Vasile Blaga va fi inlocuit in fruntea PNL tot de Alina Gorghiu. "Am hotarat sa renuntam la copresedintia partidului"

01-10-2016 15:14


Alina Gorghiu si Vasile Blaga

Dupa demisia lui Vasile Blaga in urma plasarii sale sub control judiciar, democrat-liberalii din PNL isi cauta un nou lider, in vreme ce colegii "vechi liberali" le propun varianta unui presedinte unic, in persoana Alinei Gorghiu.

Aripa democrat-liberala din PNL se reuneste, sambata, la sediul central al partidului din Aleea Modrogan, pentru a analiza si vota o propunere de co-presedinte in locul lui Vasile Blaga. Acesta a demisionat miercuri in urma inceperii urmarii penale pentru trafic de influenta.

UPDATE 20:45 Liderul PNL Alina Gorghiu a afirmat sambata ca functia de presedinte unic al liberalilor nu reprezinta o misiune usoara, aratand ca acum va fi mai greu deoarece, pana in prezent, "povara" era impartita.

"Este un semn de maturitate al unei echipe care s-a format de doi ani incoace (...). Nu este o misiune usoara cea pe care eu si Vasile Blaga ne-am asumat-o acum doi ani de zile. Este mult mai greu acum pentru ca povara, pana astazi, am impartit-o cu Vasile Blaga si mi-a fost mult mai usor. Este momentul sa ne uitam la tot ce inseamna perspectiva pe care PNL o are si sunt momente in care din criza poti sa iesi intarit, mai unit, uitandu-te inainte cu speranta ca lucrurile vor merge mai bine", a declarat Gorghiu, intr-o conferinta de presa.

Ea a aratat ca prioritatile PNL sunt legate de programul de guvernare, aratand ca acest document va fi prezentat la sedinta Consiliului National de Coordonare al formatiunii politice, care va avea loc saptamana viitoare.

"Lista PNL va fi una de care sa nu ne jenam nici la Iasi, nici la Bucuresti, nici la Suceava, nici in Calarasi. Va fi o lista asa cum si-o doreste electoratul si cum mare parte a organizatiilor si-o doresc", a adaugat Gorghiu.

UPDATE 20:00 Liberalii vor avea un presedinte unic, in persoana Alinei Gorghiu, iar europarlamentarul Daniel Buda a fost imputernicit sa semneze listele electorale din partea fostului PDL, a anuntat sambata seara fostul copresedinte PNL Vasile Blaga. "Au fost doua sedinte. Prima a fost cea a presedintilor din vechiul PDL. A urmat sedinta Biroului Permanent al PNL. In prima sedinta, cu un singur vot impotriva si cu patru abtineri, am hotarat sa renuntam la copresedintia partidului pentru ca suntem un singur partid si sa propunem presedinte unic in persoana doamnei Gorghiu", a afirmat Blaga, intr-o conferinta de presa la sediul PNL, mentionand ca Daniel Buda a fost imputernicit sa semneze, impreuna cu Alina Gorghiu, listele formatiunii pentru alegerile parlamentare.

Vasile Blaga a precizat ca o va sprijini pe Alina Gorghiu.

"Sunt convins ca am ales solutia cea mai buna. O sa o sprijin pe doamna Gorghiu si cred ca este calea cea mai buna", a subliniat Blaga.

Tot in sedinta de sambata s-a decis ca Gheorghe Falca, presedintele filialei PNL Arad, sa fie coordonator al campaniei partidului pentru alegerile parlamentare.

UPDATE 17:10 Fostii democrat-liberali au propus sambata ca PNL sa fie condus de un presedinte unic, respectiv Alina Gorghiu, din partea vechiului PDL fiind imputernicit sa semneze listele cu candidati pentru alegerile parlamentare eurodeputatul Daniel Buda, potrivit unor surse din partid.

Liberalii urmeaza sa se reuneasca intr-o sedinta a conducerii incepand cu ora 18,00, unde se va discuta aceasta solutie.

Potrivit News.ro, in acest moment PNL e scindat asupra succesiunii lui Blaga. Liberalii sustin ca Alina Gorghiu ar trebui sa ramana presedinte unic – ceea ce ar contraveni insa statutului formatiunii politice, dupa cum a atras atentia si presedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus.  In schimb, fostii lideri PDL nu au ajuns la un acord si propun diverse nume. Printre acestea se numara Gheorghe Falca, prim-vicepresedintii partidului Catalin Predoiu, Adriana Saftoiu si Gheorghe Flutur si europarlamentarul Daniel Buda.

Potrivit programului anuntat de secretarul general al liberalilor, Ilie Bolojan, ziua a inceput cu o serie de consultari cu liderii organizatiilor. In jurul orei 15:00 are loc o reuniune a vechiului for de conducere al PDL, iar la ora 18:00 se va desfasura sedinta conducerii PNL cu liderii de filiale. La final se va anunta solutia adopta, care ar trebui sa fie supusa aprobarii in Biroul Politic National al PNL. Acesta ar putea avea loc luni sau marti.

Vasile Blaga: „O sa am si eu un punct de vedere”
Fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga a declarat, sambata dupa-amiaza pentru Agerpres ca se va implica in alegerea succesorului sau. Intrebat daca va face o propunere pentru sefia PNL, Vasile Blaga a spus: "O sa am si eu un punct de vedere".

Blaga a plecat sambata de la sediul PNL impreuna cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Cezar Preda: „Nu e treaba vechilor liberali”
Unul dintre fostii democrat-liberali, vicepresedintele PNL Cezar Preda a declarat ca e mai preocupat de ce i se intampla lui Vasile Blaga. „Unii nu stiu care mai de care sa se urce pe locul dansului: asta este o rusine. Noi trebuie sa ne gandim acum, in primul rand, la dansul, sa vorbim cu dansul, sa il intrebam ce simte, ce vrea si ce vom decide astazi la 15,00 va fi spre binele partidului. (...) Vasile Blaga a fost intotdeauna garantul Statutului. Nu se va putea lua o decizie in afara Statutului PNL", a spus Preda, facand referire la varianta ca Gorghiu sa ramana presedinte unic al formatiunii.

El a mai spus ca decizia de azi „nu este treaba vechilor liberali".

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO