Obiective turistice în Elveția. Locuri de vizitat și ce să faci într-o vacanță în Elveția vara și iarna
Elveția o țară mică, fără ieșire la mare, dar care impresionează prin vârfurile acoperite de zăpadă, ghețari, cascade, pajiști fermecătoare și sate pitorești.
Elveția este o țară muntoasă fără ieșire la mare, situată în Europa central-sudică, care se învecinează cu Austria, Franța, Germania, Italia și Liechtenstein. Cu o suprafață de 41.285 km pătrați, țara este doar puțin mai mică decât Olanda.
Elveția are o populație de puțin sub 8,7 milioane de locuitori (în 2020); capitala este Berna, iar cel mai mare oraș este Zürich. Limbile vorbite sunt germana, franceza și italiana, vorbite în mod tradițional în diferitele regiuni (cantoane) ale țării. Potrivit Raportului mondial al fericirii 2021, Confederația Elvețiană este oficial a treia cea mai fericită națiune de pe Pământ, după Finlanda și Danemarca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Elveția folosește francul elvețian (CHF) ca monedă.
Turismul din Elveția
Elveția a înregistrat un total de patru milioane de turiști în 2021, ocupând locul 28 în lume în termeni absoluți. Punând numărul de turiști în raport cu populația, Elveția are 0,50 turiști pe cap de locuitor, ceea ce o clasează pe locul 6, conform worlddata.info.
În 2021, Elveția a generat aproximativ 12,13 miliarde de dolari americani numai în sectorul turismului. Acest lucru corespunde cu 1,5 la sută din produsul său intern brut și cu aproximativ 11 la sută din toate încasările din turismul internațional din Europa de Vest.
Cel mai popular oraș din Elveția pentru turiștii internaționali este Zurich. În 2021, acesta a ajuns pe locul 19 în topul celor mai populare orașe din lume.
În medie, fiecare dintre turiștii sosiți în 2021 a cheltuit aproximativ 2.623 de dolari americani. În schimb, locuitorii Elveției cheltuiesc doar în jur de 1.912 dolari pe an atunci când ei înșiși își petrec vacanțele în străinătate.
Cum ajungi în Elveția din România
Swiss International Airlines, care este compania aeriană națională a Elveției, o conectează cu peste 73 de destinații din întreaga lume, iar zborul este cea mai bună modalitate de a ajunge în Elveția.
Există aeroporturi internaționale la Zurich, Basel și Geneva. În plus, există aeroporturi și în Berna și Lugano.
Este recomandat să zbori fie la Paris, fie la Milano și apoi să zbori spre oricare dintre aeroporturile elvețiene majore, în cazul în care nu găsești un zbor direct. Totuși, din România există zboruri directe spre mai multe destinații din Elveția.
Serviciul feroviar este excelent. Elveția este extrem de bine conectată, cu trenuri care sosesc din toată Europa.
Este una dintre cele mai centrale țări din Europa, ceea ce înseamnă o rețea excelentă de linii de cale ferată.
Cea mai bună rută este prin Franța, cu trenul de mare viteză franco-elvețian spre Elveția. Există, de asemenea, trenuri din oră în oră spre și dinspre Milano, în Italia.
În plus, există și trenul orar ICE (InterCity-Express) de la Karlsruhe, Mannheim și Frankfurt din Germania către Zurich, scrie tripcrafters.
Acestea sunt trenuri germane de mare viteză. Pentru cei care vin din Hamburg, Veneția, Viena, Praga, Belgrad, Paris, Berlin, Roma, Amsterdam și Barcelona, există trenuri de noapte spre orașe elvețiene precum Basel, Geneva și Zurich. Aceste trenuri sunt marcate fie CityNightLine (simbol: CNL), fie EuroNight (simbol: EN).
Controalele de pașapoarte sunt destul de frecvente la principalele posturi de frontieră UE/Elveția.
Principalele aeroporturi din Elveția
În această țară există 11 aeroporturi comerciale, dintre care 7 sunt aeroporturi internaționale. Iată cele 5 aeroporturi principale disponibile în Elveția.
Aeroportul din Zurich (ZRH)
Aeroportul din Zurich este cel mai mare aeroport din Elveția, cu două terminale de pasageri pentru zboruri interne și internaționale.
Aeroportul se află la 13 kilometri nord de centrul orașului Zurich și deservește zona metropolitană Zurich. Acest aeroport este, de asemenea, principalul hub pentru Swiss International Air Lines.
Cele mai importante companii aeriene:
Singapore Airlines
Swiss International Air Lines
Edelweiss Air
British Airways
Cathay Pacific
Aeroportul Basel BSL
Aeroportul Basel, cunoscut și sub numele de EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg, este un aeroport internațional administrat în comun de Franța și Elveția.
Aeroportul este situat la 3,5 kilometri nord-vest de Basel și la 20 de kilometri de Mulhouse, în Franța. În prezent, Aeroportul Basel este baza pentru EasyJet Elveția.
Există un singur terminal care se adresează atât pasagerilor interni, cât și celor internaționali.
Pasagerii și vizitatorii pot descărca aplicația mobilă EuroAirport pentru zboruri și alte informații legate de aeroport.
Principalele companii aeriene:
EasyJet
KLM
Ryanair
Turkish Airlines
Wizz Air
Aeroportul din Geneva (GVA)
Aeroportul din Geneva, denumit și Aeroportul Cointrin, a fost înființat încă din 1920.
Aeroportul deservește zona Grand Geneva și este situat la numai 4 kilometri de centrul orașului.
Există două terminale de pasageri care se adresează pasagerilor interni și internaționali. Acest aeroport este, de asemenea, hub-ul pentru Swiss International Air Lines și EasyJet Elveția.
Principalele companii aeriene:
British Airways
EasyJet
Emirates
Etihad Airways
Qatar Airways
Aeroportul Berna (BRN)
Aeroportul din Berna este situat în apropiere de Belp și se numește Aerodromul Regional Bern-Belp.
Aeroportul funcționează într-un singur terminal și oferă zboruri regulate și sezoniere către anumite orașe metropolitane europene și destinații de agrement.
De asemenea, Aeroportul Berna are servicii charter și găzduiește școli de zbor. Vizitatorii pot experimenta, de asemenea, un tur al aeroportului timp de 1,5 ore, cu taxe cuprinse între 150 și 300 CHF per grup, în funcție de mărimea grupului.
Principalele companii aeriene:
Helvetic Airways
Lubeck Air
Top 10 orașe turistice din Elveția
Elveția este minunată și multe dintre orașele sale se află în mijlocul unor peisaje spectaculoase. Castelele și bisericile se înalță impunătoare deasupra acoperișurilor roșii ale clădirilor, în timp ce străzile vechi pietruite te conduc spre și mai multe obiective turistice magnifice.
Thun
Întins pe malurile râului Aare, Thun este înconjurat de munți și arată ca un oraș elvețian arhetipal. Cu un castel care domină orașul, clădiri vechi care se înșiră pe malul râului și cafenele de-a lungul malului, Thun este un loc fermecător pentru a te plimba. Orașul are o anumită energie, iar pe străzile sale sunt presărate magazine artizanale unice.
Bellinzona
Cu trei fortărețe medievale care se află în jurul acestui oraș și cu frumoasa sa locație în punctul în care se unesc mai multe văi, este oarecum surprinzător faptul că Bellinzona primește relativ puțini vizitatori.
Găsești aici biserici renascentiste, cafenele și clopotnițe care bat - toate acestea conferă orașului Bellinzona un aer fermecător. Condusă cândva de italieni, cultura elvețiană și cea italiană se îmbină în această încântătoare bijuterie ascunsă.
St. Gallen
Cufundate în istorie, străzile vechi ale orașului St. Gallen sunt perfecte pentru ca pasionații de istorie să se delecteze cu ele. Piețele sale pitorești și micile alei pietruite își croiesc drum prin partea veche a orașului, până când dai brusc peste catedrala impresionantă care se înalță deasupra ta.
Principala atracție este frumoasa bibliotecă barocă aflată în abație, care conține un număr mare de cărți datând din perioada medievală. Un loc cultivat de învățătură, St. Gallen este așezat printre dealuri verzi și rătăcitoare, în timp ce munții pot fi văzuți în depărtare.
Lugano
Situat în partea vorbitoare de limbă italiană a Elveției, Lugano se află pe malul lacului Lugano și este înconjurat de munți. Pe lângă decorul său pitoresc, Lugano este un loc șic și strălucitor de vizitat, datorită buticurilor, restaurantelor și barurilor sale de lux.
Străzile sale pietruite șerpuiesc departe de inima orașului, în Piazza della Riforma, iar pe malul apei există câteva promenade minunate care oferă priveliști fantastice asupra lacului. Cu o catedrală frumoasă, un mare muzeu de artă modernă și posibilități de drumeții în munții din apropiere, Lugano are tot ce îi trebuie pentru a fi o destinație de vis.
Lausanne
Lausanne este oraș distractiv în care să petreci ceva timp. Orașul are o atmosferă optimistă și tinerească datorită studenților de aici și este un loc minunat pentru a ieși în oraș datorită vieții de noapte pline.
Mai mult decât un simplu oraș universitar, Lausanne este frumos situat pe dealurile cu vedere spre Lacul Geneva, scrie touropia.
Geneva
Al doilea oraș ca mărime din țară este un loc bogat și cosmopolit, care oferă cu siguranță o senzație de lux. Sediul a numeroase organizații internaționale, cum ar fi ONU și Banca Mondială, există o opulență și strălucire pe străzile sale.
Aflat pe malul lacului Geneva, orașul are o multitudine de hoteluri scumpe, buticuri și restaurante din care vizitatorii pot alege, deși, desigur, Geneva are și o altă latură. Mergi în cartiere precum Les Grottes și Quartier des Paquis și vei găsi baruri cu multă ambianță și energie - o lume departe de coridoarele sufocante ale ONU.
Basel
Situat pe malurile Rinului, locația strategică a orașului Basel, chiar la granița dintre Franța și Germania, a făcut ca bogăția să se acumuleze în oraș, pe măsură ce comerțul creștea. În consecință, are o multitudine de clădiri vechi și frumoase și există o vibrație de bogăție în acest loc. Există, de asemenea, câteva muzee și galerii superbe.
Deși nu este la fel de pitoresc ca Berna, Basel are totuși un centru vechi încântător care merită vizitat, precum și o arhitectură excelentă, atât veche, cât și nouă, situată în jurul granițelor sale.
Berna
Capitala Elveției este un loc de vis. Plimbându-te pe străzile întortocheate și pietruite ale centrului vechi, vei trece pe lângă fântâni și clopotnițe intercalate printre numeroasele clădiri vechi. Multe edificii datează de peste cinci sute de ani, de când Berna a fost reconstruită în urma unui incendiu - designul și arhitectura coerentă este în parte ceea ce face ca orașul să fie atât de impresionant.
În Berna există peste șase kilometri de arcade acoperite, ceea ce îi conferă un aer distinctiv, iar acestea găzduiesc o serie de baruri, restaurante și magazine excelente. Orașul are, de asemenea, o mulțime de muzee bune care merită vizitate.
Lucerna
Acest oraș frumos este absolut superb de vizitat, datorită munților din jur și a lacului strălucitor care îl mărginește. Există o mulțime de priveliști minunate și, pe lângă peisajele perfecte, Lucerna are un cartier medieval încântător care nu face decât să adauge un plus de farmec.
Podul Chapel Bridge din secolul al XIV-lea este un obiectiv popular de vizitat, iar acolo există și o scenă muzicală plină de viață.
Zurich
Cel mai mare oraș din Elveția se află pe malul lacului Zurich. Este străbătut de râul Limmat, iar la orizont se întind munți acoperiți de zăpadă. Împreună cu decorul său încântător, orașul este un loc vibrant și plin de viață, în care este minunat să trăiești, dar și să explorezi ca vizitator.
Zurich este amestecul perfect între vechi și nou, deoarece scena culturală și artistică la modă se îmbină perfect cu centrul istoric încântător.
Vacanță la munte în Elvetia – cele mai bune stațiuni de ski
Una dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Elveția este să schiezi, însă și călătoria spre cele mai bune stațiuni de ski este absolut impresionantă. La toate stațiunile importante (și la câteva stațiuni minore) se poate ajunge direct cu trenul de la aeroporturile din Geneva și Zurich.
Transferurile se desfășoară la timp cu precizie elvețiană, iar priveliștile montane de pe drum sunt spectaculoase.
Andermatt
Fostul sat de garnizoană Andermatt este sinonim cu schiul provocator - grație pantelor complicate și plonjante ale Gemsstock, de 2.963 m. Împreună cu locația sa îndepărtată și centrul istoric fermecător, acest lucru a făcut ca locul să fie un succes pentru cunoscătorii schiului - cu condiția să fie experți în off-pister, bineînțeles.
Zermatt
Matterhorn, cel mai faimos munte al Elveției, sare în ochi ori de câte ori dai colțul unei străzi din Zermatt, iar măreția priveliștilor te va lăsa înmărmurit. Aceasta este cea mai importantă destinație de schi din Elveția, dar nu este întotdeauna ușor de navigat. Zona de schi este compusă din trei sectoare aproape separate, la care se ajunge din diferite puncte din oraș; cel mai înalt dintre acestea este Klein Matterhorn, care leagă Zermatt de Cervinia, în Italia.
În fiecare sector, aceste pârtii tind să fie mai plate în partea superioară și mult mai dificile în partea inferioară. Prin urmare, intermediarii care preferă o pantă mai stabilă merg adesea partea italiană a zonei de schi - mai ales atunci când schiază pe sinuoasa și spectaculoasa Red 7, cunoscută și ca Ventina.
Verbier
Aceasta este stațiunea pentru cei care vor să schieze din greu și să petreacă și mai mult. Începătorii și intermediarii sunt bineveniți, dar în coada telescaunului vei vedea mult mai multe perechi de schiuri lungi și late decât modele potrivite pentru începători.
De asemenea, schiatul pe pârtie este frustrant de dezarticulat. Dar asta nu îi va deranja pe experți.
Grimentz
Satul și cabanele sale din lemn din secolul al XIV-lea sunt ascunse într-o călătorie în timp în Val d'Anniviers, la care se ajunge din orașul Sierre, din vale, pe un drum nebunesc, cu drumuri întortocheate și cu pante abrupte.
Zona sa de schi este legată de Zinal cu o telecabină, în timp ce la St Luc/Chandolin și Vercorin se poate ajunge cu autobuzul de schi.
Locuri de vizitat în Elveția cu copiii
Elveția este o țară minunată pentru următoarea vacanță de familie - o țară frumoasă, cu peisaje uimitoare, mâncare delicioasă și o mulțime de activități care să îi distreze pe copii.
Expresul Bernina (One Way)
O plimbare cu Bernina Express este o necesitate. Această plimbare cu trenul prin Alpii elvețieni oferă peisaje frumoase și o experiență pe care întreaga familie nu o va uita niciodată.
Bernina Express este mai mult decât o simplă plimbare cu trenul. Este o călătorie prin unele dintre cele mai frumoase peisaje din Elveția. Traseul este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, șerpuind printre munți și sate pitorești și oferind o privire de aproape la priveliștea uimitoare a Alpilor elvețieni.
Engelberg
Engelberg, un oraș fără mașini din centrul Elveției, este un oraș frumos, cunoscut pentru munții din jur și grădinile sale frumoase. O vizită la Engelberg este o excursie ușoară de o zi din Zurich și o destinație excelentă pentru familiile cu copii.
În Engelberg, vă puteți bucura cu toții de activități în aer liber, cum ar fi drumeții și montagne russe.
Copiii vor adora locurile de joacă răspândite prin oraș.
Engelberg oferă, de asemenea, mai multe atracții pentru familii, inclusiv Muzeul Elvețian în aer liber și centrul istoric.
Parcul de urși din Berna
Vizitarea Parcului Urșilor din Berna este una dintre cele mai bune activități pentru copii în Elveția. Acesta găzduiește o familie de urși care trăiesc într-un parc frumos și spațios, iar locația din centrul orașului înseamnă că este o oprire accesibilă și interesantă pentru întreaga familie.
Cum sunt prețurile în Elveția
Elveția este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai scumpe locuri de vizitat din Europa. Atunci când se iau în considerare mesele, cazarea, transportul și activitățile, costul unei călătorii în Elveția poate deveni rapid o povară financiară.
Cei care călătoresc în Elveția vor constata că țara este mai scumpă în comparație cu națiunile vecine și se pot aștepta să cheltuiască între 120 și 400 de euro pe pe zi de persoană.
Elveția are mai multe opțiuni de cazare, de la pensiuni la hoteluri de lux. Prețul mediu al unui hotel este puțin sub 200 de euro pe noapte.
Costul unei mese în Elveția poate varia destul de mult. Există mai multe restaurante din Elveția unde ai putea ajunge să cheltui peste 50 de euro pentru un singur fel de mâncare.
Fast-food-ul și cumpărăturile vor fi opțiuni mai accesibile
În medie, o masă la un restaurant ieftin va costa în jur de 40 de euro.