Marcel Ciolacu este candidatul susținut de Partidul Social Democrat la alegerile pentru Președinția României în 2024. ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest politician vechi, lansat în politică încă de pe vremea FSN.
Ion-Marcel Ciolacu s-a născut în 28 noiembrie 1967, în Buzău. În C.V.-ul de pe site-ul Guvernului se precizează faptul că este căsătorit și că are un copil.
Potrivit declarației de avere din 16 iunie 2024, care a fost publicată pe site-ul Camerei Deputaților, soția sa este Roxana-Mihaela Ciolacu. Despre Roxana și Marcel Ciolacu există foarte puține informații publice clare, oficiale. Liderul PSD a evitat, până acum, să vorbească prea mult în public despre soția sa.
Unele publicații tabloide au speculat faptul că cei doi ar fi divorțat, însă aceste informații nu au fost verificate.
Fiul lor se numește Filip și a absolvit, în 2024, Facultatea de Medicină.
„Felicitări pentru absolvirea Facultății de Medicină, cel mai extraordinar, ambițios și dedicat fiu pe care un părinte și-l poate dori. Ești o binecuvântare în viața mea și sunt atât de recunoscător pentru omul în care te-ai transformat.” - a scris fericit pe Instagram (19 septembrie), Marcel Ciolacu.
Fiul lui Ciolacu s-a căsătorit în 2023 cu Iris Alexa, o tânără din Câmpulung Muscel.
Președintele PSD a crescut într-o familie împreună cu încă doi frați, el fiind cel mai mic dintre băieți.
” (...) tata venea dintr-o familie foarte săracă din Oltenia, mama dintr-o familie înstărită care a trebuit să cedeze totul ca dânsa să-și dea bacalaureatul. Eu nu mi-am tutuit niciodată părinții, niciodată. Eu nu mi-am permis să vorbesc cu tu, cu niciunul dintre părinți.” - a povestit el într-o înregistrare video electorală, publicată pe conturile sale sociale.
”Cu adevărat. M-a scăpat un pic, mama… Fiecare copil e rebel într-o anumită perioadă, dar mi-am revenit.” - i-a mărturisit Ciolacu Andreei Esca.
Cât despre relația cu frații mai mari, Marcel spune că, la început, a fost ”frustrantă”.
”Ei, la început mai frustrantă, pentru că ei aveau fiecare camera lui, eu nu aveam. Pe urmă, Mihai, când a plecat la facultate, s-a făcut echitate socială, m-am mutat din sufragerie în camera lui, care bineînțeles că nu aveam voie să schimb prea multe pentru că se întorcea la sfârșit de săptămână. Am avut o relație... am învățat foarte mult de la frați, mă lăsau să stau cu colegii lor, cu prietenii lor.” Marcel Ciolacu
SURSA: Inquam Photos / George Calin
După ce a terminat liceul, liderul PSD spune că a dat examen la facultatea de Drept, dar nu a reușit să ia o notă de admitere, astfel că a făcut armata. Apoi, primul său loc de muncă a fost la o firmă româno-israeliană, unde … nu știm cu ce s-a ocupat.
”M-am dus în armată, unde am făcut întâi la munci agricole vreo două-trei luni. A venit Revoluția, m-am căsătorit, au devenit altele prioritățile mele. Am făcut facultatea și am mers spre zona privată. Am lucrat la o companie română-israeliană de import-export, ca angajat. Am lucrat și ca muncitor la electronica industrială, după care mi-a făcut propria companie, unde după ce mi-am cumpărat toată concurența din jur, după 7 ani, când a și apărut copilul în familia noastră și ne-am luat un apartament cu două camere pe strada Viitorului și am avut și norocul să ne închidem balconul, m-am hotărât că m-am plictisit să fac afaceri.
Am venit, mi-am terminat studiile, am intrat în administrație locală, am fost prefect interimar, am pierdut alegerile, m-am dus director la cea mai mare companie, cel mai mare angajator din municipiul Buzău, am ajuns viceprimar, am ajuns parlamentar. Ăsta este marele secret și marile lucruri ascunse de către mine”. Marcel Ciolacu
SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea
Ce a însemnat Revoluția pentru Marcel Ciolacu:
”Ca pentru noi toți. De fapt a schimbat tot. Era evident o nevoie de libertate, era o frustrare pe care o trăiam cu toți. Te gândești nu numai la o supraviețuire sau să ai o bucată de carne în plus față de vecin. În ultimii ani lucrurile se agravaseră. Cumva ne feream fiecare de fiecare. Numai prietenii și familiile vechi țineau legătura și continuau acel ajutor între oameni. Pe mine nu m-au învățat ai mei, dar știam de la ceilalți că nu trebuiau să spună ce au în casă. N-aveai voie să spui ce ai în frigider. Acestea erau vremurile.”
În intervalul 1988-1990, a fost angajat în cadrul Întreprinderii Electronice Industriale (Bucureşti).
Apoi s-a făcut antreprenor, administrator şi asociat la mai multe companii private (1992-1998). Între 1998 şi 2007 a fost consilier juridic la SC Alcom SRL, se mai arată în C.V.-ul publicat pe site-ul Guvernului și - în același timp - intră în administrația locală a Buzăului, fiind consilier local în Consiliul Local Buzău (2000-2004) şi consilier judeţean (2004-2008).
SURSA: Agerpres
Cariera politică
Marcel Ciolacu s-a înscris în partid încă din 1990, când a devenit membru al Frontului Salvării Naționale (FSN).
Cariera sa politică a început, însă, la Buzău, unde a fost apropiat de de Constantin Boșcodeală, fostul primar al Buzăului, dar mai ales de fostul senator Ion Vasile, care i-a fost naș de cununie și care a condus județul Buzău până în 2010, când a fost exclus de Victor Ponta.
În perioada 2008-2012, Marcel Ciolacu a fost fie consilier local, fie de viceprimar. Abia după 22 de ani de când s-a înscris în partid, în 2012, Marcel Ciolacu a devenit deputat și a căpătat tot mai multă influență în conducerea centrală a partidului.
A fost pus pe liste de Victor Ponta, care l-a și numit consilier personal al premierului pe probleme de administrație. Ciolacu a devenit, în acel mandat de parlamentar, președintele organizației PSD Buzău și om de încredere și pentru Liviu Dragnea, care preluase de la Victor Ponta, în 2015, șefia partidului.
SURSA: Agerpres
Cine este Marcel Ciolacu. A devenit cunoscut în politica mare datorită lui Liviu Dragnea
Întâmplător sau nu, Marcel Ciolacu a devenit cunoscut chiar datorită lui Liviu Dragnea. Dragnea l-a luat la pescuit şi apoi l-a ales vicepremier în guvernul Mihai Tudose.
”În acest sfârșit de săptămână, l-am învățat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament și Guvern a avut loc: eu am prins 17 știuci și el 9. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu.” - scria, pe Facebook, Liviu Dragnea despre Ciolacu.
În perioada guvernului Grindeanu, Ciolacu a fost șef de comisie parlamentară, însă în momentul instalării Guvernului Mihai Tudose a devenit vicepremier fără portofoliu. La momentul numirii, presa scria că ar fi fost numit de către Liviu Dragnea pe lângă Tudose, pentru a-i supraveghea mișcările.
S-a dezis de Dragnea și a mers pe mâna lui Tudose
După ce între Tudose și Dragnea s-a produs ruptura politică, Ciolacu a rămas printre cei influenți și a mers pe mâna lui Tudose, chiar dacă acesta devenise unul dintre cei mai mari contestatari ai liderului PSD.
După ce deputatul PSD Gabriel Vlase a fost numit la șefia SIE, Marcel Ciolacu s-a aflat printre invitații la onomastica acestuia, în noiembrie 2018, alături de Tudose, însă … fără Dragnea.
După arestarea lui Liviu Dragnea, Ciolacu ajunge, în luna mai 2019, președinte al Camerei Deputaților, cu votul decisiv al celor de la ProRomânia - condus de Victor Ponta, cel care l-a adus în politica de la București, iar ca negociator, prietenul său, Mihai Tudose.
SURSA: Inquam Photos / George Calin
A condus ”puciul” din PSD împotriva Vioricăi Dăncilă și a preluat conducerea
După ce Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a condus ”puciul” din PSD împotriva ei. El ar fi discutat cu mai mulți lideri locali și ar fi decis să îi ceară demisia Vioricăi Dăncilă, însă a dorit, totodată, înlocuirea întregii conduceri PSD și numirea unei noi structuri de conducere, pentru o așa-numită revigorare a partidului.
Înainte de CEx al PSD, el ar fi avut o discuție cu Viorica Dăncilă pe care ar fi convins-o să își dea demisia: ”A venit la mine acasă, unde a jucat o piesă de teatru foarte proastă. S-a așezat pe canapea și mi-a spus cu lacrimi în ochi că îi pare foarte rău de tot ceea ce s-a întâmplat. I-am făcut și un ceai de fructe, pentru că părea foarte afectat”, a povestit Dăncilă.
Și nu doar Dăncilă l-a numit ”trădător” pe Marcel Ciolacu, ci și un alt fost președinte al PSD și fost prieten de-al lui, Liviu Dragnea:
„Având conştiinţa faptului că aţi distrus cel mai mare partid al României şi l-aţi vândut lui Iohannis, vă îndreptaţi spre irelevanţa pe care o dă trădarea. Pentru că asta păţesc trădătorii, dragii mei foşti colegi. Mai devreme sau mai târziu, oamenii vă văd, aşa MICI ŞI LAŞI cum sunteţi”, a spus Dragnea într-o scrisoare deschisă.
SURSA: Agerpres
În august 2020, într-un congres organizat online, din cauza pandemiei de COVID-19, Marcel Ciolacu a fost votat președinte al PSD. După obținerea rezultatelor, el a declarat că doreşte o cu totul altă abordare atât în interiorul partidului, cât şi în exteriorul acestuia.
”Viitorul PSD înseamnă zero toleranță la corupție”, a spus Ciolacu la congres.
Unul dintre liderii PSD care s-au declarat nemulțumiți de acest congres a fost ex-liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a acuzat ”încropeli făcute la repezeală, astfel încât să ne cadă cât mai bine atunci când trebuie să participăm la procesul democratic al alegerii structurilor de decizie ale PSD".
Trei ani mai târziu, Buzatu era prins în flagrant cu 1,25 milioane de lei șpagă, iar Ciolacu îl dădea afară din PSD.
SURSA: INQUAM Photos/Sabin Cirstoveanu
Cele mai importante funcții politice și guvernamentale deținute de Marcel Ciolacu până în 2024:
- lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor (febr.-iun. 2017)
- chestor al Camerei Deputaţilor (febr. 2018-mai 2019)
- preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea Codului administrativ (apr. 2018 - apr. 2019)
- vicepremier fără portofoliu în Guvernul Mihai Tudose (iunie 2017-ianuarie 2018)
- ministru interimar al Apărării (6-12 sept. 2017)
- preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada noiembrie 2021-iunie 2023
În iunie 2023, Marcel Ciolacu a fost numit premier al României cu ajutorul liberalilor, conducând un Guvern format din PSD şi PNL, ca urmare a unei alianţe politice dintre PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, prin care s-a convenit ca premierul să fie schimbat la fiecare un an şi jumătate între preşedinţii PNL şi PSD.
SURSA: Inquam Photos / George Calin
Ca o coincidență, Ciolacu a fost numit premier al României în iunie 2023 de către fostul președinte al PNL, Klaus Iohannis, chiar de ziua președintelui României Klaus Iohannis, iar primele cuvinte ale liderului PSD în calitate de șef al Guvernului au fost: ”La mulți ani, Klaus Iohannis”.
SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea
Controverse
La vânătoare cu teroristul Omar Hayssam
Prima controversă legată de Marcel Ciolacu, care a apărut în spațiul public, a fost cea legată de Omar Hayssam. Pe lângă pescuit, liderul PSD mai are o pasiune comună cu fostul președinte al PSD Liviu Dragnea: vânătoarea.
În 2015, anul în care Ciolacu a fost desemnat secretar al Camerei Deputaților, în presă a apărut o fotografie de la o partidă de vânătoare din tinerețea sa, în care apărea alături de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, întemnițat, în prezent, pentru terorism, fiind implicat în cazul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Hayssam avea interese economice în zona Buzăului și a fost beneficiarul privatizării companiei Foresta Nehoiu, pe care, ulterior, a devalizat-o.
Ca urmare a scandalului legat de apariția fotografiei, premierul Victor Ponta l-a demis pe Ciolacu, la acea vreme, din funcția de consilier onorific.
SURSA: imagini amator
Fotografia ar fi fost realizată în Munții Buzăului în anul 2002. La acea vreme, prefect al județului Buzău era președintele PSD Buzău Ion Vasile, a cărui amiciție cu Omar Hayssam era de notorietate - Hayssam fiind și proprietarul celei mai mari fabrici de lemn de pe Valea Buzaului, Foresta Nehoiu.
Ciolacu, care era mâna dreaptă a lui Ion Vasile, a apărut în fotografie alături de Omar Hayssam și de șeful Direcției Silvice Buzău, Cornel Pitiș, și a susținut că grupul care s-a fotografiat alături de sirian cuprindea mai mulți oameni, însă fotografia care a fost livrată în spațiul public a fost editată.
SURSA: INQUAM Photos/Saul Pop
Neclarități legate de trecutul lui Marcel Ciolacu
Jurnaliștii de la Recorder l-au acuzat pe Marcel Ciolacu de ”fals legat de primul loc de muncă. Aici, premierul susține public că ar fi lucrat într-o mare întreprindere bucureșteană. De fapt, în 1989, era muncitor necalificat la o cooperativă meșteșugărească din Buzău.”
Aceiași jurnaliști mai susțin că Ciolacu ar fi obținut o casă de la primărie în calitate de ”protejat social”, chiar dacă în anii 90 el era finanțator al partidului.
De asemenea, în calitate de luptător la Revoluție, Ciolacu ar fi obținut, pe rând, un teren agricol, un spațiu comercial în Piața Centrală din Buzău pe care și-a ridicat apoi afacerile și nu unul, ci două locuri de veci în Cimitirul „Eroilor”.
Pe de altă parte, în iunie 2023, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 i-a retras premierului Marcel Ciolacu certificatul de "luptător cu rol determinant". Nu a durat mult timp și secretarul de stat Mihai Dodu, care i-a respins cererea lui Ciolacu de a fi declarat revoluționar, a fost demis de Ciolacu.
”Colegii mei din Buzău ştiu ce am făcut, am ce povesti nepoţilor mei. Nu am luat nicio indemnizaţie. A fost un hectar de pământ pe care pe urmă l-a luat alt coleg de-al meu revoluţionar. Mi-a venit titlul de la Prefectură, nu am cerut niciodată nimic, salariu, pensii, plătesc impozite”, declara Ciolacu la sfârşitul anului 2023.
SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea
Studiile lui Marcel Ciolacu
Inițial, candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, a declarat că nu știe ce notă a luat la BAC: ”Nu m-am uitat”, a spus el.
Apoi, însă, a revenit și a anunțat într-un mesaj video pe TikTok că nu a știut nota pentru că bacalaureatul l-a susţinut ”acum 38 de ani”, când a terminat liceul şi că l-a luat cu media 7.03.
Conform C.V.-ului de pe site-ul Guvernului, Marcel Ciolacu a devenit student în anul 1991, la vârsta de 24 de ani. În acel an, a fost înmatriculat la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București (UEB).
Studiile sale postuniversitare de specialitate, conform CV-ului, au fost în domeniul ”Management şi finanţare locală”. La capitolul ”Educație și formare”, Ciolacu a mai menționat în CV cursuri postuniversitate în domeniul securităţii şi apărării naţionale, la Colegiul Național de Apărare (2008-2009), și un masterat de ”Bazele sectorului public. Managementul finanţelor publice”, la SNSPA (2010-2012).
De asemenea, potrivit G4media, el a fost exmatriculat de Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” (ANIMV), în 2019, de la studiile doctorale. ”Am considerat că acest lucru nu mai este o urgență pentru mine”, a declarat Ciolacu, justificând înscrierea la aceste studii prin ”dorința fiecărui om de a învăța”.
SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea
Posibilul viitor președinte al României face meditații la limba engleză
Una dintre atribuțiile președintelui României este cea legată de politica externă. Marcel Ciolacu, posibil viitor președinte al României, nu a fost văzut sau auzit până acum vorbind limba engleză în calitate de reprezentant oficial al statului român în delegațiile pe care le-a avut până acum în străinătate sau în întâlnirile oficiale cu diplomații altor țări la Palatul Victoria și la Palatul Parlamentului.
Iar misterul a fost lămurit chiar la Știrile Pro TV. Nonșalant, chiar zâmbind, Marcel Ciolacu a recunoscut într-o discuție cu Andreea Esca faptul că - în calitate de premier al României - a avut ”rețineri în relațiile externe” și că nu se simțea ”confortabil” în aceste întâlniri… ”și din cauza limbii”.
Drept pentru care … și-a angajat un profesor de limba engleză, cu care face meditații.
24-10-2024 16:01
Fără mască în pandemia de Covid
În timpul pandemiei de Covid din 2020, Marcel Ciolacu a fost singurul politician fără mască la o recepție organizată la Ambasada Franței.
El a susținut că are o deviaţie de sept.
SURSA: INQUAM Photos/Sabin Cirstoveanu
“Sub formă de glumă, am vrut să transmit că am o suferinţă la nas şi... o să lămurim lucrurile. Am o deviaţie de sept depistată în urma unui control medical efectuat cu ocazia leşinului.”
Marcel Ciolacu
Tot în timpul pandemiei, în octombrie 2020, Marcel Ciolacu și mai mulți membrii din familie și colegi de partid au fost amendați cu 21.000 de lei, după ce au fost surprinși într-un restaurant din județul Buzău că încălcau regulile sanitare stabilite de Guvern din cauza infectărilor cu Covid-19.
În câteva fotografii, Marcel Ciolacu apărea stând la masă cu 10 persoane, inclusiv cu fostul premier Mihai Tudose, fără distanțare și fără măști de protecție.
Polițiștii au primit o sesizare prin 112 și un echipaj a mers la fața locului. Inițial, agenții i-au amendat pe trei angajați ai localului care nu purtau masca, apoi verificările i-au vizat și pe cei care apăreau în fotografii.
Tot în timpul pandemiei, Marcel Ciolacu a distribuit pe rețelele sociale o fotografie de grup cu liderii PSD din țară, fără mască și fără să păstreze distanța.
Gafele lui Marcel Ciolacu
În ultimii 4 ani, de când a preluat conducerea PSD și a intrat în atenția opiniei publice, Marcel Ciolacu a făcut mai multe gafe. Una dintre primele sale exprimări ”nefericite” a fost făcută în timp ce încerca să o apere pe fosta președintă a Comisiei Juridice din Parlament, Laura Vicol - care, între timp, a demisionat, din cauza scandalului legat de afacerea Nordis.
”Eu nu evoluez oamenii în funcție de articole”, a spus Ciolacu despre Vicol la acea vreme, încercând, probabil, să spună că nu ”evaluează”.
O altă gafă a fost făcută la deschiderea pentru circulaţie a unui pasaj rutier suprateran din Sectorul 3, când i-a felicitat pe primarii Robert Negoiță și Daniel Băluță, spunând că sunt cei mai performanți din … Buzău: ”E normal că trebuie să-l felicit pe domnul primar Robert Negoiţă, cred că, alături de Daniel Băluţă, cei mai performanţi primari de sector din municipiul Buzău”, a spus premierul.
„România trece de la fapte la vorbe” - a mai spus Marcel Ciolacu la conferința „Neptun Deep”, unde a participat în calitate de șef al Guvernului.
SURSA: Inquam Photos / George Calin
Tot în calitate de premier al României, în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar, Ciolacu a încurcat „lecția” cu „erecția”.
O altă gafă a fost făcută în timpul unui discurs susținut la tribuna Parlamentului. Printre partenerii strategici ai României, premierul a inclus și o țară de pe Axa Răului: Coreea de Nord.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a încurcat termenul de ”portofoliu european” cu ... ”portofelu” în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii din Buzău, după ce a fost întrebat dacă România a început să negocieze funcțiile de comisari europeni.
Și tot la portofel se gândea și în timpul unei conferințe de presă în cadrul căreia urma să anunțe lista miniștrilor PSD. Atunci a spus că ”Vasile Dîncu va ocupa portofelul de la Apărare”.
Ciolacu a mai fost protagonistul unui moment comic în martie 2021, tot legat de portofel, dar de această dată ... din cauza lipsei acestuia.
În timp ce vorbea despre drama fermierilor din România, care nu au bani pentru finanțarea lucrărilor agricole, șeful PSD, Marcel Ciolacu, a scos din buzunarul de la piept un document pentru a cita cât mai bine.
Însă odată cu foaia a ieșit și un teanc de bani, mai multe bancnote de 100 și 200 de lei.
Banii i-au atârnat câteva minute la piept până când cineva i-a sesizat situația.
Ulterior, Ciolacu a publicat pe contul său de Facebook imaginea cu pricina, alături de mesajul: „Uite, asta înseamnă #transparență. Susținem capitalul românesc.”
Dar acesta nu a fost singurul episod legat de bani. Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost, din nou, gata să piardă banii din buzunar la Parlament, în timp ce își scotea cartela de vot din buzunar.
Candidatul PSD la Președinția României i-a supărat și pe moldoveni, după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”. Apoi … și-a cerut scuze.
”Deci departe de mine să jignesc pe cineva. Văd că s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timişoara şi unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simţit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a adăugat liderul PSD.
Iar în timp ce susținea un discurs la o gală a antreprenorilor români din străinătate despre plecarea masivă din țară a românilor, Marcel Ciolacu l-a confundat pe fostul prim-ministru al Portugaliei, Antonio Costa, cu celebrul fotbalist portughez retras din activitate, Rui Costa.
SURSA: Inquam Photos / George Calin
De asemenea, într-o conferință de presă despre scandalul de la Spitalul Pantelimon din București, Ciolacu a spus ”malsprasi” în loc de ”malpraxis”.
În alt discurs, el a început să se adreseze invitaților cu expresia ”onorată instanță”. Gafa a fost făcută cu ocazia unui eveniment organizat în Constanța, la care a participat și ambasadorul Emiratelor Arabe Unite. Șeful Executivului s-a corectat și a motivat că formularea sa face parte din ”din ciclul gafelor care se mai fac”.
Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială de către judecătorii PSD și UDMR din CCR
Un alt scandal recent legat de numele lui Marcel Ciolacu este eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa electorală pentru Președinția României de către Curtea Constituțională. Mai exact, acest lucru a fost decis de către patru judecători care au fost numiți la CCR de către PSD și unul numit de către UDMR.
Din acest motiv, partidele din opoziție - și inclusiv colegii de guvernare de la PNL - au acuzat conducerea PSD că se află la originea acestei decizii controversate, pentru a-l ajuta pe liderul AUR George Simion să atragă din voturile Dianei Șoșoacă și să mai urce, astfel, în sondaje.
SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea
Teoriile susținute de unii politicieni și analiști politici este că Marcel Ciolacu ar putea câștiga președinția României dacă ar ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu George Simion, pe modelul pe care a câștigat alegerile Ion Iliescu în anul 2000, după ce a ajuns în turul 2 cu fostul lider al PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Bineînțeles, Ciolacu neagă toate acuzațiile.
SURSA: Inquam Photos / George Calin
În 2020, șeful PSD, Marcel Ciolacu, aproape a leșinat în timpul unei conferințe de presă
În 2020, Marcel Ciolacu a fost la un pas să leşine într-o conferință de presă
În luna mai a anului 2020, Marcel Ciolacu a fost la un pas să leşine într-o conferință de presă, în timp ce prezenta programul de guvernare al PSD ”Repornim România”.
Liderul social-democraţilor a început să tremure şi s-a dezechilibrat, fiind gata să se prăbușească, însă a fost susţinut în ultima clipă de către unul dintre membrii staff-ului său.
El a refuzat să cheme o ambulanță, însă s-a internat într-un spital pentru a face analize medicale.
În urma analizelor făcute, medicii au ajuns la concluzia că liderul PSD a avut un episod lipotimic și hipocalcemie.
Promisiuni electorale
Proiectul de țară al candidatului Marcel Ciolacu. Promisiuni oficiale
Spre deosebire de unii candidați, Marcel Ciolacu și-a lansat și un proiect de țară, cu promisiuni oficiale, în cazul în care va ajunge președintele României.
Planul său pune accent, printre altele, pe întărirea economiei țării și pe sprijinirea tinerilor.
Candidatul Partidului Social Democrat și-ar dori ca românii până în 26 de ani, plătiți cu salariul minim, să fie scutiți de plata impozitului pe venit, dar și ca tinerii care lucrează în timpul facultății să nu plătească CASS.
SURSA: Agerpres
El a anunțat că propune un plan de investiţii publice de 155 de miliarde de euro în următorii cinci ani, în domenii precum infrastructură, educaţie, sănătate, tehnologie, agricultură şi industrii competitive.
De asemenea, Ciolacu a adăugat că îşi mai propune protejarea tinerilor de consumul de droguri şi stoparea declinului demografic.
Nu este foarte clar cum va reuși Marcel Ciolacu să pună în aplicare toate aceste promisiuni electorale în calitate de președinte al României, mai ales că el a promis ”la cele mai urmărite știri”, adică la Știrile Pro TV, că - dacă va ajunge președinte al României - va numi un premier de la alt partid, adică NU de la PSD.
Averea lui Marcel Ciolacu
”Eu nu am mașină personală de cinci sau șase ani. Am condus și Volkswagen, am condus și Opel Cadet mare, după ce s-a născut băiatul. Le-am vândut pe toate, erau cumpărate la second-hand din Germania, m-am dus personal. N-am făcut ceva de ce să-mi fie rușine mie, familiei mele sau părinților mei? Niciodată n-am făcut nimic rău împotriva nimănui și mi-am asumat toată viața tot ceea ce am făcut.” Marcel Ciolacu
24-10-2024 16:54
SURSA: Agerpres
Potrivit celei mai recente declarații de avere (octombrie 2024), Marcel Ciolacu are un teren în municipiul Buzău, de doar 61,79 metri pătrați, precum și o casă de 43,04 metri pătrați.
Președintele PSD nu deține niciun autoturism și are conturi bancare doar în lei și în euro, respectiv 114.708 lei și 107 euro.
În schimb, a dat împrumut 490.000 de lei și are acțiuni la Alcom SRL în valoare de 3010 RON.
Marcel Ciolacu are trei datorii la o bancă:
- 3000 lei, data scadentă în 2025
- 22.000 lei, data scadentă în 2026
- 10.000 lei, data scadentă în 2028
În ceea ce privește veniturile, Ciolacu a încasat în 2023 un salariu de 75410 lei în calitate de deputat și 102121 lei pentru funcția de premier al României.
Pe de altă parte, soția sa a încasat 54739 lei în urma activității societății comerciale Lucia Com SRL.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Premierul Marcel Ciolacu cere desecretizarea costurilor pentru renovarea vilei de protocol din Aviatorilor, despre care au apărut informații în presă că ar fi pregătită pentru președintele Klaus Iohannis.
Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru este candidatul la alegerile prezidențiale din 2024 susținut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN).
Premierul Marcel Ciolacu cere desecretizarea costurilor pentru renovarea vilei de protocol din Aviatorilor, despre care au apărut informații în presă că ar fi pregătită pentru președintele Klaus Iohannis.
Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru este candidatul la alegerile prezidențiale din 2024 susținut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN).
După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.
O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.