.

Dacă ștampila este aplicată greșit, alegătorul poate solicita un nou buletin de vot, dar numai dacă buletinul inițial nu a fost introdus în urnă. În acest caz, primul buletin de vot va fi anulat.

Sunt considerate nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare, cele de alt model decât cel legal aprobat, cele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT", precum și cele la care această ștampilă este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Sloganurile candidaților la prezidențiale. Pîrvulescu: „Trebuie să corespundă aşteptărilor oamenilor”
Sloganurile candidaților la prezidențiale. Pîrvulescu: „Trebuie să corespundă aşteptărilor oamenilor”

Sloganurile nu joacă un rol central în alegerea candidaţilor, dar trebuie să corespundă aşteptărilor oamenilor, să fie simple şi uşor de reţinut, este de părere analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.

Regretul lui Marcel Ciolacu de la începutul campaniei electorale. „Nu văd ca lucrurile să se schimbe”
Regretul lui Marcel Ciolacu de la începutul campaniei electorale. „Nu văd ca lucrurile să se schimbe”

Clasa politică nu e pe placul românilor, crede candidatul PSD la prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu. El a ajuns la această concluzie plecând de la faptul că nu au fost dezbătute ideile și programele electorale ale candidaților.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.