Construcția catedralei Sagrada Familia durează de mai bine de un secol. Schiţele iniţiale stârnesc controverse

×
Codul embed a fost copiat

A trecut mai bine de un secol de când au început lucrările la renumita catedrală Sagrada Familia din Barcelona, dar aceasta e încă neterminată.

În teorie, procesul ar trebui finalizat în 2026. Durează atât de mult, pentru că arhitecţii vor să respecte întocmai construcţia gândită de Antoni Gaudi. Schiţele iniţiale au stârnit însă controverse în rândul populaţiei.

Şi asta pentru că realizarea unei anumite părţi a monumentului implică evacuarea a 15 mii de oameni care locuiesc în zonă.

Inclusă în patrimoniul UNESCO, Sagrada Familia rămâne în continuare una dintre cele mai populare atracții turistice ale Barcelonei. Asta, în ciuda aspectului său încă nefinalizat. Lucrările au început acum 139 de ani şi sunt încă în desfăşurare.

Obiectivul arhitecţilor este de a termina capodopera art nouveau până în 2026, când se comemorează 100 de ani de la moartea lui Gaudi.

Citește și
muncitori, Spania
De ce fug românii din Spania. Sute de mii de români au plecat deja
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Conform planurilor, Sagrada Familia va avea, în total, 18 turnuri, iar până acum au fost ridicate 9, cel mai înalt fiind de 138 de metri.

Conform dorinței lui Gaudi, construcția trebuie să fie finanțată doar din donații private sau provenite din vânzarea biletelor pentru vizitatori. Anual, obişnuiau să îi treacă pragul în jur de 20 de milioane de oameni. Dar, din cauza pandemiei, numărul a scăzut drastic.

Mai aveam foarte puține fonduri, dar consiliul a decis să meargă mai departe cu construcţia. Așa că am terminat unul dintre cele șase turnuri centrale, turnul Fecioarei Maria”, a declarat arhitectul-șef al catedralei.

Finalizarea fațadei Glory, dedicată Învierii și Înălțării lui Iisus Hristos, stârneşte însă controverse în rândul celor care locuiesc de partea cealaltă a străzii. Distanţa de acolo până la catedrală este destul de mică iar planurile iniţiale prevăd construirea unei scări, care ar urma să servească drept intrare principală. Acest lucru ar însemna demolarea mai multor clădiri şi, implicit, evacuarea a mii de oameni.

Ne simțim foarte bine în casele noastre, pentru care am plătit și care sunt în deplină legalitate”, a transmis președintele asociației persoanelor afectate de construcția Sagradei Familia.

Viceprimarul pentru urbanism al Barcelonei a dat o estimare pentru mai, anul viitor, pentru a se găsi o rezolvare.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Spania elimină obligativitatea măştilor în aer liber
Spania elimină obligativitatea măştilor în aer liber

Portul măştilor de protecţie în aer liber nu va mai fi obligatoriu în Spania, începând de marţea viitoare, informează AFP.

 

De ce fug românii din Spania. Sute de mii de români au plecat deja
De ce fug românii din Spania. Sute de mii de români au plecat deja

Spania a pierdut 277.560 de români în ultimii 10 ani, după ce diaspora a plecat din această țară, scrie El Periodico de Espana.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.