Țara care impresionează turiștii: De la istoria și cultura unice, la baloanele cu aer cald și cele mai vechi clădiri din lume

Turcia obiective turistice
shutterstock

Turcia este una dintre destinațiile preferate de români, atunci când aleg să petreacă vacanța în altă țară. Dacă vrei mai mult decât hoteluri all-inclusive, iată ce poți vedea în Turcia, o țară impresionantă. 

Turcia se află în partea de sud-est a Europei și în partea de sud-vest a Asiei. Turcia Europeană (sau Balcanică) este relativ mică în comparație cu partea asiatică, Platoul Anatolian, care reprezintă o peninsulă mare.

Partea asiatică a țării - Anatolia este un platou înalt și colinar, cu câmpii litorale înguste. Partea sa de nord este acoperită de lanțurile muntoase Pontic și Köroğlu, iar cea de sud de Munții Taurus. Estul Turciei are un peisaj mai muntos. Râurile Eufrat, Tigru și Aras izvorăsc acolo. Anatolia este înconjurată de Marea Neagră la nord, Marea Egee la vest și Marea Mediterană la sud. Partea europeană este acoperită de părți din câmpia Traciei de Est și munții Strandzha. Este separată de Anatolia (Asia Mică) de către Marea Neagră, Bosfor, Marmara, Dardanele și Marea Egee. Cel mai mare oraș din Turcia este Istanbul, care se întinde pe ambele continente.

Ce să vizitezi în Turcia

Orașul eclectic Istanbul, formele fantastice de rocă din Cappadocia, ruinele antice din Efes și strălucirea litoralurilor mediteraneene și egeene sunt principalele atracții ale Turciei, dar fiecare regiune a țării are ceva distinct de oferit.

Diversitatea peisajelor, a patrimoniului și a culturii culinare vor surprinde pe cei care nu au explorat niciodată dincolo de stațiunile de vacanță și plajă.

Citește și
lavanda
Explozie de culoare în lanurile de lavandă din România. „Așteptăm să explorăm împrejurimile”
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Chiar dacă este ușor să te deplasezi în Turcia, țara are prea multe de văzut și de făcut pentru a le aborda pe toate într-o singură călătorie.

Istanbul

Turcia obiective turistice

Unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, Istanbul ar trebui să fie pe lista fiecărui călător. Atracții precum grandioasa bazilică bizantină Aya Sofya, adesea numită Hagia Sophia în engleză, și fastuosul palat Topkapı al sultanilor otomani atestă istoria seculară a orașului ca și capitală a imperiilor puternice.

Dar păstrează-ți timp și pentru a experimenta Istanbulul așa cum este astăzi. Plimbă-te pe străzile din spate ale cartierului mai conservator Fatih, bea ceai în timp ce te bucuri de priveliști spectaculoase ale orașului.

Poți petrece cu ușurință întreaga vacanță în Istanbul, dar dacă ai timp, merită să te aventurezi mai departe în căutarea altor delicii turcești.

Cappadocia

Turcia obiective turistice

Cappadocia este o minune geologică în centrul Turciei. Istoria creștinilor timpurii din Anatolia prinde viață la Muzeul în Aer din Göreme și în celelalte biserici și orașe subterane răspândite în jurul văii.

Dragostea înflorește în hotelurile și restaurantele de aici, fără a mai menționa plimbările cu balonul la răsărit, completate de o șampanie.

Aventura te așteaptă printre văile verzi și stâncile unduitoare pentru drumeți, bicicliști montani și alergători de trasee.

Coasta Turcoaz

Turcia obiective turistice

Coasta mediteraneană a Turciei între Fethiye și Antalya este plină de locuri frumoase pentru vacanțe la soare și plajă, dar este și presărată cu dovezi ale civilizațiilor antice care odinioară populau zona.

Ruinele de pe malul mării de la Patara (care se mândrește cu una dintre cele mai bune plaje din Turcia) și Phaselis sunt deosebit de pitorești, iar mormintele în stâncă ale Myra sunt impresionante. Muzeul din Antalya oferă perspective interesante asupra istoriei regiunii.

Marea Neagră de Est și Munții Kaçkar

Apele reci și aspre ale Mării Negre nu sunt deosebit de invitante, dar către interior, unde văi verzi și luxuriante se revarsă către coastă de la vârfurile înalte vei vedea de ce regiunea este atractivă.

Zonele mai joase sunt locul de origine al producției de ceai și alune de pădure din Turcia, în timp ce platourile înalte (yaylalar) precum Pokut, folosite cândva ca pășuni de vară pentru animalele de fermă, devin tot mai populare printre turiștii în căutare de peisaje pitorești și gusturi ale culturii și bucătăriei tradiționale din Marea Neagră.

Mai sus, Munții Kaçkar oferă drumeții spectaculoase în vara pentru turiștii experimentați.

Anatolia de Sud-Est

Turcia obiective turistice

Regiunea de sud-est a Anatoliei, adesea uitată, este una dintre stelele culturale și culinare ale Turciei. Orașele Gaziantep și Antakya (Hatay) sunt renumite pentru bucătăria lor, și ambele se mândresc cu muzee cu colecții incredibile de mozaicuri romane.

Orașul pitoresc și bine conservat al lui Mardin este, de asemenea, un punct de plecare excelent pentru explorarea mănăstirilor și a ruinelor romane din zona înconjurătoare. Cel mai vechi sit religios, Göbeklitepe, se află chiar în afara orașului Şanlıurfa, care are propriul său muzeu de arheologie și bazar.

Peninsulele Datça și Bozburun

Relaxarea și revenirea la natură sunt la ordinea zilei pe peninsulele îndepărtate Datça și Bozburun din sudul Egeei.

În locul vieții de noapte agitate din apropiatele Bodrum și Marmaris, vei găsi kilometri de coastă stâncoasă dramatică, sate rurale pitorești și stațiuni liniștite de plajă și orașe de pe litoral.

Traseul de drumeții pe distanțe lungi Carian înconjoară ambele peninsule.

Extremul est al Turciei

Peisajele vaste ale extremității de est a Turciei au o sălbăticie fără egal în țară. Cunoscută cel mai bine călătorilor ca terminus al trenului popular și pitoresc Doğu Ekpresi (Expressul de Est) din Ankara, orașul de frontieră Kars păstrează arhitectura impresionantă din perioada în care a fost un avanpost rusesc în anii 1800.

Turcia obiective turistice

În apropiere se află ruinele extinse și evocatoare ale Ani, o veche capitală armeană, înscrise pe lista UNESCO.

La trei ore de condus spre sud ajungi la Palatul İshak Paşa, trecând pe lângă muntele mitic Ararat (Ağrı Dağı) în traseu. Continuă spre Van, unde te poți bucura de unul dintre celebrele mic dejunuri elaborate înainte de a vizita muzeul din oraș și a face o excursie de o zi la Akdamar Kilisesi, o biserică armeană și un complex mănăstiresc minunat decorat pe o insulă mică din Lacul Van.

Gallipoli și nordul Egeei

Cimitirele dedicate zecilor de mii de soldați care au murit în luptele sângeroase de pe Peninsula Gallipoli în timpul Primului Război Mondial sunt răspândite în jurul dealurilor bucolice, cu atât mai răzlețe în mijlocul unor peisaje atât de frumos seren.

Zona este, de asemenea, poarta de acces la coasta de nord a Egeei a Turciei, o alternativă mai relaxată la Mediterană, unde poți face o plimbare lejeră în orașe plăcute de pe litoral, precum Ayvalık și Foça, în podgoriile insulei Bozcaada, în orașul antic Troia (cu muzeul său remarcabil) și în acropola spectaculoasă de pe vârful dealului Bergama.

Safranbolu

Turcia obiective turistice

Numele orașului, Safranbolu, vine de la șofranul care a fost cultivat și comercializat aici timp de secole.

Astăzi, Safranbolu este popular printre vizitatori care vin să se bucure de atmosfera sa veche otomană.

Multe dintre conacele istorice cu structură de lemn ale orașului au fost restaurate și transformate în hoteluri boutique, cafenele și restaurante perfecte.

Pamukkale

Turcia obiective turistice

Terasele albe strălucitoare ale Pamukkale sunt cu siguranță unul dintre cele mai fotografiate locuri din Turcia, strălucind incongruent deasupra orașului rural precum zăpada proaspăt căzută.

Apa minerală caldă care curge prin ele a stat la baza orașului stațiune balneară Hierapolis, ale cărui ruine extinse se întind pe dealul de lângă faimoasele travertine.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
O nouă criză va lovi Grecia în plin sezon turistic. Avertismentul experților. „Nu am reușit să anticipăm”
O nouă criză va lovi Grecia în plin sezon turistic. Avertismentul experților. „Nu am reușit să anticipăm”

Grecia se pregătește să primească un număr record de turiști, în timp ce se confruntă cu o nouă criză legată de condițiile meteorologice, scrie The Independent.  

Explozie de culoare în lanurile de lavandă din România. „Așteptăm să explorăm împrejurimile”
Explozie de culoare în lanurile de lavandă din România. „Așteptăm să explorăm împrejurimile”

Suntem în plin sezon al lavandei, iar câmpurile s-au colorat în nuanțe superbe de violet. Lanurile parfumate atrag sute de turiști în căutare de experienţe inedite prin natură.  

Explozie de parfum în satul trandafirilor din Alba. Zeci de turiști din toată țara au admirat împrejurimile
Explozie de parfum în satul trandafirilor din Alba. Zeci de turiști din toată țara au admirat împrejurimile

Explozie de parfum în satul trandafirilor din Alba. Câmpurile din Ciumbrud s-au colorat în zecile de nuanțe ale unor soiuri care pot fi admirate din orice colț al lumii.

Peste 90.000 de turiști s-au bucurat de valuri pe litoral în acest weekend. Preţurile sunt încă de extrasezon
Peste 90.000 de turiști s-au bucurat de valuri pe litoral în acest weekend. Preţurile sunt încă de extrasezon

Au fost două zile pline la malul mării, chiar dacă pentru mulți starea de bine s-a încheiat duminică.

Care sunt cele mai aglomerate stațiuni de pe litoral în această perioadă a verii. Prețurile la mâncare
Care sunt cele mai aglomerate stațiuni de pe litoral în această perioadă a verii. Prețurile la mâncare

Aproape 100.000 de turiști au fost în vacanța de Rusalii pe litoral. Cele mai aglomerate stațiuni au fost Mamaia, Costinești, Eforie, și Vama Veche.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.