Cine este Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale 2024. A schimbat meseria de jurnalist cu cea de primar

lasconi

Elena-Valerica Lasconi este candidatul susținut de Uniunea Salvați România (USR) la alegerile prezidențiale din 2024.

ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest politician: președinte al USR, primar în Câmpulung și jurnalist de carieră.

Biografie - viața personală

Elena Lasconi s-a născută în aprilie 1972 în Hațeg, județul Hunedoara, într-o familie de oameni simpli.

Până la șapte ani, am trăit într-o sărăcie mare. Bunica ne dădea pâine pe care o dădea la porci fiindcă nu aveam ce să mâncăm. Ne spunea că pâinea o să ne ajute să facem sânge grupa zero şi să fim sănătoşi”, povestea Elena Lasconi în timpul filmărilor din 2015 pentru emisiunea „Sunt celebru, scoate-mă de aici!“, difuzată la Pro TV.

De profesie economist, Elena Lasconi și-a construit cariera în domeniul jurnalismului: a lucrat aproape 25 de ani la PRO TV ca reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager (2004-2005).

Consideră că jurnalismul este o meserie binecuvântată, pentru că, în decursul timpului, prin știrile și reportajele sale, a reușit să schimbe vieți, se arată pe site-ul oficial al USR.

“Am transmis de la cutremurul din Turcia din 1999 care a făcut aproape 20 de mii de victime. De asemenea, am fost unul dintre corespondenţii care au transmis informaţii despre vizita Papei Ioan Paul al Doilea, eclipsa de Soare din 1999, campania “Nouă ne pasă” din 2000 (o campanie fără precedent în România de întrajutorare a sinistraţilor de la inundaţiile din Banat şi Transilvania). Am fost în Afganistan. Am cunoscut militarii noştri, am fost cu ei cu TAB-ul pe teren, am plâns şi am râs cu ei, am văzut cât de apreciaţi sunt de americani, cât sunt de capabili. Ei sunt genul acela de oameni care te fac să te simţi mândru ca eşti român. Că nu sunt doar vorbe goale, că e o stare de spirit”. Elena Lasconi

Familia Elenei Lasconi


Elena Lasconi s-a căsătorit la 18 ani și a devenit mamă, divorțând ulterior la 22 de ani. Fosta jurnalistă și-a crescut fiica singură, dedicându-se carierei.

În 2012 ea s-a recăsătorit cu Cătălin Georgescu la vârsta de 40 de ani.

„Anii au trecut și am început să simt gustul amar al vieții, o neîmplinire sufletească ce depășise deja faza de resemnare, care m-a apropiat și mai mult de Dumnezeu. Atunci am realizat că, de fiecare dată când i-am cerut ceva lui Dumnezeu, el mi-a dat.

Așa ajungem la momentul British Council. Pe străduța pe care parcam când mergeam la cursuri se afla o biserică. Am intrat acolo și m-am rugat: „Doamne, dacă tu vrei să am un bărbat și e pe drumul tău, scoate-mi-l în cale. Dacă nu, nu'. Și a apărut Cătălin în viața mea. A vrut bunul Dumnezeu și ne-am lipit. Îmi pare rău că nu am mai făcut un copil.”, a spus Elena Lasconi pentru Life.ro.

Cariera de jurnalist

Elena Lasconi și-a început cariera în presă la un post de radio din Hațeg, unde a activat timp de doi ani, înainte de a deveni prezentatoare la Pro TV Deva.

A început în anii 1995 – 1996 ca Realizator Radio și Director de programe RADIO T5 ABC. Potrivit CV-ului propriu, a realizat știri și talk show-uri și a organizat evenimente.

Între 1996 și 2020, Elena Lasconi a ocupat diverse funcții la în cadrul Știrilor PRO TV, inclusiv reporter, realizator, moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer și sales manager (2004-2005).

Cum își descrie Elena Lasconi activitatea de jurnalist TV pe care a avut-o înainte de a intra în politică:

"Ca jurnalist al Știrilor PRO TV am desfășurat următoarele activități: documentare știri, reportaje, campanii, filmare pe teren, redactare știri, reportaje, campanii, participare editare imagini și prezentare;

- în perioada 2005-2008 am fost trainer pentru jurnaliștii Știrilor PRO TV din teritoriu, dar și pentru studenți ai facultăților de jurnalism din țară și străinătate (Anglia, Bulgaria, Muntenegru);

- participare și relatare de la toate evenimentele majore din țară, dar și din străinătate. Exemple: Mineriadele din 1999, războaiele din Kosovo și Afganistan, cutremurul din 1999 din Turcia (peste 20 de mii de victime), alegeri prezidențiale, locale și parlamentare, vizita Papei Ioan Paul al II-lea, vizita președintelui american George Bush, Summit-ul NATO, aderarea României la UE, inundații devastatoare (campania ”Nouă ne pasă”) etc.;

- am realizat o mulțime de campanii media la Știrile PROTV, conținut integral și/sau parțial pentru emisiunea "România, te iubesc!", reportaje speciale pentru 1 Decembrie cu români din diaspora;

- în toată cariera mea mi-am dedicat cunoștințele și sufletul pentru aproapele meu. Am contribuit la salvarea vieții unor oameni aflați în dificultate și durere, sau/și schimbarea majoră a situației lor economice, am militat pentru educație;

- în campaniile realizate de mine am atins subiecte extrem de sensibile sau chiar tabu pentru a conștientiza și chiar a schimba mentalități. Ex: alcoolism, depresie, violență domestică, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, trafic de persoane, condițiile în care trăiesc și învață copiii în satele românești. Am bătut țara în lung și în lat. Știu care sunt vulnerabilitățile și cât de mult rău poate face corupția și incompetența".

În 2013 Elena Lasconi a câștigat ediția cu vedete a emisiunii ”MasterChef”.

Cariera politică

Elena Lasconi a avut prima interacțiune cu politica în calitate de șefă de cabinet a deputatului Ioan Timiș, funcție pe care a ocupat-o timp de un an în mandatul acestuia, între 1992 și 1996.

În anul 2018, Elena Lasconi se înscrie în USR, iar în 2020 a anunțat că pleacă din Pro TV pentru a candida la Primăria Câmpulung Muscel, câștigând detașat alegerile.

La prima candidatură, Elena Lasconi a obținut peste 56% dintre voturile alegătorilor, în timp ce Alianța USR-PLUS a obținut 7 mandate în Consiliul Local. Rezultatele finale arătau că Lasconi a primit 56,76% din voturi în timp ce următorul clasat și principal contracandidat a obținut 23.46% din voturi.

„Încă de la început am simţit biroul din Primărie. (...) Am crezut din tot sufletul şi m-am încărcat din energia oamenilor”, a declarat Elena Lasconi după câștigarea primului mandat.

Primăria Câmpulung

În 2024 a câștigat un nou mandat de primar, la un scor și mai mare față de toamna lui 2020.

După numărarea voturilor din orașul Câmpulung Muscel, Elena Lasconi avea 71% dintre voturi.

„E o zi frumoasă. Haideți să o facem istorică! Să vadă toată România cine sunt câmpulungenii. Oameni deștepți, harnici și responsabili. Sunt sigură că va fi cea mai mare participare la vot din ultimii 30 de ani”, a spus aceasta după câștigarea unui nou mandat.

”Este cea mai mare participare la vot din Câmpulung din ultimele trei decenii. Întotdeauna m-am gândit că îmi doresc să unesc comunitatea. Mi-aș dori să se ducă mai departe modelul de la Câmpulung. Un exemplu de bune practici, concrete. E extrem de important să fii împreună cu oamenii și pentru oameni. Câmpulungenii știu că au încredere în mine. Pentru că ce le-am spus eu de fiecare dată a fost adevărul. Muncesc foarte mult de când sunt primar, în medie între 10 și 14 ore în fiecare zi. În acest al doilea mandat veți vedea și mai multe proiecte importante pentru comunitate”. Elena Lasconi

De la europarlamentare la președinția USR

USR a anunțat în septembrie 2023 că Elena Lasconi deschide lista de candidați USR pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024.

Ulterior, Lasconi a anunțat în noiembrie 2023 că a fost forțată să se retragă de pe listele pentru alegerile europarlamentare, decizia fiind comunicată de președintele de atunci al USR, Cătălin Drulă.

În iunie 2024 Elena Lasconi a devenit noul preşedinte al USR. Ea a obţinut 68,14% din voturile exprimate.

Potrivit reprezentanţilor USR, au votat 11.333 de membri din cei 25.607 cu drept de vot.

„Le mulţumesc colegilor pentru încredere. De astăzi începe reconstrucţia USR şi tot de astăzi vom lucra mai uniţi şi mai determinaţi ca niciodată pentru că în joc este pierderea democraţiei în România”. Elena Lasconi

Candidatura la prezidențiale

La data de 1 octombrie 2024, Elena Lasconi şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, spunând că îi reprezintă „pe românii care de 35 de ani se simt trădaţi şi păcăliţi de această clasă politică”.

„Sunt aici în faţa dumneavoastră şi îi reprezint pe românii care de 35 de ani se simt trădaţi şi păcăliţi de această clasă politică. Sunt unul dintre milioanele de români care după Revoluţia din 1989 şi-a văzut de viaţă. Sunt unul dintre milioane de români care după Revoluţie s-a îndrăgostit, a adus pe lume un copil, şi-a construit o carieră”.

”Am crezut că e de ajuns să ne construim România noastră împreună cu familiile noastre, cu prietenii noştri, cu colegii noştri de muncă. Dar de fiecare dată când am ieşit din România noastră, ne-am lovit de România lor. De fiecare dată când am ieşit din România noastră, ne-am lovit de spitalele lor proaste, de şcolile nemodernizate, de aroganţa şi fanfaronada lor. De 35 de ani, ei au construit două Românii. O Românie în care ei au salarii speciale, pensii speciale, drepturi speciale. În cealaltă Românie suntem noi, poporul. Noi care ne vedem de vieţile noastre cu frică de Dumnezeu cu respect faţă de lege şi ei ne consideră cetăţeni de mâna a doua. Asta se întâmplă de 35 de ani”. Elena Lasconi

Controverse

În timpul campaniilor sale electorale, Elena Lasconi a avut parte de mai multe controverse.

Prima controversă notabilă are legătură cu C.V.-ul său. Lasconi nu și-a publicat în C.V. universitatea urmată, ci doar a universității la care a susținut licența, lucru speculat de adversarii politici, care au încercat să o discrediteze prin faptul că a urmat cursurile unei universități private neacreditate la acea perioadă.

„Eu, după ce am terminat liceul, m-am căsătorit. Nu era nimic neobişnuit pentru Haţeg să mă căsătoreşc, m-am îndrăgostit, şi am adus-o pe lume… (…) Mi-am dorit foarte mult un copil şi am adus-o pe lume pe Oana care pentru mine a fost centrul universului. În 1992 am născut-o. (…) La frecvenţă redusă am făcut-o (facultatea – n.r.), cinci ani. La 22 (de ani – n.r.) am divorţat. Nu a fost să fie! După care am dat la facultate, nu-mi aduc aminte dacă chiar în anul respectiv sau în celălalt an, şi am intrat printre primii. Dar să ştii că era concurenţă, pentru că veneau foarte mulţi profesori de la ASE, de la Bucureşti şi de la Timişoara. Era singura posibilitate, singura, pentru mine, prin care puteam să fac o facultate, pentru că eu nu puteam cu un job la Pro Tv Deva (…) cel mai devreme terminam la ora 23 şi erau zile în care la ora 3 dimineaţa trebuia să mă duc în Valea Jiului să prind schimbul din mină. Şi am muncit foarte mult”. Elena Lasconi

În C.V.-ul postat pe site-ul Primăriei Câmpulung, unde a menționat că, în 2001, a obținut diploma de „economist licențiat al ASE București în managementul turismului și comerțului”, nu a menționat studiile la Universitatea Ecologică Deva.

Ea a explicat că în C.V. se includ doar studiile superioare finalizate, iar examenul de licență l-a susținut la ASE București, obținând nota 9,20 (8,40 la examenul scris și 10,00 la lucrarea de licență).

Familia pro-tradițională

Un moment critic pentru cariera Elenei Lasconi l-a reprezentat poziția sa inițială privind familia tradițională și votul de la referendumul din 2018.

Această atitudine a generat tensiuni atât în interiorul USR, cât și în relația cu fiica sa, care este membră a comunității LGBTQ+.

Lasconi a fost retrasă de pe lista candidaților la europarlamentare din partea USR în urma acestui scandal.

Adevăratul șoc s-a produs la intervenția fiicei Elenei Lasconi, Oana Lasconi, 31 de ani, stabilită la Paris, care s-a dezis de mama ei în termeni duri.

„Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiica ei, însă și ca un membru al acelei comunități. Sunt absolut dezgustată, dezamăgită și șocată. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu am cuvinte”, a spus Oana Lasconi într-un video pe Instagram.

De asemenea, fiica s-a declarat „socialistă și anticapitalistă” și a spus că vrea să intre în politică.

Ulterior, Oana Lasconi a spus pe contul său de Instagram că regretă afirmațiile făcute sub imperiul unei „emoții extreme”. 

Cu toate acestea, consecințele la acea vreme erau deja în defășurare. Președintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru europarlamentare, iar Biroul Național (BN) al partidului a votat în acest sens. Lasconi s-a retras imediat.

PSD a acuzat-o pe Lasconi că și-a numit soțul consilier în USR

PSD a acuzat-o, pe preşedinta USR Elena Lasconi că ”duce ipocrizia la superlativ”, după ce şi-a angajat soţul la partid pe bani publici.

”PSD denunţă demagogia ridicolă a preşedintei USR Elena Lasconi care se erijează în instanţă morală, dar continuă fără nicio ezitare nu doar să-i protejeze şi să-i promoveze pe corupţii şi penalii din partid, ci şi să practice nepotismul ordinar.

Şi-a propulsat soţul din postura de avocat-şomer, fără palmares şi fără perspectivă, în poziţia de consilier juridic la grupul parlamentar al USR, plătită din bani publici”, transmite PSD într-un comunicat.

Ulterior, Elena Lasconi a declarat că acel post a ieșit la concurs public, iar soțul ei a depus un C.V.

„Soțul meu, eu îl apreciez și îl admir foarte mult, este omul pe care mă bazez, mă susține în tot ce fac. Din 2019, a renunțat la a mai lua cazuri pe avocatură, are 23 de ani de avocatură, nu este un jurist, este un avocat.

A câștigat majoritatea proceselor de care știu eu. S-a dat un anunț public pentru consilier politic la grupul parlamentar și el a depus CV-ul acolo.

Prima dată era vorba de un salariu până în 5.000 de lei și acum a crescut la 6.000. Sincer, eu i-aș propune să lase tot ce înseamnă politică și să facă avocatură pentru că câștiga mult mai bine.

Nu este într-o agenție, așa cum sunt tot felul de ipocriți care vorbesc despre asta, în care să primească 3.000 sau 10.000 de euro pe lună. Muncește foarte mult și da, știu, trebuia să apară acest articol pentru că i-a încurcat foarte tare, că zeci de legi le-a întors înapoi Cătălin, pentru că este foarte bun în ce face și își petrece și foarte mult timp la serviciu,” a declarat Elena Lasconi într-o emisiune televizată.

Declarația despre românii din diaspora

Un alt moment controversat pentru Elena Lasconi a fost declarația despre românii din străinătate, care a stârnit un val de reacții negative pe rețelele sociale.

Nu vreau să mă laud, nu îmi place să vorbesc despre mine și să mă laud și să zic mamă, cine sunt eu. Dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjor de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”, a declarat Lasconi într-un interviu la Antena 3.

Ulterior, în seria de interviuri de la Pro TV despre principalii candidați la prima funcție în stat, Elena Lasconi a clarificat situația.

Andreea Esca: Pe votul celor din diaspora te bazezi? Crezi că vei reuşi să le explici exact, care e poziţia ta privind plecarea din ţară?

Elena Lasconi: ”A fost o nebunie. A fost o idee scoasă din context. Prietenii mei și membri din familia mea sunt plecați din țară și sunt peste tot pe glob. Eu am făcut o afirmație, dar mă bazez că faptele vorbesc.

De unde a apărut termenul trădător...nu mă refeream la nimeni altcineva în afară de mine. Vorbeam de mine. Am spus că da gata cu ipocrizia și că vreau să fac ceva și că nu vreau să plec din țară”.

Averea Elenei Lasconi

Conform declarației sale de avere, Elena Lasconi, candidata Uniunii Salvați România pentru alegerile prezidențiale din 2024, deține un teren de 4.924 mp în județul Argeș și alte șase terenuri moștenite prin soț, cu suprafețe variind între 500 mp și 37.500 mp, situate în județele Olt, Ilfov și Constanța.

La capitolul clădiri, Elena Lasconi are două proprietăți cumpărate în Bucureşti (un apartament de 65 de mp) şi Argeş (o casă de 98,64 mp), dar şi două imobile moştenite prin intermediul soţului, de 70,71 mp şi 58,52 mp.

Candidata USR conduce o maşină Opel fabricată în anul 2007, pe care a cumpărat-o.

Nu are bijuterii, obiecte de artă sau de patrimoniu care să însumeze 5.000 de euro, dar nici bunuri mobile sau imobile înstrăinate cu o valoare mai mare de 3.000 de euro.

Conform declarației de avere, Elena Lasconi nu deține conturi sau depozite bancare care să depășească suma totală de 5.000 de euro.

Cu toate acestea, ea are datorii de 288.134,02 lei și 100.000 de lei la Banca Transilvania, precum și o altă datorie de 25.000 de lei către un alt creditor.

În ceea ce privește relația sa cu USR, Lasconi a menționat în declarație că are împrumuturi personale de 33.000 de lei, dar nu a primit cadouri.

Cât priveşte veniturile obţinute, Lasconi a declarat că acestea se referă la salariul obţinut de la Primăria Câmpulung Muscel, unde este primar. Vorbim despre suma de 150.717 lei anual, la care se adaugă salariul soţului acesteia, de 75.600 lei. El este consilier la Camera Deputaţilor.

Promisiunea Elenei Lasconi

Program Elena Lasconi - Românii „au șansa să voteze pentru o Românie pe care și-o doresc”

”Angajamentul Elenei Lasconi în fața românilor are la bază apărarea democrației și statul de drept, venituri decente pentru românii care muncesc cinstit, un sistem de educație care să pregătească cu adevarat elevii pentru viața reală, un sistem de sănătate în care pacientul este tratat cu grijă și respect, consolidarea apartenenței la NATO și UE”, așa prezintă USR viziunea Elenei Laconi pentru România.

„Cred că românii s-au săturat să plătească la stat, lună de lună, sute sau mii de lei din salariu pentru asigurarea de sănătate, iar atunci când au nevoie de o consultație sau de o analiză să fie plimbați de la o ușă la alta, ori să audă că a fost depășit plafonul și că trebuie să vină luna următoare. Există o soluție, doar că vechile partide nu vor să o pună în practică: introducerea unui Pilon 2 în Sănătate, după modelul Pilonului 2 în sistemul de pensii”, explică Elena Lasconi, președinta USR.

Lasconi spune că ar schimba „energiile negative” dacă ar ajunge la Palatul Cotroceni:

„Aș schimba energia de acolo, e multă energie negativă. Aș deschide porțile pentru toți oamenii, nu doar așa, cu program. Aș deschide Palatul Prezidențial pentru oameni, pentru că degeaba ai o clădire frumoasă, degeaba ai nu știu ce palat, dacă nu ai oameni, e degeaba. Degeaba ai străzi, dacă nu se plimbă oamenii pe străzile astea. Pentru mine, esența sunt oamenii”, a afirmat Lasconi într-un interviu pentru Antena3.

Elena Lasconi a mai spus că românii „au șansa să voteze pentru o Românie pe care și-o doresc”.

„Eu am pornit de jos, știu ce, prin ce greutăți trec românii, pentru că am bătut țara asta în lung și în lat 25 de ani ca jurnalist și am coborât acolo unde politicienii nu coboară, acolo unde-i durere, acolo unde într-o casă nu au ce mânca copiii, unde stau câte nouă sau câte zece într-o cameră și e greu, e greu. Deci, în momentul ăsta eu cred că românii au ce vota”. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția

Funcția de președinte al României este cea mai înaltă din acest stat, iar pe această poziție se poate ajunge doar prin vot direct.  

Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot

În următoarele trei weekenduri românii își vor alege președintele și parlamentarii.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția

Funcția de președinte al României este cea mai înaltă din acest stat, iar pe această poziție se poate ajunge doar prin vot direct.  

Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot

În următoarele trei weekenduri românii își vor alege președintele și parlamentarii.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.