Examenul de rezidențiat a fost mai greu ca anii trecuți, au apreciat candidații. Specializările unde s-au dat „bătăliile”
Au fost emoții mari, duminică, pentru absolvenții facultăților de medicină, farmacie și medicină dentară din toată țara. Peste 10.000 de tineri au susținut examenul de rezidențiat, în speranța că vor ocupa un loc sau un post la specialitatea dorită.
Anul acesta, în domeniul medicină generală, cele mai multe locuri sunt la specialitățile medicină de familie, ATI, pediatrie și cardiologie.
După patru ore de examen, în care candidații au avut de răspuns la 200 de întrebări tip grilă, părerile au fost împărțite.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
„A fost ok. Grilele au fost decente.”
„Greuț... nu pot să zic că a fost un examen senzațional, să sperăm că se ia. Am învățat ce trebuie, dar nu în totalitate. Sunt unele chestii la care nu mă așteptam să pice. În cazul în care trec, aș vrea ortopedie” au spus doi dintre studenți.
În total, peste 10.000 de candidați din toată țara au susținut duminică un examen care le va decide viața cel puțin pentru următorii ani. În București s-au înscris 3.993 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie. Și-au disputat șansele pentru ocuparea unui loc sau a unui post într-un spital din țară.
-Eu sper peste 8,50.
-Ce specializare?
-Radiologie, la Cluj.
Trebuie notă mare?
Trebuie peste 8,50.
„Examenul a fost mai greu față de anii trecuți, am câteva opțiuni, dar o să decid în funcție de notă” - au spus alți candidați.
Unii nu au fost la prima încercare:
„Multe întrebări de chirurgie generală. Mai puțin din cardio și clase de medicamente. Sper să-l trec, sincer. Sunt medic specialist deja și vreau să-mi iau specializare complementară. Sănătate publică.”
În toată țara, au fost scoase la concurs 4.000 de locuri la domeniul medicină generală, pentru care s-au înscris 6.000 de candidați, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicină dentară, 2.360 de candidați, în timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 1.972 de concurenți.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Diferența aceasta semnificativă este generată de faptul că la medicină nu există drept de liberă practică decât după absolvirea rezidențiatului, iar numărul de locuri și posturi scoase la concurs sunt echivalente cu numărul de absolvenți din anul respectiv. La celelalte două domenii există drept de liberă practică odată cu încheierea studiilor de licență.”
De la an la an, numărul studenților la Medicină a crescut. A contribuit și faptul că salariile sunt mai mari.
Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București: „Un medic primar avea 6.498, a crescut la 19.000 de lei, brutul, la specialist de la 5.400 la 16.000, rezidentul de la 3.500 la 10.000.”
Anul acesta, cele mai multe locuri scoase la concurs sunt la specialitățile medicină de familie, ATI, pediatrie sau cardiologie. La polul opus se află medicina sportivă, expertiza medicală a capacității de muncă și neurologia și cardiologia pediatrică.