Rețete de piftie. Secrete pentru a obține cea mai bună piftie de Crăciun și Anul Nou
Piftia este nelipsită de pe masa de Crăciun și Revelion. Se servește ca aperitiv și se face din părțile de porc ce conțin cel mai mult colagen, astfel încât zeama aromată să se închege bine.
Piftia conține atât carne de porc macră, cât și părți precum urechi sau grăsime. Procesul de gătire și preparare a acestui fel de mâncare tradițional nu este greu, dar necesită răbdare și respectarea unor pași esențiali.
Rețete de piftie
Piftia este delicioasă dacă știi să o prepari. În mod tradițional, ea se face din carne de porc, dar există și rețete de piftie de curcan sau chiar de pui, doar că acestea conțin gelatină, pentru că altfel nu au cum să se întărească.
Piftie tradițională de porc
· 3 picioare de porc (adidași)
· 700 g ciolan afumat
· 500 g pulpă de poc
· 3 lingurițe de sare
· 1 linguriță boabe de piper
· 3 căpățâni mari de usturoi
Picioarele de porc se pârlesc în zonele cu păr și se curăță bine. Usturoiul se curăță și se lasă deoparte. Picioarele de porc, ciolanul și carnea se pun într-o oală mare, se adaugă apă, sare și piperul boabe și se lasă la foc.
Jumătate din usturoi se toacă și se adaugă în oala cu carne. Totul va fierbe la foc potrivit în jur de 4 ore, iar când lichidul scade, se completează cu apă.
Când carnea de pe ciolan se desprinde de pe os, atunci totul e gata. Se lasă puțin totul oală, apoi se toacă usturoiul și se adaugă în zeamă.
30 de minute se lasă totul să se odihnească, astfel încât zeama să prindă aroma usturoiului.
Bucățile de carne, ciolanul și picioarele se scot din oală și se lasă la răcit câteva minute, apoi se dezosează tot.
Apoi, alegi castroanele sau vasele în care vrei să faci piftia și alternezi punând bucățele de carne și fâșii de ciolan, carne și șorici de pe picioare. Zeama se strecoară și se ia stratul uleios de la suprafață. Se lasă la răcorit cam 30 de minute și se adaugă cam 5-6 albușuri (dacă vrei o zeamă limpede). Se pune pe foc 5 minute, timp în care trebuie să amesteci constant. Apoi, iei spuma formată, apoi strecori din nou zeama.
Se toarnă zeama în forme și se lasă la rece: fie afară, fie în cămară sau în frigider, cel puțin 8 ore.
Piftie de porc ardelenească
· 1 kg picioare de porc
· 1 ciolan
· 2 căpățâni de usturoi
· 15 g piper boabe
· Sare
· Boia
· 1 kg carne de porc cu grăsime
Toată carnea curățată și tăiată bucăți se pune la fiert, inclusiv ciolanul. Se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi.
Se lasă la foc mic, acoperit pe jumătate, cam 5-6 ore sau până când carnea se desprinde de pe os.
Se ia carnea, se desprinde de pe os și se împarte în farfurii în mod egal, astfel încât să fie și carne și șorici și ciolan în fiecare bol.
În zeama rămasă se adaugă usturoiul pisat și se lasă 40 de minute la infuzat. Zeama se strecoară și se adaugă peste fiecare bol, apoi se lasă la răcit.
Piftia se servește cu lămâie.
Răcituri moldovenești
· 1 picior de porc
· 1 sfert de cap de porc cu ureche
· 1 foaie de dafin
· 1 ceapă mare
· 2 morcovi
· Rădăcină de pătrunjel și păstârnac
· Sare
· Piper boabe
· 2 căpățâni de usturoi
Carnea se curăță bine și se spală, apoi se pune la fiert într-o oală mare la foc mic alături de toate ingredientele, în afară de usturoi.
Se lasă la fiert câteva ore bune, până când se desprinde carnea de pe os. Apoi se scoate și se lasă la răcit carnea.
Grăsimea ridicată deasupra la zeamă se adună și se aruncă. Usturoiul se pisează, se adaugă în zeamă și se amestecă bine.
Carnea se taie și se porționează în fiecare castron. Poți adăuga și morcovul pentru aspect.
Zeama se trece prin strecurătoare, apoi se adaugă în castroane și se lasă la răcit.
Secrete și trucuri pentru cea mai bună piftie
Când vine vorba de prepararea piftiei de Crăciun și Anul Nou, secretele reușitei stau în detalii bine păstrate.
O piftie delicioasă începe cu ingrediente de cea mai bună calitate. Oasele de porc și adidașii pline de cartilaj, usturoiul și carnea cât mai proaspătă sunt ingredientele esențiale pentru orice răcitură.
Pentru a obține o zeamă bogată și plină de gust, fierbe oasele (poți adăuga orice fel de legume sau rădăcinoase dorești) pentru cel puțin 4-6 ore. Adaugă frunze de dafin, boabe de piper și un strop de boia dulce, dacă vrei o zeamă roșiatică. Poți face asta pe aragaz sau într-o oală sub presiune.
După ce ai obținut o zeamă delicioasă și carnea se desprinde singură de pe os, adună toată carnea și lasă supa să se odihnească, îndepărtând stratul de grăsime de deasupra. Această etapă este esențială pentru a conferi piftiei o textură fină și clară.
Nu omite picioarele de porc. Acest ingredient conține colagen, cheia pentru o piftie închegată și plină de savoare.
Colagenul din oasele și pielea picioarelor va oferi piftiei o consistență fermă și o textură fină, asigurându-te că se va închega fără niciun strop de gelatină din comerț.
După ce ai obținut o supă gustoasă, acesta este momentul să adaugi usturoiul. Îl poți adăuga și mai devreme, însă dacă nu pui usturoi și după ce oprești focul, zeama nu va avea prea mult gust usturoiat. Căldura afectează proprietățile usturoiului și acesta nu se mai simte.
Când totul e gata și ai o supă usturoiată, aromată și limpede, așează cu grijă bucățile de carne în forme, toarnă supa strecurată peste ele și lasă piftia la răcit pentru câteva ore bune.
Piftia trebuie să stea la rece pentru cel puțin 4-6 ore, de preferat chiar peste noapte. Apoi, decoreaz-o după bunul plac și servește-o pe masa de Crăciun sau Revelion. Pune alături câteva felii de lămâie ca piftia să nu fie grețoasă. Servește-o cu pâine proaspătă sau ca atare, sub formă de aperitiv.