Papa Francisc inscrie un roman, Vladimir Ghika, in randul sfintilor Bisericii Catolice
Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaste "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, Prin semnarea decretului de catre noul Suveran Pontif, Ghika, preot catolic si principe roman, va fi inscris in randul sfintilor Bisericii Catolice.
Papa Francisc a recunoscut printr-un decret semnat miercuri, martiriul Monseniorului Vladimir Ghika, preot, carturar si diplomat roman, la aproape 60 de ani, de la trecerea lui in nefiinta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru comunitatea catolica este o mare bucurie deoarece este ultimul pas catre beatificarea monseniorului.
Este o veste minunata pentru credinciosii catolici, inainte de Sfintele Sarbatori de Pasti. A fost insa un drum lung si anevoios pana aici, inca din 1991, cand IPS Ioan Robu a adresat Sfantului Scaun cererea pentru inceperea Procesului de beatificare si canonizare a monseniorului.
Comunitatea catolica a crezut cu tarie ca printul Vladimir Ghika trebuie sa fie recunoscut ca Fericit, ca Sfant. Si iata ca vestea buna a venit de la Vatican in Saptamana Patimilor. Iar in toamna, la etapa beatificarii, Biserica Catolica Romana si-ar dori sa vina la Bucuresti insusi Papa Francisc.
Nu putine sunt motivele pentru care monseniorul Ghika va fi canonizat. Descendent al unei familii de domnitori a fost preot luminat, om de stiinta, diplomat, a infiintat primul spital gratuit din Romania. S-a dedicat sarmanilor si bolnavilor din tara noastra si la 80 de ani a fost arestat de autoritatile comuniste, batut si torturat in anchete. Moare ca un martir doi mai tarziu la Jilava. La 50 de ani de la moartea sa a fost ridicata aceasta statuie, pe care cei mai multi dintre noi o stim drept Carturarul.