Soiuri exotice de pepeni prind rădăcini în România. Ce fructe au ajuns pe rafturile supermarketurilor
Cultivatorii de pepeni din România și-au diversificat oferta și plantează inclusiv soiuri exotice. Pe lângă tradiționalul pepene roșu, fermierii cultivă acum lubenițe fără semințe, ori cu miez galben.
Fermierii vor să țină pasul cu cerințele clienților din supermarketuri. Iar rezultatul este bun. Marfa dispare rapid din lădițe.
Cultivator de pepeni: „Asta e o cerință din partea supermarketurilor, ele ne-au impus după cum se vede, miezul e cu mult zahăr, sâmburii sunt puțini.”
Cultivați preponderent pe pământurile Spaniei, pepenii fără sâmburi au devenit foarte populari și la noi.
Și cei cu miezul galben au trecere. Sunt aleși pentru diversitate, dar și pentru conținutul redus de zaharuri. Așa că mulți fermieri au ținut cont de tendințe și au început să-i producă și la noi în țară. De pildă, pe o plantație din Lovrin, județul Timiș, se cultivă șase soiuri.
Marin Ianculescu, producător: „Clientul este stăpânul nostru, în ultima vreme s-au cerut aceste soiuri, noi le cultivăm. Acesta în Grecia se cultiva în trecut și de trei ani a ajuns și la noi.”
În următoarea localitate, la Gotlob, doi frați fermieri au zece soiuri. La recoltare, măsoară și dulceața din producție.
Nicu Crețu, producător: „La 100 de grame de lubeniță, 11 grame e zahăr natural. Lucrăm cu supermarketuri, lucrăm cu clienți, angrosiști, plantăm ce se vinde pe piață, ce se vinde în magazine.”
România importă soiuri exotice de pepene
Mulți clienți au descoperit soiurile prin vacanțe, apoi au început să le caute și acasă.
De pildă, la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, cercetătorii au omologat un soi de pepene galben, numit kajari melon, originar din India. Este rezistent la boli și atât de parfumat, încât poate fi folosit și ca odorizant de cameră. De anul viitor, se poate cultiva și la noi în țară.
Costel Vânătoru, director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău: „E un soi cu fruct foarte mic, până la 300 de grame, pentru o singură masă și o singură persoană. Este foarte parfumat, pulpa albă și dulce.”
Anul acesta a început procesul de aclimatizare și omologare și pentru un pepene cu gust de ananas, originar din Asia.