Țara din Europa cu peisaje de vis, castele superbe, stațiuni pitorești la mare și lacuri idilice, pe care nu o poți rata

Slovenia
Shutterstock

Considerată una dintre cele mai frumoase și spectaculoase țări din Europa, această mică națiune din centrul bătrânului continent atrage milioane de turiști și îi fasinează cu peisajele și istoria sa. 

Slovenia este înconjurată de Austria la nord și Ungaria în partea de nord-est îndepărtată. La est, sud-est și sud, Slovenia împarte o frontieră lungă de 670 km cu Croația.

La sud-vest, Slovenia este alături de orașul port italian Trieste și ocupă o porțiune din Peninsula Istria, unde are o coastă importantă de-a lungul Golfului Veneției. Regiunea Friuli-Venezia Giulia din Italia este situată la vest.

Slovenia are un climat continental cu veri calde și ierni reci, iar în zona de coastă este un climat mediteranean.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Slovenia

Ce să vezi în Slovenia

Slovenia poate fi o țară mică, dar este absolut plină de locuri frumoase de vizitat.

Orașe, castele, munți înalți, stațiuni pitorești de plajă, lacuri idilice și tot ce îți poți dori: indiferent de tipul de frumusețe pe care îl preferi, nu există îndoială că poți găsi destinația perfectă pentru călătoria ta în Slovenia.

Ljubljana

Capitala vibrantă și nonconformistă a Sloveniei este plină de atracții interesante, de la Podul Dragonului la incredibila artă stradală europeană din Metelkova până la Castelul Ljubljana, care veghează asupra orașului.

Dacă îți place să vizitezi orașe neobișnuite în Europa, asigură-te că începi călătoria în Slovenia cu o ședere în Ljubljana.

Slovenia

Maribor

Înconjurat de dealuri folosite pentru cultivarea viței de vie și plin de clădiri colorate și istorie interesantă, al doilea cel mai mare oraș al Sloveniei primește doar o fracțiune din vizitatorii din Ljubljana – dar și asta este încă un motiv în plus să îl vizitezi.

Piran

Așezat pe o mică peninsulă care se strecoară în Marea Adriatică, Piran este bijuteria micului fâșie de coastă a Sloveniei și este cu ușurință printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Slovenia.

Slovenia

Bovec

Cunoscut ca și capitala aventurii din Slovenia, acest mic oraș este încastrat în Valea râului Soca și este o bază fantastică pentru explorarea râului și a tot ceea ce are de oferit.

Mojstrana

Micul sat Mojstrana este unul dintre locurile cele mai frumoase din Slovenia, dar acest lucru se datorează mai puțin satului în sine decât ceea ce se află la doi pași: accesul nemărginit la frumusețea Parcului Național Triglav.

Portoroz

Versiunea mai mare și mai agitată a lui Piran, Portoroz este un oraș stațiune superb de-a lungul coastei Adriatice a Sloveniei și poți face tratamente spa, poți vedea frumusețea marină și te poți bucura de resorturi de lux.

Skofja Loka

Ușor de vizitat într-o excursie de o zi de la Ljubljana, acest oraș de basm este situat chiar de-a lungul râului Sora și supravegheat de pitorescul Castel Skofja Loka, pe care îl poți vizita astăzi.

Slovenia

Lacuri și cascade de vis în Slovenia

Lacul Bled

Cel mai emblematic dintre toate aceste locuri de vizitat în Slovenia cu siguranță își merită reputația.

Frumosul Lac Bled, complet cu Insula Bled în centru, este absolut superb și un loc fantastic de vizitat.

Asigură-te că închiriezi o barcă cu vâsle pentru o după-amiază, vizitează Castelul Bled și caută cele mai bune puncte de belvedere din jurul Lacului Bled în timpul vizitei tale.

Slovenia

Cascadele Savica

Aflate în apropierea Lacului Bohinj, frumoasele Cascade Savica sunt la o scurtă plimbare și sunt o priveliște absolut de neuitat.

Lacul Bohinj

Mai puțin aranjat decât apropiatul Lac Bled, dar la fel de frumos, minunatul Lac Bohinj este o oprire obligatorie în Slovenia – în plus față de înot și alte sporturi nautice, zonele din jurul lacului sunt populare și pentru drumeții lungi și scurte.

Cascada Boka

Această cascadă uimitoare cu mai multe trepte este înconjurată de munți carstici și este incredibil de atrăgătoare. Pentru a vedea Cascada Boka în cea mai bună formă, încearcă să o vizitezi primăvara, când cascada este la intensitate maximă.

Cascada Pericnik

Una dintre cele mai înalte cascade din Slovenia, Cascada Pericnik este absolut frumoasă – și, spre deosebire de multe cascade din Slovenia, poți urca și coborî în jurul ei pentru a o admira din toate unghiurile.

Slovenia

Cheile Vintgar

Apa albastră, frumoasă și strălucitoare a Cheilor Vintgar alături de pereții stâncoși și de plimbările pe care le poți parcurge aici fac din acest loc unul dintre cele mai frumoase din Slovenia.

Scările de lemn se întind pe 1,6 kilometri și merită cu siguranță timpul petrecut pentru a te bucura de Cheile Vintgar din fiecare unghi.

Ce să vizitezi în zona montană din Slovenia

Parcul Național Triglav

Bijuteria coroanei frumuseții naturale a Sloveniei se află în Parcul Național Triglav.

Vârful stâncos al Muntelui Triglav însuși este un simbol național al Sloveniei, iar parcul include unele dintre cele mai bune locuri de vizitat în Slovenia, inclusiv Lacul Bohinj, Lacul Jasna, multe cascade și Vogel, cea mai cunoscută stațiune de schi din Slovenia (și muntele după care a fost numit).

Peșterile Postojna

Cele mai populare peșteri de vizitat în Slovenia, Peșterile Postojna sunt frumoase și fermecătoare, cu tavanuri înalte și formațiuni incredibile. Poți face și o plimbare cu trenul prin peșteri, o atracție lansată pentru prima dată în secolul al XIX-lea!

Slovenia

Valea Râului Soca

Apele albastre strălucitoare ale Râului Soca sunt, fără îndoială, printre cele mai frumoase râuri din lume – iar Valea Râului Soca care o înconjoară este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Slovenia. Poți face o mulțime de activități în aer liber și există multe modalități de a aprecia frumusețea râului, de la rafting pe ape repezi la pescuit sau pur și simplu plimbări pe lângă el.

Slovenia

Peșterile Șkocjan

Cu un râu subteran fascinant care te va face să te simți ca și cum ai coborî într-un tărâm de basm și cu o desemnare UNESCO World Heritage, Peșterile Șkocjan sunt printre cele mai unice locuri de vizitat în Slovenia.

Valea Logar

Supravegheată de vârfurile clare ale Alpilor Juliani și aproape copleșitoare în frumusețea sa naturală, Valea Logar din Slovenia este unul dintre acele locuri în care aerul însuși pare să fie puțin mai clar și mai frumos și merită vizitată în timpul șederii în Slovenia.

Brda

Adesea numită „Toscana Sloveniei”, Brda este o mică dar celebră regiune viticolă care merită vizitată, fiind plină de vinuri delicioase, peisaje superbe și sate încântătoare.

Slovenia

Castelele din Slovenia

Castelul Bled

Așezat înalt deasupra iconicei Lac Bled, Castelul Bled este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat în Slovenia – în mare parte datorită panoramelor absolut fenomenale asupra Lacului Bled și Insulei Bled pe care le poți admira de la castel și din grădinile sale.

Castelul Predjama

Dintre toate aceste locuri frumoase de vizitat în Slovenia, Castelul Predjama poate avea cea mai unică așezare: acest castel din epoca Renascentistă, construit în anii 1500 pe locul unor castele anterioare distruse, este construit direct în gura unei peșteri!

Castelul Rihemberk

Cu un turn care datează din secolul al XIII-lea și care este imaginea desăvârșită a unui castel de basm, și cu o locație impecabilă pe un deal înalt deasupra satului Branik, Castelul Rihemberk (cunoscut și sub numele de Castelul Branik) este un loc fantastic de vizitat în Slovenia.

Slovenia

Castelul Ljubljana

Înălțându-se deasupra orașului Ljubljana în ultimii 900 de ani, Castelul Ljubljana este unul dintre cele mai populare castele de vizitat în Slovenia în prezent și este accesat printr-un funicular care transportă vizitatorii în vârful dealului pe care este situat.

Castelul Zovnek

Menționat pentru prima dată în documente în secolul al XII-lea, Castelul Zovnek (sau mai precis, ruinele sale de astăzi) este unul dintre cele mai vechi castele din Slovenia și se accesează printr-o scurtă drumeție de pe drum.

Dacă ești în căutarea unui loc neconvențional și frumos pentru a-l adăuga pe lista celor mai bune locuri de vizitat în Slovenia, ia în considerare vizitarea Castelului Zovnek.

Cele mai frumoase locuri în Ljubljana

Ljubljana este una dintre cele mai mici capitale din întreaga Europă. Ceea ce poate lipsi în ceea ce privește dimensiunea și statutul, totuși, este compensat din plin de vibrația sa fermecătoare și cool.

Orașul este un loc foarte plăcut pentru a-ți petrece ceva timp și este în mod regulat clasat printre cele mai locuibile orașe de pe continent.

Iată câteva lucruri pe care să nu le ratezi dacă ajungi aici:

Gornji Trg

O parte foarte liniștită și relaxată a orașului vechi, mica piațeta Gornji Trg arată foarte drăguț și fermecător cu pietrele sale de pavele și terasele sale exterioare.

Înconjurată de unele clădiri medievale fantastice, „Piața de sus” găzduiește și Biserica Sf. Florian, care arată puțin obișnuit, construită în 1672.

Cu grădini secrete, baruri de cocktail subterane și o mică galerie de artă de descoperit, alături de o serie de restaurante excelente, acest colț cochet al Ljubljanei are multe surprize pentru tine.

Biserica Franciscană

Aflată în Piața Preseren, Biserica Franciscană a Bunei Vestiri domină cu siguranță împrejurimile sale atât în ceea ce privește mărimea, cât și culoarea și este foarte greu de ratat.

Construită între 1646 și 1660, clădirea mare este acum vopsită într-un roz somon atrăgător și se află la o aruncătură de băț de râul Ljubljanica.

Cu o fațadă minunată în stil baroc sprijinită de două turnuri de clopot așezate mai în spate, biserica este una dintre cele mai importante din oraș și are un interior corespunzător luxos.

Frescele magnifice de pe tavan au fost refăcute în anii 1930 după ce cele anterioare au fost deteriorate într-un cutremur. Deoarece se află atât de aproape de multe alte atracții, merită să treci pe acolo în timp ce explorezi orașul.

Ljubljana

Piața Centrală

Aflată între Podul Dragonului și Podul Măcelarilor de-a lungul râului Ljubljanica, Piața Centrală a orașului este un loc aglomerat și distractiv de vizitat.

Piața în aer liber are o varietate uimitoare de tarabe și standuri diferite de vizitat, cu unele secțiuni care vând fructe și legume, iar altele carne, brânzeturi și prăjituri.

Cu produse de artizanat local și produse artizanale și suveniruri de vânzare, este un loc foarte practic pentru a cumpăra niște suveniruri și este deschis în fiecare zi, cu excepția zilei de duminică.

Pe lângă atmosfera animată, unele tarabe vând și gustări delicioase dacă ai nevoie de energie înainte de a vedea restul lui Ljubljana.

Metelkova

Cândva un cartier general militar atât pentru armata Austro-Ungariei, cât și pentru cea iugoslavă, Centrul Cultural Autonom Metelkova City este acum un loc foarte cool.

Zona este acum plină de baruri și cluburi de noapte, în timp ce artiștii undeground au acoperit fiecare suprafață imaginabilă cu graffiti și picturi murale.

Foarte asemănător în ceea ce privește atât aspectul, cât și vibrația cu Christiania din Copenhaga, Metelkova a fost mult timp o atracție turistică, așa că au apărut și numeroase galerii de artă și magazine.

Cu toate că stilul său de viață alternativ și anarhic nu este pentru toată lumea, Merelkova merită cu siguranță o vizită și găzduiește unele dintre cele mai bune localuri de noapte din oraș.

Ljubljana

Podul Dragonului

Traversând râul Ljublanica, Zmajski Most - sau Podul Dragonului, așa cum este cunoscut în engleză - este cel mai faimos dintre podurile orașului datorită celor patru dragoni fioroși aflați la fiecare capăt al acestuia.

Modelați după stema orașului, micii dragoni par remarcabil de vii și sunt un loc foarte popular pentru a face una sau două fotografii printre turiști.

Cu toate că restul podului nu pare foarte impresionant, construcția sa în 1901 a fost de fapt salutată ca un mare succes datorită noilor realizări tehnice pe care le reprezenta.

Slovenia

A fost unul dintre primele poduri de beton armat din jur. Considerat pe scară largă cel mai frumos pod în stil secesionist vienez, cu siguranță vei trece pe deasupra lui într-un moment sau altul în timpul șederii tale.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO
Comorile ascunse sub o țară iubită de români pentru vacanțe. Atracțiile turistice de care nu ai auzit până acum. GALERIE FOTO

Turcia a fost inima a numeroase imperii ce au lăsat în urmă atracții arheologice ce rivalizează cu minunile sale naturale. Însă nu toate sunt la vedere, deasupra solului.

Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024: Cât costă și cum se plătește

Prețul taxei de pod Fetești-Cernavodă se stabilește în funcție de tipul autovehicului și de numărul de treceri, putând fi achiziționate o trecere, două sau douăzeci de treceri.

Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai
Litoralul se pregătește să prindă din nou viață. Primii turiști au ajuns deja la mare pentru vacanța de 1 Mai

Pentru mulți tineri a început deja vacanța de 1 Mai. Trenuri arhipline au adus la Costinești mii de turiști. Weekendul acesta sunt programate două festivaluri de muzică. Și Vama Veche se va dezmorți curând.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.