Azuga - bijuteria mai puțin cunoscută de pe Valea Prahovei. Obiective, pârtii de schi și tot ce poți face aici

Azuga
StirilePROTV

Stațiunea Azuga este situată în partea superioară a județului Prahova, în Munții Bucegi, la o altitudine de 920 de metri. Acest oraș se află la confluența cu râul Azuga, la poalele Munților Bucegi și Munților Baiului.

Stațiunea este mai puțin populară pentru turiștii străini, însă românii care au fost aici știu că este o adevărată bijuterie.

Obiective de vizitat în Azuga

Sunt o mulțime de lucruri frumoase de vizitat în Azuga, indiferent de anotimpul în care decizi să vizitezi această stațiune. Drumețiile și traseele montane sunt un lucru pe care trebuie neapărat să îl faci aici pentru a vedea peisaje spectaculoase.

Cabana de vânătoare Azuga se află în mijlocul unei păduri de molid, la o altitudine de 1162 de m și o distanță de 12 km față de oraș. Fosta vilă a lui Ceaușescu a fost construită în 1960 de către statul român și a fost folosită întâi de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Astăzi, această cabană de vânătoare stă în topul obiectivelor turistice de pe Valea Prahovei.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial se găsește la ieșirea din localitate și a fost amenajat în 1920. Are o suprafață de 2.000 de metri și include 160 de cruci militare și 3 troițe de lemn.

Biserica Sfânta Treime din Azuga nu poate fi ratată dacă ajungi aici. A fost construită în 1902 – 1903 din investițiile Casei Regale. Curtea este aproape ca un parc, având o suprafață totală de 1.500 de metri cu poteci și flori.

Azuga

Capela de pe Muntele Sorica este un monument închinat luptătorilor celui de-al Doilea Război Mondial. Poți vedea și monumente ale naturii precum Fagul Secular din curtea Ocolului Silvic sau Arborele Mamut (Squoia Gigantea).

Monumentul Ecaterina Teodoroiu este un obiectiv turistic afla în Parcul Central din Azuga. Este închinat femeii ofițer care a luptat pe fronturile Primului Război Mondial.

La mică distanță de Azuga, doar 5 km, se află stațiunea Bușteni, unde poți vizita Castelul Cantacuzino, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei.

Istoria orașului Azuga

Orașul Azuga este o așezară relativ recentă. Primele semne că cineva a trăit aici au apărut în anii 1700 când ciobanii au construit aici un han pe care l-au numit Între Prahove sau Căciula Mare.

Stațiunea a avut o dezvoltare lentă, în 1815 aici era doar hanul, dar era devastat frecvent de turci și se mai afla casa unui cioban care avea câteva sute de oi.

Apoi a început dezvoltarea localității după ce s-au dezlipit localitățile Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului cu scopul de a forma o comună administrată separat în 1884.

Odată cu începerea industrializării au apărut și fabricile, locurile de muncă și dezvoltarea localităților.

Azuga se află la 900 de metri altitudine și astăzi este un adevărat rai pentru pasionații de sporturi de iarnă.

Pârtii de schi

Azuga

Sunt 7 pârtii de schi în Azuga, cu o lungime totală de 7 kilometri și 7 instalații de cablu cu o lungime totală de 4 kilometri.

1.Pârtia Cazacu Teleski – Lungime 400m (dificultate: medie, diferenta de nivel 115m)

2. Pârtia Cazacu – Variantă – Lungime 1920m (dificultate: medie, diferenta de nivel 530m)

3. Babyski Cazacu – Lungime 150m (foarte usoara, pentru cei care invata sa skieze)

4. Pârtia Sorica – Lungime 2100m (dificultate: medie, diferenta de nivel 561m)

5. Pârtia Sorica Telescaun (finalul Pârtiei Sorica) – Lungime 750m (dificultate medie, instalatie iluminat nocturn)

6. Pârtia Sorica Sud – Lungime 770m (dificultate: usoara, diferenta de nivel: 154m)

7. Partia Sorica La Stana – Lungime 910m (dificultate: usoara, diferenta de nivel: 154m)

Trasee montane care pornesc din Azuga

Iată câteva trasee cu nivel diferit de dificultate care pornesc din Azuga:

Traseu: Azuga (940 m. ) – Valea Grecului – Vârful Leuca Mică ( 1448 m. ) – Șaua Baiului (1363 m.) – Cabana Dihan ( 1320 m.) – Acest traseu durează cam 2 ½ – 3 ore și are o diferență de nivel de 508 m.

Traseu: Azuga (940 m.) – Valea Grecului – Vârful Leuca Mică - Șaua Baiului (1363 m. ) – Cabana Poiana Izvoarelor ( 1445 m. ) – Acest traseu durează cam o oră și jumătate – două, iar diferența de nivel este de 505 m/

Valea Azugii – Cabana Trifoi – Cabana Susai (Munții Baiului) – Ai nevoie cam de o oră.

Cabana Limbăşelu – Cabana Gârbova (Munții Baiului) – Durată o oră.

Gara Azuga- Vf. Grecului-Cab. Diham (Munții Bucegi)
Timp necesar: 2 ½ ore dificultae mediu

Azuga – DN1, Vf. Clăbucetul Taurului – Cab. Gârbova (Munții Baiului). Ai nevoie cam de 3 – 3 ½ ore. Acest traseu are grad de dificultate: mediu – dificil;

Baza Pârtiei Sorica – Captare de Apă – Cab. Gârbova (Munții Baiului) – Ai nevoie maximum o oră și jumătate.

Traseul Azuga – Culmea Sorica – Vârful Cazacu – Vârful Băiuțu (Zamora) – traseul durează 4 ore și este de dificultate mediu. Punctul de plecare este din Azuga - stația de autobuz de la intrarea dinspre Bușteni.

Cum ajungi în Azuga

Această stațiune este accesibilă cu autocarul, microbuzul, mașina personală sau trenul. Desigur, cea mai confortabilă variantă este cu mașina personală, însă dacă nu ai una sau nu dorești să mergi cu mașina, poți alege trenul oricând.

Azuga se află la 153 de kilometri de București, pe care îi poți parcurge cam în 2 ore și 11 minute, dacă nu e blocaj pe Valea Prahova.

Ca să ajungi din București cu mașina, trebuie să ajungi la Unirii și să ieși spre Călărași/Urziceni, apoi pe Bd. Carol I/ DN2/DN3/ E85. O iei spre Calea Moșilor, Doamna Ghica, Șoseaua Petricani, A3/Brașov/Ploiești, DN1/Brașov, Calea București și apoi DN1, Calea Prahovei și DN1, Strada Independenței, Strada Ritivoiu, Strada Cecului, Strada Toamnei, Strada Florilor și ai ajuns la Azuga.

Altă opțiune ar fi să iei trenul care face în jur de 2 ore sau poți apela la autocar sau microbuz.

Azuga se află pe cea mai circulată vale transcarpatică a României: Valea Prahove, adică DN1 E60 și magistrala feroviară dublă București Brașov. Azuga este pozițională la circa 135 de km de București și 36 de km față de Brașov.

La nord se învecinează cu Brașov, la vest și sud cu Bușteni, iar și sud și est este comuna Valea Doftanei. 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”
Papa Francisc, despre pericolele supraturismului: „Veneția ar putea să înceteze să mai existe”

Papa Francisc a tars un semnal de alarmăm, duminică, la Veneţia, cu privire la impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, în timpul unei slujbe oficiate în faţa a peste 10.000 de credincioşi în Piaţa San Marco.

 

O insulă de vis din Europa a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați
O insulă de vis din Europa a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați

Localnicii din faimoasa insulă italiană Capri, din Marea Mediterană, se revoltă din cauza fluxului tot mai mare de turiști.

Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel
Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel

Un angajat al industriei hoteliere a dezvăluit care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac turiștii în momentul în care ajung la hotel.

 

Recomandări
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front
Putin jubilează în ziua de Florii. Ucrainenii își arată cu degetul soldații, după ce Rusia a obținut un nou succes pe front

Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.