Animalul care a înlocuit mielul pe mesele românilor, de Paște. Oamenii au făcut coadă la măcelărie pentru el
Se apropie Paștele, dar comercianții care vând carne de miel nu sunt mulțumiți de încasări. Spun că au vândut până acum cu 40% mai puțin decât în anii trecuți. Ca să nu rămână cu mieii în galantare, unele magazine au coborât prețurile.
Anul acesta, porcul și puiul au detronat mielul. La o măcelarie din capitală, oamenii au stat la coadă zeci de minute pentru mici, pastrama de oaie și marinate din porc sau frigărui de pui.
Bătrân: „4 kg, de-o cirobiță, de-o fripturică. Pe vremuri se manca și luam unul întreg, dar cum numai cu porția, că nu prea mai mănâncă, soția nu, copii nu”.
Alexandru Mara, antreprenor: „Tradiția este să avem mielul pe masă acolo semnificativ, dar lumea se orientează spre pastramă. Ma sună și întreabă: pastramă? Adică din 10, 7 întreabă de pastramă, 3 întreabă de miel. Tot din oaie sunt frigărui, cotlete de berbecuț”.
Și prețul mare al cărnii de miel i-a ținut pe cumpărători la distanță. Comercianții fac reduceri pentru cei care iau mai mult. Pulpa de miel și cotletele, de exemplu, sunt scumpe.
Florin Hanganu, comerciant: „Anul acesta e cel mai slab an, față de anul trecut, de acum doi ani. A căzut și foarte târziu și e și cu 1 mai...”
Reporter: Și credeți că o să rămâneți cu stocurile neterminate?
Comerciant: „Păi nu mai cumpărăm, vă dați seama, luăm mai puțin ca să-l vindem. Mai vine rămânem fară, decât cu...”
Și în piețele din Brașov vânzarea a început timid. Fiecare comerciant a încercat să își prezinte marfa cât mai bine.
Femeie: „Luam mai puțin! 2 kg, 120 de lei”.
Bărbat: „Jumătate că mai mult nu îți permiți, nu ai cum”.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, românii consumă lunar 100 de grame de carne de miel și oaie și 1,5 kg de carne de porc și pui cel mai mult, aproape două kilograme.