Top destinații pentru iubitorii de gastronomie. Unde să mergi în vacanță, dacă vrei cea mai bună mâncare din lume
Mulți oameni călătoresc pentru a vedea locuri noi și a se bucura de peisaje spectaculoase, dar există și noțiunea de turism culinar, care înseamnă că oamenii își aleg destinațiile de vacanță și pe baza preparatelor pe care vor să le încerce.
Combinarea mâncărurilor delicioase cu peisaje frumoase este o rețetă pentru succes, așa că iată cele mai bune destinații pentru iubitorii de gastronomie. Multe țări au potențialul de a deveni destinații de călătorie pentru gurmanzi.
Țări precum Italia, Franța și China sunt de mult timp cunoscute pentru bucătăria lor delicioasă. Alte destinații devin din ce în ce mai populare pentru tradițiile lor culinare, alimentate în parte de dorința călătorilor de a se îndepărta cât mai mult de traseele turistice populare.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cele mai bune destinații pentru iubitorii de gastronomie
Mâncarea și vacanțele merg mână în mână: Să te bucuri de un ospăț făcut din ingrediente proaspete, locale, înconjurat de frumuseți naturale, este cu totul altceva decât să îți comanzi mâncare exotică acasă. Din ce în ce mai mulți turiști se bucură, de asemenea, de învățarea despre mâncare, vizitarea fermelor locale, întâlnirea cu producătorii locali și participarea la cursuri de gătit.
Iată câteva locuri perfecte pentru iubitorii de mâncare:
Grecia
Când întrebi oamenii ce le-a plăcut cel mai mult în călătoria lor în Grecia, mâncarea este adesea unul dintre primele lucruri pe care le vor menționa. Nu este de mirare: În Grecia, probabil că îți vei petrece cea mai mare parte a zilelor bucurându-te de mese lungi și delicioase, înconjurat de sate văruite în alb, localnici primitori și culorile turcoaz ale Mediteranei.
Dar există mult mai mult în bucătăria grecească decât gyros, souvlaki și moussaka. Majoritatea meselor grecești încep cu o selecție de mezedes, o serie de paste tartinabile și platouri mici care includ de obicei taramasalata, tzatziki și skordalia.
În funcție de locul în care te afli în Grecia, acest lucru ar putea fi urmat de specialități de fructe de mare, cum ar fi pește la grătar sau caracatiță, care sunt populare de-a lungul coastei și în insulele grecești.
Spania
Unde Grecia are mezedes, Spania are tapas. Această abordare a mesei cu platouri mici pe care să le împarți a fost exportată în întreaga lume. Este o modalitate ideală de a gusta o mare varietate de mâncăruri într-o singură masă, de preferat însoțită de o sticlă de cava sau vino tinto (vin alb).
Fiecare regiune din Spania este cunoscută pentru diferite mâncăruri și specialități: Galicia, în nord-vest, este faimoasă pentru fructele de mare, în timp ce Salamanca este capitala jamon-ului, delicioasa șuncă uscată la aer din Spania.
Cu toate acestea, cea mai bună destinație pentru a îmbina plăcerile mâncării și peisajele spectaculoase este probabil Costa Brava, întinderea de coastă dintre granița franceză și Barcelona. Aici, poalele Pirineilor se întâlnesc cu Marea Mediterană. Rețetele tradiționale locale includ atât carne, cât și fructe de mare, cu specialități precum o versiune de paella cu tăiței și canelons (tuburi de paste umplute cu carne, legume sau fructe de mare, apoi la cuptor).
Regiunea este cunoscută pentru tradiția sa de fine dining, cu restaurante legendare precum El Bulli și Celler de Can Roca. Dar chiar și un restaurant simplu va oferi de obicei mâncare excelentă și consistentă, fără a îți afecta buzunarul.
Italia
Italia nu necesită nicio introducere când vine vorba de bucătărie. Dar trebuie să călătorești în țară pentru a înțelege că nu este vorba doar despre paste și pizza.
Italia se întinde pe peste 1126.54 de km de la nord la sud, iar bucătăria sa variază în consecință. De exemplu, aromele din Tirolul de Sud (regiunea cea mai nordică) împrumută mult din tradiția germană/austriacă, cu multe preparate din porc afumat și varză murată. În timp ce în Sicilia, bucătăria include unele influențe arabe.
Sicilia este destinația ideală pentru călătorii gurmanzi iubitori de natură și faună sălbatică. Fă o croazieră în jurul Siciliei, care include unele dintre cele mai cunoscute obiective istorice și naturale ale regiunii, oferind în același timp numeroase oportunități de a descoperi mâncarea de stradă siciliană și deserturile în timpul excursiilor pe țărm.
Thailanda
Recent, CNN a declarat Massaman Curry drept numărul 1 dintre cele mai bune mâncăruri din lume. Mâncarea de stradă delicioasă este pur și simplu un mod de viață în Thailanda. Oriunde te duci, vei găsi localnici gătind și mâncând pe stradă. Vânzătorii de pe stradă pot fi văzuți preparând rapid mâncăruri cu tăiței precum pad thai, salată de papaya picantă som tam, orez lipicios cu mango și o varietate de alte delicatese.
Pentru ceva puțin diferit de aventura obișnuită de insule thailandeze, mergi în nordul țării pentru a face drumeții în junglă și a vizita triburile de pe dealuri. Acolo poți gusta mâncăruri locale delicioase, cum ar fi kao soi, un amestec de turmeric, supă de pui, lapte de cocos și sos de soia cu tăiței crocanți.
Germania - Berlin
Pentru mulți, currywurst reprezintă scena culinară din Berlin într-un pachet gustos, dar nu uita de bogăția opțiunilor de mâncare turcească și din Orientul Mijlociu care și-au găsit locul în Germania. Începe prin a vizita Turkenmarkt – o piață turcească în aer liber din Berlin. Pe lângă toate acestea, capitala se mândrește cu unele dintre cele mai ieftine și delicioase restaurante din lume, conform ef.com.
Irlanda - Dublin
Capitala Irlandei, Dublin, nu e doar spectaculoasă, dar e plină de locuri bune în care să mănânci. Gândește-te la mâncăruri precum fish and chips, stridii și Guinness, budinca de sângerete – și ciudățenii irlandeze, cum ar fi înghețata cu sare de mare.
Când ești în Dublin, relaxează-te într-o duminică cu un brunch la Pepperpot Café (Powerscourt Town House), apoi mergi la Hatch & Sons sau The Pig’s Ear pentru a te familiariza cu mâncarea tradițională irlandeză. Poți lua trenul până la Howth pentru a mânca cele mai proaspete fructe de mare tapas-style la restaurantul Octopussys. O halbă sau două de bere irlandeză oferă un final reconfortant zilei tale.
Japonia - Tokyo
Proaspătă, gustoasă și artistică, mâncarea japoneză se află în topul preferințelor multora, iar când ești în Tokyo, promisiunea unei mese bune nu este niciodată departe. De la sushi, la unagi, tempura, shabu-shabu și okonomiyaki, vei fi răsfățat cu opțiuni.
Încearcă ramen (tăiței de ou) pe Ramen Street la populara Tokyo Station sau ia câteva gustări rapide de yakitori la standurile de mâncare stradală din Yarakucho. Dacă vrei ceva inedit, participă la licitațiile de ton și mănâncă la restaurantele de fructe de mare de la piața Tsukiji Shijo.