Atracții turistice în Malta. Curiozități și locuri de vizitat dacă ajungi pe mica insula din Mediterană

Malta
Shutterstock

Malta, una dintre cele mai mici țări din Europa, este încărcată de istorie. Grupul de 3 insule Malta, Gozo și Comino este situat la est de Tunisia și la aproximativ 100 km la sud de Sicilia.

Pe 21 septembrie, Malta sărbătorește Ziua națională. Această dată marchează momentul în care micuța națiune mediteraneană și-a declarat independența față de Marea Britanie în 1964. 

Țara se întinde pe o suprafață de 316 km²; prin comparație, ar încăpea în Luxemburg de opt ori. Malta are o populație de 515.000 de locuitori (în 2020). Națiunea insulară se află în top 10 al celor mai dens populate țări din lume. Capitala este Valletta, iar limbile vorbite sunt malteza și engleza.

Curiozități despre Malta

Malta este o insulă mică, liniștită și unică în Marea Mediterană, plină de surprize minunate. Iată câteva fapte mai puțin cunoscute despre această națiune insulară.

Regele George al VI-lea al Angliei a acordat Maltei Crucea George pentru curajul de care a dat dovadă în timpul asediului Axei din cel de-al Doilea Război Mondial. Până în prezent, Crucea lui George apare pe steagul național.

Citește și
turisti munte
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară

Malta este una dintre acele țări din lume în care oamenii conduc pe partea stângă a drumului - una dintre moștenirile fostei guvernări britanice.

Malta a fost o locație de filmare populară pentru filme precum Gladiator, World War Z și Captain Philips, precum și pentru seriale de televiziune precum Game of Thrones.

Religia, politica, fotbalul, cluburile locale de muzică etc. sunt lucruri care îi pasionează pe maltezi și, odată aleasă o tabără, aceștia o vor apăra cu sufletul și inima, angajându-se adesea în discuții aprinse.

O pasiune asupra căreia maltezii sunt de acord este concursul Eurovision, unde majoritatea se unesc pentru a își susține concurentul.

În ciuda dimensiunilor sale, Malta are trei situri înscrise în patrimoniul cultural UNESCO - capitala Valletta, Hipogeul Ħal Saflieni și Templele megalitice din Malta. În prezent există șapte situri care așteaptă includerea pe listă, iar acestea includ stâncile de coastă, Dwejra, cetatea Victoria (Gozo), fortificațiile Cavalerilor din jurul portului Maltei, Mdina, catacombele malteze și fortificațiile Victoria Lines. Aceste situri sunt protejate în temeiul dreptului internațional și sunt conservate în interesul comunității internaționale și sunt considerate a fi de o importanță majoră pentru umanitate.

Dantela malteză și suflarea sticlei sunt vechi de secole și foarte populare. În satul de meșteșuguri locale din Ta'Qali se pot vizita mai multe ateliere unde meșterii pot fi urmăriți în timp ce lucrează la creațiile lor.

Malta are paisprezece sărbători naționale de-a lungul anului - unul dintre cele mai multe dintre țările UE.

Malta are 75 de "sărbători" locale ale satelor între iunie și septembrie. Fiesta îl onorează pe sfântul patron al localității și a fost inițial o sărbătoare religioasă. Acum este mai mult o ocazie de a petrece și de a socializa printre focuri de artificii, procesiuni religioase și marșuri de fanfară.

Fondată în 1592, Collegium Melitense este cea mai înaltă instituție de învățământ din țară. Universitatea din Malta este cea mai veche universitate din Commonwealth în afara Marii Britanii și oferă diplome de licență, diplome postuniversitare de masterat și doctorate postuniversitare.

Cum ajungi din România în Malta 

Ajungi foarte ușor din România în Malta cu zbor direct, operat de Wizz Air, din București sau Cluj Napoca.

Dacă vrei să ajungi cu mașina personală, poți urma traseul București-Pitești-Vidin-Lipovac-Sl. Brod- Okucani-Zagreb-Ljubljana-Postojna-Padua-Ferrara-V.di Chiana-Orvieto-Frosinone-Cassino-Battipaglia-Lagonegro-Villa S.G.-Messina-Catania-Valletta.

Aeroport Malta

Dacă nu ajungi în Malta cu o navă de croazieră sau cu un iaht privat, va trebui să iei un avion pentru a ajunge acolo, aterizând pe Aeroportul Internațional Malta (MLA).

Singurul aeroport de pe insula-națiune Malta, MLA deservește, de asemenea, insula mai mică Gozo și micuța Comino.

Este un aeroport mic, ușor de aterizat și de decolat și este bine conectat la restul țării europene. Reține că Aeroportul Internațional din Malta este uneori numit Aeroportul Luqa, cu referire la numele său din timpul dominației britanice, când locul era o instalație aeriană a Royal Air Force.

Aeroportul cu două piste este deservit în prezent de Air Malta și Ryanair, precum și de mai multe companii aeriene europene și din Orientul Mijlociu care oferă servicii sezoniere.

Între Air Malta și Ryanair, zborurile spre și dinspre Malta fac legătura cu orașe din Europa și Marea Britanie, inclusiv Roma, Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris și Zurich.

Considerat în mod constant ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa, Aeroportul Internațional Malta este un aeroport de destinație, ceea ce înseamnă că nu este unul în care vei petrece timp în escală între zboruri.

Cu toate acestea, aeroportul cu un singur terminal, cu trei etaje, este bine dotat cu magazine, restaurante și alte servicii.

Companiile aeriene care deservesc în prezent MLA
Air Malta și Ryanair sunt de departe cei mai mari doi transportatori care deservesc Aeroportul Internațional Malta.

Cu toate acestea, cele două companii aeriene oferă, de asemenea, servicii pe tot parcursul anului sau sezoniere către MLA: Aegean Airlines, Alitalia, British Airways, easyJet, flydubai, Iberia, Jet2.com, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Luxair, Medavia, Norwegian Air Shuttle, Qatar Airways, SkyUp, Swiss, Transavia, Transavia, Tunisair Express, Turkish Airlines, Volotea, Vueling și Wizz Air.

Orașe din Malta în care trebuie să ajungi 

Dacă mergi în vacanță în Malta, nu rata aceste orașe. Pune-ți cele mai comode încălțări și descoperă această țară. Există o mulțime de locuri de vizitat în Malta, în ciuda dimensiunilor sale mici, ceea ce face ca această insulă să merite să fie vizitată.

Locurile istorice din orașele din Malta, cum ar fi Valletta, străzile înguste și frumoase din Mdina și bărcile de pescuit colorate din Marsaxlokk.

Valletta 

Valletta datează din anii 1500, fiind unul dintre punctele de interes ale Maltei și capitala insulei. Nicio călătorie în Malta nu este completă fără o vizită în Valletta, deoarece se remarcă a fi una dintre cele mai autentice capitale ale Europei.

Orașul este înghesuit într-un kilometru pătrat de spațiu. Acest oraș poartă numele fondatorului său, respectatul Mare Maestru al Ordinului Sfântului Ioan, Jean Parisot de la Valette.

Valletta este plină de situri de importanță istorică, în ciuda dimensiunilor sale mici, cu clădiri care datează din secolul al XVI-lea.

Site-ul Patrimoniului Mondial al UNESCO o descrie ca fiind ''una dintre cele mai istorice zone din lume''. Orașul este o mărturie mândră a Cavalerilor de Malta, care au primit insulele malteze de la regele Spaniei în 1530.

Mdina 

Malta

Este un oraș medieval fortificat, închis în bastioane, cu un amestec extraordinar de arhitectură medievală și barocă.

Acest orășel este renumit pentru unele dintre cele mai frumoase biserici și catedrale, cea mai importantă dintre ele fiind Catedrala Convertirii Sfântului Paul.

Cocoțat pe vârful dealului, cu aleile sale mărginite, orașul pare să fi înghețat în timp. Frumosul oraș din Malta te transpune în timp, sau cel puțin te face să te simți așa.

St. Julian's 

Malta

La doar aproximativ 9 km de Valletta, se află St. Julian's și Paceville - orașul popular din Malta unde viața se întâmplă după ora 22:00.

Posibil cel mai aglomerat loc de pe întreaga insulă și, de asemenea, locul unde majoritatea turiștilor se adună pentru a se distra.

Julian's noaptea se transformă într-o scenă sălbatică de turiști din întreaga lume, fie că sunt acolo pentru a-și perfecționa engleza, fie că sunt doar în trecere. Există o mulțime de baruri și restaurante diferite la care poți merge, care sunt toate unice, iar nevoile tale vor fi cu siguranță satisfăcute fără probleme.

Rabat

Malta

Întinzându-se la sud de Mdina se află încântătorul oraș Rabat. Vechiul sens arabesc al cuvântului Rabat înseamnă suburbie, așa cum este situat orașul în prezent, aflându-se chiar în afara orașului Mdina. Z

ona se află la o distanță de mers pe jos de Mdina, cu o mulțime de clădiri și case. Acest oraș este mai cunoscut pentru bisericile sale medievale, mănăstirile și numeroasele catacombe, ceea ce face ca orașul să fie mai atractiv și mai atrăgător pentru călători.

Marsaxlokk 

Malta

Situat în partea de sud a insulei, Marsaxlokk este unul dintre orașele de top din Malta, unde vei găsi tone de bărci colorate și, de asemenea, frumoasa mare mediteraneană.

 Trebuie să vizitezi piața de pește de duminică, dar trebuie să ajungi devreme - merită pe deplin. În plus, Marsaxlokk este o zonă de coastă frumoasă pe care nu vei regreta să o vizitezi, așa că ar fi bine să o faci într-o duminică, unde vei vedea pescarii locali cu capturile lor proaspete.

Popeyes Village

Malta

Popeye Village este orașul ideal pentru o familie cu copii. Este cunoscut și sub numele de Sweethaven Village. Acest oraș principal din Malta este situat chiar lângă Golful Mellieha, așa că este un loc minunat de vizitat în Malta înainte și după sau în timp ce stai pe plajă.

Satul este actualul decor folosit de Paramount Pictures și Walt Disney Productions pentru a filma faimoasele benzi desenate bazate pe filmul lui E.C Segar.

Satul are multe de oferit în ceea ce privește atracțiile care se adresează diferitelor anotimpuri. Verile sunt cunoscute pentru trambulinele de apă, plimbările cu barca și piscina. Popeyes Village din Malta nu este doar pentru copii, ci și pentru adulții care nu și-au pierdut copilul interior, scrie adequatetravel.

Sliema

Malta

Sliema este un oraș de coastă situat în nord-estul Maltei. Acest oraș se numără, de asemenea, printre cele mai mari orașe din Malta și se învecinează cu St. Julians.

A devenit acum o zonă comercială majoră, odată ce a fost casa aristocrației malteze este foarte popular pentru cumpărături, baruri, cafenele, hoteluri și restaurante.

Sliema și-a inspirat numele de la o capelă dedicată Maicii Domnului de la Mare, construită în 1855 și care a servit drept punct de referință pentru pescarii care locuiau în zonă. Apoi, numele este legat de cuvintele de început ale rugăciunii Ave Maria, care în malteză sunt "Sliem Għalik Marija".

Sliem este cuvântul maltez care înseamnă pace sau seninătate. Sliema este un oraș în mare parte rezidențial, cu o populație de aproximativ 15.000 de localnici; găzduind, de asemenea, un număr semnificativ de expatriați care locuiesc temporar acolo.

Birgu

Malta

Birgu sau Cittá Vittoriosa este unul dintre cele mai vechi și mai faimoase orașe din Malta și a jucat un rol important în Asediul Maltei din 1565. Acest oraș este un teren de numai 2.633 de oameni locuiește în orașul de 0,5 km2 situat în partea de sud a Marelui Port.

Birgu a fost cândva orașul principal și are o istorie lungă de activități militare și maritime.

Bugibba

Bugibba este considerat unul dintre orașele de top de vizitat în Malta. Unele dintre locurile de interes de aici sunt Catedrala Sfântul Paul, Muzeul Național de Istorie Naturală și Acvariul Național, Palazzo Falson (Casa Normandă), pentru a numi doar câteva. Înainte de a muta titlul de capitală în Valetta, aceasta a fost vechea capitală a Maltei. Un impresionant oraș antic cu ziduri pentru nobili, care datează din anul 60 d.Hr., există dovezi că orașul se află pe insulă de foarte mult timp. 

Obiective de neratat în Malta 

Insulele Malta (Malta, Gozo și Comino) au o moștenire fascinantă, înconjurate de apele azurii fără fund ale Mării Mediterane, la sud de Sicilia. Insulele revendică o istorie străveche, cu ruinele celor mai vechi clădiri existente.

Grota Albastră

Malta

Atragând mii de turiști pe tot parcursul anului, Grota Albastră este o serie de peșteri marine pe coasta de sud a insulei principale. Linia de coastă spectaculoasă, împreună cu peisajele sale imaculate, reprezintă o sărbătoare pentru orice iubitor de natură.

Marea are o culoare albastră vibrantă cauzată de lumina strălucitoare frumoasă a soarelui care intră din peșteri pentru a ilumina viața marină subacvatică fosforescentă încântătoare.

Din cauza structurii chimice neobișnuite a apei, Grota este atât de faimoasă și cuprinde o mulțime de minerale diferite, motiv pentru care marea are această culoare neobișnuită de albastru strălucitor

Co-catedrala Sfântul Ioan

Malta

Dacă nu te poți decide ce să vezi în Malta, atunci începe de la St. John's Co-Cathedral. Această catedrală a fost construită între 1573 și 1577 și cuprinde două opere de artă de Caravaggio. Catedrala Sfântul Ioan este o bijuterie de artă și arhitectură barocă. A fost construită ca mănăstire de congregație pentru cavalerii Sfântului Ioan.

Această biserică este un memorial crucial și un loc sfânt de închinare până în ziua de azi. De asemenea, este o locație pentru evenimente culturale. Clădirea a fost sponsorizată în 1572 de Marele Maestru Jean de la Cassière și a fost proiectată de arhitectul militar maltez Gerolamo Cassar ca biserică de mănăstire a Cavalerilor de Malta.

Insula Gozo

Insula Gozo este cea mai pitorească destinație a Insulelor Malteze. Cu peisaje pastorale superbe, orașe calme și plaje frumoase, această insulă este locul ideal pentru a aprecia o vacanță decentă, savurând în același timp atracțiile culturale. Această insulă este perfectă dacă ești interesat de vizitarea obiectivelor turistice din Malta.

Deși Gozo este mai puțin definită decât Malta, insula are un oraș medieval puternic fortificat, Victoria; un oraș de coastă aglomerat, Marsalforn; și cel mai esențial sit arheologic al Insulelor Malteze, Templele Ggantija, care datează din aproximativ 3500 î.Hr.

Golden Bay

Golden Bay din nord-vestul Maltei este unul dintre cele mai frumoase coaste de pe insulă, cu țărmurile sale de nisip protejate de o coastă colinară și stânci. La plaja Golden Bay se poate ajunge ușor cu mașina sau cu autobuzul; stația de autobuz se află la doar 5 minute de mers pe jos de plajă.

Spre deosebire de alte plaje din Malta, Golden Bay Beach este departe de traficul rutier, ceea ce o face o evadare de la agitația din oraș. Plaja are o linie de coastă foarte mare, cu nisip auriu și neted. Apele sunt curate și suficient de calme pentru a înota, cu o zonă mare acoperită pentru siguranță.

Turnul Sfânta Agatha

Acest turn a fost numit și Turnul Roșu și a fost construit în 1649, în timpul celor două războaie mondiale și este unul dintre punctele de interes din Malta. Oferă priveliști deosebite asupra Gozo, Comino și a Rezervației Naturale Ghadira din jur. Acest turn este situat pe creasta Marfa Ridge. În turn se afla o alcovă vacantă cu o capelă dedicată Sfintei Agatha.

Este cunoscut și sub numele de Turnul Roșu, datorită culorii sale. Scara interioară în spirală din lemn a fost construită pentru a înlocui o scară din piatră care ducea la acoperișul plat și a fost îndepărtată. Acoperișul are o priveliște minunată asupra Maltei, Gozo și Comino.

Templele Mnajdra

Malta

Templele Mnajdra, care împărtășesc lista UNESCO a sitului Hagar Qim, sunt situate la 500 de metri de templele čagar Qim. Acest sit arheologic este situat pe o porțiune izolată și accidentată a coastei sudice a Maltei, flancată de mare.

Intrarea Solstițiilor și Echinocțiilor în Templul de Sud este cea mai fascinantă caracteristică a templelor din Mnajdra. Intrarea marchează locul echinocțiilor, soarele care se ridică pentru prima zi a primăverii și toamnei, iar solstițiile pentru prima zi a iernii și verii.

Templele Hagar Qim

Un alt sit neolitic clasat pe lista UNESCO, templele preistorice Hagar Qim, sunt situate pe coasta sudică a Maltei, într-o poziție formidabilă, pe un platou sterp, care se învecinează cu Marea Mediterană și cu insula Filfla.

Camerele și absidele sunt legate între ele, dar nu după un plan standardizat. Fiecare cameră a fost construită aproape ca un singur loc de idolatrie.

Templele din Tarxien

Malta

Templele Tarxien este cel mai mare și cel mai bine întreținut sit de cultură preistorică din Malta, compus din patru clădiri megalitice. Situl, excavat în 1914, se întinde pe o suprafață de 5.400 de metri pătrați și arată realizările estetice ale societății preistorice mistice din Malta între 3600 î.Hr. și 2500 î.Hr. în timpul "perioadei templelor" (perioada neoliticului târziu).

Reliefurile și sculpturile în piatră găsite aici sunt reflectate de replici remarcabile pe sit; originalele sunt expuse în Muzeul Național de Arheologie din Valletta.

Plaje din Malta

Coasta Maltei este o încântătoare amestecătură de stânci crăpate, golfulețe cu pietriș și golfuri cu nisip, multe dintre acestea fiind considerate suficient de pitorești încât să apară în filme de succes. Și, deși marginea sa unduitoare constă adesea mai mult din bolovani, pietre și creste stâncoase înclinate decât din nisip, există câteva pietre prețioase aurii în care să-ți înfingi degetele de la picioare. Mai mult decât atât, cu 12 plaje cu Steag Albastru și temperaturi estivale cu adevărat fierbinți (Malta atinge în mod regulat între 30 și 40 de grade Celsius), apele calde și limpezi ale arhipelagului atrag vizitatori în număr mare.

Plaja Mellieħa

Această fâșie de coastă lungă de aproximativ 800 de metri, situată pe insula principală a Maltei, reprezintă bijuteria plajelor Maltei. Cu închirieri de jet ski și șezlonguri, precum și salvamari, tarabe cu mâncare și facilități, Plaja Mellieħa este pregătită pentru orice, de la o zi în familie la o scurtă scăldătură.

Plaja cu nisip auriu se întinde de-a lungul drumului principal de pe coasta de nord-est a Maltei, spre terminalul feribotului Gozo, așa că este ușor de

Plaja Ramla

Insula Gozo are unele dintre cele mai frumoase caracteristici ale insulelor, inclusiv acestă bijuterie cu nisip. Așezată în partea de jos a unei văi protejate, împrejurimile Plajei Ramla sunt plăcut de nedezvoltate, astfel încât te poți bucura de duna sa impresionantă în relativă liniște.

Toalete, tonete cu mâncare și un restaurant decent împânzesc drumul care duce spre intrare, iar accesul este ușor atât cu mașina, cât și cu autobuzul local. Dacă mai ai energie, ia în considerare o plimbare până la apropiatele Ta Mixta sau Peșterile Calypso pentru câteva priveliști epice peste golful Ramla.

Laguna Albastră

O emblemă a țărmurilor malteze, Laguna Albastră este cel mai popular loc pentru relaxare și plajă din insule - și pe bună dreptate.

Apele sale turcoaz sunt de neegalat în majoritatea standardelor din Mediterană, iar strâmtoarea sa largă și puțin adâncă dintre Comino și Cominetto o transformă într-un loc de înot irezistibil.

 În timp ce există câteva mici "plaje", majoritatea oamenilor se bucură de Laguna pe șezlonguri pe stânci.

Deoarece aceasta este destinația pentru turiști, nave de croazieră, feriboturi și bărci de rând ancorează aici începând cu ora 8 dimineața

Plaja Għajn Tuffieħa

Înconjurată de pante netede de argilă și susținută de arbori de acacia și tamarix, această fermecătoare plajă de pe insula principală a Maltei este cu adevărat demnă de o carte poștală. Una dintre cele trei plaje adiacente care înconjoară coasta de nord-vest, Għajn Tuffieħa (cunoscută și sub numele de „Ochiul Merei” în malteză) oferă nisip în nuanțe de ruginiu și priveliști superbe ale apusului de soare, cu toate că pentru a te bucura de ele trebuie să urci peste 100 de trepte. Din fericire, există un restaurant pe plajă unde să te răcorești cu o băutură.

Plaja Golden Bay

Cu acces ușor, parcare generoasă și o mulțime de facilități - inclusiv mai multe restaurante și cluburi de plajă, un centru de sporturi acvatice, dulapuri, dușuri, magazine și o gelaterie - singura ta sarcină este să-ți găsești un loc pe nisip și să te așezi.

Piscina Sfântului Petru

Săritul de pe stânci este foarte popular în Malta și Piscina Sfântului Petru, de pe insula principală a Maltei, este centrul spiritual al acestui sport. Cu excepția unui bar deschis în timpul verii, facilitățile sunt puține și nu există salvamari.

Mgarr Ix-Xini

Supravegheată de câteva vile de pe dealuri, indiferent pe ce parte îți pui prosopul vei avea o priveliște senzațională.

Golful Dwejra

Deși nu este o plajă în sensul strict al cuvântului, această porțiune de coastă a insulei Gozo merită un loc pe listă pentru multitudinea sa de oferte coastale excelente. Aici nu numai că se află Marea Interioară, o piscină puțin adâncă care se conectează la ocean printr-o fisură în stânci, dar și Groapa Albastră, un loc lăudat pentru snorkeling și scufundări.

Wied il-Għasri

Acest mic golfuleț este atât de bine ascuns încât este ușor de ratat. Stânci abrupte înconjoară o vale adâncă și sinuoasă tăiată în continentul principal al Gozo, care se termină într-o plajă îngustă cu pietriș.

Accesul se face printr-o serie de trepte de piatră, iar locul este retras și liniștit, fiind perfect pentru snorkeling leneș sau pentru relaxare.

Cât de scumpă este Malta

Ar trebui să planifici să cheltui aproximativ 321 de euro pe zi în vacanța ta în Malta, acesta find prețul mediu zilnic bazat pe cheltuielile altor turiști.

Turiștii care au mai fost aici au cheltuit, în medie, 44 de euro pentru mese într-o zi și 23 de euro pentru transportul local.

De asemenea, prețul mediu al unui hotel în Malta pentru un cuplu este de 235 de euro. Prin urmare, o călătorie în Malta pentru două persoane, timp de o săptămână, costă în medie 4.492 de euro.

Toate aceste prețuri sunt aproximative, pentru a te ajuta să-ți planifici propriul buget de călătorie.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară
Distracţie în zăpadă, în ultimul weekend înainte de Crăciun. Turiștii au luat cu asalt pârtiile din țară

La munte a sosit primul val de turiști. A nins, iar pârtiile sunt pregătite. Cu toții își doresc o vacanță cu zăpadă pufoasă, mese festive, dar și cu puțină odihnă.

Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%
Meniuri extravagante pentru turiștii de la munte. Deși prețurile sunt pe măsură, gradul de ocupare este 100%

În prag de sărbători, sectorul de lux din industria ospitalității este în plin avânt. Se vede cel mai bine în statiunile de la munte unde s-au deschis recent unități de cazare, restaurante, cafenele și cluburi cu meniuri extravagante.

Destinații de schi de Crăciun în România. Unde poți merge să schiezi de sărbători
Destinații de schi de Crăciun în România. Unde poți merge să schiezi de sărbători

Crăciunul este perioada perfectă pentru a petrece timpul în aer liber, înconjurați de peisajele spectaculoase ale munților.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..