Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), a comentat pe Facebook situaţia provocată de amendarea de către Poliţie a unor persoane care au publicat pe această rețea socială mesaje de susținere pentru Elena Lasconi.
El își îndeamnă prietenii să nu se teamă de poliţie.
Comentariul primarului Timişoarei are loc în contextul acuzaţiilor care au fost formulate deja de USR, privind intimidarea alegătorilor de către Poliţie.
Mesajul lui Dominic Fritz:
”Azi dimineață, un echipaj de poliție s-a urcat în mașină, s-a deplasat la un apartament din Timișoara, a sunat la ușă, a scos un pix și a scris cu multă atenție la detaliile faptei un avertisment. Oare ce pericol pentru ordinea publică, siguranța națională sau buna funcționare a societății au sancționat cu atâtea dăruire?
Au prins un traficant de droguri? Un hoț de biciclete? Sau măcăr pe unul care a aruncat gunoi în spațiul public?
Nu. Au prins-o pe o colegă de a mea care a dat share la o postare despre Elena Lasconi pe Facebook. La Brașov, părinții unui tânăr care a postat ceva despre Elena Lasconi pe TikTok au fost sunați de poliție și amenințați cu 4.500 lei dacă nu o șterge.
La Iași, un cetățean a fost amendat cu 1.500 lei tot pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook. Poliția a venit acasă. Pentru că într-adevăr campania pentru prezidențiale s-a încheiat, dar campania pentru parlamentare este în plină desfășurare, țin să precizez:
Elena Lasconi, președinta USR, nu candidează la Parlamentul României. Dați share dacă veți apăra democrația mâine și în 1 decembrie prin votul vostru și nu vă este frică de poliție.
PS.: Poza legală este cu președinta USR, Elena Lasconi, în clădirea Parlamentului, iar eu o folosesc strict în contextul campaniei pentru parlamentare.”
USR l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul liberal Cătălin Predoiu că se foloseşte de Poliţia Română pentru „cenzurarea internetului” şi „intimidarea alegătorilor”.
Formaţiunea a susţinut că, înainte cu câteva ore de începerea votului, au apărut „mai multe cazuri de abuz din partea Poliţiei în multe dintre oraşele şi judeţele din România”.
Sâmbătă seară, Poliţia Română a reacţionat la aceste acuzaţii, precizând că, potrivit legii, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise este interzisă, inclusiv pe reţelele de socializare, considerate spaţiu public, printr-o decizie din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Duminică, 24 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar românii sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele.