Cum se pregătește slănina de porc după Ignat. De la slăninuța ardelenească la șunca de porc din Muntenia sau saramură

slanina de porc
Shutterstock

Românii sunt experți în tăierea porcului și în prepararea celor mai delicioase feluri tradiționale. De Ignat, pe 20 decembrie, gospodarii sacrifică animalul și încep oficial pregătirile pentru masa de Crăciun.

Cam toate părțile din porc se folosesc în gospodăriile din România: intestine, cap, picioare, coadă, urechi, slănină, șorici, etc. Poate cea mai populară în această perioadă este slănina afumată. Fiecare regiune are propria rețetă, la fel de gustoasă și aromată.

Slănina de porc

Străinii care vin în România pentru prima oară sunt șocați să afle că aici se mănâncă grăsimea de pe burta porcului cu tot cu șorici și fără pic de carne. Puțini sunt cei care înțeleg această tradiție de a consuma slănină, mai ales că este servită pe orice platou tradițional românesc.

Slănina de porc este deja o tradiție. De Ignat, bărbații taie porcul și îl tranșează. Din cap, șorici și picioare (adiași) se face piftie și tobă. Organele și intestinele sunt păstrate pentru lebăr, caltaboș și tobă.

Carnea precum pulpa, umărul sau burta este păstrată pentru pomana porcului, tochitură sau carne la garniță.

Citește și
platou de craciun
Trucuri pentru platoul de Crăciun. Cum să pregătești aperitive cu tematică festivă

Șoriciul se servește ca aperitiv, iar șunca este preparată astfel încât să fie și ea pusă pe platoul tradițional.

Fiecare regiune a României are propria variantă de a face slănina. Cel mai adesea, ea este afumată ca să țină mai mult timp. Unele rețete sunt vechi de sute de ani și se păstrează cu sfințenie.

Slănina este stratul de grăsime între pielea și carnea porcului. Este adesea conservată cu sare și boia afumată și când se topește devine untură.

În unele regiuni i se spune șuncă, iar în altele clisă. Slănina se condimentează și se afumă, putând fi păstrată luni de zile în felul acesta.

slanina de porc

Rețete de slănină din fiecare regiune a țării

În Ardeal, slăninuța este afumată, aromată și gustoasă. Ea este nelipsită de pe mesele de sărbătoare și se scoate ori de câte ori se primesc musafiri.

Ai nevoie de:

· Slănină cu șorici

· 5 l apă

· 6 foi de dafin

· 4 linguri sare de bucătărie

· 1 lingură boabe de piper

· 2 căpățâni de usturoi

Bucățile de slănină se freacă cu sare grunjoasă apoi se pun într-un recipient de preferat din lemn de brad și se acoperă cu un prosop curat.

Se face saramura din apă, piper, dafin, sare și usturoi. Se pune la fiert și o lași să dea în câteva clocote, apoi se lasă la răcit și se toarnă peste bucățile de slănină.

Ele se întorc la fiecare trei zile, timp de trei săptămâni, apoi se scot din saramură și se spală cu apă caldă.

Se lasă la zvântat o zi și se pune la afumătoare cam 3-4 zile la fum domol de rumeguș.

Apoi, le poți păstra în pivniță învelite în hârtie sau în frigider.

Slănină ca în Muntenia

Pentru această rețetă nu ai nevoie de echipament special de afumat.

· 1 kg slănină cu straturi de carne

· 2 căpățâni de usturoi

· 3 linguri piper negru măcinat

· Coji de ceapă

· 5 prune uscate

· 2 frunze de dafin

· 200 g sare

· 2 linguri zahăr

· 1 litru apă

Într-o oală se pun ingredientele pentru saramură: cojile de ceapă, prunele, dafinul, sarea, zahărul și apa. Se fierbe saramura și între timp se spală și se usucă slănina, apoi se taie în două bucăți mai mici.

Se pune slănina în saramură și se fierbe la foc potrivit cam 25 de minute. Se lasă slănina în saramură peste noapte, apoi se pisează usturoiul și se amestecă cu piperul măcinat.

Slănina se scoate din saramură și se usucă cu prosoape de bucătărie, apoi se freacă cu amestecul de usturoi și piper.

O poți înfășura în folie alimentară și depozita în frigider pentru maximum o săptămână. Dacă vrei să se păstreze mai mult, congeleaz-o.

slanina de porc

Slăninuță ca în Moldova

Este una dintre cele mai populare și iubite rețete din România. Slănina afumată este preferata tuturor.

· 1 bucată de slănină

· Sare grunjoasă

· Boia de ardei dulce

· Piper

· Usturoi

Bucățile de slănină se taie, apoi se pun în apa fiartă în care ai pus sare, piper și boia.

Se scot din apă, se usucă și se freacă cu sare grunjoasă, boia de ardei dulce, piper și se înfig din loc în loc felii de usturoi.

După ce și-a luat gustul din condimente, slănina se agață în afumătoare la fum moale, cam 3-4 zile. După afumare, slănina poate fi mâncată sau depozitată.

Slănină rapidă

Pentru gurmanzii care au tăiat porcul, dar nu au răbdare să lase slănina la afumat atât de mult timp, iată o rețetă rapidă de doar 5 minute ca să te poți bucura de gustul proaspăt al acestei delicatese.

· 1 kg piept de porc

· 1 litru apă

· 5 căței de usturoi

· 5 frunze de dafin

· 4 linguri sare

· Piper negru măcinat

· Piper boabe

· Boia de ardei roșu

Apa se pune într-o oală alături de sare, piperul negru, boiaua de ardei și frunzele de dafin. Se amestecă totul și se lasă pe foc.

Bucățile de piept de porc se spală bine și se taie bucăți. Când sarea se dizolvă, se pune slănina în cratiță, se pune capacul și se lasă la fiert.

De când a dat primul clocot, mai lasă cinci minute și apoi oprește focul. Pune usturoiul pisat în cratiță, amestecă bine, lasă totul la răcit și pune cratița în frigider pentru 12 ore.

Slănina marinată poate fi consumată după ce a prins gusturile condimentelor și ale usturoiului sau poate fi depozitată în congelator. Ea trebuie să stea la rece învelită în folie alimentară sau într-o hârtie cerată.

Poți servi slăninuța cu puțin muștar sau pe un platou de aperitiv alături de tobă, lebăr, caltaboș, cârnați afumați, jumări, legume și brânzeturi.

Este o idee perfectă pentru a începe masa de Crăciun sau de Revelion și merge de minune cu un păhărel de țuică, pălincă sau horincă

Aperitive pentru masa de Crăciun

Slăninuța este nelipsită de platourile de aperitive de Crăciun. Alegerea preparatelor pentru masa de sărbători trebuie să fie pe măsura evenimentului – gustoase, festive și variate, pentru a satisface toate preferințele. Iată câteva idei de aperitive potrivite pentru masa de Crăciun:

Un platou cu mezeluri tradiționale și brânzeturi este întotdeauna apreciat:

• Cârnați de casă, caltaboș, tobă, slăninuță și jumări.

• Brânzeturi variate: telemea, brânză de burduf sau caș afumat.

• Murături asortate: castraveți, gogonele, ardei umpluți cu varză.

Pe platoul de bunătăți pentru Crăciun pot fi adăugate și alte feluri de aperitive, cum ar fi:

• Ruladă de carne umplută cu legume sau ou fiert.

Salată de boeuf – un clasic nelipsit de pe mesele românești de sărbătoare.

• Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi.

• Salată cu piept de pui, țelină și mere – o combinație proaspătă și surprinzătoare.

Ouă umplute - Un alt aperitiv clasic, ouăle umplute pot fi preparate cu diverse creme.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Aida Aliyeva prefațează Qarabag - FCSB. O veste bună pentru bucureșteni, un avertisment + "Atmosfera va fi incredibilă"
EXCLUSIV Aida Aliyeva prefațează Qarabag - FCSB. O veste bună pentru bucureșteni, un avertisment + "Atmosfera va fi incredibilă"
Citește și...
Ouă umplute. Cele mai bune rețete. Sfaturi pentru cele mai aspectuoase și gustoase ouă umplute de Crăciun
Ouă umplute. Cele mai bune rețete. Sfaturi pentru cele mai aspectuoase și gustoase ouă umplute de Crăciun

Ouăle umplute sunt aperitive clasice și îndrăgite, perfecte pentru orice masă festivă.

Trucuri pentru platoul de Crăciun. Cum să pregătești aperitive cu tematică festivă
Trucuri pentru platoul de Crăciun. Cum să pregătești aperitive cu tematică festivă

Crăciunul se apropie, iar dacă vrei să pregătești ceva special, iată câteva idei din care să te inspiri, atât pentru ce să servești, cât și pentru felul în care prezinți mâncarea pe masa festivă.  

Producatorii din Moldova incearca sa cucereasca piata romaneasca.
Producatorii din Moldova incearca sa cucereasca piata romaneasca. "Se uita la noi cum ne uitam noi la Occident"

Moldovenii de peste Prut au intuit apetitul romanilor pentru mafurile lor si incearca sa ne convinga sa cumparam tot mai multe produse de la ei. Asa ca ne tenteaza cu vinuri si prune uscate invelite in ciocolata, aperitive cu mere si chiar covoare.

Ciorba de peste, cel mai bun remediu anti-mahmureala. Sfaturi de preparare de la bucatarii de pe litoral
Ciorba de peste, cel mai bun remediu anti-mahmureala. Sfaturi de preparare de la bucatarii de pe litoral

Dupa o masa cum a fost cea festiva, plina de aperitive carnuri si pahare de bautura, nu se poate sa fi scapat fara o mica mahmureala. Pe care bucatarii de la malul marii va sfatuiesc sa o alungati cu un bors acru de peste.

Recomandări
Ce impact ar putea avea mandatul lui Trump asupra României. Analiști: Vom rămâne unul dintre partenerii principali ai SUA
Ce impact ar putea avea mandatul lui Trump asupra României. Analiști: Vom rămâne unul dintre partenerii principali ai SUA

România va rămâne, probabil, unul dintre principalii parteneri ai Statelor Unite ale Americii, spun analiștii politici, odată cu debutul celui de-al doilea mandat, al lui Donald Trump.

Comisia Europeană vrea pedepse mai severe pentru platformele online care nu blochează dezinformarea electorală
Comisia Europeană vrea pedepse mai severe pentru platformele online care nu blochează dezinformarea electorală

Comisia Europeană vrea să impună sancțiuni mai dure pentru platformele online care nu respectă corectitudinea și transparența în alegeri.

PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale. Ponta nu exclude o nouă candidatură în cursa pentru Cotroceni
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale. Ponta nu exclude o nouă candidatură în cursa pentru Cotroceni

Consiliul Politic Național al Partidului Social-Democrat a votat pentru susținerea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale și a convocat Congresul extraordinar al formațiunii pentru validarea finală.