ultimele stiri
«
»

Romania, te iubesc: la fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar!

Embed:

Datele au fost furnizate de Societatea Romana de Pneumologie. Cei mai multi, peste 80%, au fost fumatori. Marius Ardeleanu, un tanar din Mizil, a facut inainte de a pleca un testament cutremurator.

Desi in suferinta, s-a lasat filmat si intervievat pentru ca, privindu-l, cei care inca mai au o sansa sa renunte la tutun. Mesajul lui, la "Romania, te iubesc".

Marius Ardeleanu a jucat pe scena 39 de ani. In rol de tata, sot, frate si fiu. Roluri jucate perfect, cu talentul omului care primise cam tot ce-si dorea de la viata. O familie frumoasa, o casa si meserie pe care o iubea.

Totul avea sa se schimbe intr-o zi de iarna. 20 ianuarie 2007. Era politist comunitar si fusese sa stinga un incendiu pe camp la marginea satului. Cand s-a intors la sectie a simtit ca-I fuge pamantul de sub picioare.

A fost resuscitat de colegi, iar apoi dus de urgenta la spital in Bucuresti. Medicii aveau sa-i descopere o tumora pe creier. Au decis sa-l opereze de urgenta. Mai tarziu aveau sa descopere ca suferea de cancer pulmonar cu metastaze pe creier.

Uneori se invinovateste, alte ori cauta vinovati. Insa atunci cand doar el cu gandurile lui, Marius recunoaste: si-au autoprovocat boala. Uneori fuma chiar si trei pachete de tigari pe zi.

Renutase la fumat de cativa ani. A fumat ultima tigara in momentul in care a simtit ca nu mai poate respira.

In fiecare an, in Romania apat 7000 de noi cazuri si la fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar. Peste 80% dintre pacienti au fost fumatori. Marius si-a dus boala pe picioare timp de doi ani. La un moment dat era sigur ca se vindecase.

Inceputul anului 2009, avea sa fie inceputul sfarsitului pentru el. Despre boala lui n-a mai avut puterea sa vorbeasca, iar noi i-am respectat dorinta. A fost de acord sa vorbeasca despre suferinta lui pentru a lasa un testament pentru toti cei care pun fumatul mai presus de propria viata.

Un reportaj impresionant despre drama unui tanar rapus la 39 de ani de o boala cumplita generata in cele mai multe cazuri de fumat. Duminica, la Romania, te iubesc.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 7 Martie 2010
Citeste mai multe despre: Romania te iubesc,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed