Împăratul Traian. Curiozități despre împăratul roman care a ocupat Dacia

Împăratul Traian. Curiozități despre împăratul roman care a ocupat Dacia
Shutterstock

Pe 8 augus 2022 se împlinesc 1905 ani de la moartea împăratului Traian, unul dintre cei mai mari și mai îndrăgiți conducători ai Imperiului Roman.

Împăratul Traian este cunoscut în istorie datorită victoriilor obținute în războaiele daco-romane din 101-102 respectiv 105-106 și a construcțiilor mărețe solide care rezistă și în prezent.

Cine a fost împăratul roman Traian

Pe numele său complet, Caesar Marcus Ulpius Nerva Traianus s-a născut pe 18 septembrie în anul 53. d.Hr în orașul Italica (în apropiere de actualul oraș Sevilia) din Hispania Baetică (regiunea Andaluzia, din Spania de astăzi) avându-l ca tată pe Marcus Ulpius și mamă pe Marcia.

Tatăl său, Marcus Ulpius Traianus era un senator roman și general cunoscut, iar Marcia, mama sa a fost o aristocrată romană.

Viața lui Traian

Traian s-a făcut remarcat printre soldați, datorită luptelor pe care le-a dus în zona Rinului, care era considerată cea mai periculoasă zonă din Imperiul Roman.

Citește și
salam de nădlac
Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

Traian i-a oferit sprijin lui Domițian în timpul războaielor cu germanii, iar în 96, când acesta a fost ucis, Traian era unul dintre cei importanți comandanți militari ai Imperiului Roman.

După moartea lui Domițian, pentru a putea obține autoritate în fața armatei, Nerva l-a adoptat pe Traian.

La moartea lui Nerva, pe 27 ianuarie în anul 98, Traian a venit pe tronului Imperiului Roman și a reușit să obțină admirația poporului.

La scurt timp după preluarea puterii, Traian a eliberat cetățenii romani pe care Domițian i-a închis pe nedrept și de asemenea le-a redat oamenilor proprietățile care le fuseseră confiscate.

Datorită faptelor bune pe care le făcea, Traian era îndrăgit și respectat de către popor, motiv pentru care Senatul Roman i-a acordat titlul de „Optimus Princeps” care înseamnă „cel mai bun principe”.

Un alt motiv pentru care Traian a rămas în istorie sunt războaiele cu dacii, din 101-102 și 105-106.

În anul 101, Traian a lansat o expediție în Dacia, la nord de Dunăre, și un an mai târziu, după ce a asediat capitala Sarmizegetusa l-a forțat pe Decebal să capituleze.

După victoria obținută, Traian s-a întors la Roma unde a fost a primit titlul de „Dacicus Maximus”.

După cele întâmplate cu Sarmizegetusa, Decebal a dorit răzbunare și a încercat să convingă regatele învecinate să i se alăture în luptă.

Traian s-a hotărât să atace din nou Dacia, iar pentru a pătrunde mai ușor, inginerii săi au construit un pod peste Dunăre. A început a doua expediție în anul 105, iar în 106, Traian a reușit să distrugă Sarmizegetusa și să cucerească Dacia, lucru care l-a determinat pe Decebal să se sinucidă.

La aproximativ 70 de kilometrii de fosta capitală, Sarmizegetusa Regia, Traian a construit un oraș nou pe care l-a numit Colonia Ulpia Traiana Dacica Sarmizegetusa. Teritoriul nou cucerit a fost transformat în provincie romană, numită Dacia.

Alte cuceriri ale lui Traian

În 113 d.Hr, Traian  l-a detronat de regele Armeniei și a anexat regatul Imperiul Roman, apoi a mers către sud cucerind Babilonul, Seleucia, și în 116, Ctesiphon, capitala Armeniei.

Traian a continuat cucerirea, îndreptându-se către Golful Persic, unde a reușit să anexeze Mesopotamia.

În 1916 a cucerit marele oraș Susa (capitala Imperiului Elamit)  și a reușit să-l detroneze pe Chrosoes, regele Parției.

În următoarea perioadă a domniei sale, Traian a reușit să încorporeze în Imperiul Roman și alte teritorii. De exemplu, după ce regele Nabateei a murit, regatul a fost preluat prin moștenire de către Traian.

În perioada domniei lui Traian, Imperiul Roman a avut cea mai mare întindere din istoria sa.

Căsătoria cu Pompeia Plotina

Pompeia Plotina s-a născut în Nemausus (astăzi, orașul Nimes), în timpul domniei lui Nero.

Traian s-a căsătorit cu Pompeia înainte să obțină titlul de imperator și împreună l-au adoptat pe Hadrian.

Decesul lui Traian

În 116 d.Hr, Traian s-a îmbolnăvit, iar în vara lui 117, starea lui s-a agravat, iar pe 8 august și-a dat ultima suflare.

Pe patul de moarte l-a numit ca succesor pe Hadrian, cel care în timpul domniei sale a hotărât să dea înapoi Mesopotamia.

Monumente construite de Traian

Cât timp a fost conducător al Romei, Traian a construit clădiri, monumente și drumuri, în Italia și restul teritoriilor deținute de romani.

Printre lucrările făcute de el menționăm vestitul Forum al lui Traian din Roma în care se găsește celebra Columnă lui Traian, ambele fiind construite pentru a comemora victoriile din Dacia.

Este de menționat și podul lui Apolodor de la Drobeta, de peste Dunăre. Astăzi se mai pot observa rămășițe ale impunătoarei construcții în orașul Drobeta Turnu Severin. 

Lucruri mai puțin știute despre Traian

1. Traian și-a sfâșiat mantia pentru a bandaja soldații

Dio Cassius, un cunoscut istoric din Imperiul Roman, povestea în cărțile sale despre vitejia lui Traian și despre faptul că își proteja soldații.

Într-una din scene povestită de Dio este prezentat Traian care, în mijlocul unei lupte, și-a sfâșiat mantia pentru a bandaja rănile soldaților din armata sa.

2. Marele defect, consumator de vin

Potrivit datelor istorice, Traian era un mare consumator de vin și era conștient de acest lucru, iar după ce se ospăta cu cantități impresionante de vin, la care nu punea nicio picătură de apă, le spunea oștenilor să nu-l ia în seama ce vorbește.

3. Decesul lui Traian a fost ținut ascuns

După ce Traian a murit, soția sa, Pompeia Plotina, nu a anunțat imediat decesul, pentru că a vrut să se asigure că Hadrian va succeda la tron. Însă pentru asta, era nevoie ca Hadrian să fie declarat ca fiu legal,  motiv pentru care, Pompeia a ținut ascunsă moartea lui Traian pentru a avea timp să obțină actele de adopție.

4. De Bello Dacico

De Bello Dacico a fost o lucrare redactată de Traian în care erau menționate campaniile lui pentru cucerirea Daciei. Lucrul inexplicabil este că această lucrare a dispărut în totalitate și numeni nu știe nimic e ea.

Războaiele dacice

Pentru cucerirea Daciei, Traian a dus două războaie, unul între anii 101-102 și celălalt între 105-106 d.Hr. 

Având în vedere că există foarte puține documente scrise despre Traian și campaniile sale militare, cea mai bună sursă de informații pentru războaiele daco-romane este Columna lui Traian. Pe aceasta sunt sculptate scene care prezintă cele două campanii de peste Dunăre. 

Primul război daco-roman din 101-102 d.Hr

După ce a verificat că armata este gata de luptă, Traian a venit la Dunăre, unde a trecut fluviul pe la Dieran, acutual Orșova.

După ce armata de la Dunăre s-a unit cu cea de la Letra, Traian a înaintat cu prudență spre Sarmizegetusa.

Prima bătălie a avut loc la Tapae. Dacii au fost înfrânți, iar romanii au pătruns în Țara Hațegului, unde și-au petrecut iarna.

Pentru a face față atacului, Decebal s-a aliat cu sarmații, cu sciții roxolani din nordul Mării Negre și cu bastarnii din Moldova, iar în iarna dintre 101 și 102 a lansat un atac surpriză peste Dunăre asupra garnizoanele romane din Dobrogea și Moesia Inferior.

Un moment memorabil din această luptă a constat în faptul că în timp ce încercau să traverseze Dunărea înghețată, stratul de gheață s-a rupt și sute de călăreți și caii lor au murit.

Romanii au fost învingători în urma campaniei din 101-102, iar  Decebal a cerut pace. Traian a fost de acord să încheie luptele, dar condițiile de pace au fost unele foarte grele pentru daci:

1. Ţara Haţegului, Banatul, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei urmau să fie ocupate de romani;

2. Predarea armelor şi maşinile de război, meşterii şi instructorii militarii;

3. Decebal nu mai avea voie să primească fugari din Imperiu;

4. Dacii trebuiau să dărâme zidurile cetăţilor;

5. Decebal să renunţe la politica externă;

Al Doilea război daco-roman: 105 -106 d. Hr.

Decebal nu a respectat directivele tratatului încheiat în 102, așa că Traian și-a adunat din nou legiunile și a intrat în Dacia pe  podul de la Drobeta, îndreptându-se spre Sarmizegetusa.

Armatele romane au înaintat spre Banat, pe Cerna, Jiu, Olt și prin sud-estul Transilvaniei. După o serie de bătălii, romanii au reușit să distrugă cetățile de la Costești, Blidaru și Piatra Roșie.

În vara anului 105, a fost cucerită și Sarmisegetuza, iar acest lucru l-a determinat pe Decebal să se ascundă în munți, în speranța că va reuși să adune suficienți soldați pentru o luptă de gherilă. 

Regele dac a fost urmărit, însă, de cavaleria romană și când a fost găsit a preferat să se sinucidă decât să fie capturat viu și dus la Roma ca prizonier de război.

Columna lui Traian

Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian, pentru a comemora victoria pe care a avut-o cu dacii.

Columna se păstrează și în prezent și este vizitată anul de mii de turiști care sunt uimiți de unicitatea construcției.

În partea de jos a Columnei sunt sculptate campaniile duse de Traian în 101-102, iar în partea de sus campaniile din 105-106.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu pregătește o nouă lovitură! Care ar putea fi al treilea club deținut de omul de afaceri
Dan Șucu pregătește o nouă lovitură! Care ar putea fi al treilea club deținut de omul de afaceri
Citește și...
Iulius Caesar, curiozități despre viața celui mai mare general roman
Iulius Caesar, curiozități despre viața celui mai mare general roman

Iulius Caesar este un personaj istoric care a rămas în mintea oamenilor ca unul dintre cei mai mari generali din Roma Antică și cuceritorul Galiei. 

Recomandări
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate
Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.