Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.
Din nou, și într-o anchetă ce durează de aproape 34 de ani. Asta după ce judecătorii instanței supreme i-au obligat pe procurorii militari să reia cercetările de la zero.
Potrivit unor surse apropiate de anchetă, aducerea la cunoștință a calității de suspect pentru infracțiuni contra umanității ar urma să se facă în casa fostului președinte al României. Procurorii militari au luat această decizie din rațiuni umanitare. Pe de o parte, pentru că Ion Iliescu este în vârstă, are deja 94 de ani iar starea sa de sănătate nu este una prea grozavă, dar, mai ales, fostul șef de stat nu vrea să dea ochii cu jurnaliștii, așa că ei, anchetatorii s-ar deplasa aici pentru a aduce în mod oficial la cunoștință învinuirea pentru care trebuie să dea explicații, și mai ales, socoteală, la aproape 34 de ani de la acele evenimente sângeroase, soldate cu patru morți și peste 1200 de răniți.
De altfel, lui Ion Iliescu i se reproșează că, împreună cu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, dar și alți șefi din conducerea țării de atunci, în 1990, care au preluat puterea după înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu, ar fi pus la cale, într-un grup infracțional sistemic, reprimarea opozanților care demonstrau în Piața Universității. Au fost violențe nenumărate la vremea respectivă, iar la baza acestei acuzații stă și legătura lui Ion Iliescu cu minerii, pentru că minerii au ajuns la București la cererea fostului șef de stat.
Primele declarații, luate probabil după Paște
Ion Iliescu a mai avut calitatea de suspect, iar la vremea respectivă, ancheta Parchetului Militar a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar n-a trecut de testul camerei preliminare, pentru că judecătorii de la Instanța Supremă au apreciat că întreaga procedură ar fi fost făcută cu încălcarea normelor legale, motiv pentru care au dispus refacerea întregii anchete de la zero. Asta câtă vreme, spuneau ei, această urmărire penală făcută în trecut nu ar fi avut la bază o decizie legală de începere a urmăririi penale.
După toate probabilitățile, primele declarații de suspecți vor fi date după Paște, asta spun surse apropiate de anchetă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul lui Ion Iliescu, dacă va fi audiat tot acasă, în Primăverii. Dacă la finalul acestui proces s-ar ajunge la o decizie definitivă de condamnare, Ion Iliescu, dar și ceilalți din dosar, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și mulți alții riscă o pedeapsă uriașă.