Kilogramul de carne de miel a ajuns la 50 de lei. Câți bani trebuie să plătească românii pentru meniurile de Paște
Mai sunt două săptămâni până la Paște, însă pregătirile pentru masa de sărbători au început la nivel teoretic.
În timp ce unii aleargă după cele mai bune ingrediente și preferă să gătească acasă, alții sunt cu ochii după meniuri gata pregătite. Cu toții trebui, să aibă, însă bugete mai mari, dacă vor o masă bogată. Kilogramul de cozonac pască și drob sare, de 100 de lei.
Zeci de clienți își așteaptă rândul în fața unui grătar plin de carne. O friptură de miel bine rumenită nu are voie să lipsească de pe masa de sărbători. Iar de Paște, cei mai mulți vor miel, ied sau oaie. Așa că oamenii au început deja să tatoneze terenul - la gust, dar și la preț.
Nicolae Ciobanul, fermier: „Undeva la 50 de lei kilogramul de carne, carcasă de miel. Și anul trecut a fost tot cam la fel. Drobul undeva la 100 de lei kilogramul, 80-100 de lei kilogramul. Anul trecut nu mai știu exact. N-aș vrea să mint. Undeva la 70 de lei kilogramul”.
Marius Adam, organizatorul târgului: „Având în vedere că mai sunt două săptămâni până la Paște este cel mai indicat acum să vină să deguste și de săptămâna viitoare, în apropierea Paștelui, să își facă comenzile, cumpărăturile”.
Mulți au testat deja și cozonacul dar au căutat și prăjituri de casă ori pască. Cum oferta este variată alegerea este grea.
Gabriela Mateiuc, producător de prăjituri de casă: „Cozonacul este regele și pasca este regină. Atunci când toți se adună acasă, în familie, trebuie să mănânce tot ce este mai bun. Noi mergem mult pe tradițional. Deci cei cu nucă, cacao, stafide. Sunt clienți care preferă cu mac, sunt clienți care preferă doar cu nucă”.
Femeie: „Nucă, da. Era chiar bună la preț. Acum mai nou îmi comandă copiii cu fistic”.
Un kilogram de cozonac costă, în medie, 100 de lei, iar unul de pască, 120. Mai puneți în jur de 90 de lei pentru un kilogram de sarmale și peste 100 de lei pentru verdețuri și aperitive. Însă meniul poate varia - câte familii, atâtea obiceiuri.
Producătorii au deschis deja listele de comenzi pentru cei care nu vor să stea în bucătărie. Iar meniurile pentru o familie de 4-6 persoane costă peste 1.000 de lei.