Locuri de vizitat în Cipru când mergi în vacanță. Obiective turistice de neratat pe insula cipriotă

Cipru
Shutterstock

Situată la capătul nord-estic al bazinului mediteranean, Cipru este a treia insulă ca mărime din regiune, cu o suprafață de 9.251 de kilometri pătrați.

 Cipru este o națiune insulară situată în estul Mării Mediterane, iar din 1974, țara este împărțită între o zonă controlată de un guvern cipriot, care cuprinde cele două treimi sudice ale insulei, și o treime nordică administrată de ciprioții turci.

Generalități despre Cipru

Cipru este situat la est de Grecia (Kastellorizo), la sud de Turcia, la vest de Siria și la nord de Egipt. Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană.

Din punct de vedere geografic, Cipru aparține Orientului Mijlociu, însă, deoarece Cipru este legat istoric, cultural și economic de Europa și în special de Grecia, este considerat a fi o parte a Occidentului, dar și a Europei.

În prezent, este considerat marginea de sud-est a Uniunii Europene și a întregii Europe.

Citește și
maramures
Crăciun în Maramureș: Colinde, tradiții și magia sărbătorilor pentru turiști. „E frumos”

Locuitorii Ciprului sunt clasificați, în funcție de originea, limba, tradiția culturală și religia lor, într-una dintre cele două comunități prevăzute la articolul 2 din Constituția Republicii Cipru, fie greacă, fie turcă.

Majoritatea rezidenților ciprioți de astăzi, inclusiv cele trei grupuri religioase recunoscute, maroniții, armenii și latinii (catolici), fac parte în proporție de 78% din comunitatea greacă.

În Cipru locuiesc, de asemenea, un număr mare de cetățeni străini, care, la sfârșitul anului 2011, conform recensământului oficial, reprezentau 21,4% din populație.

În 1974, Turcia a invadat Cipru. Ca urmare a invaziei sale și a continuării ocupației ilegale a părții de nord a insulei, 200.000 de ciprioți greci au fost nevoiți să își părăsească locuințele și să se plece ca refugiați în partea de sud a insulei.

În același timp, ciprioții turci și un număr mare de coloniști au fost transferați în partea ocupată a Ciprului, de către Turcia, care s-a declarat ea însăși ilegitimă ca stat independent în 1983 sub denumirea de "Republica Turcă a Ciprului de Nord", care nu a fost recunoscută ca independentă de niciun stat membru al ONU, în afară de Turcia însăși.

Majoritatea locuitorilor din regiunile controlate de Republica Cipru sunt creștin-ortodocși. Conform statisticilor recensământului din 2011, creștinii ortodocși reprezintă 89,1% din populație, urmați de romano-catolici cu 2,9%, protestanți cu 2,0%, musulmani cu 1,8%, budiști cu 1,0%, maroniți cu 0,5%, armeni cu 0,3% și hinduși cu 0,2%.

De asemenea, 0,5% au declarat alte religii, în timp ce 0,6% din populație s-a declarat atee sau chiar fără religie.

În Cipru există și alte comunități mai mici, cum ar fi cea evreiască, protestantă, catolică, maronită și armeană, care aparțin altor doctrine corespunzătoare.

Cipru

Cum ajungi în Cipru din România

În Cipru există două aeroporturi: Aeroportul Internațional Larnaca și Aeroportul Internațional Paphos. Primul operează majoritatea zborurilor comerciale care intră și ies din insulă, iar cel de-al doilea operează în principal zboruri charter (dar nu numai).

Cele mai multe companii aeriene europene operează programe către insulă. Din România există zboruri directe în Larnaca, principalul aeroport. Principala linie aeriene este Cyrpus Airways, dar și altele operează. De la aeroport poți ajunge în Larnaca cu autobuzul sau spre Nicosia, tot cu autobuzul.

Poți ajunge în Cipru și cu vaporul, care are puncte de plecare Grecia – Pireu, Rodos și Ayios Nikolaos, dar și Turcia, Israel sau Egipt.

Navele de croazieră din Marea Mediterană fac escală în portul Limassol. Există legături cu insulele grecești Rodos, Creta și cu portul Pireaus (Atena). Traversarea până la Pireaus durează aproximativ 48 de ore, iar prețurile biletelor depind de sezon.

În Cipru nu există trenuri sau căi ferate, ci doar autobuze.

Cipru

Sfaturi de călătorie în Cipru

În ciuda unei creșteri recente a ratei criminalității, Cipru este încă un loc relativ sigur pentru vizitatori. Nu există prea multe spargeri sau furturi și este puțin probabil să vezi violențe pe străzi.

Alimentarea cu energie electrică pe întreaga insulă este de 230 de volți, furnizată prin intermediul unor prize de 13 amperi, cu trei pini pătrați, ca cele din Anglia. Așadar, vei avea nevoie de adaptoare și, deși acestea sunt disponibile cu ușurință, cel mai bine este să îți iei din România un adaptor sau mai multe.

Majoritatea cetățenilor străini nu au nevoie decât de un pașaport valabil pentru a intra în nordul sau în sudul Ciprului. Nu există restricții privind durata șederii pentru cetățenii UE în sudul țării; în nord, aceștia pot sta până la trei luni, scrie roughguides.

Principala complicație cu care se vor confrunta probabil vizitatorii este dacă vor dori să treacă în sau să iasă din nordul Ciprului ocupat de Turcia. Poziția republicii este în continuare aceea că oricine intră în nord prin ceea ce consideră că sunt porturi sau aeroporturi ilegale sau se cazează în hoteluri din nord care au fost deținute de ciprioți greci ar putea fi sancționat legal, deși în realitate acest lucru este extrem de puțin probabil.

Vizitatorii pot trece dinspre sud spre nordul Ciprului la oricare dintre cele șapte puncte de trecere oficiale.

Dacă se folosește o mașină închiriată în sud, va fi necesară o poliță de asigurare separată pentru nord.

Majoritatea muzeelor regionale din sud sunt deschise în fiecare dimineață din timpul săptămânii, începând cu ora 8.00, iar orele de închidere variază între 14.30 și 17.00.

La sfârșit de săptămână, multe muzee sunt închise, deși unele sunt deschise sâmbăta de la ora 9.00 (de obicei până la ora 15.00).

Cea mai importantă variație este Muzeul Ciprului din Lefkosia, care este deschis duminica de la ora 10.00 la 13.00, dar este închis lunea. Orele de deschidere a muzeelor din nord sunt similare, deși uneori cu ore suplimentare după-amiaza, joia.

Fotografierea este interzisă în zonele militare atât în sudul, cât și în nordul țării, iar acest lucru este strict aplicat.

Multe mănăstiri, biserici și muzee interzic, de asemenea, fotografierea, în parte din cauza naturii intruzive a blițului, dar și pentru că poate afecta picturile, artefactele și țesăturile delicate.

Toaletele publice sunt rare, deși acolo unde există sunt de obicei gratuite și bine întreținute. În rest, cele mai convenabile sunt toaletele din baruri, restaurante, cafenele și hoteluri.

Dacă nu ești client, este politicos cumperi ceva sau să ceri permisiunea și să lași un bacșiș.

Obiective turistice în Larnaca – Cipru 

Cipru

Larnaca se află pe coasta sudică a Ciprului și are plaje frumoase cu palmieri, precum și câteva clădiri istorice. În afară de mre, una dintre cele mai populare atracții din Larnaca este uriașul lac de sare. Acest lac este înconjurat de cartiere frumoase, piețe și peisaje naturale.

Lacul Sărat din Larnaca

Lacul Sărat din Larnaca, situat în partea de sud-vest a orașului, este un loc popular pentru o plimbare pe îndelete și oferă priveliști superbe. Este o rețea complexă de patru lacuri sărate, fiecare cu propriul peisaj unic.

Hala Sultan Tekkesi

Hala Sultan Tekke este o moschee istorică de referință din Larnaca, Cipru, care este, de asemenea, considerată a fi unul dintre cele mai sfinte locuri pentru musulmani din lume. Moscheea a fost construită în 1787 și restaurată în 1816 și este înconjurată de o grădină. Locul este o destinație importantă de pelerinaj pentru musulmanii ciprioți turci, precum și pentru alți musulmani din întreaga lume.

Biserica Sfântul Lazăr

Biserica Sfântul Lazăr este un exemplu uimitor de arhitectură bizantină și conține câteva icoane ortodoxe frumoase. De asemenea, este importantă din punct de vedere istoric, datând din secolul al IX-lea d.Hr.

Apeductul Kamares

Apeductul Kamares este un pod de apă important din punct de vedere istoric, care a fost construit în 1750 și a continuat să fie operațional până în 1939. Apeductul este una dintre principalele surse de apă din Cipru, iar o vizită aici oferă o priveliște impresionantă, scrie wanderlog.

Cipru

Finikoudes

Plaja Finikoudes este o destinație turistică populară în Larnaca, Cipru. Găsești apă curată, cristalină și este mărginită de palmieri. În apropierea plajei există promenade care oferă priveliști ale portului. Orașul Larnaca se află în apropiere, cu multe facilități disponibile, cum ar fi restaurante și magazine.

Muzeul medical Kyriazis

Muzeul Medical Kyriazis din Larnaca prezintă istoria și practicile medicinei cipriote din Evul Mediu și din perioada otomană. Printre punctele de atracție se numără cărți vechi, mobilier farmaceutic, instrumente chirurgicale și chiar un aparat cu raze X din acea perioadă. Vizitatorii ar trebui să aloce aproximativ o oră pentru explorare.

Situl arheologic de la Kition

Ruinele anticului Kition oferă o privire fascinantă asupra istoriei și culturii grecilor din Cipru. Orașul a fost construit în secolul al XIII-lea î.Hr. și, la apogeu, a fost unul dintre cele mai importante porturi din Cipru. Astăzi, doar câteva ziduri ruinate și piese de arhitectură împrăștiate au rămas ca o amintire a acestui oraș antic.

Cipru

Unde să mergi la mare în Cipru 

Multe dintre plajele din Cipru au o istorie lungă și interesată. În mod oficial, există 160 de plaje în Cipru - dintre care 69 sunt „premiate” cu Steagul Albastru - dar acestea sunt doar așa-numitele opțiuni "organizate" cu facilități pentru vizitatori.

Dincolo de acestea, vei descoperi rezervații sălbatice și golfuri nevizitate.

Plaja Konnos, Ayia Napa

În ciuda apropierii sale de scena petrecerilor din Ayia Napa, Golful Konnos și plaja sa omonimă nu sunt pline de DJ, ci de ciprioți locali. Golful protejează apa de orice val semnificativ, ceea ce îl face un loc ideal pentru înot atât pentru copii, cât și pentru adulți, în timp ce superbul Parc Național Cape Greco se află la scurtă distanță.

Plaja Nissi, Ayia Napa

Probabil cea mai faimoasă plajă din Cipru, Nissi are câte puțin din toate: sporturi nautice din belșug, un golf impresionant și mai multe baruri. Această plajă cu steag albastru este încadrată de mai multe hoteluri și are DJ -uri la tot pasul care cântă pe tot parcursul lunilor de vară.

Cipru

Plaja Lara, Paphos

Aflat chiar la sud de sălbatica peninsulă Akamas, în vestul extrem al Ciprului, Lara Bay este de o frumusețe rară. Broaștele țestoase vin aici să își facă cuibul în fiecare an. Pentru a proteja acești vizitatori speciali, nu există facilități, nici măcar poteci care să ducă în golf. În schimb, se recomandă un 4×4, precum și verificarea cu grupurile locale de conservare pentru a te asigura că nu deranjezi, scrie TheTimes.

Cipru

Plaja Makronissos, Ayia Napa

Plaja Makronissos are șezlonguri și cafenele chiar în spatele nisipului său auriu, dar așezarea în vârful unei peninsule în formă de coadă de pește este, de asemenea, o șansă de a vizita morminte antice, despre care se crede că au cel puțin 2.000 de ani vechime.

Fig Tree Bay, Protaras

Considerată una dintre cele mai curate plaje din Cipru, Fig Tree Bay, orientată spre est, are ape turcoaz limpezi și condiții optime de înot. Sunt disponibile șezlonguri și băuturi răcoritoare, iar la plajă există și o mică insuliță la care se ajunge vâsșomd. În 2010, lucrările de stabilizare a plajei au scos la iveală din greșeală un mormânt din perioada elenistică a insulei.

Porto Pomos, Pomos

Porto Pomos oferă pietricele și multă liniște. Situată aproape de granița cu Ciprul de Nord, în nord-vest, această porțiune pare că ar putea fi într-o țară cu totul diferită.

Cipru

Cipru de Nord – obiective turistice

Ciprul de Nord acoperă aproximativ o treime din insula Cipru, dar primește mult mai puțini vizitatori decât partea de sud a insulei. Există o mulțime de locuri minunate de vizitat în Ciprul de Nord.

MănăstireaBellapais

Mănăstirea Bellapais este o vizită obligatorie în nordul Ciprului. Aceasta este într-un oraș mic, nu departe de Girne.

Girne

Girne este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în nordul Ciprului.  Acest oraș are un amestec real de viață locală și zone turistice. Străzile principale sunt mărginite de cafenele, magazine și magazine de kebab. Străzi înguste șerpuiesc în josul dealului spre port, unde se află restaurantele mai turistice. Malul mării este un loc minunat pentru o plimbare și se termină la castelul Girne, care merită, de asemenea, o vizită.

Cipru

Famgusta

Famagusta o oprire obligatorie în excursia ta în nordul Ciprului.

Este un orășel superb în care te poți plimba. Famagusta are multe obiective turistice și ruine de văzut în timp ce te plimbi prin orașul vechi cu ziduri. Vizitează Moscheea Lala Mustafa Pașa, care a fost inițial o biserică căreia i-au fost dărâmate turlele și adăugate minarete.

Castelul Kantara

Zona de aici este mult mai frumoasă, departe de marile hoteluri și stațiuni aflate mai jos pe coastă. Castelul Kantara oferă priveliști magnifice ale insulei.

Cipru

Castelul Buffovento

Dacă ești dispus să ajungi până aici, tot efortul îți va fi răsplăti. Priveliștile de pe drum sunt uimitoare. Totuși, vei avea nevoie de o mașină ca să ajungi aici.

Locuri de vizitat în Paphos – Cipru 

Pentru majoritatea oamenilor, Paphos este un loc preferat pentru vacanțele pe litoral. Pe lângă plaje, această stațiune de la malul mării găzduiește o sumedenie de atracții turistice istorice importante care au contribuit la desemnarea lui Paphos drept Capitală Europeană a Culturii în 2017.

Mozaicurile Casei lui Dionisos

Pavajul de mozaic de la Casa lui Dionisos și casele de mozaic din jur sunt printre cele mai frumoase care pot fi găsite în Marea Mediterană și se numără printre atracțiile turistice de top din Cipru. Ele fac parte din situl arheologic mai mare din Paphos, care se întinde pe partea de vest a portului și care este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cipru

Descoperite accidental de către un fermier care își ara câmpurile, lucrările de artă mozaicată de aici sunt excelent conservate, reprezentând scene din mitologia greacă, folosind culori naturale vibrante din calcar.

Chiar vizavi de Casa lui Dionysos se află Casa lui Aion, unde încă mai există cinci scene de mozaic de o calitate superbă.

Ruinele sitului arheologic din Paphos

Deși mozaicurile Casei lui Dionisos din interiorul sitului arheologic Paphos sunt cele mai populare atracții istorice de vizitat în cadrul ruinelor, situl conține rămășițe ale Odeon, ale Agora și ale Asklepion din perioada romană a orașului.

Odeonul (un mic teatru) este folosit și astăzi pentru festivalurile de muzică de vară și are 12 rânduri de scaune.

Cipru

În față se află curtea mare (95 de metri pătrați) a Agora, care a funcționat ca o piață romană, fiind vizibile doar fundațiile și părți ale coloanelor.

În apropiere se află rămășițele fărâmițate ale zidurilor orașului antic.

Mormintele regilor

Cipru

O scurtă plimbare de doi kilometri în afara orașului te duce la camerele sculptate în stâncă ale Mormintelor Regilor. Aceste morminte subterane impresionante datează din secolul al IV-lea î.Hr. și sunt sculptate în stâncă solidă, unele decorate cu piloni dorici și toate având o influență egipteană distinctă.

Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO a fost un loc de înmormântare pentru vechiul Paphos în timpul perioadelor greacă și romană și, probabil, a fost folosit pentru oficiali de rang înalt sau membri ai societății din acele epoci.

Există șapte morminte de explorat aici, dar, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, îndreaptă-te spre mormântul numărul trei, care conține cele mai interesante elemente arhitecturale, cu o multitudine de coloane care îi înconjoară atriumul.

Bazilica Chrysopolitissa și Stâlpul Sfântului Pavel

Cipru

Această ruină vastă a fost cândva cea mai mare bazilică bizantină din Paphos, iar coloanele împrăștiate și rămășițele mozaicurilor frumoase de odinioară sunt o mărturie a măreției sale de mult apuse.

Probabil că datează din secolul al IV-lea - la apogeul puterii bizantine în Cipru - și a fost distrusă în anul 653 d.Hr. în timpul raidurilor arabe pe insulă.

La capătul estic al sitului se află biserica Ayia Kyriaki, care este folosită și astăzi pentru slujbe catolice și anglicane.

Fortul Paphos

Deși este mic, Fortul Paphos este unul dintre cele mai ușor de recunoscut obiective turistice din Paphos.

Construit în 1592 de otomani, este amplasat peste un castel medieval anterior construit de lusignani, care, la rândul său, a fost construit peste un fort bizantin anterior.

Se intră prin traversarea unui pod micuț peste un șanț. Poziția sa privilegiată, cu vedere spre port, a făcut din el o excelentă linie de apărare pentru oraș. Acesta este locul numărul unu din oraș pentru priveliștile panoramice asupra Mediteranei.

Cipru

Cum sunt prețurile în Cipru

Mulți vizitatori în Cipru au plătit în avans aproape totul înainte de a ajunge - zboruri, cazare, închiriere de mașini, excursii, chiar și, în multe cazuri, mese. Pentru călătorii independenți, ar trebui să se descurce cu 75 de euro pe zi (deși 100 de euro este mai realist) în timpul sezonului de vârf.

Depinde, desigur, de activitățile pe care le faci și de modul în care alegi să te deplasezi. Costurile tipice ar putea include micul dejun 4-6 euro; prânzul: în jur de 12-15 euro; cina: 22 euro; un bilet de autobuz 1,50 euro; un pahar de bere 5 euro; un bilet de cinema 7 euro; un bilet de teatru/concert 25-35 euro, potrivit budgetyourtrip.com.

TVA și taxele locale sunt incluse. În nord, costurile sunt mai mici pentru bunurile importate din Turcia și mai mari pentru bunurile importate din restul lumii.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Crăciun în Maramureș: Colinde, tradiții și magia sărbătorilor pentru turiști. „E frumos”
Crăciun în Maramureș: Colinde, tradiții și magia sărbătorilor pentru turiști. „E frumos”

Zi de poveste în Maramureșul istoric cu sate și biserici frumoase. Turiștii au petrecut la mesele pline, iar unii au fost și la slujba de Crăciun.

Crăciunul la munte. Care este cea mai ieftină distracție de pe pârtii. „Vremea este foarte bună. Zăpadă este din plin”
Crăciunul la munte. Care este cea mai ieftină distracție de pe pârtii. „Vremea este foarte bună. Zăpadă este din plin”

La munte, prima zi de Crăciun a început la schi ori la săniuș. A nins ore bune, iar familiile și prietenii au vrut să stea cât mai mult afară la zăpadă.

Sărbători de neuitat în Bucovina. Distracție la munte, colinde și bucate tradiționale
Sărbători de neuitat în Bucovina. Distracție la munte, colinde și bucate tradiționale

Turiștii care au ajuns în Bucovina au dansat în mijlocul naturii și s-au plimbat cu snowmobilul printre brazii îngreunați de zăpadă.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.