Londra - Regatul Unit. Ce să știi dacă vizitezi pentru prima oară această capitală

obiective turistice londra
Shutterstock

Londra, capitala Regatului Unit, este o destinație care atrage milioane de turiști din întreaga lume. Dacă vrei să o vizitezi pentru prima oară, există câteva aspecte esențiale de care ar trebui să ții cont pentru a te bucura de această metropolă.

Repere arhitecturale precum Turnul Londrei, Catedrala Westminster și Palatul Kensington, dar și clădiri moderne reamenajate sunt emblematice pentru Londra, una dintre cele mai vizitate capitale ale lumii.

Dacă vizitezi Londra pentru prima dată, ți-am pregătit un ghid util care te va ajuta să ai o călătorie sigură, ușoară și, mai ales, plină de distracție. Explorează Londra fără dificultăți descoperind cum să te deplasezi prin oraș folosind transportul în comun. 

Aeroporturi

Londra are șase aeroporturi principale: London City, London Gatwick, London Heathrow, London Luton, London Stansted și London Southend.

Aeroportul London Stansted (STN)

Aeroportul London Stansted este al patrulea cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie. Situat la 64 km nord-est de Londra, acesta este baza multor companii aeriene low-cost din Marea Britanie, oferind în principal zboruri către destinații din Europa.

Citește și
artilerie ucraina
AFP: Aliaţii europeni ai Kievului strâng rândurile, Londra şi Parisul propun un armistiţiu parţial în Ucraina

Cum să călătorești cu trenul de la Aeroportul Stansted la Londra

Stansted Express este cel mai rapid mod de a ajunge de la Aeroportul Stansted în centrul Londrei. Trenurile pleacă la fiecare 30 de minute din stația situată chiar sub terminalul aeroportului.

• Durata călătoriei până la Liverpool Street: 47 minute

• Durata călătoriei până la Tottenham Hale: 36 minute (cu legături spre Stratford și linia Victoria a metroului londonez)

La trenuri, metrou și autobuzuri, poți plăti cu cardul direct la aparate/șofer și trebuie să prezinți același card și la ieșire (la trenuri și metrou).

Cum să călătorești cu autobuzul de la Aeroportul Stansted la Londra

Compania National Express operează peste 200 de curse zilnice pe patru rute între Aeroportul Stansted și Londra, cu opriri la stații importante precum Victoria Coach Station, Liverpool Street, Baker Street, Waterloo, King’s Cross și Stratford.

Serviciul Airport Bus Express oferă curse la fiecare 30 de minute între 06:00 și 02:00, având opriri la Liverpool Street, Stratford, Victoria Coach Station și Baker Street.

Aeroportul London Luton

Aeroportul London Luton are un singur terminal. Sala de sosiri include magazine, restaurante, un birou de schimb valutar și un centru de transport de unde poți achiziționa bilete de tren și autobuz către Londra.

Cum să călătorești cu trenul de la Aeroportul Luton la Londra

Terminalul Aeroportului London Luton este conectat la centrul Londrei printr-un serviciu feroviar rapid, cu o durată a călătoriei de 32 de minute.

• Transferul dintre aeroport și stația Luton Airport Parkway se face cu Luton DART, care durează doar 4 minute și costă £4.90.

• Luton Airport Express pleacă la fiecare 30 de minute, iar durata călătoriei până la St Pancras International este de 23 de minute.

• Thameslink oferă servicii 24/7 către stații precum London Bridge, Blackfriars, City Thameslink, Farringdon și St Pancras International.

Biletele pot fi cumpărate în avans sau plătite cu un card contactless.

Cum să călătorești cu autobuzul de la Aeroportul Luton la Londra

Compania National Express oferă servicii non-stop către Londra, cu o durată a călătoriei de aproximativ o oră.

Ruta A1 merge către Victoria Coach Station, cu opriri la Golders Green, Finchley Road, Baker Street, Paddington și Marble Arch.

Ruta A2 urmează același traseu, dar se oprește la Paddington.

Green Line 757 operează, de asemenea, curse 24/7 între Aeroportul Luton și Victoria Coach Station, cu opriri la Finchley Road, Baker Street, Marble Arch, Hyde Park Corner și Oxford Street.

Aeroportul London City (LCY)

Aeroportul London City este unul dintre cele mai accesibile aeroporturi din Londra, fiind situat la doar 9,5 km est de centrul orașului și 4,8 km de Canary Wharf.

Cum să călătorești cu metroul de la Aeroportul London City la Londra

Aeroportul are propria stație pe Docklands Light Railway (DLR), cu conexiuni directe către Canning Town, Stratford și Bank. Trenurile circulă la intervale de 8-15 minute.

Pentru a planifica călătoria, vizitează site-ul Transport for London (TfL).

Cum să călătorești cu autobuzul de la Aeroportul London City

Linia 473: leagă aeroportul de Stratford, Silvertown, North Woolwich și Prince Regent DLR.

Linia 474: ajunge la Canning Town, North Woolwich și East Beckton.

Tariful unei călătorii este £1.55, plătibil cu un card Oyster, un card contactless sau prin telefon mobil.

Aeroportul London Southend

După aterizare la Aeroportul London Southend, pasagerii trec prin controlul pașapoartelor, recuperarea bagajelor și vamă. Stația de tren se află la mai puțin de un minut de mers pe jos de ieșirea terminalului.

Zona de check-in este situată la capătul terminalului, iar zona de plecări include magazine, un bar, un restaurant, o cafenea și un birou de schimb valutar.

Cum să călătorești cu trenul de la Aeroportul Southend la Londra

Aeroportul London Southend are o stație de tren chiar în fața terminalului, oferind acces rapid către Londra.

• Trenurile spre Liverpool Street via Stratford circulă între 04:05 și 23:05 de luni până sâmbătă și între 06:19 și 22:58 duminica.

• Trenurile dinspre Liverpool Street către Aeroportul Southend circulă între 05:36 și 00:50 de luni până sâmbătă și între 07:14 și 00:44 duminica.

În orele de vârf, trenurile circulă la fiecare 10 minute, iar în afara orelor de vârf, la fiecare 20 de minute.

• Durata călătoriei până la Stratford: 44 minute

• Durata călătoriei până la Liverpool Street: 52 minute

obiective turistice londra

Aeroportul Gatwick

Aeroportul Gatwick, care deservește 46 de milioane de pasageri pe an, a deținut titlul de cel mai aglomerat aeroport cu o singură pistă din lume până în 2015, când a fost depășit de Aeroportul Internațional Chhatrapati Shivaji din Mumbai.

Cum ajungi de la Aeroportul Gatwick la Londra

Există mai multe opțiuni pentru a ajunge de la Gatwick la Londra, inclusiv trenuri și autobuze:

Gatwick Express

Gatwick Express face legătura dintre Aeroportul Gatwick și Gara Victoria din centrul Londrei în doar 30 de minute. Gara se află în Terminalul Sud al aeroportului, iar trenurile circulă la fiecare 15 minute, între orele 05:40 și 23:10.

Un bilet pentru o călătorie simplă costă de la 23 £, iar un bilet dus-întors este 45 £. Dacă achiziționezi biletele online în avans, poți beneficia de reduceri. Copiii cu vârste între 5 și 15 ani beneficiază de o reducere de 50%.

Serviciu de autobuz

Serviciul de autobuz Terravision face legătura între Aeroportul Gatwick și centrul Londrei în aproximativ două ore. Biletele costă 10,50 £ pe sens și pot fi achiziționate online de aici.

Alte trenuri

Mai mulți operatori de tren oferă conexiuni între Aeroportul Gatwick și centrul Londrei, printre care Southern Railway și First Capital Connect.

Aceste servicii alternative au stații de destinație precum Victoria, London Bridge sau City Thameslink, situate convenabil lângă repere importante, cum ar fi Catedrala Sf. Paul.

Londra - scurt istoric

Deși vestigiile unor colibe circulare datând dinainte de 2000 î.Hr. au fost descoperite la vest de Londra, istoria orașului începe cu adevărat odată cu romanii. În anul 43 d.Hr., sub conducerea împăratului Claudius, romanii au ocupat sud-estul Britaniei și au fondat Londinium pe malurile Tamisei. Prima mențiune certă despre Londra apare în anul 60 d.Hr., în scrierile lui Tacitus, care descrie orașul ca un centru comercial important. În același an, regina Boudicca și triburile Iceni au incendiat așezarea, dar aceasta a fost reconstruită rapid, incluzând o mare bazilică și fortul Cripplegate.

În secolele II-III, Londinium a prosperat, însă declinul a început în jurul anului 150 d.Hr. și, în secolul al V-lea, odată cu retragerea romanilor, orașul a fost abandonat. Nu se știe exact când a fost preluat de saxoni, dar în anul 597 era deja un centru important. În secolele VIII-IX, o așezare numită Lundenwic s-a dezvoltat lângă fosta Londinium, iar în 785 a fost fondată o biserică pe insula Thorney, locul unde mai târziu s-a ridicat Westminster Abbey, conform Britannica.

În perioada medievală, importanța Londrei ca centru financiar și militar a devenit evidentă odată cu cucerirea normandă din 1066. William Cuceritorul a garantat drepturile cetățenilor și a construit Turnul Londrei ca fortăreață. Orașul a continuat să crească, devenind un important centru comercial. În 1300, populația ajunsese la 80.000 de locuitori, însă ciuma din 1348-1349 a redus drastic numărul acestora.

În secolele XV-XVI, breslele și negustorii au câștigat mai multă autonomie, iar comerțul a înflorit. În 1600, Londra avea aproximativ 200.000 de locuitori și devenise un centru economic major, beneficiind de monopoluri comerciale, cum ar fi Compania Indiilor de Est. Creșterea urbană a dus la reglementări pentru controlul densității populației și la dezvoltarea unor industrii noi.

obiective turistice londra

Evoluția orașului modern – Londra în secolul al XVIII-lea și transformările ulterioare

Până în 1820, Londra s-a extins rapid, înglobând foste sate și cătune. În vest, marile proprietăți ale familiilor Bedford, Portman și Grosvenor au dat naștere unor zone elegante, în timp ce estul orașului, cu cartiere precum Stepney și Bethnal Green, a fost marcat de construcții de slabă calitate. Creșterea nu a urmat un plan organizat, iar administrarea noilor zone a fost fragmentată, lăsând în urmă probleme sociale și locuințe precare.

Londra a devenit centrul economic mondial la sfârșitul secolului al XVIII-lea, depășind Amsterdamul, datorită comerțului extins cu Indii și America. Orașul a fost un pol cultural, găzduind personalități precum Samuel Johnson și Joseph Haydn.

În secolul al XIX-lea, populația Londrei a explodat, ajungând la 2,6 milioane în 1851 și 6,5 milioane în 1901. Dezvoltarea a fost însoțită de reforme necesare pentru a face față problemelor de igienă și siguranță publică. În 1829, a fost creată Poliția Metropolitană, iar iluminatul public a trecut de la lămpi cu ulei la gaz. Revoluția transportului a inclus omnibuze, căi ferate și prima linie de metrou electrică în 1890.

Epidemiile de holeră din 1831-1866 au evidențiat lipsa apei potabile sigure, ceea ce a dus la măsuri sanitare importante. În 1855, Metropolis Management Act a reorganizat administrația, facilitând lucrări majore, precum canalizarea și demolarea mahalalelor. Alte reforme au inclus educația obligatorie și îmbunătățirea infrastructurii urbane.

În secolul al XX-lea, Londra a continuat să crească, dar a fost grav afectată de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial, care au distrus multe zone rezidențiale și comerciale. Planul Greater London din 1944 a propus o reconstrucție amplă, inclusiv crearea unor orașe noi în afara capitalei. După război, Londra și-a revenit, adaptându-se la noile realități economice și urbane.

Obiective turistice în Londra

De la parcuri atât de mari încât te poți pierde în ele timp de ore întregi, până la locații celebre de film și unele dintre cele mai emblematice repere din lume, Londra oferă mai multe oportunități de vizitare decât sunt zile într-un an. Dar o asemenea varietate poate deveni copleșitoare. Așa că, pentru a-ți ușura planificarea, iată o selecție cu atracții de neratat în capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

Parcuri

Unele dintre parcurile Londrei sunt atât de vaste încât vei avea senzația că te afli în mijlocul naturii. Ia-ți încălțări comode și descoperă cele mai frumoase spații verzi ale capitalei. Sau, de ce nu, explorează și atracțiile londoneze mai puțin cunoscute, dar la fel de spectaculoase.

Hyde Park

Hyde Park este unul dintre cele mai renumite parcuri din Londra. Plimbă-te pe aleile sale, relaxează-te pe malul lacului Serpentine, unde poți închiria o hidrobicicletă sau chiar să înoți.

Dacă vrei să te aventurezi în afara centrului orașului, îndreaptă-te spre Kew Gardens în Richmond. Aceste grădini botanice uimitoare sunt pline de colțuri ascunse, sere spectaculoase și arhitectură iconică. De la păduri secrete și plante rare la o pasarelă în vârful copacilor, aici vei găsi o adevărată oază de relaxare.

Richmond Park, cel mai mare parc regal din Londra, adăpostește peste 650 de cerbi roșii și lopătari. Creat în secolul al XVII-lea de regele Carol I, acest parc impresionant este ideal pentru plimbări cu bicicleta, echitație, golf și picnicuri în mijlocul naturii. Doar ai grijă să nu te intersectezi cu vreun cerb pe traseu!

În Regent’s Park, te vei bucura de celebra grădină zoologică ZSL London Zoo. Fost teren de vânătoare pentru Henric al VIII-lea, astăzi parcul găzduiește spectacole de teatru în aer liber, festivaluri de muzică și artă, dar și un lac pentru plimbări cu barca. Copiii vor adora zona Hanover Gate, unde pot explora o casă din copaci și un loc de joacă din lemn.

Clădiri istorice

Dacă îți place istoria regală, Londra este locul perfect pentru tine. Multe dintre clădirile sale au legături cu monarhia britanică, iar cele care nu au sunt încărcate de secole de tradiție.

Palatul Buckingham, reședința oficială a monarhilor britanici încă din vremea reginei Victoria, este un obiectiv turistic de neratat. De la schimbarea gărzii până la tururile ghidate prin cele 19 săli de stat spectaculoase, vei avea multe de descoperit. Cazează-te la unul dintre hotelurile din apropiere pentru a fi la doar câțiva pași de această atracție regală. Palatul Buckingham poate acum să fie vizitat. 

Turnul Londrei a fost, de-a lungul istoriei, palat regal, monetărie, grădină zoologică și tezaur pentru Bijuteriile Coroanei. Cu toate acestea, ceea ce atrage anual 2,5 milioane de vizitatori este trecutul său sângeros, fiind cunoscut ca loc de execuție și încarcerare. După o zi de explorare a acestor povești macabre, te poți retrage în confortul unui pub din apropiere.

Tower Bridge este atât de emblematic pentru Londra, încât nu poate lipsi din itinerariul tău. Trecerea sa pietonală este gratuită, dar pentru o experiență mai specială, poți vizita expoziția Tower Bridge și traversa pasarela din sticlă pentru o panoramă impresionantă asupra orașului.

Tower Bridge

Nicio vizită în Londra nu este completă fără Big Ben. Această capodoperă arhitecturală din 1844 continuă să fie unul dintre cele mai populare simboluri ale orașului.

Dacă vrei să descoperi viața de la curtea regală, vizitează Hampton Court Palace în Richmond. Explorează bucătăriile Tudor, sălile de banchet fastuoase, Galeria Bântuită și grădinile fermecătoare care ascund faimosul labirint.

Hampton Court Palace

Un alt reper important este Kensington Palace, locul unde s-a născut regina Victoria. Plimbându-te prin Galeria Regelui și Camera Privată, vei simți eleganța vieții regale de altădată. În grădinile palatului, florile înfloresc spectaculos pe tot parcursul anului.

obiective turistice londra

Cu una dintre cele mai faimoase cupole din lume, Catedrala St. Paul este impresionantă atât pe exterior, cât și în interior. Explorează cripta unde se află mormintele lui Lord Nelson și Ducele de Wellington, testează acustica fascinantă din Galeria Șoaptelor și urcă în Stone și Golden Gallery pentru o priveliște de neuitat asupra Londrei.

obiective turistice londra

La Westminster Abbey, poți păși pe locul unde Prințul William și Kate Middleton și-au unit destinele în 2011. Această capodoperă gotică, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este una dintre atracțiile gratuite ale Londrei, perfectă pentru a fi explorată în ritmul tău.

Ce să mănânci în Londra

Mic dejun englezesc complet

O relicvă culinară a rădăcinilor anglo-saxone, micul dejun englezesc complet a devenit popular în rândul tuturor claselor sociale în timpul Revoluției Industriale. Este o adevărată îmbrățișare pe farfurie, ideală pentru diminețile de după o noapte lungă sau pentru a începe o zi de muncă solicitantă. Comandă varianta completă: cârnați, bacon, fasole în sos de roșii, roșii prăjite, ou ochi, pâine prăjită. 

Unde să-l încerci:Terry’s Cafe – Deschis în 1982 de un măcelar pe nume Terry, acest local de modă veche este acum condus de fiul său. Înconjurat de fotografii alb-negru cu localnici, radiouri vechi și steaguri Union Jack, aici vei trăi o experiență londoneză autentică. Și surpriză – au și ceai de după-amiază!

Bangers and Mash (Cârnați cu piure)

În primul rând, „bangers” înseamnă cârnați. Se numesc așa deoarece obișnuiau să explodeze în timp ce erau prăjiți. Britanicii adoră preparatele din carne de porc de secole, iar acest fel de mâncare rămâne unul dintre cele mai populare din Londra. Secretul? Cârnați gustoși, piure cremos și un sos de ceapă savuros.

Unde să-l încerci:Mother Mash – Un local dedicat în întregime acestui preparat. Alege dintre cârnați organici precum tradiționalul Cumberland sau variante mai inedite, cum ar fi Mother Plucker (cu pui, usturoi și vin alb). Ai la dispoziție opt tipuri de piure și o gamă variată de sosuri.

Scotch Egg

Scotch Egg este gustarea clasică britanică: un ou fiert, învelit în carne de porc, acoperit cu pesmet și prăjit. Îl găsești peste tot, de la tarabe cu street food până la benzinării. Se spune că acest preparat a fost inventat de magazinul de lux Fortnum & Mason pentru a fi un snack portabil pentru călători.

Unde să-l încerci:The Ginger Pig – Această măcelărie legendară din Borough Market produce unele dintre cele mai apreciate Scotch Eggs din Londra, inclusiv o variantă cu budincă neagră, sfătuiește devourtours,

Fish and Chips

Această combinație iconică are o istorie surprinzătoare: peștele prăjit a fost adus de evreii exilați de pe Peninsula Iberică în anii 1400, iar cartofii prăjiți provin de la belgienii francofoni. Britanicii au fost primii care le-au pus împreună, creând astfel un preparat ce a devenit atât de important încât nu a fost raționalizat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Unde să-l încerci:Brockley’s Rock – Comandă haddock pane, cartofi prăjiți înmuiati în oțet și un ou murat. Au și opțiuni mai ușoare, cum ar fi somon la grătar și pește alb sustenabil.

Chicken Tikka Masala

Londra este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru mâncărurile sud-asiatice, datorită populației sale mari de indieni și pakistanezi. Chicken Tikka Masala este considerat de unii drept „mâncarea națională a Marii Britanii” și ar fi fost inventat într-un restaurant indian din Glasgow.

Unde să-l încerci:Punjab – Fondat în 1946, acest restaurant de familie oferă o variantă autentică a acestui preparat, inspirată din bucătăria nord-indiană.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
E gata! Marius Șumudică a fost anunțat oficial că se desparte de Rapid
Citește și...
Premierul Viktor Orban avertizează că liderii europeni vor să prelungească războiul din Ucraina. „Este periculos şi greşit”
Premierul Viktor Orban avertizează că liderii europeni vor să prelungească războiul din Ucraina. „Este periculos şi greşit”

Premierul Ungariei,Viktor Orban, a declarat că liderii europeni reuniţi duminică la Londra vor să prelungească războiul din Ucraina în loc să caute pacea, situaţie pe care a calificat-o ca fiind drept "rea, periculoasă şi greşită", informează luni EFE.

AFP: Aliaţii europeni ai Kievului strâng rândurile, Londra şi Parisul propun un armistiţiu parţial în Ucraina
AFP: Aliaţii europeni ai Kievului strâng rândurile, Londra şi Parisul propun un armistiţiu parţial în Ucraina

Aliaţii europeni ai Kievului au strâns rândurile duminică la Londra şi şi-au arătat angajamentul de a sprijini Kievul şi de a se reînarma împotriva Rusiei, Parisul şi Londra propunând de asemenea un armistiţiu parţial de o lună în Ucraina.

 

Politico: Promisiuni privind apărarea, dar puţine detalii, în timp ce Europa intră într-o săptămână decisivă
Politico: Promisiuni privind apărarea, dar puţine detalii, în timp ce Europa intră într-o săptămână decisivă

Europa intră într-o săptămână crucială pentru viitorul securităţii sale - după un summit la Londra care a oferit o mulţime de promisiuni, dar puţine răspunsuri concrete, relatează Politico.

Marea Britanie ajută Ucraina cu 1,6 miliarde de lire sterline pentru a cumpăra peste 5000 de rachete de apărare aeriană
Marea Britanie ajută Ucraina cu 1,6 miliarde de lire sterline pentru a cumpăra peste 5000 de rachete de apărare aeriană

Premierul britanic Keir Starmer a declarat, duminică, după summitul de la Londra, că orice nou acord de sprijinire a Ucrainei trebuie să fie susţinut ”prin forţă”.

Recomandări
Surpriză mare în Parlament. Opoziția a învins majoritatea PSD-PNL-UDMR la moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii
Surpriză mare în Parlament. Opoziția a învins majoritatea PSD-PNL-UDMR la moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii - intitulată ”Sistemul de pensii, un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri” - a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra. 

Vladimir Putin anunţă un armistiţiu de trei zile pe frontul din Ucraina, începând cu 8 mai
Vladimir Putin anunţă un armistiţiu de trei zile pe frontul din Ucraina, începând cu 8 mai

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunțat luni un armistiţiu de trei zile în Ucraina, în perioada 8-10 mai, pentru a marca 80 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial, a precizat Kremlinul într-un comunicat, citat de Le Monde.

Pană gigantică de curent în Peninsula Iberică. Spania și Portugalia, temporar fără electricitate. Nu se știe motivul | FOTO
Pană gigantică de curent în Peninsula Iberică. Spania și Portugalia, temporar fără electricitate. Nu se știe motivul | FOTO

Toată Spania și o parte din Portugalia - inclusiv Madrid și Lisabona – sunt afectate luni de o întrerupere a curentului. Nu se cunoaște motivul acestei căderi. Pana de curent afectează și părți din Franța.