Cum se pregătește slănina de porc după Ignat. De la slăninuța ardelenească la șunca de porc din Muntenia sau saramură
Românii sunt experți în tăierea porcului și în prepararea celor mai delicioase feluri tradiționale. De Ignat, pe 20 decembrie, gospodarii sacrifică animalul și încep oficial pregătirile pentru masa de Crăciun.
Cam toate părțile din porc se folosesc în gospodăriile din România: intestine, cap, picioare, coadă, urechi, slănină, șorici, etc. Poate cea mai populară în această perioadă este slănina afumată. Fiecare regiune are propria rețetă, la fel de gustoasă și aromată.
Slănina de porc
Străinii care vin în România pentru prima oară sunt șocați să afle că aici se mănâncă grăsimea de pe burta porcului cu tot cu șorici și fără pic de carne. Puțini sunt cei care înțeleg această tradiție de a consuma slănină, mai ales că este servită pe orice platou tradițional românesc.
Slănina de porc este deja o tradiție. De Ignat, bărbații taie porcul și îl tranșează. Din cap, șorici și picioare (adiași) se face piftie și tobă. Organele și intestinele sunt păstrate pentru lebăr, caltaboș și tobă.
Carnea precum pulpa, umărul sau burta este păstrată pentru pomana porcului, tochitură sau carne la garniță.
Șoriciul se servește ca aperitiv, iar șunca este preparată astfel încât să fie și ea pusă pe platoul tradițional.
Fiecare regiune a României are propria variantă de a face slănina. Cel mai adesea, ea este afumată ca să țină mai mult timp. Unele rețete sunt vechi de sute de ani și se păstrează cu sfințenie.
Slănina este stratul de grăsime între pielea și carnea porcului. Este adesea conservată cu sare și boia afumată și când se topește devine untură.
În unele regiuni i se spune șuncă, iar în altele clisă. Slănina se condimentează și se afumă, putând fi păstrată luni de zile în felul acesta.
Rețete de slănină din fiecare regiune a țării
În Ardeal, slăninuța este afumată, aromată și gustoasă. Ea este nelipsită de pe mesele de sărbătoare și se scoate ori de câte ori se primesc musafiri.
Ai nevoie de:
· Slănină cu șorici
· 5 l apă
· 6 foi de dafin
· 4 linguri sare de bucătărie
· 1 lingură boabe de piper
· 2 căpățâni de usturoi
Bucățile de slănină se freacă cu sare grunjoasă apoi se pun într-un recipient de preferat din lemn de brad și se acoperă cu un prosop curat.
Se face saramura din apă, piper, dafin, sare și usturoi. Se pune la fiert și o lași să dea în câteva clocote, apoi se lasă la răcit și se toarnă peste bucățile de slănină.
Ele se întorc la fiecare trei zile, timp de trei săptămâni, apoi se scot din saramură și se spală cu apă caldă.
Se lasă la zvântat o zi și se pune la afumătoare cam 3-4 zile la fum domol de rumeguș.
Apoi, le poți păstra în pivniță învelite în hârtie sau în frigider.
Slănină ca în Muntenia
Pentru această rețetă nu ai nevoie de echipament special de afumat.
· 1 kg slănină cu straturi de carne
· 2 căpățâni de usturoi
· 3 linguri piper negru măcinat
· Coji de ceapă
· 5 prune uscate
· 2 frunze de dafin
· 200 g sare
· 2 linguri zahăr
· 1 litru apă
Într-o oală se pun ingredientele pentru saramură: cojile de ceapă, prunele, dafinul, sarea, zahărul și apa. Se fierbe saramura și între timp se spală și se usucă slănina, apoi se taie în două bucăți mai mici.
Se pune slănina în saramură și se fierbe la foc potrivit cam 25 de minute. Se lasă slănina în saramură peste noapte, apoi se pisează usturoiul și se amestecă cu piperul măcinat.
Slănina se scoate din saramură și se usucă cu prosoape de bucătărie, apoi se freacă cu amestecul de usturoi și piper.
O poți înfășura în folie alimentară și depozita în frigider pentru maximum o săptămână. Dacă vrei să se păstreze mai mult, congeleaz-o.
Slăninuță ca în Moldova
Este una dintre cele mai populare și iubite rețete din România. Slănina afumată este preferata tuturor.
1 bucată de slănină
Sare grunjoasă
Boia de ardei dulce
Piper
Usturoi
Bucățile de slănină se taie, apoi se pun în apa fiartă în care ai pus sare, piper și boia.
Se scot din apă, se usucă și se freacă cu sare grunjoasă, boia de ardei dulce, piper și se înfig din loc în loc felii de usturoi.
După ce și-a luat gustul din condimente, slănina se agață în afumătoare la fum moale, cam 3-4 zile. După afumare, slănina poate fi mâncată sau depozitată.
Slănină rapidă
Pentru gurmanzii care au tăiat porcul, dar nu au răbdare să lase slănina la afumat atât de mult timp, iată o rețetă rapidă de doar 5 minute ca să te poți bucura de gustul proaspăt al acestei delicatese.
· 1 kg piept de porc
· 1 litru apă
· 5 căței de usturoi
· 5 frunze de dafin
· 4 linguri sare
· Piper negru măcinat
· Piper boabe
· Boia de ardei roșu
Apa se pune într-o oală alături de sare, piperul negru, boiaua de ardei și frunzele de dafin. Se amestecă totul și se lasă pe foc.
Bucățile de piept de porc se spală bine și se taie bucăți. Când sarea se dizolvă, se pune slănina în cratiță, se pune capacul și se lasă la fiert.
De când a dat primul clocot, mai lasă cinci minute și apoi oprește focul. Pune usturoiul pisat în cratiță, amestecă bine, lasă totul la răcit și pune cratița în frigider pentru 12 ore.
Slănina marinată poate fi consumată după ce a prins gusturile condimentelor și ale usturoiului sau poate fi depozitată în congelator. Ea trebuie să stea la rece învelită în folie alimentară sau într-o hârtie cerată.
Poți servi slăninuța cu puțin muștar sau pe un platou de aperitiv alături de tobă, lebăr, caltaboș, cârnați afumați, jumări, legume și brânzeturi.
Este o idee perfectă pentru a începe masa de Crăciun sau de Revelion și merge de minune cu un păhărel de țuică, pălincă sau horincă.