Cine este Ana Birchall, candidată independentă la alegerile prezidențiale 2024

Ana Birchall, candidat independent
Foto: Inquam Photos

Ana Birchall, fostă ministră a Justiției în timpul mandatului de premier al Vioricăi Dăncilă, a anunțat în iunie că va candida la alegerile prezidențiale, independent. ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre ea.

Biografie - viață personală

Ana Birchall s-a născut la 30 august 1973 în orașul Mizil, Prahova, „într-o familie de oameni modești și cinstiți”, așa cum scrie chiar ea pe site-ul său. Are doi frați și recunoaște că a fost susținută de familie în tot ceea ce și-a dorit să facă.

Candidata este căsătorită de 27 de ani cu Martyn Birchall, un britanic, și au împreună un băiat de 23 de ani, pe nume Andruțu. Soțul ei vine dintr-o familie de „prosperi” și la rândul său este „un om de afaceri de succes. Majoritatea afacerilor sale sunt în piețe din Asia și Statele Unite și niciodată nu a făcut afaceri cu statul român”, arată descrierea candidatei de pe site-ul propriu. 

Andruțu a fost educat în România, dar și în Anglia. „Anul acesta, Andruțu a absolvit Trinity Oxford College, specializarea Teologie și Religie. Este un tânăr normal, amuzant și inteligent”, își descrie Ana fiul.


SURSA: Foto: Facebook

Studii și experiență profesională

Ana Birchall este licențiată în Ştiinţe Juridice la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (1996), potrivit site-ului www.cdep.ro și la Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale „Nicolae Titulescu”. A absolvit un masterat în drept la Facultatea de Drept, Universitatea Yale, SUA (1999-2000) și doctor în drept la Facultatea de Drept, Universitatea Yale, SUA (2000-2002), cu lucrarea „Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din ţările central şi est europene".

„După terminarea doctoratului am fost avocat colaborator în cadrul firmei de avocatură White & Case LLP, una dintre cele mai apreciate firme de avocatură din New York City, SUA. (...) Am trăit, am studiat și am muncit în străinătate mai bine de patru ani. Am revenit acasă în momentul în care am considerat că am învățat suficient și că ce am acumulat profesional poate fi folositor în țară. M-am întors pentru a contribui la construirea unei societăți moderne, a unei Românii de care să fim mândri și în care oamenii să se poată împlini personal și profesional, pe criterii corecte de merit și competență”, se arată pe site-ul ei.

Din 2013 este ambasador al ONG-ului Vital Voices, fondat de Hillary Clinton și este implicată în Global Advisory Council WeConnect International și în Comitetul Executiv al Yale Law School Association din SUA. De asemenea, este lector universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir" din București din 2005 și membru al Baroului București, Policy Network din Marea Britanie și Terra Nova din Franța.

În 2022 Ana Birchall a fost numită reprezentant special pentru proiecte strategice și relații internaționale în cadrul companiei Nuclearelectrica, în timpul mandatului de premier al lui Nicolae Ciucă, unde s-a ocupat de proiectele energetice în parteneriat cu Statele Unite. A demisionat în primăvara acestui an.

SURSA: Foto: Facebook

SURSA: Foto: Facebook

Parcursul în politică

Și-a făcut debutul în politică în 2003, la întoarcerea în țară, când a ocupat funcția de consilier al Ministrului Afacerilor Externe (2003-2004), apoi consilier în cadrul Comisiei de politică externă a Senatului României (2005-2006) și consilier al primului-ministru, Guvernul României (iulie 2012 - decembrie 2012).

A fost membră a PSD din 2005 până în 2019, când a fost exclusă din partid. A ocupat funcția de șef al Departamentului de Educație și Cercetare al PSD între 2007 și 2009, precum și de secretar executiv pe probleme de tineret și egalitate de șanse între 2005 și 2007.

SURSA: Foto: Facebook

Pe 3 ianuarie 2017 a fost propusă de PSD pentru funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene în guvernul premierului Sorin Grindeanu și a ocupat funcția de ministru interimar al Justiției între 10 și 23 februarie 2017, înlocuindu-l temporar pe Florin Iordache.

Pe 26 ianuarie 2018, a fost propusă viceprim-ministru în Cabinetul Dăncilă, având ca responsabilitate implementarea parteneriatelor strategice ale României.

SURSA: Foto: Inquam Photos

După demisia lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției, premierul Dăncilă a propus-o pe 23 aprilie 2019 pentru funcția de ministru interimar al Justiției, iar pe 24 aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire.

Ea a ocupat și funcția de ministrul al Justiției (aprilie-noiembrie 2019) și susține că perioada a fost „cea mai intensă petrecută de mine într-o funcție publică într-o perioadă critică pentru justiția din România, o perioadă în care asaltul și asediul asupra justiției creșteau, în intensitate și în disperare, cu fiecare zi care trecea, cu fiecare zi în care eu am stat și am rămas dreaptă, „țeapănă pe picioarele mele”, cum mi-a spus tatăl meu, loială valorilor și principiilor cu care am fost crescută de ai mei! Pot să spun cu mâna pe inimă că în opt luni de mandat ca ministru de justiție am reușit să iau măsuri de care sunt mândră, mai ales că toate aceste lucruri s-au întâmplat în condiții de maximă presiune. În noiembrie 2019 am fost dată afară din PSD pentru că m-am opus modificarilor toxice din justitie promovate de grupuri de interese disperati sa scape de dosarele de coruptie. Am fost exclusă din partidul pe care am crezut că îl pot reforma din interior”.

SURSA: Foto: Inquam Photos

Controverse

Scandalul „bancheta din spate” - Mircea Geoană

Viața fostei ministre a Justiției este marcată și de controverse politice și cu caracter intim. Ana Birchall a câștigat în 2011 procesul cu jurnalistul Iosif Buble, care a publicat online o înregistrare video scurtă, în care o femeie despre care el susținea că ar fi Ana Birchall era surprinsă în ipostaze intime alături de Mircea Geoană. Actuala candidată a trebuit să primească daune morale în valoare de 70.000 de euro, după cum a decis judecătorul.

Ea a negat că ar fi persoana din film, prezentând o expertiză criminalistică ce arăta clar că în înregistrare apărea o altă persoană, cu o fizionomie diferită. Scandalul a avut loc în toamna anului 2008, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, în același an, ea a fost notificată despre o cerere de divorț înregistrată la Judecătoria sectorului 1 din București. Ea a declarat că a aflat despre această cerere din presă și a solicitat anularea acesteia. Birchall a demonstrat că CNP-ul menționat era greșit și că semnătura nu îi aparține. La acel moment, ea a susținut că acest scandal a fost orchestrat pentru a o discredita înaintea alegerilor locale și parlamentare, fiind convinsă că a fost ținta unei campanii de denigrare, mai ales că numele ei circula ca o posibilă candidată pentru funcția de ministru al Educației.

În 2024, Ana Birchall a adus din nou în atenție persoana lui Geoană, menționând că este laș și l-a acuzat că „a permis ca eu să fiu abuzată și insultată public, la nivel național”.Tot ca un laș tace și acum, deși ar fi trebuit ca măcar acum să aibă un dram de bun simț și să ceară scuze familiei mele, pentru că datorează aceste scuze! A tăcut și tace ca un laș!”, a scris ea.

Acuzată că l-a adus pe premierul britanic Tony Blair la București

Ana Birchall a fost audiată la DNA ca martor în 2016, când a fost acuzată de Victor Ponta că l-a adus pe premierul britanic Tony Blair la București, în 2012.

Fostul premier Victor Ponta, urmărit penal în acest dosar (în care se preciza că fostul premier britanic ar fi venit în București „pe banii” lui Sebastian Ghiță), a relatat atunci că inițiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la București i-a aparținut Anei Birchall, pe atunci secretar internațional al PSD.

Ulterior, deputatul PSD Ana Birchall a arătat că, în calitate de secretar internațional al PSD, era obligată să se ocupe de anumite elemente din organizarea unor evenimente.


Critici la adresa lui Liviu Dragnea

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în timpul mandatului de ministru al Justiției al Anei Birchall. Ea a fost una dintre cele mai vehemente voci care se opuneau lui Liviu Dragnea din interiorul partidului care a promovat-o pe funcția de ministră a Justiției.

Spre exemplu, ea a cerut o anchetă la Penitenciarul Rahova, după ce Dragnea a primit o zi liberă pe 31 octombrie 2019.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la modalitatea de acordare a unei recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, la solicitarea ministrului justitiei, Ana Birchall, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgență a verificărilor care se impun la Penitenciarul București-Rahova. Ministrul justiției va fi informat privind rezultatele verificărilor și a măsurilor legale care se impun”, se arăta într-un comunicat al ANP din 2019.

Dată afară din PSD

În noiembrie 2019, Ana Birchall a fost dată afară din PSD de premierul Viorica Dăncilă, care spunea că fostul ministru al Justiţiei a creat o problemă Partidului Social Democrat şi, pornind de la acest lucru, mai mulţi colegi au propus excluderea ei. „A ieşit cu declaraţii pe justiţie fără să aibă din partea CEX acest drept", a susţinut liderul PSD în 2019.

La acel moment Ana Birchall a declarat că a aflat din presă de excluderea ei din partid. „Astă seară, am aflat cu surprindere, din presă, că am fost exclusă din PSD, adică din partidul în care am muncit o viaţă întreagă, fără ca măcar să fi fost invitată la şedinţa să aud 'capetele de acuzare' şi să pot răspunde”, spunea ea în 2019.

În prezent, pe site-ul propriu, Ana Birchall spune că a „fost dată afară din PSD pentru că m-am opus modificarilor toxice din justitie promovate de grupuri de interese disperati sa scape de dosarele de coruptie. Am fost exclusă din partidul pe care am crezut că îl pot reforma din interior”.

SURSA: Foto: Inquam Photos

Scandalul Pieleanu

În 2024, după ce au fost făcute publice cazurile de abuz sexual de la SNSPA ale profesorului și sociologului Alfred Bulai, fosta ministră a Justiției a susținut că a fost hărțuită sexual de sociologul Marius Pieleanu în 2008 și a spus că atunci „nu a existat nicio investigație de presă, iar marele profesor a continuat să fie chemat în studiourile de televiziune”.

„«Aș vrea să te vizualizez epidermic», «vreau să te fac vedetă», «ești prea frumoasă ca să fim amici». Când eu eram hărțuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu în 2008, unde erau marii bărbați de stat să mă apere? De ce, după ce presa a scris atunci despre modul scârbos în care Pieleanu mă agresa, nu a existat nicio investigație de presă, iar marele profesor a continuat să fie chemat în studiourile de televiziune?”, a scris Birchall pe Facebook despre sociologul Marius Pieleanu.

SURSA: Foto: Facebook

Averea Anei Birchall

Ana Birchall are o avere impresionată, atât în terenuri cât și în lingouri de aur, bijuterii și banii din conturi. În perioada 2002-2008 a cumpărat în nume propriu trei terenuri în Suceava si a mai declarat un teren din Prahova ca moștenire.

În ceea ce privește locuințele, deține un apartament cumpărat în 1997 de 50 de metri pătrați în Capitală și alte patru apartamente și case de vacanță împreună cu soțul: un apartament în București de peste 300 de metri pătrați, o casă de vacanță în Suceava, o casă în SUA și un apartament în SUA.

Are mai multe conturi în bănci: trei în lei, unde are suma de 143,596.865 de lei, patru în euro, unde are suma de 3.355,78 de euro și șase în dolari, având suma de 201.752.165 de dolari.

De asemenea, ea deține obligațiuni de stat în valoare de: 140.310,45 lei, de 98.459,52 de euro, și 364.666,45 de dolari, a acordat un împrumut Institutului pentru politici strategice si de securitate Pontus Euxinus, de 8.500 de euro, și are investiții financiare în străinătate în companii private nelistate în valoare de 23.000.0000 euro.

La capitolul datorii ea a declarat un card de credit pentru care are de plătit 10.000 de euro până la finalul acestui an.

Ea și soțul ei au dat în chirie, în SUA, una dintre proprietăți și în ultimul an a încasat 48.000 de dolari, echivalentul unei chirii de 4.000 de dolari pe lună. Tot la capitolul chirii, a declarat și suma de 18.200 de lei, aproximativ 1.200 lei pe luna încasați de pe urma apartamentului cumpărat pe cont propriu.

A încasat din dobânzile la titluri de stat următoarele sume: 15.000 dolari, 2.400 euro și 7.000 de lei, iar la venituri anuale are notate salariul-diurnă de 536.744 lei, la societatea Nuclearelectrica unde a lucrat doi ani, în timp ce soțul său a primit 1.200.000 de dolari.

Declarația de avere a Anei Birchall poate fi citită AICI.

Program electoral

Ana Birchall nu a publicat pe site-ul propriu o listă concretă cu măsuri pe care vrea să le ia din funcția de Președinte al României, în cazul în care va fi aleasă. Cu toate acestea, ea a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care susține că își dorește un „stat corect”, în care, printre altele, să se recupereze banii furați sau să nu existe speciali.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Se pregătește transferul lui Cristiano Ronaldo!
NEWS ALERT Se pregătește transferul lui Cristiano Ronaldo!
Citește și...
Întrebarea pe care Marcel Ciolacu o vrea la referendumul lui Nicușor Dan. Marea problemă care îi dă bătăi de cap primarului
Întrebarea pe care Marcel Ciolacu o vrea la referendumul lui Nicușor Dan. Marea problemă care îi dă bătăi de cap primarului

Fără o modificare legislativă, referendumul din București nu poate fi organizat odată cu alegerile prezidențiale în aceleași secții de vot.

Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat
Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, a anunţat, vineri, că procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă trimise de moldovenii din diaspora s-a încheiat joi seara, la ora 18:00.

Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la urne la 20 octombrie 2024 pentru a-şi alege preşedintele.

Întrebarea pe care Marcel Ciolacu o vrea la referendumul lui Nicușor Dan. Marea problemă care îi dă bătăi de cap primarului
Întrebarea pe care Marcel Ciolacu o vrea la referendumul lui Nicușor Dan. Marea problemă care îi dă bătăi de cap primarului

Fără o modificare legislativă, referendumul din București nu poate fi organizat odată cu alegerile prezidențiale în aceleași secții de vot.

Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat
Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, a anunţat, vineri, că procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă trimise de moldovenii din diaspora s-a încheiat joi seara, la ora 18:00.

Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la urne la 20 octombrie 2024 pentru a-şi alege preşedintele.

Recomandări
SURSE: Vila din Aviatorilor 86 va fi reședință pentru foști președinți ai României. Guvernul a desecretizat cheltuielile
SURSE: Vila din Aviatorilor 86 va fi reședință pentru foști președinți ai României. Guvernul a desecretizat cheltuielile

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Str. Aviatorilor 86, despre care s-a specult că va fi folosită de Klaus Iohannis după terminarea mandatului.

Guvernul alocă 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea a 23 de locomotive. Ruta pe care va fi modernizată infrastructura
Guvernul alocă 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea a 23 de locomotive. Ruta pe care va fi modernizată infrastructura

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că Guvernul va investi peste 1,2 miliarde de lei pentru modernizarea transportului public de călători.

Mișcarea pe care administrația Biden o pregătește după victoria lui Trump la alegeri. Ucraina este vizată direct
Mișcarea pe care administrația Biden o pregătește după victoria lui Trump la alegeri. Ucraina este vizată direct

Casa Albă intenţionează să livreze rapid Ucrainei miliarde de dolari ca asistenţă de securitate, înainte ca preşedintele Joe Biden să-şi predea mandatul, în ianuarie, au declarat, miercuri, surse citate de Reuters.