Orașul din Europa care are propria monedă, steag și armată. Aici sunt păstrate mari secrete ale lumii

Vatican
Shutterstock

Aflat în interiorul Romei, Vaticanul este un stat suveran și cea mai mică țară din lume. În interiorul orașului se găsesc unele dintre cele mai importante puncte de referință culturale și religioase din lume.

Singura țară din lume desemnată ca sit UNESCO din patrimoniul mondial, Vaticanul este o destinație turistică populară. Răspândit pe doar 44 de hectare, cu 600 de locuitori, atracțiile din Vatican au cel mai ridicat raport de turiști la rezidenți din lume.

Istoria Vaticanului

Istoria Vaticanului, ca sediu al Bisericii Catolice, a început cu construirea unei bazilici peste mormântul Sfântului Petru din Roma, în secolul al IV-lea d.Hr.

Zona s-a dezvoltat într-un popular loc de pelerinaj și district comercial, deși a fost abandonată după mutarea curții papale în Franța în 1309. După întoarcerea Bisericii în 1377, au fost construite în interiorul limitelor orașului monumente celebre precum Palatul Apostolic, Capela Sixtină și noua Basilică Sfântul Petru.

Statul Vatican a fost stabilit în forma sa actuală ca o națiune suverană prin semnarea Pactelor Laterane în 1929.

Citește și
SUV
Orașul din Europa care organizează referendum pentru triplarea parcării SUV-urilor: 18 euro pe oră
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Zona de pe malul vestic al râului Tiber care cuprinde Vaticanul era odată o regiune mlăștinoasă cunoscută sub numele de Ager Vaticanus.

În timpul primilor ani ai Imperiului Roman, aceasta a devenit o regiune administrativă populată de vile scumpe, precum și un circ construit în grădinile mamei împăratului Caligula.

Vatican

După ce mare parte din Roma a fost distrusă într-un incendiu în anul 64 d.Hr., împăratul Nero l-a executat pe Sfântul Petru și pe alți creștini la baza Dealului Vaticanului, unde au fost îngropați într-o necropolă.

Adoptând creștinismul prin Edictul de la Milano în anul 313, împăratul Constantin I a început construirea unei biserici peste mormântul Sfântului Petru în anul 324.

Basilica Sfântul Petru a devenit un centru spiritual pentru pelerinii creștini, ducând la dezvoltarea locuințelor pentru clerici și la formarea unei piețe care a devenit districtul comercial prosper al Borgo, scrie history.com.

După un atac al piraților saraceni care a deteriorat St. Peter în anul 846, Papa Leon al IV-lea a ordonat construirea unui zid pentru a proteja sfânta bazilică și teritoriile sale asociate.

Finalizat în anul 852, zidul a închis ceea ce a fost inaugurat ca orașul Leonin, o zonă care acoperea teritoriul actual al Vaticanului și districtul Borgo.

Zidurile au fost extinse și modificate continuu până în timpul pontificatului Papei Urban al VIII-lea în anii 1640.

Deși pontiful trăia tradițional la apropiatul Palat Lateran, Papa Symmachus a construit o reședință adiacentă la St. Peter în secolul al VI-lea.

Aceasta a fost extinsă sute de ani mai târziu de Eugene al III-lea și Innocent al III-lea, iar în 1277 a fost asamblată o pasarelă acoperită lungă pentru a lega structura de Castel Sant'Angelo.

Cu toate acestea, toate clădirile au fost abandonate odată cu mutarea curții papale la Avignon, Franța, în 1309, și în decursul următorului jumătate de secol orașul a căzut în ruină.

Odată cu întoarcerea Bisericii Catolice în 1377, clerul a căutat să readucă strălucirea orașului înconjurat de ziduri.

Nicholas al V-lea, în jurul anului 1450, a început construcția Palatului Apostolic, care avea să devină în cele din urmă locuința permanentă a succesorilor săi, iar colecția sa de cărți a devenit fundamentul Bibliotecii Vaticanului.

În anii 1470, Sixtus al IV-lea a început lucrările la faimoasa Capelă Sixtină, cu fresce create de asemenea artiști de renume din perioada Renașterii ca Botticelli și Perugino.

Vatican

Schimbări semnificative în oraș au avut loc după ce Iulius al II-lea a devenit papă în 1503. Iulius l-a însărcinat pe Michelangelo să picteze tavanul Capelei Sixtine în 1508 și l-a ales pe arhitectul Donato Bramante să proiecteze Curtea Belvedere.

Pontiful a hotărât, de asemenea, să demoleze vechea Basilică Sfântul Petru, construind în locul ei una nouă, cu ajutorul lui Bramante.

Moartea lui Iulius în 1513 și a lui Bramante în anul următor au dus la un dispută care a durat decenii cu privire la cum să continue proiectul, până când Michelangelo a încheiat impasul în 1547, alegând să urmeze designul original al lui Bramante.

Giacomo della Porta a finalizat celebrul dom al St. Peter în 1590, iar lucrările la structura grandioasă au fost în cele din urmă finalizate în 1626.

Muzeele Vaticanului au luat naștere din colecția de sculpturi a lui Iulius al II-lea, prima lor galerie fiind deschisă publicului de Papa Clement al XIV-lea în 1773 și extinsă de Papa Pius al VI-lea.

Papii ulterior au continuat să întărească colecțiile renumite de-a lungul anilor, cu Muzeul Egiptean Gregorian, Muzeul Etnologic și Colectia de Artă Religioasă Modernă și Contemporană printre adăugiri.

Papii au deținut tradițional puterea asupra teritoriilor regionale cunoscute sub numele de Statele Papale până în 1870, când guvernul italian unificat a revendicat practic întregul teritoriu în afara zidurilor orașului.

A urmat o confruntare între biserică și guvernul laic pentru următoarele 60 de ani, până când s-a ajuns la un acord prin Pactele Laterane în februarie 1929.

Semnate de Benito Mussolini în numele regelui Victor Emmanuel al III-lea, aceste pacte au stabilit Vaticanul ca entitate suverană distinctă de Sfântul Scaun și au acordat bisericii 92 de milioane de dolari ca compensație pentru pierderea Statelor Papale.

Vaticanul rămâne locuința papei și a Curiei Romane, precum și centrul spiritual pentru aproximativ 1,2 miliarde de credincioși ai Bisericii Catolice.

Cel mai mic stat independent din lume, acoperă 0.44 km². Împreună cu clădirile și grădinile sale seculare, Vaticanul are propriul sistem bancar și de telefonie, oficiu poștal, farmacie, ziar și stații de radio și televiziune.

Cetățenii săi, numărând 600, includ membrii Gărzii Elvețiene, o echipă de securitate însărcinată cu protejarea papei încă din 1506.

Vatican

Ce să vizitezi în Vatican

Grădinile Vaticanului

Grădinile Vaticanului sunt o serie de grădini și parcuri care acoperă aproape jumătate din stat. Răspândite pe 23 de hectare, grădinile includ fortificații medievale, monumente și clădiri din secolul al IX-lea până în prezent.

Vei vedea fântâni opulente, căi întortocheate incredibile, flori colorate vibrant și stejari magnifici. Vei vedea, de asemenea, sculpturi uimitoare și grote artificiale dedicate Fecioarei Maria.

Vatican

Necropola Vaticanului

Cunoscută și sub numele de Vatican Scavi, Necropola Vaticanului se află sub Bazilica Sfântul Petru.

Necropola, un cimitir roman cu morminte elaborate, a fost excavată între anii 1940-49, sub ordinele Papei Pius al XII-lea, pentru a găsi locul de înmormântare al Sfântului Petru.

Necropola din secolul I are coridoare în care au mers odată primii creștini, iar tu poți face același lucru.

Vei vedea cel puțin cincisprezece mausolee. Mausoleele găzduiesc de obicei morminte, iar cele pe care le vezi sunt ornamentate și frumoase, indicând faptul că cei înmormântați aici erau de înaltă clasă socială.

Sfântul Petru a fost unul dintre cei doisprezece discipoli ai lui Isus și este cunoscut ca primul episcop al Romei. Se crede că a fost crucificat sub domnia lui Nero și a fost crucificat faimos cu capul în jos, deoarece nu se considera vrednic să fie crucificat în același mod ca Isus.

Astăzi, rămășițele sale se află sub Bazilica Sfântul Petru, în cadrul Necropolei Vaticanului.

Vatican

Camerele lui Raphael

Camerele lui Raphael, sau Stanze di Rafaello, au făcut parte din etajul al doilea al Palatului Pontifical.

Camerele, inițial destinate să fie o suită de apartamente pentru Papa Julius al II-lea, au fost pictate de Raphael și atelierul său.

Există patru "camere" în cadrul apartamentului: Camera lui Constantin, Camera lui Heliodorus, Camera Segnatura și Camera Focului din Borgo.

Camera lui Constantin era destinată să fie folosită pentru recepții și ceremonii oficiale. Camera lui Heliodorus era inițial folosită pentru audiențele private ale Papei. Cele patru scene din Vechiul Testament de pe tavan au fost realizate de Raphael.

Camera Segnatura era folosită de pontif, având unele dintre cele mai faimoase fresce ale lui Raphael. Camera Focului din Borgo era folosită pentru întâlnirile celui mai înalt tribunal al Sfântului Scaun.

Vatican

Muzeele Vaticanului

Vizitate de peste 6 milioane de persoane în fiecare an, Muzeele Vaticanului constau în 54 de galerii și au una dintre cele mai mari colecții de artă renascentistă și medievală din lume.

Muzeele adăpostesc numeroase sculpturi clasice și picturi de către marii artiști ai Renașterii, precum Raphael, Caravaggio, Michelangelo și Bernini.

Sălile și galeriile celebre din Muzeele Vaticanului includ Camerele lui Raphael, Galeria Hartilor, Sala Rotunda și Galeria Statuilor și Sala Busturilor.

Capela Sixtină

Una dintre cele mai importante atracții din Vatican, Capela Sixtină este un monument pe care fiecare trebuie să-l viziteze măcar o dată în viață.

Părțile sale de pereți și tavan sunt acoperite cu unele dintre cele mai opulente fresce produse vreodată. Tavanul Capelei Sixtine, acoperind peste 800 de metri pătrați, este deosebit de faimos.

Pictat de Michelangelo într-un interval de 4 ani, frescele Capelei Sixtine sunt considerate a fi un pilon al artei Renașterii înalte.

Capela conține și unele dintre cele mai remarcabile opere de artă, precum Creația lui Adam de Michelangelo și Ispitirea lui Hristos de Botticelli.

Dar capela nu este doar de importanță artistică. Încorporată în sfântul oraș Vatican, servește un scop distinct - este locul unde are loc conclavul papal, procesul prin care este selectat un noul papă.

Vatican

Bazilica Sfântul Petru

Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare bazilică a creștinismului și un exemplu remarcabil de arhitectură renascentistă.

Proiectată în principal de Bramante, Bernini, Michelangelo și Maderno, această biserică este cea mai de top atracție pentru cei care vizitează Roma.

În afara faptului că este un centru religios, Bazilica Sfântul Petru găzduiește, de asemenea, numeroase opere de artă din perioada Renașterii.

Vatican

Unele dintre cele mai populare opere de artă din bazilică sunt sculptura La Pietà a lui Michelangelo, Baldachinul lui Bernini și statuia Sfântului Petru. Cupola sa principală este o piesă uimitoare de arhitectură, care domină peisajul orașului.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Imagini de vis cu una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Unde se află și cum arată
Imagini de vis cu una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Unde se află și cum arată

Una dintre cele mai frumoase plaje din Europa este la mică distanță de orașul Marsilia, iar revista „Lonely Planet” a clasat-o în top 5.

Orașul din Europa care organizează referendum pentru triplarea parcării SUV-urilor: 18 euro pe oră
Orașul din Europa care organizează referendum pentru triplarea parcării SUV-urilor: 18 euro pe oră

Un referendum pentru SUV-uri este organizat duminică la Paris, pe tema triplării tarifelor de staționare la această categorie de autovehicule.

Orașul din România în care se trăiește mai bine decât în marile capitale europene. Este pe 10 în topul UE al calității vieții
Orașul din România în care se trăiește mai bine decât în marile capitale europene. Este pe 10 în topul UE al calității vieții

Cluj-Napoca ocupă poziţia a 10-a în topul celor mai bune oraşe din Europa în privinţa calităţii vieţii, care este condus de oraşul elveţian Zurich, potrivit unui raport realizat de Uniunea Europeană.

Orașul din România în care locuitorii trăiesc cel mai bine. Este în top 10 în Europa
Orașul din România în care locuitorii trăiesc cel mai bine. Este în top 10 în Europa

Cluj-Napoca figurează în topul orașelor în care locuitorii trăiesc cel mai bine. Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, orașul a înregistrat o creștere însemnată în privința calității vieții.  

Orașul din Europa unde este interzisă plimbarea câinilor în parcuri. Cel mai aproape loc, la o oră distanță
Orașul din Europa unde este interzisă plimbarea câinilor în parcuri. Cel mai aproape loc, la o oră distanță

Este interzis plimbatul câinilor în parcuri într-un oraș din Marea Britanie, localitatea Callington fiind declarată „cea mai neprietenoasă” cu patrupedele din întregul Regat.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.