Cine este Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale 2024. În 2018 spunea că nu vrea să intre în politică

Nicolae Ciuca
INQUAM Photos/Bogdan Buda

Nicolae Ionel Ciucă este candidatul susținut de Partidul Național Liberal (PNL) la alegerile prezidențiale din 2024. 

ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante informații despre acest politician: președinte al liberalilor, general în rezervă, militar de carieră, fost premier și președinte al Senatului.

Biografie - viața personală

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967, în Plenița, județul Dolj, ”într-o familie de oameni simpli”, după cum spune chiar el pe site-ul său de campanie electorală.

”Copilăria mi-am petrecut-o în satul natal și la Ghidici, la bunicii din partea tatălui. La șapte ani, m-am mutat cu familia la Craiova, unde tatăl meu era subofițer. Deși tata mi-a spus de multe ori că viața de militar nu e ușoară, eu am simțit că asta îmi e chemarea. Așa că m-am înscris la Liceul Militar și apoi la Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea de Interarme, unde am fost șef de promoție”

SURSA: Nicolae Ciuca/arhiva personala

”După absolvire, mi-am început cariera militară, în 1988 fiind comandant de pluton, ulterior ocupând treptat poziții de comandă importante, inclusiv comandant de batalion și brigadă, cu participări în misiuni internaționale din Afganistan, Irak și Bosnia și Herțegovina. În perioada 2015-2019, am fost Șeful Statului Major al Apărării, cea mai înaltă poziție în ierarhia militară românească.” Nicolae Ciucă.

SURSA: Nicolae Ciuca/arhiva personala

Familia lui Nicolae Ciucă: soție și copii

Nicolae Ciucă este soț, tată și bunic. Este căsătorit cu Maria Cristina, pe care spune că a cunoscut-o la vârsta de 16 ani. Împreună, ei au un copil - un băiat - dar și ”două nepoțele”.

Fiul său, Ștefăniță Ciucă, a terminat Facultatea de Medicină, dar ulterior s-a mai înscris la o facultate privată de informatică, iar acum profesează în domeniul IT-ului.

SURSA: Facebook

În cartea sa, ”În slujba țării”, pe care a lansat-o în scop electoral, liderul PNL a povestit cum a cunoscut-o pe soția sa, Maria Cristina, pe vremea când el era la Liceul Militar:

Nicio regulă nu putea fi atât de strașnică încât să mă împiedice să mă apropii de gard și să-i fac semn. S-a apropiat și ea, eram la câțiva pași unul de altul și între noi obstacolul de netrecut, gardul cu ochiurile de sârmă. Cred că o vreme n-am spus nimic. Nu știu dacă a fost dragoste la prima vedere, dar la a doua vedere precis. „Duminică, i-am șoptit, în față la Minerva". A dat din cap a încuviințare și a zbughit-o. Eram fericit. Nici măcar nu-mi dădusem seama că nu i-am spus ora.”

Soția lui Ciucă, Maria Cristina Ciucă, primește și pensie de serviciu de la MApN, de aproape patru ori mai mică decât pensia soțului, în total 69.035 lei pe an, adică aproape 5.700 de lei pe lună, potrivit declarației de avere a lui Nicolae Ciucă, depusă la Senat în iunie 2024.

Nicolae Ciucă spune în cartea sa că cea mai sinceră declarație de dragoste pe care i-a făcut-o soției sale este următoare: „Dacă eu aș fi fost tu, nu aș fi stat măritată cu mine“.

Tatăl lui Ciucă ”a ţinut singur” o familie cu patru persoane


”Nicolae este o persoană foarte prietenoasă, populară, iese la poartă şi vorbeşte cu oamenii ori de câte ori revine la casa părintească... E mereu calm, nu l-a văzut nimeni din Pleniţa enervându-se, dar îi place ca, atunci când vorbeşte ceva, acel lucru să se întâmple. Cât despre copilăria lui, ce să vă spun.. Gândiţi-vă că tatăl lui, care a fost subofiţer, a ţinut singur o familie cu patru persoane. Trăiau toţi din solda lui. Soţia dânsului n-a lucrat, iar copiii trebuiau ţinuţi la şcoală. Nicolae mai are o soră, stabilită în Craiova.”, a declarat pentru Mediafax Puiu Calafeteanu, primar în Pleniţa şi prieten din copilărie cu Nicolae Ciucă.

Un alt prieten al generalului spune despre Nicolae Ciucă: „Are ultimele scule de pescuit. Îşi cumpără tot ce apare nou. Nimic nu-i scapă. În plus, vă mai spun una tare: scrie versuri, poezii ... Îţi face un catren pe loc!”.

Și, nu în ultimul rând, îi plac foarte mult bancurile, după cum s-a văzut și la Știrile Pro TV de la ora 19.00.

Cunoscuții îl mai descriu pe fostul paraşutist ca fiind un mare fan al melodiilor lui Tudor Gheorghe şi un mare suporter împătimit al Craiovei Maxima.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Unde l-a prins pe militarul Nicolae Ciucă momentul Revoluției din 1989


Tot în cartea sa, ”În slujba țării”, Nicolae Ciucă a povestit unde a fost surprins în decembrie 1989 de evenimentele care au dus la căderea regimului condus de Nicolae Ceaușescu.

Militarul Ciucă era la bunici, în permisie, și … tăia porcul, pentru că se apropia Crăciunul.

”Pe data de șaisprezece decembrie 1989, eram la Plenița, la bunici, să îi ajutăm să taie porcul, așa cum se face în preajma Crăciunului. Fiind o zi de sâmbătă, dacă îmi aduc bine aminte, solicitaserăm părăsirea garnizoanei și eu, și tata. Era obligatoriu, nu se putea altfel. Cum pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, am dat amândoi, ca punct de contact, telefonul fix al unei mătuși care locuia câteva ulițe mai departe. Era amiaza zilei. ”Trebăluiam prin curte, când a venit mătușa și i-a spus tatălui că: „Au sunat după tine! Te cheamă urgent la unitate!“ Tata a ridicat neputincios din umeri, uitându-se la bunicul ca un fel de scuză că va trebui să plece și nedumerit în legătură cu urgența rechemării la unitate. „Nu-i nimic, a zis bunicul. Rămâne flăcăul ăsta.“ Adică eu. Nici n-a apucat tata să se spele, că a venit din nou mătușa, acum pentru mine: „Au sunat și după tine. Urgent la unitate!“ Abia în clipa aia am înțeles toți trei ce se întâmplă, iar bunicul, care și le știa, din amintirile de veteran, pe ale lui, ne-a spus: „Nu care cumva să lăsați rușii să ne ia țara!“ Nicolae Ciucă

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Cariera militară

În ceea ce privește cariera militară, Nicolae Ciucă spune pe site-ul său de campanie că a ocupat ”treptat poziții de comandă importante, inclusiv comandant de batalion și brigadă, cu participări în misiuni internaționale din Afganistan, Irak și Bosnia și Herțegovina”.

A absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu, în 1988. În anul 1990, a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. Ulterior, a studiat la Academia de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Din iunie 2002 până în ianuarie 2003 a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea ”Enduring Freedom” din Afganistan. Iar în perioada ianuarie-iulie 2004 a fost comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.

În perioada 2015-2019, a fost Șeful Statului Major al Apărării, cea mai înaltă poziție în ierarhia militară românească.

Nu în ultimul rând, potrivit Agerpres, pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu următoarele distincții şi decorații:

- Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor, Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Medalia ONU, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a, Emblema de merit "În Slujba Păcii" cls. a III-a, Emblema de merit "Ştiinţa Militară" cls. a I-a, Titlul onorific de "Militar Veteran" pentru militari.

De asemenea, a fost distins cu Medalia pentru Merit, SUA şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale", UNAP, Bucureşti.

SURSA: INQUAM Photos/Ovidiu Micsik

Intrarea în politică

În 2018, în timp ce ocupa funcția de șeful al Statului Major al Apărării, generalul dr. Nicolae Ionel Ciucă, a declarat la postul public de radio că ”nu intenționează să intre în politică” la încheierea mandatului în cea mai importantă funcţie militară.

Potrivit Hotnews, inițial, declarația-cheie a dispărut din articolul respectiv de pe site-ul RRA, la fel și numele autorului, care a devenit ulterior consilier al lui Ciucă la MApN.

Am spus că n-o să intru niciodată în politică și recunosc asta”, a spus Ciucă la Știrile Pro TV.


”Decizia intrării mele în politică a avut mereu o motivație simplă: dorința de a aduce valorile militare – onoare, încredere, respect față de cuvântul dat și dragostea de țară – în spațiul politic.” Nicolae Ciucă - ”În slujba țării”

În același volum, el povestește că președintele Klaus Iohannis este cel care l-a ”băgat” în politică, după ce l-a sunat, chiar în perioada în care era șef al Statului Major General, întrebându-l dacă este de acord să ocupe funcția de ministru al Apărării.

”Perioada care a urmat, până la demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură, a fost dificilă pentru mine. Ea s-a încheiat la sfârșitul lui octombrie al aceluiași an, când am primit un telefon de la Președintele României prin care mă întreba dacă sunt de acord să trec în rezervă și să devin ministru al Apărării. Președintele e comandantul forțelor armate și, chiar dacă ceea ce îmi adresa era o rugăminte, venită din partea dumnealui, era un fel de ordin, nu puteam să refuz. Și astfel, în data de 28 octombrie am trecut în rezervă la cerere, iar la 4 noiembrie 2019, odată cu învestirea de către Parlament a Guvernului condus de Ludovic Orban, activitatea mea în cadrul Armatei, după 34 de ani în care am servit patria ca militar, s-a încheiat. Dacă luăm în calcul și liceul militar, au fost 38 de ani de uniformă militară.” Nicolae Ciucă

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Ulterior, în decembrie 2020, Nicolae Ciucă era desemnat premier interimar, după demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului. El a condus guvernul, interimar, până la formarea unuia nou, de coaliție, sub conducerea lui Florin Cîțu, ca urmare a rezultatului alegerilor parlamentare din 2020.

Dacă în 2019 era sunat de Iohannis și accepta ordinul șefului CSAT de a intra în Guvern, în anul următor, mai exact în octombrie 2020, Nicolae Ciucă se înscria oficial și în Partidul Național Liberal.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Iar doi ani mai târziu, în 2022, ajungea președintele PNL, după ce Biroul Executiv al liberalilor dăduse o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte.

Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Iar Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

22-10-2024 17:01

Acest parcurs politic fulgerător seamănă aproape perfect cu cel al lui Klaus Iohannis, care a ajuns președinte al PNL și candidat la Palatul Cotroceni cu aceleași derogări, adică excepții de la regulă, ale partidului.

Și pentru Ciucă a fost votată o derogare în PNL, ca să se poată înscrie în cursa prezidenţială, pentru că nu avea vechime în partid, potrivit Statutului.

El a ocupat funcția de ministru al Apărării în cadrul guvernelor conduse de liberalii Ludovic Orban și Florin Cîțu, amândoi foști președinți ai Partidului Național Liberal, la fel ca și Klaus Iohannis

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Guvernarea lui Ciucă


Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă a fost premier al României, cu sprijinul PSD, din noiembrie 2021 până în iunie 2023.

În mandatul său de șef al Guvernului, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA, publicat în martie 2023, ”Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal au cheltuit împreună peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) în contracte cu anumite instituții media care au difuzat în principal știri pro-guvernamentale și au evitat subiecte de interes public care ar fi deranjat guvernul. În majoritatea cazurilor, rapoartele nu menționau că reprezintă publicitate politică”.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

Tot în perioada în care Ciucă a fost premier, România a căzut cu 8 poziții și a ajuns pe locul 56 în ierarhia țărilor din indexul libertății presei pe anul 2022, potrivit Europa Liberă. Astfel, statul român a ieșit din categoria țărilor cu o „situație satisfăcătoare” a presei și s-a clasat în categoria celor cu o „situație problematică”.

În mandatul meu de prim-ministru, veniturile oamenilor au crescut, prețurile la gaz și energie au fost plafonate, iar România a înregistrat un record de fonduri europene absorbite și investiții străine directe. Tot atunci, România a înregistrat o reușită istorică prin ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare - după peste 15 ani de monitorizare - precum și progrese uriașe în reformele din Justiție și Educație.” - spune Nicolae Ciucă.

În același timp, în 2022, în mandatul său de premier al României, potrivit datelor publicate de Eurostat, românii au fost, de departe, cei mai săraci din Europa.

De asemenea, raportul GRECO privind corupția din România a avertizat că utilizarea frecventă de către guvern a ordonanţelor de urgenţă pentru a legifera în cazuri excepţionale ”este un aspect foarte îngrijorător pe care autorităţile ar trebui să îl abordeze cu prioritate”.

SURSA: Inquam Photos / George Calin

În plus, se mai arăta în document, GRECO era de părere că ar trebui instituit un mecanism independent care să supravegheze refuzul autorităţilor de a divulga informaţiile de interes public care nu sunt publicate sau actualizate online în mod regulat.

Economia României a încheiat anul 2022 cu un avans de aproape cinci procente, au arătat datele Institutului Național de Statistică. În cea mai mare parte, creșterea a venit din consum, altfel spus din faptul că românii au dat mai mulți bani pe bunuri și servicii. La polul opus, agricultura și industria și-au încetinit ritmul de creștere.

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Nicolae Ciucă susține ”familia tradiţională și credinţa în Dumnezeu”


Personal şi PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Naţional Liberal va susţine în continuare familia, familia tradiţională, credinţa în Dumnezeu şi patriotismul, aşa cum au fost asumate la nivelul partidului”, a afirmat Nicolae Ciucă în decembrie 2023, potrivit News.ro.

El a fost întrebat, la acea vreme, care este punctul de vedere al PNL cu privire la faptul că premierul Marcel Ciolacu a afirmat România nu e pregătită pentru legalizarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex, după o decizie a CEDO în acest sens.

SURSA: Facebook/Nicolae Ciuca

Controverse

Acuzația de plagiat

Una dintre marile controverse legate de numele lui Nicolae Ciucă este legată de acuzațiile de plagiat. La începutul anului 2022, după nici două luni de când devenise premierul României, Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat.

Jurnalista Emilia Șercan a spus că liberalul ar fi copiat peste 40 de pagini, fără a cita sursele, în lucrarea sa de doctorat. Unele paragrafe ar fi copiate cuvânt cu cuvânt, inclusiv notele de subsol. În replică, Nicolae Ciucă a susținut ca teza de doctorat a respectat cerințele legale de la vremea respectivă.

În 2023, liderul PNL Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a primelor solicitări depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat. G4Media a dezvăluit că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat. Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General ar investiga procedura de repartizare aleatorie a dosarului.

A inițiat legea despre care opoziția spune că este ”o invitație la hoție”


Tot preşedintele PNL Nicolae Ciucă este unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit. El susține că prin această lege este întărită „capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală”.

Partidele din opoziție, USR și Forța Dreptei, au spus despre această lege că este o ”invitație la hoție” și că "nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România".

Cartea ”În slujba țării”


O altă controversă legată de Nicolae Ciucă este cartea sa, ”În slujba țării”, care, inițial, a fost anunțată cu titlul ”Un ostaș în slujba țării”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a confirmat că Partidul Național Liberal a cheltuit 2 milioane de euro pentru a promova acest volum, bani proveniți din subvențiile primite de la stat.

Întrebat dacă nu i se pare ipocrit ca o carte să fie promovată cu milioane de euro, iar apoi partidul să anunţe că banii obţinuţi din vânzări să fie donaţi, Stroe a răspuns că ”este o chestiune legitimă pe care orice partid o face, indiferent sau nu că este campanie electorală”.


SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Tudor Popescu a descris-o ca fiind „pe locul 2 în istoria coțcăriilor „editoriale” postdecembriste”, după volumul „Eterna și fascinanta Românie”.

Anunțată încă din primăvara anului 2024, cartea lui Nicolae Ciucă a fost lansată abia în septembrie 2024, cu puțin timp înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Nicolae Ciucă, ”luptătorul din Nassiriya”


Nicolae Ciucă a povestit în cartea sa, „În slujba țării”, un episod în care susține că batalionul pe care-l conducea a fost implicat în luptele din orașul irakian Nassiriya și din jurul acestuia, în 2004.

Chiar la periferia Nasiriyei, în momentul în care am virat spre obiectivul nostru de pe râul Eufrat, am intrat în prima ambuscadă. Se trăgea asupra noastră cu vestitele AKM-uri, dar și cu aruncătoare de grenade antitanc portabile AG-7. Nimeni nu a stat să numere, dar cred că au fost cam treizeci de asemenea grenade lansate asupra noastră”.

(...)

”Nu scriu rândurile astea ca să bravez. Eram comandant și mi-am condus unitatea cum am știut mai bine. Nu mă simt un erou pentru că am fost față în față cu moartea.”, a mai scris Ciucă.

Cu toate acestea, doi generali italieni care au participat la luptele din Nassiriya, unde Nicolae Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roșii”, susțin că militarii români nu au fost implicați direct în lupte, ci au activat doar în zona Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya.

Astfel, Nicolae Ciucă și-ar fi construit o carieră în ultimii ani pe baza ideii că a fost „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, în Nassiriya, se arată într-un reportaj realizat de Recorder.

Dialog regizat cu ”robotul ION”


La începutul lunii martie 2023, premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat oficial, la începutul ședinței de Guvern, pe robotul ION, primul consilier guvernamental cu inteligenţă artificială, cu care a avut și un dialog demonstrativ. 

La scurt timp după aceea, primăria comunei Ciugud a susținut că Guvernul a folosit fără acordul său imaginea unei fetițe în filmul de prezentare al lui Ion, ignorând, astfel, ”legislația românească și Regulamentul GDPR”.

SURSA: Facebook/Nicolae Ciucă

ION a fost prezentat ca o premieră mondială în 1 martie 2023 la Guvern, de ministrul Digitalizării la acel moment, Sebastian Burduja. 

Ulterior, coordonatorul proiectul ION a confirmat într-un interviu că dialogul dintre prim-ministrul Nicolae Ciucă și consilierul său ”robot” a fost regizat, întrebările fiind preînregistrate.

Pensia lui Nicolae Ciucă, specială sau nu?


Potrivit cele mai recente declarații de avere a lui Nicolae Ciucă, el primește o pensie ”de serviciu” de la Ministerul Apărării Naționale în cuantum de 232.920 RON pe an, adică 19.410 de lei pe lună.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a fost întrebată câtă credibilitatea mai are PNL să vorbească despre tăierea pensiilor speciale, având în vedere că partidul e condus de un preşedinte cu pensie specială.

Ea susţine că premierul Nicolae Ciucă nu este beneficiar de ”pensie specială”, ci de pensie ocupaţională, ca urmare a carierei militare.

SURSA: Facebook/Nicolae Ciucă

Felul în care se exprimă Nicolae Ciucă, motiv de ironii


Felul în care se exprimă Nicolae Ciucă atunci când ține un discurs liber sau când răspunde la întrebările jurnaliștilor a fost, până acum, un motiv de ironii la adresa sa, din partea adversarilor politici.

Unele partide din opoziție au realizat chiar și un colaj VIDEO cu cele mai bizare exprimări ale președintelui PNL.

O altă declarație bizară a lui Ciucă a fost cea referitoare la apă: ”Îmi place foarte mult să fiu în apă. Apa este ca o răcorire. Nu doar că este rece, dar când poţi să o domini, să fii deasupra ei, te răcoreşte”.

De asemenea, candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a dat un răspuns bizar în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV, după ce a fost întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el personal nu le are.

”Onoare, respect, predictibilitate” - a spus Ciucă, spre stupoarea realizatorului de emisiuni.

Averea lui Nicolae Ciucă

Candidatul PNL pentru Preşedinţia României, Nicolae Ciucă, susține că nu este un om bogat şi că are nevoie de doar zece minute pentru a-şi completa declaraţia de avere.

În cea mai recentă declarație de avere, depusă în octombrie 2024 la Biroul Electoral Central, Nicolae Ionel Ciucă arată că a câștigat suma de 105.991 RON în perioada ianuarie-iunie 2023, când a avut funcția de premier al României, adică aproximativ 17.000 de lei pe lună.

De asemenea, în perioada iunie-decembrie 2023 a câștigat de la Senatul României, pe care îl conduce și acum, 94.334 RON, adică un salariu de aproximativ 15.700 de lei pe lună.

Nu în ultimul rând, în 2023, a primit suma de 232.920 RON de la Ministerul Apărării Naționale, ceea ce înseamnă că are o pensie (”specială”) de serviciu de aproximativ 19.000 de lei pe lună.

Ciucă deține împreună cu soția o casă de locuit în localitatea Dumbrăveni (județul Ilfov), dar și două terenuri intravilane, în Dumbrăveni și Pielești (Dolj). Actualul președinte al Senatului mai are și două mașini, una din 2020, iar cealaltă din 2006.

De asemenea, economiile fostului premier al României sunt de 173.877 de lei în conturi, iar 165.953 de lei sunt în fonduri de investiții. Nicolae Ciucă are și o datorie la o bancă, în valoare de 100.000 de lei, care are scadență în 2025.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
Citește și...
Geoană, apel public la donații pentru Spania: „nu ştim când acest lucru se poate întâmpla şi în orice altă parte a României”
Geoană, apel public la donații pentru Spania: „nu ştim când acest lucru se poate întâmpla şi în orice altă parte a României”

Mircea Geoană a făcut un apel public la donații pentru sinistrații din Spania. Candidat independent la președinție, Geoană îndeamnă cetățenii să fie „buni români”, întrucât „nu ştim când acest lucru se poate întâmpla şi în orice altă parte a României”.

Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui
Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui

Marcel Ciolacu trebuie să-și ceară scuze față de diaspora, consideră contracandidatul său Mircea Geoană, pentru că a jignit tinerii români „într-o manieră inacceptabilă”.

Marcel Ciolacu, la Congresul Comunităţilor de Romi. Mesajul prin care vrea să obțină voturile etniei de 570.000 persoane
Marcel Ciolacu, la Congresul Comunităţilor de Romi. Mesajul prin care vrea să obțină voturile etniei de 570.000 persoane

Congresul comunităților de romi din România a adunat astăzi la Sala Palatului peste 4.000 de persoane de etnie romă, reprezentanți din toată țara

Geoană, apel public la donații pentru Spania: „nu ştim când acest lucru se poate întâmpla şi în orice altă parte a României”
Geoană, apel public la donații pentru Spania: „nu ştim când acest lucru se poate întâmpla şi în orice altă parte a României”

Mircea Geoană a făcut un apel public la donații pentru sinistrații din Spania. Candidat independent la președinție, Geoană îndeamnă cetățenii să fie „buni români”, întrucât „nu ştim când acest lucru se poate întâmpla şi în orice altă parte a României”.

Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui
Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui

Marcel Ciolacu trebuie să-și ceară scuze față de diaspora, consideră contracandidatul său Mircea Geoană, pentru că a jignit tinerii români „într-o manieră inacceptabilă”.

Marcel Ciolacu, la Congresul Comunităţilor de Romi. Mesajul prin care vrea să obțină voturile etniei de 570.000 persoane
Marcel Ciolacu, la Congresul Comunităţilor de Romi. Mesajul prin care vrea să obțină voturile etniei de 570.000 persoane

Congresul comunităților de romi din România a adunat astăzi la Sala Palatului peste 4.000 de persoane de etnie romă, reprezentanți din toată țara

Recomandări
MAE: Şapte români din cei 16 declaraţi dispăruţi după inundaţiile din Spania sunt în siguranţă
MAE: Şapte români din cei 16 declaraţi dispăruţi după inundaţiile din Spania sunt în siguranţă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, sâmbătă seară, că şapte persoane cu cetăţenie română, din cele 16 semnalate anterior ca fiind dispărute, se află în siguranţă.

Român din SUA, despre bătălia electorală: „diviziune socială extraordinară, a ajuns să fie demonizată cealaltă parte”
Român din SUA, despre bătălia electorală: „diviziune socială extraordinară, a ajuns să fie demonizată cealaltă parte”

Peste 70 de milioane de americani au votat deja într-una dintre cele mai strânse curse electorale din ultimele decenii. Convingerea declarată a lui Donald Trump că va pierde alegerile doar dacă votul va fi fraudat nu face decât să exacerbeze tensiunile.

Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui
Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui

Marcel Ciolacu trebuie să-și ceară scuze față de diaspora, consideră contracandidatul său Mircea Geoană, pentru că a jignit tinerii români „într-o manieră inacceptabilă”.