VIDEO.Gest fara precedent. Prima data cand Papa spala picioarele unor femei: "Multi tineri plangeau"
Papa Francisc a spalat joi picioarele a 12 detinuti minori, printre care si doua tinere, intr-o inchisoare din Roma, un gest fara precedent si plin de emotie, facut cu ocazia traditionalei liturghii din Joia Sfanta, relateaza AFP.
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, ales Papa pe 13 martie si care si-a luat numele ca omagiu pentru sfantul patron al celor saraci, Sfantul Francisc de Assisi, a decis sa celebreze liturghia Cinei cea ce Taina, cu traditionala spalare a picioarelor, in centrul de detentie pentru minori de la Casal del Marmo, la marginea Romei, in loc de bazilica imensa si rece Sfantul Ioan Lateran.
In fata a 50 de tineri adunati in capela inchisorii, Papa argentinian a pronuntat o scurta predica improvizata, pe un ton simplu, accesibil si calduros, inainte de a spala picioarele a zece tineri si doua fete, o catolica italianca si o musulmana de nationalitate sarba.
Cardinalul Bergoglio a realizat deja acest gest la Buenos Aires cu ocazia Joii Sfintilor. Insa aceasta este prima data la Roma cand "spalarea picioarelor" de catre un Papa, ce simbolizeaza atitudinea serviabila a lui Hristos in fata discipolilor sai, are loc intr-o inchisoare si este propusa si fetelor.
"Este prima data in istorie cand un papa asociaza femeile acestei ceremonii", chiar daca "multi preoti au facut-o deja", dezvaluie parintele Federico Lombardi, purtator de cuvant al Vaticanului.
Semn al popularitatii Papei Francisc, credinciosii s-au postat in numere mari de-a lungul drumului catre inchisoare.
Spalarea picioarelor reproduce "un semn care este o mangaiere a lui Iisus", a declarat pontiful in varsta de 76 de ani, subliniind ca a facut acest gest "din toata inima", "ca preot si ca episcop". El nu a folosit cuvantul "Papa".
"Iisus a venit pentru a servi, pentru a ne ajuta. Sa ne gandim bine: suntem intr-adevar dispusi sa ii servim pe ceilalti?", i-a intrebat el pe detinuti, baieti si fete italieni si de alte nationalitati, catolici, ortodocsi si musulmani.
"Daca cineva este furios pe altcineva, lasati sa treaca" in uitare, a declarat acesta, preluand expresia familiara printre tinerii italieni "Lascia perdere".
"Sunt fericit ca sunt cu voi. Mergeti inainte si nu va lasati speranta furata. Intelegeti? Mergeti mereu inainte cu speranta!", le-a cerut cu autoritate tinerilor de fata.
Ceremonia a fost insotita de cantece la chitara. In imaginile difuzate in cursul serii de CTV, televiziunea Vaticanului, care nu a dezvaluit fetele detinutilor, il vedem pe Papa ingenuncheat, varsand apa pe picioarele tinerilor, apoi stergandu-le si sarutandu-le. Conform martorilor, multi dintre tineri plangeau.
Inovatia dubla a Papei Francisc, care se adauga altor gesturi ce marcheaza simplitatea sa si refuzul fata de pompa vaticana, ar putea deranja milioane de catolici mai traditionalisti si pe unii membri ai Curiei.
Francisc poarta inca crucea de arhiepiscop din fier, refuza masina oficiala si nu pare sa vrea sa se mute in marele apartament pontifical, preferand mai modesta resedinta Sfanta Marta care i-a adapostit pe cardinali in timpul conclavului.
Dimineata, in fata a 1.000 de credinciosi, cu ocazia "liturghiei crismei", Jorge Bergoglio i-a criticat pe preotii care se limiteaza la a fi "gestionari", cerandu-le sa isi redinamizeze slujbele religioase. Cuvintele din cadrul acestei liturghii din Joia Sfanta au o importanta particulara, deoarece papa acorda in mod traditional cu aceasta ocazie orientari pentru cler.
Francisc a criticat preotii care se apleaca spre ei insisi in fata secularizarii masive: o "nemultumire" care are ca efect ca unii dintre ei "sfarsesc prin a fi tristi si a deveni colectionari de antichitati sau noutati". In loc de aceasta, a continuat el cu putere, trebui ca ei "sa fie pastori patrunsi de mirosul turmei lor, pastori in mijlocul turmei lor".
Acesta i-a mai invitat pe preoti sa mearga pana la periferiile periculoase ale lumii propovaduind Evanghelia tuturor celor care "nu au nimic din nimic"."Acolo unde se gaseste suferinta, acolo unde sangele este varsat, exista oameni orbi care vor sa vada, exista prizonieri ai celor mai rai captori", a declarat noul papa, aplaudat indelung in cursul acestei liturghii foarte solemne in bazilica Sfantul Petru.
In cadrul liturghiei crismei - prima din sapte ceremonii pascale care se vor incheia duminica cu binecuvantarea "Urbi et orbi" - papa a desenat conturul unui sacerdot dinamic si misionar, care poate sa opreasca "criza identitatii preotesti care" spune el, "ne ameninta pe toti".
.
Istoria zbuciumata a Bisericii Catolice. Suveranii Pontifi care au schimbat lumea prin deciziile lor
Previziunile lui Nostradamus despre "ultimul Papa din istorie". Semnele de dinainte conclavului
Demisia neasteptata a Papei a fortat Vaticanul sa raspunda la o multime de intrebari neobisnuite
"Lobby gay" la Vatican.Unul din motivele care l-ar fi determinat pe Papa Benedict XVI sa demisioneze
Dupa retragerea de la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea va primi o pensie de 2.500 euro pe luna
Vaticanul despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: "O rana institutionala, un dezastru"
- Demisia istorica a Papei Benedict al XVI-lea. Speculatiile despre comploturi si intrigi dupa anunt
- Surse: Papa Benedict al XVI-lea se simtea singur si avea incredere in putini din cei de la Vatican
- Papa Benedict al XVI-lea se pregateste pentru o viata de calugar la Vatican
- Ce s-a intamplat in Vatican, la scurt timp dupa ce Papa a anuntat ca va demisiona. VIDEO
- Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie. Motivul din spatele deciziei
- Analiza jocurilor de culise de la Vatican. Cei 5 mari favoriti pentru postul de Suveran Pontif
- Reactiile liderilor europeni, dupa anuntul de demisie al Papei. Mario Monti: "Sunt zguduit"
- Discursul prin care Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat demisia
- Cine este Papa Benedict al XVI-lea. Viata Suveranului Pontif care nu si-a dorit sa ajunga la Vatican
- Profetia "Petre Romanul", papa care va veni dupa Benedict al XVI-lea si va duce la distrugerea Romei
- 2012, anul controverselor la Vatican. Cele mai grele momente pentru Papa Benedict al XVI-lea
Sursa: Rome Reports, Mediafax
Etichete: inchisoare, roma, femeie, vatican, detinuti, liturghie,
Dată publicare:
29-03-2013 08:06