Ce se mănâncă în Postul Crăciunului. Idei de meniuri pentru cei care vor să țină post

Ce sa mananci in post
Shutterstock

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an. Află care este istoria acestui eveniment, ce se mănâncă dar și care sunt lucrurile complet interzise în această perioadă.  

Timp de 40 de zile, înainte de Crăciun, creștinii ortodocși sunt îndemnați să țină post. Ce este important de reținut e că acest post nu se referă doar la mâncare, ci este și o perioadă de curățare sufletească.

Când începe Postul Crăciunului 2023

Postul Nașterii Domnului, perioadă cunoscută și sub numele de Postul Crăciunului, este un moment important în calendarul creștin, care va începe pe data de 15 noiembrie 2023 și se va încheia pe 24 decembrie, după miezul nopții. Această perioadă de 40 de zile este considerată un timp de pregătire spirituală și purificare pentru a celebra Nașterea Domnului, care are loc pe 25 decembrie.

Postul Crăciunului nu este doar despre abstinența de la anumite alimente, ci și despre apropierea de Dumnezeu și purificarea spirituală. Creștinii sunt îndemnați să se abțină de la carne, brânză, pește, ouă, ulei și multe alte alimente. În această perioadă, rugăciunea zilnică, iubirea față de aproapele și conexiunea cu divinitatea sunt aspecte esențiale.

În timpul Postului Crăciunului există și câteva sărbători importante. Pe 21 noiembrie, creștinii sărbătoresc intrarea Maicii Domnului în templul din Ierusalim. Aceasta este prima mare sărbătoare a postului și marchează începutul unei perioade mai aspre a postului, care se desfășoară în perioada 20-24 decembrie.

În aceste zile, postul devine și mai strict. Nu există dezlegare la pește, ulei și vin, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, când se permite consumul acestor alimente. De asemenea, bătrânii respectă o regulă suplimentară, postind fără ulei și vin în zilele de luni, miercuri și vineri. Cu toate acestea, în cazul în care în aceste zile se sărbătorește vreun sfânt, se permite dezlegarea.

Postul Crăciunului este o perioadă de reflectare, rugăciune și pregătire spirituală pentru creștinii care doresc să celebreze Nașterea Domnului într-un mod profund și conștient. Este un timp în care credincioșii își reafirmă credința și își întăresc legătura cu divinitatea, urmând exemplul sacrificiului făcut de Iisus pentru oameni.

Ce se poate mânca în timpul Postului Crăciunului 2023

În timpul Postului Crăciunului, există o varietate de alimente pe care creștinii le pot consuma înlocuind carnea, produsele lactate și alte alimente interzise. Iată câteva exemple de alimente pe care le puteți consuma în locul celor interzise în această perioadă:

· Legume și fructe: Legumele și fructele proaspete sunt o opțiune excelentă în timpul postului. Acestea pot fi consumate în salate, sucuri sau gătite în diferite feluri.

· Leguminoase: Fasolea, linte, năutul și alte leguminoase pot fi o sursă importantă de proteine în timpul postului. Acestea pot fi utilizate în preparate precum supe, tocănițe sau salate.

· Cereale: O gamă largă de cereale, cum ar fi orezul, grâul, orzul sau secara, pot fi consumate în timpul postului. Pâinea făcută din făină integrală sau fără drojdie poate fi, de asemenea, o opțiune sănătoasă.

· Fructe oleaginoase: Nuci, migdale, fistic și alte fructe oleaginoase pot fi incluse în dieta postului pentru a oferi un aport de grăsimi sănătoase și proteine.

· Semințe: Semințele de susan, floarea-soarelui, dovleac și altele pot fi adăugate în salate sau în preparate de pâine pentru a aduce un aport suplimentar de nutrienți.

· Produse de panificație fără ouă și lactate: Există o varietate de produse de panificație disponibile în comerț care sunt făcute fără ouă și lactate, cum ar fi pâinea fără drojdie, covrigii, biscuiții sau prăjiturile vegane.

· Mâncăruri tradiționale de post: Există numeroase rețete tradiționale de post care pot fi pregătite în timpul Postului Crăciunului, cum ar fi sarmalele de post, fasolea gătită în diferite moduri, cum ar fi ciorbă de fasole, fasole bătută, etc, sau plăcinta cu varză. Acestea sunt doar câteva idei pe care le puteți lua în considerare în cele 40 de zile de post.

Idei de mâncăruri de pregătit în postul Crăciunului

Pentru că una dintre cele mai dificile părți ale postului este reprezentată de momentul în care trebuie să alegem ce facem de mâncare pentru a îndeplinii toate condițiile restricțiilor alimentare, vă prezentăm câteva idei de rețete preluate de pe retetepractice.ro.

- Varză călită de post din varză murată

- Sarmale de post

- Tocaniță de ciuperci cu mămăliguță

- Pilaf țărănesc cu legume

- Mâncărică de mazare

- Ardei umpluti de post

- Tocăniță de ardei copți

- Mâncărică de cartofi

- Pate vegetal de ciuperci

Deserturi de post

- Plăcintă cu dovleac

- Prăjitura tăvălită

- Gogoși de post – Rețetă fără dospire

- Bezele de post

- Negresă de post

Istoria Postului Crăciunului

În primii ani ai creștinismului, postul Crăciunului avea o durată mai scurtă și sărbătoarea Crăciunului nu era celebrată pe 25 decembrie, ci pe 6 ianuarie, împreună cu Teofania. Cu toate acestea, în secolele al IV-lea, Biserica a decis să schimbe aceste aspecte pentru a evita confuzia și influențele păgâne. Această decizie a avut un impact semnificativ asupra tradițiilor și practicilor creștine, stabilindu-se o dată fixă pentru Crăciun și o perioadă de patruzeci de zile de post înainte de aceasta.

Biserica a considerat important să stabilească o dată specifică pentru Crăciun pentru a evita confuzia și influențele păgâne. În acea perioadă, unii creștini erau încă atrași să celebreze o sărbătoare a soarelui, alături de păgâni.

Pentru a clarifica și a diferenția sărbătoarea creștină de cele păgâne, Biserica a hotărât să stabilească Crăciunul pe 25 decembrie. Această decizie a fost susținută și de faptul că în imnul de despărțire, Hristos este numit "Soarele dreptății", iar Biserica a considerat că această asociere poate ajuta la promovarea și înțelegerea semnificației spirituale a Crăciunului.

Biserica a adoptat o perioadă de patruzeci de zile de post înainte de Crăciun pentru a veni în ajutorul credincioșilor în pregătirea spirituală pentru această sărbătoare importantă. Această perioadă este numită și "perioada celor patruzeci de liturghii" și încurajează participarea frecventă la Sfânta Liturghie, care este considerată o masă spirituală în care Trupul și Sângele lui Hristos sunt oferite credincioșilor pentru iertarea păcatelor și pentru viața veșnică.

Participarea frecventă la Liturghie în timpul postului este considerată esențială pentru creștini. Aceasta oferă oportunitatea de a se împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, pentru a primi iertarea păcatelor și pentru a se apropia de Dumnezeu. Deși importanța acestei participări frecvente poate fi dificil de evaluat, este asemănată cu o masă zilnică în care credincioșii se hrănesc spiritual

În timpul postului Crăciunului, creștinii sunt îndemnați să practice milostenia și caritatea față de ceilalți. Aceasta include atât ajutorul material, care este adesea necesar în special în perioadele dificile, cât și caritatea spirituală, care necesită iubire și timp dedicat celorlalți. Aceste practici sunt considerate esențiale în lupta spirituală și în îndreptarea duhovnicească, conform Crestinortodox.ro.

Ce este complet interzis în Postul Crăciunului 2023

Se spune că în Postul Crăciunului sunt interzise câteva lucruri, după cum urmează:

· În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

· În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează.

· În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.

· În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează.

· Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte.

· În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult.

· În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Postul Crăciunului 2023 - tradiții și superstiții

În fiecare an, în duminica dinainte de Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului, este o tradiție în care finii merg la nași sau familiile se adună pentru a petrece împreună și a se bucura de bucate alese înainte de începerea postului, care va dura 40 de zile.

Un alt obicei practicat în această perioadă este strângerea tuturor oaselor și resturilor de mâncare pe o față de masă în ziua de Lăsatul Secului. A doua zi, acestea sunt aruncate afară spre răsărit, în timp ce se rostesc cuvintele: "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite". Se crede că acest obicei va proteja ogoarele de vrăbii și alte păsări care ar putea provoca pagube.

La începutul Postului Crăciunului, oamenii de la sate obișnuiau să pună vasele în care găteau mâncare dulce cu gura în jos și să folosească vase noi, care să nu fie murdărite cu mâncăruri dulci. Se spune că cei care respectă această tradiție vor fi feriți de pagube și boli.

Conform unei tradiții populare, se spune că Maica Domnului i-a sfătuit pe bătrânul Crăciun să țină post pentru a obține iertare, deoarece acesta îi tăiase mâinile soției sale, Crăciuneasa, care era moașa Fecioarei Maria.

De asemenea, Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o perioadă de pregătire spirituală a credincioșilor pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului. Există și o superstiție conform căreia, dacă vremea în timpul Postului Crăciunului este blândă, atunci primăvara va fi ploioasă.

Rugăciune care se citește în fiecare post

Iată o rugăciune care ar trebui citită în fiecare post:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmiț, prin Legea Ta cea Veche și cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău cel sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruința asupra păcatului,- ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun

Planifici o vacanță de sărbători? Atunci Europa este cel mai bun continent din lume pentru a sărbători Crăciunul. De la piețele de Crăciun istorice din Germania până la cel mai emblematic loc de Crăciun: Viena.

Fasole cu ciolan, sarmale din belșug și mici suculenți. Cum au sărbătorit românii Ziua Națională a României
Fasole cu ciolan, sarmale din belșug și mici suculenți. Cum au sărbătorit românii Ziua Națională a României

O feerie cu ceaune imense, pline cu fasole și ciolan dulce afumat, sute de mii de sarmale și milioane de mici, dar mai ales oameni îmbujorați de gustul mâncării, al unui păhărel de vin fiert și al bucuriei de-a fi împreună.

Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu
Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu

Am intrat în luna sărbătorilor, iar spiritul lor se simte deja în Capitală. Vineri seară, casa faimoasei Mița Biciclista a fost învăluită în decorațiuni de Crăciun și lumini, gândite de unii dintre cei mai buni artiști din Europa.

 

Recomandări
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO

Au apărut primele imagini cu românii care au rămas captivi pe aeroportul din Munchen mai bine de jumătate de zi.    

Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza
Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza

Liderul unui puternic stat NATO a cerut din nou Curții Penale Internaționale (CPI) să tragă la răspundere Israelul pentru presupusul genocid din Fâșia Gaza.

SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris
SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris

SUA nu vor permite „în niciun caz” strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, a declarat sâmbătă vicepreședinta Kamala Harris, acesta fiind un mesaj către trupele israeliene care luptă împotriva Hamas.