Coreea de Nord a testat o nouă armă, sub privirile lui Kim Jong Un. „Noua tehnologie” adoptată de Phenian
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat testarea unui lansator de rachete multiple, a anunţat agenţia de stat vineri, la câteva zile după o primă simulare de "declanşare nucleară".
"Caracteristicile de zbor, indicii de impact şi de concentrare" ale "obuzului de 240 de milimetri al unui lansator de rachete multiple", fabricat în noua unitate a industriei de apărare nord-coreeană, au fost "evaluate de o manieră foarte satisfăcătoare" în timpul acestui test, a explicat agenţia oficială KCNA, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Kim Jong Un (foto) a subliniat "necesitatea (...) de a duce la bun sfârşit în acest an planul pentru producţia de muniţii, în mod calitativ", a adăugat KCNA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acest lansator de rachete, echipat cu o "nouă tehnologie, va aduce o schimbare strategică în întărirea puterii de artilerie" a Coreei de Nord, a mai declarat Kim Jong Un, potrivit aceleiaşi surse.
Marţi, KCNA a informat că liderul nord-coreean a supervizat o primă simulare de "declanşare nucleară" din Coreea de Nord, ca ripostă la exerciţii americano-sud-coreene.
Val de lansări de rachete în Coreea de Nord
După un record de teste de rachete în 2023, Coreea de Nord a efectuat mai multe lansări de la începutul acestui an. Regimul nord-coreean a declarat la începutul lui aprilie că a testat o nouă rachetă hipersonică cu carburant solid şi cu rază de acţiune lungă.
Pe 19 aprilie, el a anunţat testarea unui "focos de talie mare" conceput pentru o rachetă de croazieră strategică.
Din 2006, Phenianul face obiectul unei serii de sancţiuni a ONU, care au fost înăsprite în mai multe rânduri şi care îi interzice inclusiv să dezvolte rachete balistice şi arme nucleare.
Cu toate acestea, Phenianul şi-a continuat programele militare interzise şi, în 2022, a declarat "ireversibil" statutul său de putere nucleară.
În martie, Rusia a impus veto în Consiliul de Securitate pentru un proiect de rezoluţie ce prelungea cu un an mandatul comisiei de experţi însărcinată să supravegheze aplicarea acestor sancţiuni.
Recent, Coreea de Nord şi-a întărit legăturile cu Rusia, aliatul său tradiţional, izolat de la începutul războiului în Ucraina. Washingtonul şi Seulul acuză Phenianul că livrează arme Moscovei în schimbul unor tehnologii militare.
De asemenea, Phenianul şi-a înăsprit în mod considerabil tonul împotriva Coreei de Sud, calificată acum drept "inamicul principal", cu care orice perspectivă de reunificare este zadarnică.