Cine este Ludovic Orban, fost candidat al Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidențiale. S-a retras pentru Lasconi

Ludovic Orban
Agerpres

Ludovic Orban a fost candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta (liberal-conservatoare) la alegerile prezidențiale din 2024, însă s-a retras din cursa electorală cu doar câteva zile înainte de alegeri, anunțând că o susține pe Elena Lasconi, candidatul USR. 

ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest politician liberal, care s-a înscris - inițial - în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni, susținut de Forţa Dreptei, Partidul Mişcarea Populară, Alternativa Dreaptă şi Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache.

„Intrarea în această competiţie este apogeul carierei mele politice şi este lucrul care mă onorează cel mai mult în toţi cei 35 de ani de când am intrat în politică, de când am îmbrăcat haina liberală şi de când slujesc cetăţenii români, indiferent ce funcţie publică am deţinut de-a lungul timpului. Nu am intrat în cursa asta ca să mă aflu în treabă, nu am intrat în cursa asta ca să fiu un candidat oarecare. Am intrat în competiţia pentru funcţia de preşedinte al României cu voinţa de a câştiga, cu voinţa de a da izbânda de care are nevoie România pentru a reveni pe drumul drept”. Ludovic Orban, la lansarea candidaturii sale.

Biografie - viața personală

În vârstă de 61 de ani, Ludovic Orban s-a născut la data de 25 mai 1963 la Brașov. Are un frate cu doi ani mai mare, Leonard Orban, fost consilier prezidențial eliberat din funcție prin decretul președintelui Klaus Iohannis în octombrie 2021, în vederea pensionării.

Ludovic Orban a absolvit Universitatea din Brașov, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, în 1988, iar apoi SNSPA în 1993. Este căsătorit de aproape 25 de ani cu Mihaela Orban, de profesie psiholog, și au împreună un fiu, Tudor.

La începutul carierei sale a fost inginer la mai multe întreprinderi din Brașov, iar în anii 1991-1992 a cochetat cu cariera de jurnalist, ca un an mai târziu să intre în politică. 

Cariera politică

Între 1992-1996 a fost consilier local din partea PNL-AT, devenit ulterior PNL 93. A ajuns apoi membru în Consiliul Național al PNL, în aprilie 1998, devenind președintele PNL București în 2002, funcție pe care a păstrat-o timp de opt ani.

A avansat în funcția de prim-vicepreședinte al PNL și președinte al partidului, din iunie 2017 până în septembrie 2021.

La capitolul experiență administrativă, Ludovic Orban a fost, printre altele, secretar de stat în anii 98-2000 și ministru al Transporturilor (2007 – 2008).

Ludovic Orban a fost și prim-ministrul României, între noiembrie 2019 și decembrie 2020, apoi deputat și președinte al Camerei Deputaților. În noiembrie 2021 a demisionat din PNL în urma unor conflicte cu privire la politica partidului și, alături de alți 15 liberali, a înființat Forța Dreptei.

„Demisia nu este un sfârșit, este un început, nu mă las, oricâte aluzii am auzit în ultimele luni. Vom începe împreună o construcție solidă care să se bazeze pe oameni cu onoare”, spunea el atunci.

Ludovic Orban, în tinerețe

Ludovic Orban, în tinerețe
SURSA: Agerpres

Anti PSD încă de pe vremea USL

În perioada în care PNL a făcut alianță parlamentară cu PSD, formând Uniunea Social-Liberală (USL), care a câștigat alegerile parlamentare din 2012, Ludovic Orban a fost unul dintre puținii liberali care a criticat public prietenia colegilor săi liberali cu social-democrații.

În 2013, el a cerut demisia premierului de la acea vreme, Victor Ponta, precum și a ministrului Dan Șova, în contextul scandalului privind exploatările de la Roșia Montana - deși PNL era aliat cu PSD-ul lui Ponta, ceea ce l-a determinat pe președintele PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, să facă precizări publice despre poziția liberalilor față de acuzațiile lui Orban.

Controverse

Accidentul cu victimă

În decembrie 2007, pe vremea când era ministru al Transporturilor, a rămas fără carnet de conducere pentru trei luni, după ce a acroșat în trafic un pieton, o fată de 14 ani, apoi a tamponat alt autoturism. În plus, liberalul a mers la poliție să declare accidentul abia a doua zi după producerea lui.

Din afirmațiile sale de la acea vreme, în accident nu fusese rănit nimeni. „Nu am lovit pe nimeni... La un moment dat era pe partea cealaltă a străzii, m-am deplasat și eu pe partea cealaltă și am văzut-o lovită și am întrebat-o ce are, și a zis ca s-a lovit", a spus atunci Ludovic Orban.

Anchetatorii au stabilit, însă, că liderul liberal o acroșase pe adolescentă, dar ca fata a fost ușor rănită, așa ca ministrul de la acea vreme a rămas nepedepsit.

Liderul liberal a mai fost implicat într-un alt accident de circulație în ianuarie 2015, pe drumul dintre Iași și Focșani. Aflat la volanul mașinii, Orban s-a răsturnat, după ce a pierdut controlul volanului, din cauza condițiilor meteo. Mașina era un Logan aparținând Camerei Deputaților, care a fost avariată, iar Orban a scăpat teafăr, pentru că purta centura.

„Într-un viraj, probabil datorită faptului că era mâzgă, la o viteza de aproximativ 70 - 75 de kilometri pe oră, mașina a avut o tendință de alunecare spre exterior. Am încercat să redresez mașina ducând-o către interior, deoarece din sens opus veneau mai multe mașini. În interior, roata din dreapta a intrat în șanțul de scurgere, i s-a imprimat traiectoria de rotire și mașina s-a răsturnat. Am mai alunecat aproximativ 6 - 7 metri, cred". Ludovic Orban.

A câștigat ”meciul” cu DNA

Un alt moment dificil pentru liberal a fost când a avut de-a face cu procurorii DNA. În aprilie 2016, chiar înainte de alegerile locale, Direcția Națională Anticorupție a dispus urmărirea penală și controlul judiciar timp de 60 de zile pentru Ludovic Orban, sub acuzația de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite.

DNA l-a acuzat că ar fi cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro pentru a acoperi cheltuielile campaniei electorale aflată în desfășurare la momentul respectiv.

La acea vreme, Orban era candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Ludovic Orban, decizia fiind definitivă, ”întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Ludovic ”dansatorul”

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban s-a remarcat în opinia publică și printr-o atitudine nonconformistă, alegându-se cu eticheta de liberal „dansator”, mare amator de petreceri

În februarie 2010, în ajun de Sfântul Valentin, liberalul a impresionat petrecăreții dintr-o discotecă din județul Cluj cu mișcările sale de dans. Tot atunci, el a promis că se va revanșa față de soția lui pe care ...o lăsase acasă.

La fel, spiritul de petrecere al liberalului - devenit între timp premier - s-a manifestat și în plină pandemie de Covid-10 la Palatul Victoria, în mai 2021, unde a dat de ziua lui o mică petrecere în birou. 

Problema era că erau în vigoare restricțiile sanitare și toate manifestările care implicau adunarea unor persoane erau interzise, iar portul măștii era obligatoriu. 

Alături de mai mulți demnitari, în biroul lui Orban s-a băut, s-a mâncat, și s-a fumat, evident, toate aceste activități făcând portul măștii imposibil. După apariția imaginilor în spațiul public, Orban a fost amendat cu 3.000 de lei și și-a asumat vina pentru cele întâmplate.

Ludovic Orban, petrecerea fără măști din pandemie

Ludovic Orban, petrecerea fără măști din pandemie
SURSA: StirilePROTV

Băuturile preferate de Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a explicat pentru Știrile PRO TV că pe 25 mai a fost ziua lui şi câţiva colegi au venit să-i spună La mulţi ani, iar el le-a oferit ceva de băut.

Fotografia care a fost dată pe online este o fotografie care a fost făcută în data de 25 mai, de ziua mea de naștere. Mai mulți colegi mi-au făcut surpriza să vină să îmi ureze La mulți ani și cu această ocazie ne-am așezat, i-am servit și într-adevăr am încălcat niște reguli. Recunosc că am greșit, îmi pare rău, a fost o circumstanță specială, ziua mea. Practic am relaxat rigorile. Îmi cer scuze că am compărut împotriva voinței mele, pentru că nu eu am dat poza, într-o postură în care nu mi-aș fi dorit să apar. Dar am încălcat regulile, mi-am asumat, am fost amendat, am plătit amenda”, a spus el.

Cu acea ocazie, Orban a vrut să demonteze și zvonurile că ar prefera băuturile tari. „E adevărat, nu poţi să iei o gură de bere… eu nu sunt băutor, eu nu beau, altă minciună despre mine, nu mă simt bine. Eu beau apă plată, fresh sau limonadă, şi mai ales ristretto”.

A recidivat însă, tot de ziua lui, un an mai târziu, într-un salon de la Parlament, când peste 30 de persoane s-au strâns, în ciuda restricțiilor, pentru a-l felicita, în condițiile în care pentru românii obișnuiți nunțile botezurile și alte manifestări publice erau interzise.

Ludovic Orban e fumător înrăit

Ludovic Orban e fumător înrăit
SURSA: Agerpres

Intrat în precampania electorală pentru alegerile prezidențiale, Ludovic Orban a dezvăluit la Știrile Pro TV care a fost cel mai mare regret al său în perioada în care a condus destinele României: a ținut prea mult de respectarea restricțiilor din pandemie, care au generat probleme economice serioase .

„Nu am putut să rezolv toate problemele și toate provocările. Ca prim-ministru nu am avut ocazia să guvernez un mandat de 4 ani de zile, cu o majoritate parlamentară certă. Am fost un an de zile premier, un premier care s-a confruntat cu cea mai gravă criză pe care a trăit-o un cetățean român de la Revoluție încoace, criza pandemică, criza economică asociată crizei pandemice.” Ludovic Orban.

Apoi, invitat în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV, candidatul susținut de partidul Forța Dreptei la alegerile prezidențiale din 2024 a fost rugat să spună ”numele a trei politicieni cunoscuți despre care credeți că v-au trădat.

Iohannis, Cîțu și aș mai spune o dată pe Iohannis, să mă răcoresc. Că nu numai pe mine, ci și pe alți 6,5 milioane de naivi care l-au votat și au avut încredere în el”, a răspuns Ludovic Orban. 

Averea lui Ludovic Orban

Potrivit declarației de avere, depusă la Biroul Electoral Central în octombrie 2024, Ludovic Orban deține, împreună cu soția, o casă în Ilfov de 200 de metri pătrați și un autoturism Volkswagen din 2007. 

În conturi, Ludovic Orban are 56.000 de lei, dar și 111.000 de euro. 

Nu are credite și nici investiții. 

Ludovic Orban a câștigat 131.412 lei anual din salariul de deputat și nu are alte surse de venit declarate.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că nu a ascultat maneaua lui Dani Mocanu în care acesta îl laudă şi face campanie electorală pentru el.

„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”

„Cine poate să-l oprească pe Simion”, începe gazetarul Cristian Tudor Popescu o postare pe Facebook în care analizează un posibil tablou al turului II al prezidențialelor.

Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că nu a ascultat maneaua lui Dani Mocanu în care acesta îl laudă şi face campanie electorală pentru el.

„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”

„Cine poate să-l oprească pe Simion”, începe gazetarul Cristian Tudor Popescu o postare pe Facebook în care analizează un posibil tablou al turului II al prezidențialelor.

Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Recomandări
Iarna își face simțită prezența în România. Zona în care stratul de zăpadă a atins deja 10 centimetri. Până când va ninge
Iarna își face simțită prezența în România. Zona în care stratul de zăpadă a atins deja 10 centimetri. Până când va ninge

La sfârșit de noiembrie, iarna își face deja simțită prezența. Este Cod Galben de ninsori şi vânt puternic în 29 de judeţe, iar zăpada anunțată, miercuri, de meteorologi nu s-a lăsat așteptată.

Românii care au contractat sisteme fotovoltaice riscă să piardă banii, pentru că nu are cine să le monteze la timp
Românii care au contractat sisteme fotovoltaice riscă să piardă banii, pentru că nu are cine să le monteze la timp

Românii care au contractat sisteme fotovoltaice prin ediția de anul trecut a programului „Casa Verde” și nu au încă panourile pe casă au intrat în criză de timp.

Putin, pregătit să discute despre înghețarea războiului din Ucraina, dar nu cu Zelenski. Pe cine a ales și la ce nu renunță
Putin, pregătit să discute despre înghețarea războiului din Ucraina, dar nu cu Zelenski. Pe cine a ales și la ce nu renunță

Președintele rus Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca ucrainenii să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.