Salata de boeuf: istoric. Cum a ajuns preferata românilor de Crăciun și cum e diferită de salata a la russe
Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă, puțini dintre noi știm care este originea acestui preparat și cine l-a inventat.
Termenul „boeuf” provine din limba franceză şi înseamnă „vită”. Însă, cu toate acestea, salata de boeuf nu este un preparat franțuzesc.
Istoricul salatei de boeuf: nu este o rețetă franțuzească
Salata de boeuf a fost inventată de către Lucien Olivier, un bucătar belgian cunoscut prin anii 1860 pentru preparatele sale delicioase pe care le pregătea în bucătăria hotelului Hermitage din Moscova, potrivit historia.ro.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Salata de boeuf pregătită de Oliver era atât de gustoasă încât a devenit emblema gastronomică a hotelului.
Ce conținea inițial salata de boeuf
Lucien nu a dezvăluit nimănui rețeta salatei de boeuf. Însă, la un moment dat, unul dintre ajutoarele sale, bucătarul Ivan Ivanov a intrat în bucătărie, când Lucien nu se afla acolo și și-a notat o parte din ingredientele folosite pentru salata de boeuf.
Astfel s-a aflat că, pentru a prepara salata de boeuf, bucătarul belgian folosea printre altele și: limbă de viţel, fazan, caviar, salată, crustacee (crabi), capere şi raţă afumată.
Iar pentru dressing folosea maioneză făcută dintr-un tip de oțet, muștar și un anumit tip de ulei. Însă rețeta întreagă a salatei nu s-a aflat nici până astăzi.
Lucien Olivier a murit în 1883, la 45 de ani, fără a dezvălui ce conţinea celebra salată de boeuf.
De-a lungul timpului, fiecare țară a adaptat rețeta și i-a atribuit diverse denumiri.
Cum a fost adoptată salata de boeuf de români
Românii au reinventat și ei rețeta salatei de boeuf. În ciuda numelui, gospodinele folosesc foarte rar carne de vită. Acestea au înlocuit carnea de vită cu cea de porc, pui sau curcan. Pe lângă asta, gospodinele din România au început să adauge cartofi, morcovi, mazăre și murături.
Astfel, pentru a prepara salata, femeile încep prin a fierbe carnea, mazărea, cartofii și morcovii, potrivit foodstory.ro.
Apoi, după ce carnea și legumele s-au fiert, se scot și se așează pe o farfurie și se așteaptă până ce se răcesc.
După ce se răcesc se iau separat pe un tocător și se taie cubulețe. La fel se procedează și cu murăturile (castraveții și gogoșarii). După ce se adaugă toate ingredientele într-un bol se încorporează maioneza.
Ulterior, se amestecă toate ingredientele cu maioneza și la final se realizează o formă rotundă, după care se ornează cu felii de castraveți, gogoșari și albușurile rămase de la ouăle fierte care s-au folosit pentru maioneză.
Diferența între salata de boeuf și salata a la russe
Salata a la russe sau salată rusească nu conține carne și nici gogoșari. În schimb se folosesc aceleași ingrediente ca pentru prepararea salatei de boeuf.
De ce mâncăm salată de boeuf de Crăciun
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat de ce au ajuns românii să mănânce salata de boeuf la marile sărbători și în special de Crăciun.
Pentru că prepararea ei implica răbdare şi migală, salată de boeuf nu se mănâncă în fiecare zi, e rezervată ocaziilor şi cu atât mai mult aşteptată şi dorită de toţi. în plus, salată de boeuf este un preparat adaptat nevoilor corpului nostru pe timp de iarnă:
“E un aliment pentru sezonul rece, un preparat tipic toamnă - iarnă care să asigure aportul de legume, deficitar în această perioadă, cât şi nevoia de calorii mai ridicată. Salată de boeuf este un preparat complet, potrivit pentru iarnă, ce poate fi consumat că fel unic la masa tocmai pentru că acoperă toate categoriile de nutrienţi”, a explicat Mihaela Bilic pe foodstory.ro.
Sursa: historia.ro
Etichete: craciun, sarbatori, Anul Nou, salata de boeuf,
Dată publicare:
21-12-2022 07:29