Supele cremă - explozie de gusturi, nutrienți și beneficii. Cum să le introduci în alimentația ta de zi cu zi

supa crema
freepik.com

Legumele sunt o parte esențială a alimentației sănătoase, fiind recomandat să le consumăm la fiecare masă, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc organismului.

Ele pot fi incluse în meniu cu ușurință, sub formă de garnituri, tocănițe, ciorbe, supe și salate. Totuși, statisticile Eurostat arată că, în România, consumul de legume este deficitar.

Supele cremă sunt o opțiune excelentă și delicioasă, dacă te-ai hotărât să crești consumul de legume. Iată cum se prepară supele cremă și care sunt motivele pentru care să le incluzi în meniul tău obișnuit.

Tipuri de supe cremă

Supele cremă sunt preparate culinare foarte versatile, care pot fi preparate din orice fel de legume, în numeroase combinații.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Ceea ce le face atât de speciale este chiar unicitatea fiecărei rețete, care poate fi adaptată conform preferințelor. În funcție de leguma de bază aleasă, de proporțiile dintre ingrediente și de ierburile aromatice adăugate, poți obține o mare varietate de gusturi și arome. Astfel, alimentația ta nu va deveni monotonă, în timp ce crești considerabil consumul de legume și alte vegetale.

Cele mai populare supe cremă sunt cele preparate pe bază de:

  • Dovleac;

  • Zuchinni;

  • Ciuperci;

  • Roșii;

  • Broccoli;

  • Sparanghel;

  • Ardei copt;

  • Spanac;

  • Ștevie;

  • Linte;

  • Sfeclă roșie;

  • Mazăre.

Totuși, poți prepara supe cremă din mai multe legume în diferite proporții, în mod similar unei supe obișnuite. Spre exemplu, poți combina roșii cu apio/țelină, morcov, ardei gras, ceapă, usturoi și cartof. Practic, îți poți folosi creativitatea pentru a pregăti o masă gustoasă din legumele pe care le ai deja în cămară, după propriile preferințe.

De asemenea, supele cremă pot fi completate și cu o sursă de proteine animale, cum ar fi piept de pui fără piele.

Beneficiile supelor cremă

Așa cum prezintă Healthline, supele de legume aduc numeroase beneficii organismului:

  • Sunt nutritive – amestecul de legume colorate furnizează un „cocktail” de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare. Acestea pot fi bogate în vitamine din complexul B (cum ar fi acid folic, B1 sau B6), vitamina A, vitamina K, vitamina E, potasiu, calciu, în funcție de legumele sau leguminoasele boabe adăugate. Adăugând uleiuri vegetale extravirgine, te bucuri, de asemenea, de un aport de grăsimi sănătoase. Toți acești nutrienți joacă roluri importante în buna funcționare a organismului;

  • Ajută la controlul greutății – legumele sunt nutritive și sărace în calorii, ceea ce le face excelente pentru controlul ponderal. În plus, fibrele din conținutul acestora prelungesc sațietatea. Așadar, dacă îți dorești să scazi în greutate, includerea supelor cremă în meniul zilnic poate fi o strategie eficientă;

  • Sunt o sursă de hidratare – supele sunt preparate cu apă, iar majoritatea legumelor conțin peste 90% apă. Astfel, pe lângă creșterea aportului de nutrienți, ele te ajută să menții un status de hidratare optim;

  • Susțin un tranzit intestinal optim – pentru că sunt bogate în fibre alimentare și apă, supele cremă ajută la optimizarea tranzitului intestinal. Un consum optim de legume poate preveni, astfel, constipația și anumite afecțiuni gastrointestinale (cum ar fi diverticuloza), așa cum sugerează Harvard T.H.Chan School of Public Health. Fibrele insolubile cresc volumul bolului fecal și promovează motilitatea intestinală, în timp ce fibrele solubile se dizolvă, formând un material asemănător gelului, descrie Mayo Clinic. Apa este, de asemenea, importantă pentru un tranzit intestinal optim, deshidratarea fiind o cauză comună a constipației cronice, arată Debra Fulghum Bruce în articolul „How Drinking Fluids Can Help You Manage Constipation”;

  • Pot scădea riscul de a dezvolta boli cronice – datorită antioxidanților și altor nutrienți din supele cremă, acestea pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni. Un consum ridicat de legume are efect protectiv împotriva diabetului zaharat tip 2, bolilor neurodegenerative, hipertensiunii arteriale, obezității, bolilor cardiovasculare și cancerului. Se pare că un aport optim de fructe și legume reduce riscul de mortalitate de cauză cardiovasculară, prezintă Harvard T.H.Chan School of Public Health. În plus, aceeași sursă menționează că luteina și zeaxantina din unele legume (în special cele cu frunze verzi) ajută la prevenirea unor boli oculare legate de vârstă, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară;

  • Pot ajuta la gestionarea unor patologii – conform sursei de mai sus, o dietă bogată în legume poate ajuta controlul hipertensiunii arteriale. De asemenea, potrivit WebMD, legumele promovează o bună gestionare a diabetului zaharat, datorită fibrelor și indexului glicemic scăzut, care se asociază cu un control optim al glicemiei. În plus, datorită fibrelor alimentare, supele cremă pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.

Atunci când sunt preparate cu supă de oase (zeama rămasă după fierberea oaselor de animale), supele cremă furnizează, de asemenea, colagen – substanță nutritivă cu beneficii asupra sănătății pielii, articulațiilor și oaselor.

Mai mult decât atât, supele cremă sunt un truc eficient pentru a reduce risipa alimentară. Legumele „trecute” (cele care nu mai sunt proaspete) ajung adesea la gunoi. Ele pot fi adăugate, însă, în aceste preparate culinare.

Totuși, nu uita să consumi legume și în stare crudă, sub formă de salate sau întregi. Astfel, te asiguri că beneficiezi și de acele substanțe nutritive care sunt sensibile la prepararea termică.

Cum se prepară supele cremă

În general, tehnica de preparare cea mai des utilizată presupune următorii pași:

  1. Tăierea legumelor în bucăți mari;

  2. Rumenirea legumelor în tigaia antiaderentă pulverizată cu ulei de măsline, timp de câteva minute, în timp ce amesteci regulat;

  3. Adăugarea de apă sau supă strecurată (obținută după fierberea cărnii sau oaselor), atât cât să acopere legumele, urmată de fierberea lor până devin moi.

  4. Mărunțirea fină a legumelor cu ajutorul blenderului și condimentarea supei.

Alte metode de preparare a supelor cremă:

  • O altă variantă este prepararea în cuptor a legumelor, urmată de amestecarea cu apă și mărunțirea lor folosind blenderul.

  • Cea mai simplă metodă este să fierbi direct legumele în puțină apă, apoi să le mărunțești și să mai adaugi apă conform consistenței dorite.

După ce mărunțești bine legumele și condimentezi supa, este indicat să mai lași oala pe foc să fiarbă câteva minute.

Poți condimenta preparatul cu diferite plante aromatice, uscate sau proaspete, cum ar fi usturoi (crud sau granulat), ghimbir, oregano, busuioc, nucșoară, curry, turmeric, piper.

De asemenea, multe persoane preferă să adauge smântână de gătit, pentru un gust deosebit. Nu uita, însă, că smântâna conține grăsimi saturate, care trebuie limitate într-o alimentație sănătoasă. De aceea, este indicat să o adaugi în cantități mici și să optezi pentru o variantă semidegresată.

Pe de altă parte, este recomandat să adaugi o sursă de grăsimi sănătoase în supele cremă, în cantități mici, cum ar fi 1-2 lingurițe de ulei extravirgin (presat la rece) de măsline, nuci, semințe de in, dovleac, avocado sau altele (cu excepția celui de palmier și de cocos, care sunt bogate în grăsimi saturate).

Deasupra, poți decora cu pătrunjel, busuioc sau alte ierburi aromatice proaspete, fulgi de drojdie inactivă, fructe cu coajă lemnoasă mărunțite (nuci, caju, migdale, fistic) sau semințe crude (cum ar fi de dovleac, susan sau mix).

Supele cremă se consumă alături de o porție de crutoane integrale sau pâine integrală prăjită, pentru a obține o masă completă și sățioasă. Cerealele integrale sunt mai bogate în proteine, fibre și vitamine din complexul B, comparativ cu cele rafinate.

Atenție! Este important să prepari supele cremă acasă, evitându-le pe cele gata preparate din comerț. Cele procesate industrial pot conține ingrediente nedorite, cum ar fi diferiți agenți de îngroșare, zahăr și exces de sare.

În concluzie, este o idee bună să începi să consumi supe cremă, în special dacă dieta ta este săracă în legume. Aceste preparate sunt o metodă eficientă de a obține porții concentrate de substanțe nutritive, cu beneficii nenumărate asupra sănătății. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Chiftele de post – cele mai delicioase rețete de chifteluțe vegetale. Metode pentru a leaga compoziția fără ou
Chiftele de post – cele mai delicioase rețete de chifteluțe vegetale. Metode pentru a leaga compoziția fără ou

Chiftelele de post sunt o opțiune delicioasă și nutritivă, perfecte pentru cei care respectă perioada de post, dar și pentru cei care preferă o alimentație fără produse de origine animală.

 

Cum să stabilești limite sănătoase într-o relație de cuplu. „Fiecare este responsabil de propriile sale alegeri”
Cum să stabilești limite sănătoase într-o relație de cuplu. „Fiecare este responsabil de propriile sale alegeri”

O relație de cuplu poate fi o provocare atunci când nu există limite bine stabilite sau când acestea nu sunt respectate. Psihologul Cristina Ionescu a explicat  la „Vorbește lumea” cum acestea pot contribui la o viață de cuplu sănătoasă și echilibrată.

 

Ce au găsit polițiștii în bagajele unui bărbat care pleca cu avionul din Peru. Detaliul care l-a dat de gol
Ce au găsit polițiștii în bagajele unui bărbat care pleca cu avionul din Peru. Detaliul care l-a dat de gol

Poliția din Peru a arestat un bărbat prins încercând să părăsească țara cu 320 de tarantule, 110 centipede și nouă furnici glonț legate de corp.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.