Fructe exotice - ghid complet pentru a le alege, prepara și savura cele mai gustoase fructe din magazinele din România
Fructele exotice aduc în farfurie arome intense și culori vibrante, transformând orice masă într-o experiență aparte. Multe dintre aceste fructe sunt disponibile în magazinele din România.
Provenind din regiunile calde și umede ale globului, ele sunt cultivate în țări cu climă tropicală, în special în Caraibe, America Latină, unele țări africane, Asia de Sud-Est și Australia.
Sunt adesea asociate cu vacanțe însorite și destinații paradisiace. Unele dintre aceste fructe tropicale au devenit celebre la nivel mondial, cum ar fi bananele, ananasul și nuca de cocos, în timp ce altele sunt mai puțin cunoscute, dar la fel de delicioase. În acest articol, vom explora fructele tropicale, de la cele mai rare până la cele mai cunoscute.
Cele mai populare fructe exotice pe care trebuie să le încerci
Există mai multe fructe exotice bine cunoscute în întreaga lume. Iată câteva exemple:
Banană
Banana: Originară din Asia, banana este unul dintre cele mai populare fructe din lume. Acest fruct de culoare galbenă este o sursă bună de potasiu și bogat în vitaminele B și C. Este adesea folosită în salatele de fructe pentru a adăuga o textură cremoasă și un gust dulce.
Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de fructe de vitamina B6. Vitamina B6 din banane este ușor absorbită de organism, iar o banană de dimensiune medie poate asigura aproximativ un sfert din necesarul zilnic de vitamina B6.
Vitamina B6 ajută organismul să:
• producă globule roșii,
• metabolizeze carbohidrații și grăsimile, transformându-le în energie,
• metabolizeze aminoacizii,
• elimine substanțele chimice nedorite din ficat și rinichi, și
• mențină un sistem nervos sănătos.
Vitamina B6 este benefică și pentru femeile însărcinate, deoarece ajută la îndeplinirea nevoilor de dezvoltare ale bebelușului.
Bananele sunt surse respectabile de vitamina C Poate că nu asociați bananele cu vitamina C, dar o banană de dimensiune medie asigură aproximativ 10% din necesarul zilnic de vitamina C.
Vitamina C ajută la:
• protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor și țesuturilor,
• absorbția mai bună a fierului,
• producerea colagenului – proteina care menține pielea, oasele și corpul unite, și susținerea sănătății creierului prin producerea serotoninei, un hormon care influențează ciclul somnului, starea de spirit și percepția stresului și a durerii.

Manganul din banane este benefic pentru piele. O banană de dimensiune medie asigură aproximativ 13% din necesarul zilnic de mangan. Manganul ajută organismul să producă colagen și protejează pielea și alte celule împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Potasiul din banane este benefic pentru sănătatea inimii și tensiunea arterială. O banană de dimensiune medie oferă aproximativ 320–400 mg de potasiu, ceea ce acoperă circa 10% din necesarul zilnic de potasiu.
Potasiul ajută organismul să mențină o inimă sănătoasă și o tensiune arterială normală. În plus, bananele au un conținut scăzut de sodiu. Combinația de sodiu redus și potasiu ridicat contribuie la controlul hipertensiunii arteriale.
Alege banane coapte, de un galben puternic. Dacă au câteva pete maronii, nu e nicio problemă. Înseamnă doar că sunt coapte. Dacă alegi banane verzi, lasă-le pe pervaz sau pe blatul de bucătărie câteva zile până se vor coace.
Ananas
Ananasul: Originar din America de Sud, ananasul este un fruct suculent, cu un gust dulce. Este o excelentă sursă de vitamina C și conține o enzimă numită bromelaină, care poate ajuta la reducerea inflamațiilor. Gustul său dulce îl face un adaos delicios în multe preparate și băuturi, iar pulpa sa suculentă îl face o alegere răcoritoare pentru gustările de vară.
Ananasul are un conținut scăzut de calorii și este bogat în vitamine și minerale. Aproximativ 150 de grame de ananas oferă:
Vitamina C: Asigură aproximativ o treime din doza zilnică recomandată de vitamina C, care ajută la creșterea și repararea țesuturilor. Vitamina C întărește sistemul imunitar și poate contribui la combaterea cancerului, bolilor de inimă și artritei.
Mangan: Ananasul conține peste 100% din doza zilnică recomandată de mangan, un oligoelement esențial. Manganul sprijină formarea oaselor, răspunsul imunitar și metabolismul.
Fibre: Aproape 10% din necesarul zilnic de fibre se găsește într-o cană de ananas. Fibrele sunt necesare pentru un intestin sănătos și pot ajuta la reducerea senzației de foame, conform healthcleveland.
Vitaminele B: Ananasul furnizează o doză sănătoasă de mai multe vitamine B, inclusiv tiamină, niacină, B6 și folat. Aceste substanțe nutritive ajută organismul să proceseze energia din alimente. De asemenea, sunt esențiale pentru formarea de noi globule roșii, care transportă oxigenul către organe și țesuturi.
Diverse minerale: Ananasul conține mai multe minerale necesare funcționării corecte a organismului, inclusiv cupru, potasiu și magneziu.

Ca să alegi un ananas copt, caută o culoare galben-aurie, un parfum dulce și o ușoară elasticitate atunci când este strâns ușor. Un ananas copt ar trebui, de asemenea, să pară mai greu decât arată, iar frunzele din partea de sus ar trebui să se desprindă ușor.
Cel mai ușor mod de a tăia un ananas este să tai coaja de jur împrejur și capacul cu frunze de deasupra, apoi să îl întorci și să îl tai felii. Centrul s-ar putea să fie puțin tare, așa că poți face o gaură în fiecare felie cu ajutorul unei forme sau chiar al cuțitului. Alternativ, poți tăia capacul cu frunze, decoji coaja și poți tăia ananasul pe jumătate, apoi să scoți partea dură din mijloc și fiecare jumătate să o tai în cubulețe ușor de mâncat.
Nucă de cocos
Nuca de cocos: Nativă din insulele tropicale ale Pacificului, nuca de cocos este un fruct foarte versatil. Este bogată în fibre, potasiu și magneziu și este cunoscută mai ales pentru conținutul ridicat de acizi grași saturați. Apa de cocos este, de asemenea, o excelentă sursă de hidratare. Dulceața nucii de cocos este mai pronunțată în pulpa sa albă, cunoscută sub numele de copra, folosită pentru obținerea laptelui de cocos și a fulgilor de cocos.
Istoric, oamenii au folosit nuca de cocos ca parte a medicinei tradiționale. Se spune că fructul are, printre altele, următoarele efecte:
• Contracarează unele otrăvuri
• Ameliorează inflamațiile
• Distruge bacteriile
• Tratează diareea
• Tratează bolile renale
• Reduce durerea
• Tratează problemele menstruale

Cercetătorii au descoperit că extractele din fibrele cojii de cocos au redus durerea și inflamația la șoareci. De asemenea, au constatat că apa de cocos a prezentat efecte antidiabetice în studiile pe animale și a redus tensiunea arterială la șobolani hipertensivi. Totuși, nu este clar dacă aceste beneficii se aplică și oamenilor.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că extractele de cocos, în special cele din coajă, au proprietăți antimicrobiene și au fost eficiente împotriva diferitelor bacterii, ciuperci și virusuri în testele de laborator. Endocarpul de cocos și uleiul de cocos virgin au, de asemenea, o activitate antioxidantă ridicată, ceea ce este benefic pentru combaterea moleculelor nocive din organism.
Beneficii dovedite pentru sănătate ale nucii de cocos:
• Îți îmbunătățește rezistența. Pulpa de cocos conține cantități mari de acizi grași cu lanț mediu (MCFAs), care sunt mai ușor de digerat pentru organism decât grăsimile animale. S-a demonstrat că aceste grăsimi cresc rezistența sportivilor antrenați.
• Îți oferă o sănătate orală mai bună. Proprietățile antimicrobiene ale pulpei de cocos pot fi utile în prevenirea infecțiilor legate de tratamente de canal și alte probleme dentare. Deși consumul pulpei nu înlocuiește igiena dentară corectă, acesta poate ajuta la eliminarea unor bacterii nedorite din gură și la protejarea gingiilor și dinților împotriva infecțiilor sau cariilor.
• Te ajută să slăbești. Consumul regulat de pulpă de cocos ar putea ajuta la pierderea în greutate. Acizii grași cu lanț mediu, prezenți în cantități mari în pulpă, sunt asociați cu arderea grăsimilor, conform webmd.
• Înlocuitor pentru fluidele intravenoase. Apa de cocos a fost folosită în acest mod pentru un pacient din insulele Solomon din Pacificul de Sud, precum și pentru unii pacienți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în țările în curs de dezvoltare, fără efecte adverse. Totuși, nu este un lichid ideal pentru rehidratare deoarece conținutul său de sodiu este scăzut.
Pentru a deschide o nucă de cocos, golește lichidul perforând unul dintre „ochi” și răstoarnă nuca de cocos deasupra unui pahar. Înfășoar-o într-un prosop de bucătărie pentru a evita împrăștierea bucăților.
Lovește ferm cu un ciocan de-a lungul ecuatorului, rotind-o până când crapă. Poți încălzi nuca de cocos la cuptor sau în microunde pentru a o desface mai ușor. Dacă nu ai ciocan, lovește nuca de cocos de o suprafață solidă (beton) până când se sparge.
Mango
Mango: Originar din India, mango este un fruct dulce și suculent. Este bogat în vitamina C, beta-caroten și antioxidanți. Pulpa sa galbenă, delicios de dulce și parfumată, îl face un fruct foarte apreciat la nivel mondial.
Mango-ul nu rezolvă singur problemele de sănătate, dar are beneficii importante ca parte a unei diete echilibrate:
Îmbunătățește sănătatea digestivă – conține fibre solubile și insolubile, care previn constipația și balonarea și ajută la menținerea echilibrului florei intestinale.
Sprijină controlul greutății – fibrele din mango oferă senzație de sațietate mai mult timp și reduc pofta de mâncare.
Contribuie la sănătatea pielii și părului – furnizează vitaminele A, C și E, antioxidanți esențiali pentru protecția și regenerarea țesuturilor.
Ajută la reducerea colesterolului – fibrele solubile din mango pot scădea colesterolul total și LDL („colesterolul rău”).

Mango-urile au un sâmbure mare în mijloc, așa că trebuie să tai în jurul lui. Sunt fructe foarte alunecoase după ce sunt decojite, de aceea e mai ușor să le tai mai întâi și să le decojești după.
Mango-urile au formă ovală, așa că trebuie să tai 2 părți „late” și apoi 2 părți „înguste”. Ține mango-ul în poziție verticală (mai lung de sus în jos decât de la o parte la alta). Începe cu un cuțit mic și ascuțit, taie în jos pe una dintre părțile late până când simți sâmburele. Continuă să tai în jurul lui. Repetă pe partea opusă – acestea sunt bucățile cele mai mari de fruct.
Îți vor rămâne cele două părți înguste, pe care le tai tot în jurul sâmburelui. La final, vei avea: 2 bucăți late, 2 bucăți înguste și sâmburele. Înainte să arunci sâmburele.
Poți felia bucățile mari direct în coajă și apoi să scoți feliile cu lingura, la fel ca la avocado. Sau le poți tăia cuburi și apoi să întorci coaja pe dos ca să iasă bucățelele.
Când alegi un mango, nu te ghida după culoare – nu e cel mai bun indicator al coacerii. Există multe soiuri, cu forme și culori diferite. Apasă ușor fructul: un mango copt va ceda puțin la atingere, unul semi-copt va fi mai ferm, iar unul necopt va fi tare. Mango-ul poate fi consumat în toate stadiile de coacere – de la gust acrișor, la cel dulce și aromat.
Papaya
Papaya: Nativă din America Centrală și de Sud, papaya este un fruct suculent și dulce. Este bogată în vitamina C, beta-caroten și fibre. Pulpa sa portocalie, fragedă și aromată, este presărată cu semințe negre comestibile, adăugând o textură crocantă unui gust dulce și fructat.
Vitaminele și antioxidanții din papaya fac din acest fruct o alegere nutritivă pentru alimentație. Papaya oferă o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.
Protejează vederea. Un pigment natural numit carotenoizi oferă papayei nuanțele sale portocalii, galbene și roz. La fel ca morcovii, papaya are un conținut ridicat de betacaroten.
Corpul transformă betacarotenul în vitamina A. Acești nutrienți sunt esențiali pentru o vedere bună.
Combate bolile. Cu 95 miligrame de vitamina C, o papaya mică oferă mai mult decât doza zilnică recomandată. Corpul nu produce această vitamină solubilă în apă, deci este necesar să o obținem zilnic din alimente și băuturi. Studiile sugerează că un consum ridicat de vitamina C poate reduce riscul de cancer pulmonar și de sân. Vitamina C ar putea, de asemenea, să ajute în tratamentul cancerului pancreatic. În plus, compuși vegetali (fitonutrienți) din papaya, cum ar fi licopenul, pot contribui la combaterea cancerului, potrivit unui studiu.
Vitamina C din papaya are și alte roluri:
• protejează vederea
• menține sănătatea articulațiilor
• ajută la formarea colagenului pentru păr, unghii și piele sănătoasă
• sprijină vindecarea rănilor

Previne inflamațiile. Papaya conține o enzimă numită papaină, care contribuie la reducerea stresului oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când nu există suficienți antioxidanți pentru a neutraliza radicalii liberi. Distrugerea celulară rezultată poate duce la inflamație cronică, ceea ce crește riscul de probleme de sănătate, conform clevelandclinic.
O mică analiză de studii a arătat că fitonutrienții și extractele din papaya pot proteja împotriva:
• îmbătrânirii
• bolii Alzheimer
• cancerului
• diabetului
• bolii gingivale
• inflamației cronice
În general, papaya mai mici tind să aibă un gust mai bun; caută soiuri alungite (acestea au pulpă roșie).
Dacă vrei să mănânci o papaya dulce și coaptă, alege un fruct al cărui coajă începe deja să se schimbe de la verde la galben sau portocaliu. Ideal, cumpără o papaya care a atins culoarea maximă și nu este lovită.
Cel mai bun mod de a afla dacă o papaya este coaptă este după mirosul ei foarte dulce, ușor muscat. În acest moment, poți tăia fructul, scoate semințele și gusta o lingură de pulpă.
Știi că papaya este coaptă dacă coaja începe să se transforme de la verde la galben. Dacă este coaptă, ar trebui să poți apăsa cu degetul în pulpă. Papaya se coace mai repede dacă este pusă într-o pungă de hârtie împreună cu fructe care produc etilenă, precum merele sau bananele. Dacă papaya este încă gălbuie—chiar doar în câteva pete—va necesita câteva zile la temperatura camerei pentru a se coace suficient.
Ca să o tai, pune papaya pe un tocător. Folosind un cuțit mare și ascuțit, taie fructul pe lungime, în jumătate. Deschide papaya tăiată și separă cele două secțiuni.
Folosind o lingură mare, scoate semințele. Evită să tai prea adânc, ca să nu pierzi mult din pulpă, mai ales dacă fructul este prea copt. Poți mânca papaya direct cu lingura sau o poți decoji pentru a o felia sau tăia cuburi. Ține fructul vertical și rulează cuțitul de-a lungul coajei în fâșii lungi, evitând să tai prea adânc. Dacă nu te simți confortabil cu cuțitul, folosește un curățător de legume. Întoarce papaya decojită și taie-o în felii sau cuburi, după preferință.
Rețete simple și delicioase cu fructe exotice

Salată tropicală de fructe
Ingrediente:
• 1 mango
• 1 papaya
• 1/2 ananas
• 1 kiwi
• 1 lime
• Frunze de mentă pentru decor
Mod de preparare:
Curăță și taie fructele în cuburi. Stoarce sucul de la lime peste fructe și amestecă ușor. Decorează cu frunze de mentă. Servește rece. Acest amestec îl poți pune deasupra oricărei tarte cu cremă ușoară sau chiar a unei prăjituri pavlova pentru un efect spectaculos.
Smoothie exotic
Ingrediente:
• 1/2 mango
• 1/2 papaya
• 1/2 banană
• 200 ml lapte de cocos sau apă de cocos
• Opțional: 1 linguriță miere
Pune toate ingredientele în blender. Mixează până obții o consistență cremoasă. Servește imediat, cu câteva cuburi de gheață dacă vrei un smoothie rece.
Salsa cu mango și avocado
• 1 avocado
• 1 mango
• 1 castravete
• 2 roșii
• 1 ceapă roșie
• Pătrunjel sau coriandru proaspăt
• 1 lime
• Sare
• Piper
Taie toate legumele și fructele în cubulețe foarte mici și amestecă-le bine. Adaugă verdeața tocată fin, sare, piper și ulei de măsline. Adaugă suc de limetă și amestecă. Servește cu pește, pui sau carne slabă la grătar.
Salată de fructe cu nucă de cocos Ingrediente:
• 1/2 ananas
• 1 mango
• 1/2 papaya
• Fulgi de nucă de cocos
• 1 linguriță suc de lime
Taie fructele în cuburi. Amestecă-le într-un bol mare. Presară fulgii de nucă de cocos și stropește cu suc de lime. Servește imediat, răcoritor. Poți adăuga fructele preferate: de la ananas, banane, kiwi, până la pepene roșu sau galben.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: fructe, salata, retete, fructe exotice,
Dată publicare:
22-08-2025 11:00