Sebastian Constantin Popescu este candidatul de pe poziția 9 în buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Sebastian Popescu are 42 de ani, este candidatul Partidului Noua Românie (PNR), pe care l-a fondat în 2015 și din partea căruia a candidat și la alegerile prezidențiale din 2019. Avea atunci doar 37 de ani și era, astfel, cel mai tânăr candidat din istorie pentru Președinția României.
Sebastian Popescu s-a născut în Balș (Olt) și este la bază medic veterinar, după ce a absolvit în 2006 Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. A profesat însă numai 5 ani, după care a decis să studieze și jurnalismul, domeniu în care activează prin două site-uri de știri pe care le deține.
SURSA: Agerpres
”Primele clipe din viață le-am trăit în Balș, pe 12 februarie 1982, într-un apartament de două camere situat la etajul patru al unui bloc comunist, alături de mama, tatăl și sora mea de doi ani.
Primele cinci clase le-am absolvit la Școala Generală Nr. 4 din Balș. Clasele a VI-a și a VII-a le-am terminat la Școala Generală din comuna Făurești, județul Vâlcea. În 1993, la insistențele familiei, m-am întors la Balș, la aceeași școală generală, pentru a absolvi clasa a VIII-a.
Dragostea pentru animale m-a determinat să studiez medicina veterinară. Primul pas în această carieră l-am făcut în 1994, când am fost admis la Liceul Agricol din Bălcești, județul Vâlcea, la profilul veterinar. Am intrat cu o medie de 8 și ceva, fiind primul de la profilul meu. Doamna dirigintă, profesoara Merișanu, m-a numit șeful clasei.
Am absolvit în 2000, la Grupul Școlar Agricol Petrache Poienaru din Bălcești, iar în vara aceluiași an am trecut și examenul de Bacalaureat cu media 8,88, identică cu media celor patru ani de liceu.” Sebastian Popescu
Politică și promisiuni electorale
În 2015, Sebastian Popescu a făcut un pas spre politică, fondând Partidul Noua Românie (PNR), ”un proiect politic bazat pe convingerea că România are nevoie de o schimbare profundă”.
”PNR promovează transparența, meritocrația și integritatea, cu scopul de a aduce soluții reale pentru problemele economice și sociale ale românilor” - susține Popescu pe site-ul său de candidat.
În 2019, Sebastian Popescu spunea că prioritatea sa ca președinte al României ar fi fost unirea cu Republica Moldova și recuperarea tezaurului de la ruși.
De asemenea, candidatul PNR declara că partidul său avea pe atunci circa 1.000 de membri și se finanța exclusiv din cotizațiile acestora.
În 2024, Popescu promite că nu va avea nicio zi de concediu ca șef al statului și că va retrage decorațiile oferite de foștii președinți dacă beneficiarii acestora nu au un comportament adecvat.
În programul său electoral din 2024, Sebastian Popescu propune, printre altele, ca televiziunea publică să reia organizarea ”pentru cel puțin cinci ani”, a Festivalului Cerbul de Aur de la Brașov, ”sub înaltul Patronaj al Președintelui României”.
Declarația de avere
În 2019, Sebastian Popescu era cel mai sărac candidat la Președinția României, fără niciun fel de bun pe numele său.
În aprilie 2024, cinci ani mai târziu, Popescu nu a reușit să strângă nimic, marcând cu un ”x” fiecare căsuță din declarația de avere depusă pentru candidatura la Parlamentul European. Nu avea nicio casă, niciun teren, nicio mașină sau alt bun material, bani și nici măcar vreo sursă de venit.
După doar câteva luni, pe 5 octombrie 2024, depune și declarația de avere pentru candidatura la Președinția României.
Sebastian Popescu a declarat aici 13 terenuri agricole și unul intravilan, toate în localitatea vâlceană Făurești, cu o suprafață totală de circa 2 hectare. De asemenea, a declarat acum și o casă de 78 de metri pătrați, în aceeași localitate Făurești. Toate terenurile și casa au fost obținute din aprilie până în octombrie 2024 în baza unui contract de întreținere.
În schimb, declarația de interese depusă ca și candidat la europarlamentare este identică celei înregistrate acum pentru alegerile prezidențiale. Din aceasta aflăm că Sebastian Popescu este administrator la firma PR Media RTP SRL din București și președinte al Asociației Romanian Tenis Premium.
Societatea PR Media RTP a fost înființată în anul 2018 și se ocupă de activități ale portalurilor web – adică de cele două site-uri de știri pe care le deține. Firma a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 66.759 lei și un profit net de 16.503 lei, zero angajați, precum și datorii de 47.730 lei.
La rândul său, Asociația Romanian Tenis Premium a fost înființată în martie 2023, are sediul tot în București și a declarat pentru primul său an de activitate un profit net de 15.127 lei, fără niciun angajat.
Chiar dacă firma și respectiv asociația lui Sebastian Popescu au profituri modice, acestea nu apar în niciun fel în declarațiile de avere ale candidatului PNR la prezidențiale.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
De două ori mai mulți tineri sunt preocupați de situația politică a țării, față de perioada alegerilor prezidențiale din 2019. Explicația ține de promovarea programelor politice și a campaniei electorale în mediul online.
Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia depind de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc pe 5 noiembrie, a declarat Volodimir Zelenski.
Cu 15 zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, într-o campanie pe un ton zilnic mai virulent, sondajele nu-i departajează pe Kamala Harris şi Donald Trump, care continuau luni să străbată cele mai strategice state, relatează AFP.
De două ori mai mulți tineri sunt preocupați de situația politică a țării, față de perioada alegerilor prezidențiale din 2019. Explicația ține de promovarea programelor politice și a campaniei electorale în mediul online.
Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia depind de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc pe 5 noiembrie, a declarat Volodimir Zelenski.
Cu 15 zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, într-o campanie pe un ton zilnic mai virulent, sondajele nu-i departajează pe Kamala Harris şi Donald Trump, care continuau luni să străbată cele mai strategice state, relatează AFP.
La sfârșit de noiembrie, iarna își face deja simțită prezența. Este Cod Galben de ninsori şi vânt puternic în 29 de judeţe, iar zăpada anunțată, miercuri, de meteorologi nu s-a lăsat așteptată.
Românii care au contractat sisteme fotovoltaice prin ediția de anul trecut a programului „Casa Verde” și nu au încă panourile pe casă au intrat în criză de timp.
Președintele rus Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore și insistă ca ucrainenii să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.