Fermierii români anunță scumpiri în perioada Paștelui. Cât va costa un kilogram de carne de miel
Fermerii amenință că anul acesta mielul de Paște va fi cu 10% mai scump ca în 2023 și dau vina pe furajele pentru care, la rândul lor, plătesc mai mult.
Acum, în magazine un kilogram de carne de miel costă 55 de lei, iar, în mai, ciobanii sunt deciși să ceară și mai mult. Chiar se îndeamnă unul pe altul să facă asta pe rețelele de socializare.
"Pe acest grup nu vor mai fi acceptate postările care oferă sub 24 lei/kilogram în viu! Cu rugămintea cum apare o postare cu prețul mai mic de 24 lei, urgent un raport" - este anunțul care a apărut pe un grup online cu zeci de mii de membri a fost ulterior șters. Dar arată că fermierii au de gând să țină de preț și se plâng că dau tot mai mult pentru mâna de lucru și furaje.
Marian Poinariu, fermier: "Să stai toată ziua în câmp, în frig toată iarna să le furajezi porumb, fân... Ciobani nu mai zic, nu mai găsim, foarte scumpi".
Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei: "Vor să obțină cât mai mult, pentru că este prima vânzare după iarnă, unde au cheltuit foarte mult ca să-și întrețină animalele, dar nu putem nici exagera”.
Cât costă îngrijirea unui miel pentru o perioadă de trei luni
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare pentru Creșterea Ovinelor Popăuți, Botoșani, au calculat exact cât costă îngrijirea unui miel timp de trei luni, pana ajunge la greutatea ideala pentru vanzare.
Au pus la socoteală laptele, furajele și cheltuielile de intreținere.
Costul total se ridică la 600 de lei, iar împărtit la 30 de kilograme rezultă prețul pentru un kilogram în viu.
Ionică Nechifor, directorul stațiunii de cercetare Popăuți: "În final, ajunge un cost de 22,03 bani, fără TVA. Luăm în calcul și TVA-ul, deci se duce maxim 24 de lei în viu".
Ce variante au fermierii care nu reușesc să-și vândă mieii de Paște
În magazine, carcasa costă dublu.
George Cățean, fermier: "Dacă vorbim de mielul carcasă, prețul de plecare e 50 de lei. Cel mai mult cântăresc furajele, după care forța de muncă, iar în momentul în care tragem linia, poate că cel mult 10% ar putea vorbi despre venituri care să îi rămână producătorului”.
Ionică Nechifor, directorul stațunii de cercetare Popăuți: ”Știm foarte bine că la un moment dat de la acest preț poate să apară acei intermediari care cer 30 RON în viu sau merg mai departe pe o carcasă unde deja se vehiculează o sumă de 60 RON pe carcasă și nu e în regulă".
Fermierii care nu reușesc să-și vândă mieii de Paște au posibilitatea să îi dea la export în țările arabe. Prețul în viu este în acest caz și mai mic, în jur de 21 de lei.