Top 5 destinații de city-break pentru toamnă. Unde să evadezi câteva zile în Europa

City Break de toamnă
StirilePROTV

Chiar dacă sezonul vacanțelor s-a încheiat, toamna este anotimpul ideal pentru a ne bucura de un city-break la un preț redus.

Roma, Barcelona sau Istanbul sunt doar câteva dintre orașele care încântă prin peisajele minunate, gastronomie și arhitectură și în care putem petrece câteva zile fără a scoate mulți bani din buzunare.

City-break toamnă: Barcelona

Barcelona, capitala regiunii Catalonia din Spania, este în topul celor mai vizitate orașe din lume, în principal datorită culturii sale bogate și a arhitecturii impozante.

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Barcelona este cu avionul. În această toamnă, prețurile pot porni de la 200 de euro de persoană.

Aeroportul Barcelona - El Prat se afla la 12 km de centrul orașului, iar în funcție de zona în care se află cazarea, pentru transfer se pot folosi taxiuri, autobuze, metrou sau tren.

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Obiective turistice în Barcelona

Arcul de Triumf, Plaça de Catalunya, La Boqueria sunt câteva atracții pentru care nu trebuie să cumperi bilet și nu există un program de vizitare.

Alte atracții des vizitate de turiști în Barcelona sunt: Sagrada Familia, Casa Mila (La Pedrera), Casa Batllo și Muzeul Picasso.

Placa de Catalunya

Plaça de Catalunya este considerată centrul orașului. Aici se găsesc minunate fântâni arteziene, cladiri cu o arhitectură impresionantă și sculpturi impozante. În Placa de Catalunya se află și vestitul magazin El Corte Ingles, unde la etaj este cafeneaua La Rotuna, de unde se poate admira orașul de la înălțime

La Boqueria

La Boqueria este cea cea mai vizitată piața din Spania și este renumită pentru bunătățile de pe tarabe.

La Sagrada Familia

Destinații de vacanța de toamnă 2022

La Sagrada Familia este cea mai reprezentativă clădire a Barcelonei și cel mai important obiectiv turistic din oraș. 

Construcția catedralei Sagrada Famlia a început în 1882 și se preconizează că s-ar termina în 2026.

Ce mâncăm în Barcelona

În Barcelona există resturante unde te poți bucura de preparate bune la prețuri decente. De asemenea există o mulțime de localuri de tip street food sau terase unde se servesc preparate tapas.

Printre felurile de mâncare apreciate de turiștii sunt: Paella, Fabada asturiana, Gazpacho și Tortilla de patatas. Printre băuturi, cele mai cunoscute sunt: Sangria și Tinto de Verano.

Destinație pentru octombrie: Istanbul

Turcia este pe locul doi în topul destinațiilor preferate de români. Prețurile accesibile, cultura, gastronomia și peisajele care îți taie răsuflarea fac din această țară o destinație atractivă atât pentru o vacanță lungă, cât și pentru un city-break. În ceea ce privește orașele, cele mai frecventate de turiști sunt Istanbul, Antalya și Ankara.

Istanbul este numit și „Poarta din este și vest”, deoarece este singurul oraș din lume a cărui suprafață se întinde pe două continente, Europa și Asia.

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge la Istanbul este cu avionul, iar în această perioadă prețurile pornesc de la aproximativ 200 de euro de persoană în funcție de compania aeriană.

Aeroportul din Istanbul se afla la 50 de kilometri de centrul orașului. Turiștii pot achiziționa un Istanbul Welcome Card, folosit pentru toate mijloacele de transport în comun, dar și pentru a intra la diferite obiective turistice.

Obiective turistice

Cele mai multe atracții turistice din Istanbul se află în regiunea Sultanahmet. Printre acestea, menționăm Palatul Topkapi, Biserica Hagia Sofia și Moscheea Albastră.

O altă zonă turistică este cartierul Faith, unde se află Palatul Topkapi și Cisterna Basilică.

Altă zonă frecventată de turiști este cartierul Beyoglu, în apropierea lui aflându-se strada pietonală Istiklal, piața Taksim și Turnul Galata.

O vizită în Istanbul nu este completă fără Marele Bazar, un loc vizitat de milioane de turiști. Din Bazarul Turcesc, turiștii nu pleacă fără o porție de baclava sau sarailie.

Hagia Sophia

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Probabil cel mai celebru obiectiv turistic din Istanbul este Hagia Sophia. Fosta biserică, transformată în moschee, a fost construită la ordinul împăratului Iustinian (527-565) și a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, până în 1453, la cucerirea orașului de către otomani. 

Din anul 1985, monumentul face parte din patrimoniului UNESCO.

Palatul Topkapi

O vacanță la Istanbul nu este completă fără o vizită la Palatul Topkapi.

Una din cele mai importante si populare atractii din Istanbul, palatul sultanilor otomani a fost construit in anul 1459 de către Mehmed al II-lea Fatih. În 1924, Palatul a fost tansformat în muzeu și este vizitat de milioane de oameni în fiecare an.

Piața de mirodenii din Istanbul

Piața de condimente este un loc de neratat într-un city-break în Istanbul. Piața se află în zona Faith, la câteva minute de centrul orașului. Rahatul turcesc este unul dintre preparatele care îi încântă pe turiști în Piața de mirodenii și care se găsește într-o varietate de arome: fistic, ciocolată, alune, rodie și multe altele.

Ce mâncăm în Istanbul

Gastronomia turcească este considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume. Turcia este, fără doar și poate, cunoscută pentru kebab-urile preparate din ingrediente proaspete și pline de savoare.

Alte exemple de preparate care merită încercate în Istanbul sunt: salata piyaz, lahmacun, pide și gozleme. Când vine vorba de dulciuri, cele mai cunoscute și apreciate deserturi sunt rahatul turcesc și baclavaua.

În ceea ce privește băuturile, Turcia se mândrește cu ceaiurile aromate, cafeaua și celebrul ayran.

City-break în Roma

Roma este capitala Italiei și unul dintre cele mai frumoase și vechi orașe din Europa. Supranumit și Orașul Etern, Roma are de toate: de la  monumente vechi de mii de ani, fântâni care surprind prin arhitectură și legende, până la palate, statui și biserici impozante.

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge la Roma este avionul. În această perioadă, prețurile pleacă de la 100 de euro de persoană.

Cele mai multe zboruri din România aterizează pe Aeroportul Ciampino, cel mai mic dintre cele două aeroporturi care deservesc Roma. Acesta se află la o distanță de aproximativ 12 km de centrul orașului, iar transferul se face cu taxiul sau cu autobuze.

Obiective turistice Roma

Principalele atracții ale Romei sunt: Vaticanul, Colosseumul, Panteonul din Roma, Columna lui Traian și Fontana di Trevi.

Coloseumul

Una dintre cele mai vestite atracții turistice ale Romei este Coloseumul. Cunoscut și sub denumirea de Amfiteatrul Flavian se estimează că ar fi fost construit între anii 70-80.

Coleseumul din Roma este de departe cea mai impozantă construcție antică păstrată până astăzi și este în top 10 obiective turistice din Europa.

Columna lui Traian

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Columna lui Traian este un monument antic, construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian, pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor.

Columna se păstrează și în prezent și este vizitată anual de milioane de turiști.

În partea de jos a Columnei sunt sculptate campaniile duse de Traian în 101-102, iar în partea de sus campaniile din 105-106.

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Panteonul din Roma

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Panteonul din Roma ar fi fost construit la ordinul lui Marcus Agrippa pentru a găzdui zeii din Roma antică. În limba latină „panteon” se traduce prin „toți zei”.

Ulterior, Panteonul a fost reconstruit de împăratul Hadrian, în jurul anului 126 d.Hr.

Panteonul este una dintre cele mai bine conservate clădiri antice romane si un obiectiv care nu trebuie ratat de niciun turist.

Ce mâncăm în Roma

De departe, cele mai bune preparate care se pot mânca la Roma sunt pizza și pastele. Roma este casa unora dintre cele mai bune pizzerii italiene.

Alte preparate preferate de turiști sunt: Saltimbocca alla Romana, Coda alla Vaccinara, Lampredoto, risotto, lasagna, minestrone şi salatele cu mozzarela. În ceea ce privește băuturile, cele mai apreciate sunt vinurile.

Lisabona

Lisabona este unul dintre orașele din Europa care merită vizitat toamna, în special datorită vremii foarte bune, a peisajelor minunate și numeroaselor clădiri construite în diverse stiluri arhitecturale.

Lisabona surprinde prin străduțele cu piatră cubică, cartierele în stil maur și monumentele baroce sau gotice.

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge la Lisabona este cu avionul. În această perioadă, prețul pleacă de la 200 de euro de persoană.

Aeroportul se află la o distanță de 7 km față de oraș, iar cea mai economică variantă de a ajunge în centru este cu metroul.

Obiective turistice

Cele mai vizitate obiective turistice din Lisabona sunt: Turnul Belem, Mănăstirea Jeronimos, Acvariul din Lisabona, Podul Vasco da Gama și Castelul Sao Jorge.

Turnul Belem

Turnul Belem a fost construit în secolul al XVI-lea, la ordinul Regelui Manuel I, pentru a întări sistemul de apărare de pe malul râului Tagus.

Turnul Belem are 35 de metri înălțime și este construit în stil gotic. Din anul 1983, a intra în Patrimoniul UNESCO.

Mănăstirea Jeronimos

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Mănăstirea Jeronimos, cunoscută ca Mănăstirea Ieronimilor (după prima comunitate de călugări care a locuit la mănăstire), este considerat cel mai prestigios lăcaș de cult din Lisabona și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice.

Mănăstirea a fost construită în timpul domniei Regelui Manuel I (1469-1521).

În această mănăstire se află mormintele lui Vasco da Gama şi Luis de Camoes, marele poet care a cântat, prin versurile sale, realizările lui Vasco da Gama.

Acvariul din Lisabona

Acvariul din Lisabona cunoscut ca „Oceanario” este al doilea acvariu ca mărime din lume. În 2015, Tripadvisor l-a catalogat drept cel mai frumos acvariu din lume.

Ce mâncăm la Lisabona

Bucătăria portugheză are câteva elemente definitorii, cum ar fi bacalhau și codul sărat, numit „fiel amigo”.

Alte feluri principale recomandate de încercat în Portugalia sunt: caldeirada, cataplana algarvia și caldo verde.

În ceea ce privește băuturile, Portugalia este cunoscută pentru gustul desăvârșit al vinului.

Edinburgh

Pentru cine preferă o destinație mai răcoroasă de vacanță, Edinburh este alegerea ideală. 

Toamna este anotimpul perfect pentru a vizita Scoția, deoarece totul se îmbracă într-o paletă de culori vibrante, iar Edinburgh este orașul ideal pentru a te bucura de peisaje uimitoare și de clădirile construite în stil gotic.

Edinburgh este situat pe coasta de est a Scoției și este a doua destinatie turistică din Marea Britanie, după Londra. Anual, castelul este vizitat de peste 13 milioane de oameni.

Din anul 1995, orașul Edinburgh se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cea mai rapidă variantă de a ajunge la Edinburgh este cu avionul. În această perioadă, prețul unul bilet dus-întors pornește de la 125 de euro de persoană.

Aeroportul Edinburgh este la aproximativ 15 km de centrul orașului și deservește companii aeriene tradiționale și low-cost.

Cele mai vizitate atracții turistice din Edinburgh sunt: Castelul Edinburgh, Yachtul Regal Britannia și Scott Monument.

Castelul Edinburgh

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Castelul Edinburgh este atracţia principală din oraș și una dintrele cele mai vizitate fortărețe din Europa, aici sosind anual aproximativ un milion de turiști.

Cea mai veche parte din castel, Capela Sf. Margareta a fost construită în secolul al XII-lea, iar Sala Mare a fost ridicată de Iacob al IV-lea în jurul anului 1510.

Castelul Edinburgh găzduiește Bijuteriile Coroanei Scoției, Piatra Destinului, faimosul tun din secolul al XV-lea, Mons Meg, și mult alte arme și echipamente militare.

Yachtul Regal Britannia

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Yachtul Britannia a fost lansat de John Brown & Co pe 16 Aprilie 1953 și vreme de peste 44 de ani a servit Familia regală Britanică, devenind cea mai faimoasă navă din lume.

Se spune că Yachtul Regal Britannia a fost unele dintre locurile preferate ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Scott Monument

Destinații de vacanța de toamnă 2022

Monumentul Scott este unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Edinburgh-ului. Construit în stil gotic victorian este situat chiar în mijlocul Princess Street.

A fost ridicat în 1846 pentru a-l comemora pe scriitorul Sir Walter Scott, născut în Edinburgh.

Ce mâncăm în Edinburgh

În majoritatea restaurantelor din oraș cel mai des se găsește broth – supă de miel sau oaie, haggis cu carne tocată și plăcintă cu carne de vită.

Printre cele mai apreciate deserturi scoțiene sunt: crema de zahăr ars, cranachan – un desert cu frișcă, miere, fructe și whiskey și checul cu fructe clootie.

În ceea ce privește băuturile, Scoția este renumită pentru whisky-ul său - scotch

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia

Pentru vacanța de Paște românii nu vor să cheltuiască foarte mult. Potrivit unui sondaj recent, când își caută cazare, două treimi dintre ei exclud camerele care costă peste 300 de lei pe noapte.  

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Excursie cu mocănița de la Sovata. Experiența pe care niciun turist nu o ratează
Excursie cu mocănița de la Sovata. Experiența pe care niciun turist nu o ratează

După frigul și ploaia din ultimele zile, soarele i-a scos din case pe iubitorii naturii. Mulți au ajuns la Sovata, unde au pornit într-o călătorie de poveste pe colinele Transilvaniei.  

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.