ultimele stiri
«
»

Romania, un El Dorado al cunoscatorilor in materie de vin

Embed:

A ruginit frunza din vii si vinul nou a fermentat. Dar e mai mult meritul strainilor, decit al nostru.


 Ca atitea alte domenii, industria viticola din Romania a fost lasata in paragina, asa ca au venit altii sa ne arate cum se scot banii dintr-un pamint roditor.


Zeci de straini au cumparat vii din Romania, le-au replantat cu vite nobile si se pregatesc sa faca din vinul nostru vedeta internationala.


In 2005, Michel Roy a sadit pe aceste dealuri 50 de hectare de butuci de vita nobila: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, muscat ottonel si un soi nou pt Romania, cyrah.


Aduse din Alsacia, vitele par sa fi prins radacini ferme in pamintul romanesc. E un domeniu pe care l-au ales cu mare atentie, intr-o zona despre care stiau ca a mai produs vin si nu din oricare: licoarea de Corcova produsa aici pe vremea Bibestilor, era deja celebra in Franta.


Michel Roy nu e un caz singular. Dupa 2000, Romania a devenit un fel de ElDorado pentru cunoscatorii in materie de vin. Peste 20 de investitori straini mari au recunoscut potentialul pamintului si au inteles ca pot incepe aici afaceri prospere. Francezi, italieni, britanici, olandezi au plantat vita si si-au construit crame in Dobrogea, Dealu Mare, Podisul Transilvaniei sau Mehedinti


Guy de Poix este un conte francez originar din Corsica. A venit in Romania in 95 si este practic primul strain care a intrat pe piata vinului de la noi. Are astazi la Ceptura, in Dealu Mare o suta de hectare de vie, pentru care a semnat peste 200 de contracte.


A lucrat o vreme ca stomatolog, dar acum nu se mai da dus din vie. La vremea recoltei isi face timp sa fie peste tot ca sa nu ii scape nici un detaliu.


Contele mizeaza mult pe Feteasca neagra, un soi foarte putin cunoscut peste granita, despre care crede ca ii va ameti de placere pe occidentali. Ca sa produca vinul, alege bob cu bob si nu se sfieste sa arunce ciorchinii  imperfecti.


Romania, al saptelea aproducator de vin din Europa, a negociat la aderarea in Uniunea Europeana 200.000 de hectare de vie. Deocamdata, avem cultivate doar 180.000, dintre care jumatate cu vite hibride. Strainii care au venit aici stiu insa cum pot patrunde cu vinul romanesc in elita mondiala.


Producatorii de vin din intreaga lume sunt intr-o competitie acerba, mai ales ca la nivel mondial se vorbeste de supraproductie. Iar Romania incearca sa revina in joc cu intarziere. Investitiile care se fac acum la noi, s-au facut in Tarile Americii Latine acum 10 - 15 ani.


Feteasca neagra pare sa fie un pariu deja cistigat. Acest vin, nou pentru restul lumii, va face diferenta intre romani si ceilalti producatori mondiali.


Anne Marie Rosenberg a creat la Olimp un domeniu asemenea celor din Burgundia. A investit peste 1 milion de euro in 8 hectare de teren, cu vie, restaurant, crama si, in curind, hotel. Cind a venit aici, a gasit numai ruinele unei foste ferme. A darimat, renovat, amenajat si a gindit foarte bine spatiul pentru ca turistul sa se bucure si de confort si de peisajul spectaculos. A recreat un colt de Franta, pe litoralul romanesc.


Turistii sunt fascinati de atmosfera locului, dar si de faptul ca incet incet incep sa descifreze secretele vinului si poate chiar sa-si descopere o pasiune.


De departe insa cele mai spectaculoase sunt lectiile de degustare. De cind e in domeniu, Anne Marie a incercat peste 3000 de vinuri din toata lumea. Unul dintre ele, vechi de aproape un secol si jumatate.


Cei care ar trebui sa descopere si sa exploateze potentialul Romaniei par sa nu vada ce mina de aur reprezinta viticultura. A trebuit sa vina altii, de departe, sa ne invete, pe noi, producatori cu istorie, sa facem vin bun, si tot strainii sint cei care au inceput sa scoata bani frumosi dintr-un pamint pe care par sa-l respecte mai mult decit noi.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 19 Octombrie 2008
Citeste mai multe despre: vin, vita de vie, viticultura, Romania te iubesc, struguri,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed