Topul celor mai mari și mai frumoase pârtii de schi din România pentru iubitorii de sporturi de iarnă

Peisaj de iarnă - Stâna de Vale
StirilePROTV

Începând din luna decembrie și până în luna martie sau aprilie, turiștii românii și străini iau cu asalt pârtiile de schi din România pentru a practica sporturi de iarnă.

Dacă în perioada de vară, turiștii aleg, cu precădere, stațiunile de la Marea Neagră sau Delta Dunării, în perioada de iarnă, stațiunile montane sunt la mare căutare. 

Iată, mai jos, un top cu cele mai frecventate pârtii de schi din România, atât pentru amatori, cât și pentru schiori experimentați.

Zonele cu pârtii de schi în România

În România, există pârtii de schi special amenajate pentru copii, pentru începători, dar și pârtii pentru cei experimentați.

La noi în țară, gradul de dificultate este reglementat diferit față stațiunile din Germania sau Austria.

Citește și
vacanta continua
Vacanța pentru copii continuă încă o săptămână, iar pârtiile din stațiunea Păltiniș au fost pline. Cât costă un schi-pass

Gradul de dificultate este dat în funcție de culori. Astfel, fiecare pârtie de schi din țară prezintă câte o culoare, potrivit ski-si-snowboard.ro.

pârtie verde: pârtie dedicată pentru cursuri de schi și snowboard

pârtie albastră: pârtie pentru începători

pârtie roșie: pârtie cu dificultate medie

pârtie neagră: pârtie cu dificultate ridicată

Cele mai cunoscute pârtii de la noi din țară sunt cele de pe Valea Prahovei și din Poiana Brașov.

Pârtiile de schi din Poiana Brașov

Partii de schi

Poiana Brașov, situată la 14 km de Brașov, este cea mai modernă și mai vizitată stațiune de schi din România.

În Poiana Brașov există 12 pârtii de schi care însumează 22.4 km. Dintre acestea, șapte sunt dotate cu supraveghere video.

De asemenea, în Poiana Brașov se află cea mai lungă pârtie pentru începători din România. Pârtia de schi Drumul Roșu măsoară peste 5 km lungime.

Cei care nu vor să schieze sunt așteptați pe pista de tubing sau pe tobogan. Iar cei care preferă să admire peisajele montane de la înălțime se pot plimba cu telescaunul sau cu teleschiul.

Pârtii de schi în Sinaia

Partii de schi

Sinaia este a doua cea mai mare stațiune montană din România

Domeniul schiabil înglobează 22 km de pârtii care se desfășoară pe mai multe zone: Valea Dorului, Valea cu Brazi, Valea lui Carp, Valea Soarelui, Valea Dorului.

În Sinaia se află 18 pârtii de schi și de snowboard, dintre care una este dotată cu nocturnă. La pârtiile de schi se poate ajunge cu telescaunul, telegondola sau cu teleschiul.

Cele mai potrivite pârtii pentru schiorii începători sunt: Laptici 1, Gondola, Valea Soarelui 2 și Începatori, iar cei experimentați se pot aventura pe pârtiile: Papagal, Carp și Tale.

Pârtii de schi din Bușteni

Stațiunea Bușteni are 7 pârtii de schi, dintre care trei pentru începători, două cu dificultate medie și două pentru schiorii experimentați.

De asemenea, în Bușteni se află un fun park cu activități pentru toate vârstele: o pistă tubing și un tobogan.

De obicei în condiții meteo favorabile, sezonul de schi durează din decembrie și până în aprilie.

Pârtii de schi din Azuga

Azuga este una dintre cele mai vechi stațiuni de schi de la noi din țară. În stațiune se găsesc șase pârtii de schi.

• Cazacu - 2.200 metri

• Sorica - 2.100 metri

• La Stâna - 910 metri

• Sorica Sud - 770 metri

• Cazacu Bretea 750 metri

• Cazacu Variantă - 400 metri 

Pârtii de schi din Predeal

Predeal este o stațiune montană de pe Valea Prahovei care găzduiește 9 pârtii de schi. Toate pârtiile de schi sunt dotate cu nocturnă, telescaun și teleschi. Cele mai lungi pârtii de schii din stațiune sunt:

• Cocoșul - 2.250 metri

• Subtelerific - 1.200 metri

• Gârbova - 900 metri

• Căbucet Sosire - 800 metri

Pârtii de schi din Păltiniș

Situată în Mărginimea Sibiului, Păltiniș este stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din România, 1.450 m. Totodată este și cea mai veche stațiune montană din România.

Stațiunea Păltiniș le pune la dispoziție turiștilor șase pârtii de schi, un telescaun și un teleschi.

Pârtiile cu un nivel de dificultate scăzut sunt: Pârtia de schi Oncești și Oncești 2, iar cele cu un nivel mediu sunt: Arena, Gâscani, Platos, Poiana Plopacii și Soarelui.

Pârtiile de schi din Arena Platoș

La aproximativ 30 de km de Sibiu, înainte de stațiunea Păltiniș, la o altitudine de 1400 de metri se află complexul de schi și agrement Arena Platoș. Stațiunea dispune de cinci pârtii de schi dotate cu nocturnă, patru instalații de transport prin cablu și tunuri de zăpadă.

De asemenea, în stațiune se află unul dintre cele mai moderne fun-park-uri din România.

Pârtiile de schi din Straja

Partii de schi

Straja este o stațiune montană, care aparține de orașul Lupeni din județul Hunedoara. Stațiunea se află la o altitudine de 1.445 metri și le oferă turiștilor 12 pârtii de schi, care însumează aproximativ 26 de km și 11 instalații de transport prin cablu.

Cea mai lunga partie este Straja, cu o lungime de 8,1 km.

Pârtiile recomandate schiorilor începători sunt: Constantinescu, Sfântul Gheorghe și Platoul Soarelui. Pentru schiorii experimentați sunt recomandate: Pârtia Lupului, Straja și Canal.

Pârtii de schi din Vatra Dornei

Stațiunea Vatra Dornei deține patru pârtii de schi: Dealul Negru, Veverița, Parc 1 și Parc 2. Dintre acestea, Pârtia Parc 2 are un nivel ușor de dificultate, iar celelalte trei au nivele medii și grele de dificultate. Pârtiile de schi sunt prevăzute cu instalații de transport pe cablu.

Pârtiile de schi Parc 2, situată în centrul stațiunii Vatra Dornei, este una dintre cele mai vizitate pârtii de schi din nordul țării. Pârtia este dotată cu nocturnă. Iar la baza acesteia se află o pistă de tubing.

Pârtii de schi din Băișoara

La aproximativ 50 de km de Cluj Napoca se află stațiunea Băișoara. Aici există două pârtii de schi: pârtia Mare cu un grad de dificultate mediu și pârtia Slalom, cu un grad de dificultate mare. În total, pârtiile au o lungime de 1.500 de metri.

Aici, pasionații de sporturi de iarnă sunt așteptați chiar dacă pe pârtie nu se află încă un strat generos de zăpadă. Acest lucru este posibil, datorită unui sistem modern de producere a zăpezii artificiale care menține stratul de zăpadă la parametrii normali.

Pârtii de schi din Harghita Mădăraș

Una dintre cele mai spectaculoase stațiuni de schi din Transilvania este localizată în Harghita Mădăraș.

Aproape de vârful Mădăraș, turiștii sunt așteptați cu șase pârtii de schi. Stațiunea este vizitată atât de schiorii începători, cât și de cei experimentați.

Pârtii de schi de pe Transalpina

Pârtiile de schi Mioarele și Miru 1 din Transalpina au fost deschise în 2012 și de atunci sunt vizitate anual de mii de turiști din toate colțurile lumii. Pârtiile sunt ideale atât pentru pasionații de schi, cât și de snowboarding.

Pârtia Mioarele este acoperită în totalitate de zăpadă artificială. Este recomandă schiorilor experimentați.

Pârtia Miru 1 este recomandă schiorilor începători.

Pârtii de schi din Rânca

Partii de schi

Stațiunea de schi din Rânca este situată în Munții Parâng și este cunoscută ca stațiunea cu cel mai lung sezon de schi. De obicei, stratul de zăpadă se depune începând din luna septembrie și ține până în luna mai.

La Rânca, turiștii pot găsi șase pârtii de schi și o pârtie pentru săniuș. Pe lângă schi, în stațiune se mai pot practica pescuitul sportiv, water walking ball și ture cu ATV-ul.

Pârtii de schi din Cavnic

Domeniul schiabil de la Cavnic este situat lângă localitatea cu același nume, la poalele munților Gutâi. Stațiunea găzduiește 7 pârtii de schi.

• Roata 2 - 1.030 metri

• Rainer 2 - Roata 4 - 1.000 metri

• Roata 1 - 920 de metri

• Roata 3 - 800 de metri

• La Icoana 1 - 700 de metri

• La Icoana 2 - 700 de metri

• Icoana 3 - 150 de metri

Pârtii de schi din Râușor

Râușor este o stațiune de schi aflată în munții Retezat și este una dintre cele mai apreciate pârtii din zona de vest a țării.

Există încă două trasee de schi, unul prin pădure (780 de metri) iar altul în continuarea pârtiei principale (500 de metri).

Oficial, sezonul de schi 2023 se deschide vineri, 13 ianuarie. Iar cei care vor ajunge vineri în stațiunea Râușor vor putea schia gratuit.

Pârtii de schi din Piatra Fântânele

Stațiunea Piatra Fântânele este situată în județul Bistrița Năsăud, la o altitudine de 1.100 de metri. În stațiune se găsesc trei pârtii de schi:

• Tihuța 2 - 800 metri

• Tihuța 1 - 380 metri

• Tihuța 3 - 300 metri

Pârtii de schi din Borșa

Borșa este o stațiune situată în Munții Rodnei, în extremitatea nordică a României, pe Valea Vișeului din județul Maramureș. În stațiune se află șase pârtii de schi

• Pârtia Olimpică - 2.980 metri

• Poiana Știol - 1.600 metri

• Sub Telescaun - 1.980 metri

• Puzdrele - 1.000 metri

• Vârf Știol - 550 metri

• Brădeț - 200 metri

Pârtii de schi din Stâna de Vale

Stâna de Vale este o stațiune situată în Carpații Meridionali în județul Bihor. Domeniul schiabil din Stâna de Vale cuprinde patru pârtii:

• Bradul - 1.233 metri

• Renul - 790 metri

• Cerbul - 585 metri

• Începători - 100 metri

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Pârtiile cu zăpadă artificială au fost luate cu asalt de turiști. Săniuțele abia au avut loc pe sectorul alocat copiilor
Pârtiile cu zăpadă artificială au fost luate cu asalt de turiști. Săniuțele abia au avut loc pe sectorul alocat copiilor

Copiii sunt în vacanţă până luni aşa că mulţi părinţi şi-au prelungit şi ei concediile şi petrec împreună câteva zile la munte.

Vacanța pentru copii continuă încă o săptămână, iar pârtiile din stațiunea Păltiniș au fost pline. Cât costă un schi-pass
Vacanța pentru copii continuă încă o săptămână, iar pârtiile din stațiunea Păltiniș au fost pline. Cât costă un schi-pass

Vacanța pentru elevi continuă încă o săptămână, iar pârtiile din stațiunea Păltiniș, județul Sibiu, au fost pline. Soarele darnic a adus în termometre peste 14 grade Celsius, dar zăpada încă rezistă.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.