Trucuri pentru platoul de Crăciun. Cum să pregătești aperitive cu tematică festivă
Crăciunul se apropie, iar dacă vrei să pregătești ceva special, iată câteva idei din care să te inspiri, atât pentru ce să servești, cât și pentru felul în care prezinți mâncarea pe masa festivă.
Dacă vrei să pregătești un platou rece cu aperitive tradiționale românești pentru Crăciun, iată câteva sugestii:
Ce să pui pe un platou rece pentru Crăciun
Adună laolaltă slăninuță afumată, chifteluțe mici, cârnați uscați de casă sau cumpărați, telemea, cașcaval, brânză de burduf, ouă umplute, tobă, caltaboș, lebăr, jumări și nelipsita salată de boeuf.
Pe lângă toate acestea, nu uita să pui măsline, struguri, roșii cherry, ceapă verde, castraveți murați și proaspeți, și câteva nuci și grisine, pentru un plus de eleganță.
Dacă ai mulți invitați, poți face mini plăcințele cu brânză și mărar, cu cașcaval sau dulci, cu mere și nuci.
Alege platouri de diferite forme și culori astfel încât să le pui pe masă și să arate bine. Folosește șervețele tematice și aranjează masa punând câteva lumânări cu suport sau decorații de Crăciun în centru.
Așează carafe frumoase pentru vin și țoiuri frumoase pentru țuică.
Sfaturi pentru a crea forme de brad
Dacă vrei ca masa ta de Crăciun să fie spectaculoasă, poți așeza aperitivele în formă de brad de Crăciun, dacă ai o masă generoasă.
O altă idee este să îți cumperi câteva platouri în formă de brad și să pui în ele aperitive precum măsline, biscuiți, brânzeturi și legume precum roșii sau fructe.
Dacă totuși este prea târziu să mai cumperi ceva, poți face din aperitive o formă de brad pe masă. Va arăta extrem de bine și pe măsură ce lumea se servește, brăduțul va dispărea și nu va mai rămâne nimic.
Pentru acest brăduț ai nevoie de câteva ingrediente, dar ține minte că le poți înlocui după bunul plac și secretul este cum le aranjezi.
Ingrediente
· 1 roată de brânză brie
· marmeladă sau dulceață
· brânză cheddar
· brânză gouda
· bucată de brânză albastră
· prosciutto feliat
· salam feliat
· cârnați uscați de casă
· fistic prăjit
· migdale
· 2 pere
· 1 măr
· măsline
· 6 mandarine
· biscuiți sărați
· 12 crenguțe de rozmarin proaspăt
· 1 castravete
· Mărar
· Roșii cherry
Folosește crenguțe de rozmarin proaspăt pentru a forma un triunghi pe un tocător de lemn mare. Folosește-te de rozmarinul să faci conturul în formă de brad de Crăciun.
Așează brânza brie pe un alt tocător și folosind un decupator mic în formă de stea, apasă forma ferm în centrul brânzei.
Ridică forma pentru a îndepărta centrul. Umple golul din brânză în formă de stea cu marmeladă sau dulceață. Așează brânza la partea de sus a platoului în formă de brad ca o steluță.
Acum, odată ce steaua este în locul ei, începe să umpli platoul de jos în sus. Fă trunchiul bradului folosind biscuiți rotunzi sau pătrați. Apoi umple corpul bradului cu straturi de carne, brânzeturi, fructe și legume.
Odată ce „scheletul” este în loc, poți umple orice goluri cu măsline, frunze de mărar pe post de ace de brad, fructe sau ce ți-a mai rămas.
Adaugă mai multe crenguțe de rozmarin acolo unde este necesar pentru a-l umple și a arăta colorat. Pe margini, adaugă roșii cherry ca globuri.
Altă rețetă este să iei un aluat de foietaj și să decupezi în forme de brad. Unge cu cremă de ciocolată, brânză sărată sau dulceață, acoperă cu altă foaie de aluat decupat ca un brad și pui la cuptor. Apoi, poți presăra zahăr pudră deasupra dacă ai făcut o umplutură dulce.
Același lucru îl poți face cu aproape orice ingredient pentru aperitiv dacă ai o formă de brad: brânzeturi, fructe, etc.
Poți coace fursecuri în formă de brad și le poți face sărate sau dulci, după preferință.
Cum să faci un platou cald pentru Crăciun
Dacă vrei să faci un platou cald de aperitive pentru Crăciun, poți începe cu o listă: ce vrei să gătești, pentru câți oameni, ce ingrediente ai nevoie și când vei face toate acestea?
Ca să nu te complici, alege doar 3-4 preparate calde, iar pe restul le poți cumpăra semipreparate, ca să nu stai toată ziua în bucătărie.
Iată câteva idei: chifteluțe, pui shanghai, bulete din cașcaval, plăcintă cu bânză, sărățele cu cașcaval, crochete de cartofi, melci cu nucă, cașcaval pane, măsline pane, nuggets, cârnăcior trandafiri, crenvurști în aluat, etc.
Ca să faci bulete de cașcaval ai nevoie de:
· 200 g cașcaval ras
· 100 g făină
· 50 g unt moale
· ½ linguriță praf de copt
· Pesmet
· 1 ou
· ulei
Amestecă cașcavalul ras cu făina, oul, untul, praful de copt. Omogenizează totul până îți iese un aluat. Lasă-l la odihnit în frigider cam 30 de minute, apoi scoate-l și formează biluțe, apoi dă-le prin pesmet și prăjește-le în ulei sau bagă-le la cuptorul preîncins la 200 de grade pentru 20 de minute. Servește-le călduțe.
Ca să faci chifteluțe ai nevoie de:
· 500 g carne de pui tocată
· 3-4 căței de usturoi
· 1 ou
· 3 linguri pesmet
· 1 legătură pătrunjel proaspăt
· Piper
· Ulei
· 3 felii de pâine
· 1 cartof mare
Pune carnea într-un bol și adaugă usturoiul, pâinea înmuiată în apă și stoarsă, cartoful ras și scurs bine, sarea, piperul, pesmetul și pătrunjelul tocat mărunt.
Amestecă bine, adaugă oul și formează mici biluțe. Le poți da prin făină sau le poți prăji ca atare în ulei. Dacă nu vrei să le prăjește, coace-le la cuptor sau la airfryer.
Servește-le cu pâine, muștar și murături.
Pentru cârnăciori ai nevoie doar de câțiva cârnați de casă sau de la măcelărie, de preferat afumați. Doar crestează-i la un capăt în patru și prăjește-i în ulei, apoi servește-i cu pâine și murături.
Poți apela, de asemenea, la aperitive calde simple precum plăcinta cu spanac și brânză semipreparată pe care trebuie doar să o bagi la cuptor sau nuggets pe care trebuie doar să le gătești la cuptor sau airfryer și le poți servi cu cartofi la cuptor wedges sau crochete de cartofi, după preferințe. Adaugă pe masă și câteva sosuri.
Vei avea o masă de Crăciun colorată, plină și delicioasă.